«

»

FIVE O’CLOCK

 

Five o’clock

de Ion Luca Caragiale

five-o'clock

Five o’clock tea

Damele din lumea mare obișnuiau să își fixeze o zi din săptămână în care primeau vizite și tratau cu ceai musafirii. Numeau asta five o’clock tea – ceaiul de la ora cinci.

Într-o zi de joi, naratorul văzu în jurnalul L’Indépendance roumaine că Madame Esméralde Piscopesco are five o’clock tea în fiecare zi de joi . Se duse acolo și o găsi pe gazdă, madam Măndica Piscopesco, împreună cu sora ei, madam Tincuța Popesco. Cum era amator să converseze cu damele din lumea mare, el se bucură că va petrece clipe plăcute.

Cele două îl luară la întrebări, luându-și vorba din gură una alteia și fără să îl lase să răsufle. Dacă a fost cu o seară înainte la circ. El spuse că da. Dacă a văzut-o pe Mița Potropopeasca. O văzuse. Dacă era cu bărbatul ei sau cu maică-sa. Fusese numai cu maică-sa. Dacă l-a văzut și pe locotenentul Mitică Lefterescu. Îl văzuse, nu departe de loja Potropopeascăi.

Când să-și dea damele drumul la gură, să caute toate înțelesurile din ceea ce aflaseră, sosi în vizită chiar madam Potropopescu. Simțind că urmează o ceartă de gelozie, naratorul voi să se retragă, dar cele două surori nu îl lăsară.

Madam Potropopescu intră și cele trei femei se sărutară foarte afectuos. Apoi cele două surori, luându-și iar vorba din gură una alteia, îi puseră aceleași întrebări Protopopeascăi. Când ajunseră la cine mai fusese la circ, madam Protopopescu înșiră toate damele pe care le văzuse acolo. Madam Tincuța Popescu întrebă cine fusese dintre bărbați. Neprimind răspuns întrebă direct dacă nu fusese locotenentul Mitică Lefterescu. La aceasta, madam Potropopescu se făcu a-și da seama și i-l atribui pe locotenent Tincuței. Aceasta, plină de gelozie,  se înfurie și de aici porniră să-și spună vorbe grele.

În clipa aceea naratorul reuși să plece de acolo. La poartă îl întâlni chiar pe locotenentul Lefterescu. Îl întrebă unde se duce și, aflând că se duce la five o’clock la madam Piscopesco, îi zise într-un suflet să fugă de acolo.

Sursa foto

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței Five o’clock

Dă clic și citește textul întreg !

Alte povestiri după schițele lui I.L.Caragiale:

 Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4468025380

117 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. Angelo

  Bun da nu prea….un rezumat se face intotdeauna la prezent.

  1. Zina

   Ai dreptate și nu prea ! Nu este un rezumat, ci o povestire pe scurt. Citește titlul blogului ! Dacă ai nevoie de rezumate, poți să transformi povestirile folosind indicațiile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 2. Alex

  Sarut mana doamna Zina!Cel mai tare site!Multumesc pentru toate rezumatele/povestirile facute.

  1. Zina

   Cu plăcere, Alex ! Mă bucur că apreciezi acest site. ☺

 3. Claudia

  Foarte bun rezumat !!!!!!

  1. Zina

   Mulțumesc, Claudia !

 4. Victor

  Zina , a fost un rezumat foarte bun , te rog sa continui cu aceasta pagina!

  1. Zina

   Mulțumesc pentru apreciere, Victor ! :)

 1. TRIUMFUL TALENTULUI de Ion Luca Caragiale

  […] Five o’clock […]

 2. UN PEDAGOG DE SCOALA NOUA de Ion Luca Caragiale - partea I

  […] Five o’clock – Lanțul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>