Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DESCRIEREA MOLDOVEI (1)

dimitrie-cantemir

Dimitrie Cantemir. Descrierea Moldovei

Acum trei sute de ani, primul român admis într-o academie străină, Dimitrie Cantemir, a fost însărcinat de Academia din Berlin, în anul 1714, să scrie o carte despre țara sa. A scris, în limba latină, Descrierea Moldovei, o lucrare de proză savantă, care a fost tradusă, în scurtă vreme, în limbile germană și rusă.

Citește mai multe despre biografia lui Dimitrie Cantemir !

Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir

I. Partea geografică

Capitolul I. Despre numele cel vechi și cel de acum al Moldovei

descrierea-moldovei-1n timpul migrațiilor popoarelor barbare, o parte din urmașii daco-romanilor ce se retrăseseră în Maramureș au trecut munții, avându-l în frunte pe Dragoș, fiul voievodului Bogdan. Le ieși în cale un zimbru sau bour. Cățeaua lui Dragoș se avântă în apele repezi ale unui râu, în urmărirea lui. Bourul fu doborât de săgeți, cățeaua fu luată de ape. Se numea Molda, și de acea apa și noua țară primiră numele de Moldova. Pe stema noului principat fu pus capul bourului. Turcii au dat moldovenilor numele de ak-vlach – valahi albi, iar muntenilor, de kara-vlach – valahi negri. De asemenea, leșii și rușii le-au zis moldovenilor valahi, iar valahilor de peste munte, munteni.

Capitolul II. Despre așezarea Moldovei, despre hotarele ei cele mai vechi și cele noi și despre climă

Clima Moldovei este rece la munte și mai caldă la șes. Locuitorii trăiau puțin, dar erau sănătoși în tot timpul vieții lor. În vremea lui Dimitrie Cantemir, Moldova se întindea între hotarele stabilite de Ștefan cel Mare: la sud până la Dunăre, la est până la Marea Neagră și la Prut, la nord până la Nistru, la vest până la Siret și Milcov. Vecinii Moldovei erau: la sud și la est turcii, la nord leșii, iar la vest, transilvănenii și muntenii.

Capitolul III. Despre apele Moldovei

Moldova era străbătută de patru mari ape navigabile: Dunărea, Nistrul, Prutul și Siretul, folosite pentru transportul de mărfuri. În acestea se vărsau alte ape, mai mici, Bârladul, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotușul, Ceremușul, Răutul, Botna. La rândul lor, acestea primeau ape și mai mici, astfel că Moldova era o țară pe cât de mică, pe atât de bogată în ape.

La aceste ape curgătoare se adăugau apele lacurilor: Brateș, lângă Galați, lacul Orheiului, lacul Dorohoiului, lacul Colașin, la granița cu leșii, lacul lui Ovidiu, în Basarabia. Firește, toate acestea erau pline de pești, cele de munte cu păstrăvi, lostrițe și lipani.

Capitolul IV. Despre ținuturile și târgurile de astăzi  din Moldova

Moldova era împărțită în trei părți:

Moldova de Jos sau Țara de Jos cu 12 ținuturi sau județe, între care Ținutul Iașilor, cu târgul Iași, cetatea de scaun a Moldovei,Ținutul Lăpușnei, cu cetatea Tighina, și cu târgușorul Chișinău;

Moldova de Sus sau Țara de Sus, cu 7 ținuturi sau județe, între care Ținutul Hotinului, cu cetatea Hotin, Ținutul Cernăuți, cu cetatea Cernăuți;

Basarabia, care, la vremea lui Dimitrie Cantemir, fusese ocupată de turci și care era împărțită în 4 părți, Câmpia Bugeacului, Câmpia Cetății Albe, Câmpia Chiliei și Ținutul Ismailului.

În multe locuri se aflau cetăți și ziduri înalțate de romani în vremea stăpânirii lor asupra Daciei.

Capitolul V. Despre munții și mineralele Moldovei

Cel mai înalt munte este Ceahlăul, în părțile Neamțului, unde pășteau vara turmele de oi. Când se umflau pâraiele din munți și apoi se retrăgeau, în nisipul rămas în urma lor se găseau numeroase grăunțe de aur curat. În Ținutul Hotinului se găsea fier, iar în ținutul Bacăului, sare, ce se scotea din ocne, saline. Tot în ținutul Bacăului, lângă Moinești, se găsea păcură, petrol.

Capitolul VI. Despre câmpiile și pădurile Moldovei

Pe câmpiile Moldovei se obțineau recolte foarte bogate de grâu, secară, orz și mei. Pomii fructiferi alcătuiau adevărate păduri, dar toate erau întrecute de viile deosebit de rodnice, de unde se făceau vinuri bune. Cel mai ales era vinul de Cotnari, socotit de autor chiar mai bun decât vinul de Tokay. Urma vinul de Huși, apoi cel de Odobești, vinul de  Nicorești și altele.

Pădurile erau bogate și în lemn de lucru și în lemn de foc. Mare căutare avea stejarul modovenesc, folosit la construcția corăbiilor.

Capitolul VII. Despre animalele sălbatice și domestice

În mod deosebit sunt pomenite cele trei feluri de oi care se aflau în Moldova: oile de munte, oile de Soroca și oile sălbatice de pădure. De asemenea este menționat numărul foarte mare de boi, care se vindeau în țări străine, ori se foloseau pentru plata tributului la turci. Foarte răspândit era și albinăritul.

În vremea aceea trăiau în pădurile Moldovei, dintre mamiferele sălbatice, zimbrii și caii sălbatici, iar dintre păsări, ierunca.

* * *

Sursa foto

Dă click aici pentru Descrierea Moldovei – ep.2 !

Îi invit să citească și vă invit să-i citiți pe: Cristi Milla, Dan Văideanu, Dani, Daurel și pe toți ceilalți iubitori de arte și lecturi !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

26 comments

4 pings

Skip to comment form

 1. Fivi

  sunt incantata .Multumescc foarte mult :) sicer sa spun ca mi-ati salvat viata .=)

  1. Zinaida Strinu

   :D Mă bucur să aflu asta!

 2. Nicola

  profesorii imi spun sa caut pe net, iar cand gasesc si eu ce imi trebuie nu pot copia. =_=

  1. Zinaida Strinu

   Profesorii spun să cauți, nu să copiezi… Citește ce am scris în dreapta cu litere albe pe fond albastru.

 3. Vlad

  Sa inteleg ca nu pot face copy-paste la acest text

  1. Zinaida Strinu

   Ai înțeles perfect, Vlad! Te rog să citești ceea ce am scris în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 4. Irina

  Ma ajuta cineva?Cum pot copia povestirea data/?

  1. Zinaida Strinu

   Sigur, te ajut eu, Irina – Angela! Citește în dreapta, primul anunț pentru elevi scris cu litere albe pe fond albastru.

 5. Catalin

  Da, am citit tot si iti spun ca esti foarte buna si imi place ce ai scris.

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, mă bucur !

 6. Catalin

  E tare vinul Busoioaca de Bohotin, e bun. :)

  1. Zinaida Strinu

   Ai dreptate, e foarte bun și e tare, dar despre povestire nu ai nimic de spus ?…

 7. Catalin

  Baaaaaaaa!!!!!!!Ecel mai tare vinu!Merci Zinaida.

  1. Zinaida Strinu

   Probabil că este, dar m-aș fi bucurat să scrii puțin mai civilizat.

 8. nelu

  ceamai super …….

  1. Catalin

   Neluu? sa stii tu ca e cea mai buna.

 9. CARMEN

  spun prezent si doresc sa închin cu voi un pahar de Busuioaca de Bohotin :) n-am probat niciodata! Multumesc Zina!

  1. Zinaida Strinu

   Carmen, trebuie neapărat, nu e vin, e o licoare groasă si parfumată, nu se bea la mâncare, e un vin de desert. Dacă găsești cumpără de pe alte meleaguri, nu din România, unde ajunge în magazine complet diluat și modificat. Am avut prilejul să gustăm mulți ani de zile acest vin, așa cum se făcea la producător, nu din magazine. Poate la export merge mai adevărat decât cel care se vinde prin țară.

 10. Naica

  Imi place mult, mai ales ”descriptio” pe scurt ,facuta de tine, Zina.Ma alatur iubitorilor de Busuioaca de Bohotin !!!

  1. Zinaida Strinu

   De două ori mulțumesc ! :D

 11. -X-

  Subscriu in ceea ce priveste vinurile :)

  1. Zinaida Strinu

   Haha, ia te uită ! Din tot ce a scris Cantemir, mie îmi place Busuioaca de Bohotin, dintre vinurile de Huși ! :)

 12. coolnewz/Ratatouille

  zimbri nu stiu citi mai sunt, dar boi … :D

  1. Zinaida Strinu

   Hahaha ! Ești groaznic/ă ! :lol:

 13. Daurel

  Se pare ca au fost ani buni pentru moldoveni, munteni si…rusi; fiind zilnic in Mogosoaia, uneori ma gandesc la „corbul” Brancoveanu – numai cand intarzie mult autobuzul si-i vreme buna…

  1. Zinaida Strinu

   Au fost…

 1. DESCRIEREA MOLDOVEI de Dimitrie Cantemir - 2

  […] « DESCRIEREA MOLDOVEI (1) […]

 2. LETOPISETUL TARII MOLDOVEI de Ion Neculce - 3

  […] ajunse domn Dumitrașcu (Dimitrie) Cantemir-Vodă, la 1711,  Ion Neculce fu înălțat la rangul de vel-spătar. Cu toate că vodă avusese […]

 3. DESCRIEREA MOLDOVEI de Dimitrie Cantemir - 2

  […] « DESCRIEREA MOLDOVEI de Dimitrie Cantemir – ep.1 […]

 4. Miercurea fără cuvinte « A different blog

  […] Miercurea fără cuvinte Posted on februarie 29, 2012 by iulisa  Mai multe imagini la CARMEN E CINEVA ACASA? Iulisa , A different blog , Teo Negură , Zamfir Pop , Ulise (blog canin) , Stropi de suflet , Fotoreporter pentru mediu ,  Lumea lui Alexandru , Napocel , Lunapătrată , Dani , Liviu , Oana Clara ,  Zina , AndreiraduM ,  Dana Diaconu , Florina , Vania , Mirela Pete , Lecturi povestite pe scurt,SoriN […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>