Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CARTEA NUNTII (7)

Cartea nunții de George Călinescu

Îngerul din casa cu molii

Urmare la Cartea nuntii (6)

Deprimat de insuccesul avut în intimitate cu  tânăra care îl acostase, Silivestru căzu pe gânduri. Ajunse la concluzia că voise degeaba să se însoare, căci nu ar fi putut avea copii. De aici, începu să fie obsedat de moarte. Încercă să înțeleagă fenomenul morții și să se obișnuiască cu el, dar nu reuși.

Obsesia morții deveni atât de puternică, încât Silivestru se gândi la sinucidere. Din clipa în care hotărârea deveni de nestrămutat, deveni și el calm. Acum se gândea numai la modalitatea prin care își va lua viața. Să se înece sau să se arunce înaintea trenului i se păru hidos, prin urmările pe care le-ar fi avut asupra înfățișării sale. Să-și taie venele în baie nu se putea, căci nu aveau cadă în casă. Otrava nu i se păru un mijloc sigur.  Fură pistolul lui dom’Popescu și trase un foc în vatră, spre a-l încerca, speriind bătrânele.

Nemâncat și nedormit de zile în șir, terorizat de gândul sinuciderii și al morții, Silivestru începu să aibă halucinații, vedea mereu un înger, care mai apoi se multiplică.  Într-o zi, atinse cordonul gros al halatului și îi veni ideea. Se așeză și scrise mai multe hârtii, apoi le puse într-un plic adresat lui Jim. După aceea se spânzură cu cordonul.

Moartea lui Silivestru

Îmbrăcat în redingota de zile mari, așezat în raclă, Silivestru era privegheat de femeile din casă. Un timp stătură și îl priviră în tăcere. Apoi li se dezlegară limbile, întrebându-se de ce făcuse asta, apoi unde i-or fi banii, amintindu-și fel de fel de întâmplări.

Într-un târziu veni și dom’Popescu, cherchelit, ca de obicei. Îl luară la goană și rămaseră, vorbind și chiar râzând. Numai când veniră cioclii și îl scoaseră din casă, începură să plângă și să îl jelească.

Facerea lumii

Jim deveni proprietarul caselor. Silivestru i le lăsase prin testament, cu condiția să le îngăduie mai departe pe bătrâne.

Bătrânele, supărate, se retraseră cu tot cu vechituri în casele din fundul curții uriașe. Casele din față, cu o structură destul de trainică, fură complet renovate. Jim le transformă în locuințe cu ferestre late și terase spațioase. Făcu un gard nou, metalic, prin care nu se vedea în curte, iar în față construi o piscină, în care se bălăcea cu Vera. Adesea venea și Bobby.

Interiorul fusese și el complet transformat, dispărură toate mobilele desfundate și tacâmurile pestrițe, înlocuite de garnituri și servicii noi și moderne.

Nu prea aveau oaspeți, dar le plăcea să se îmbrace ca și cum aveau și să folosească toate acele lucruri pentru a se răsfăța ei doi, sau trei, când era și fratele Verei. Într-o seară petrecură până târziu și dansară, când, deodată, Verei i se făcu rău. Medicul chemat, după consultație, le dădu vestea pe care cei doi tineri abia o așteptau. Aveau să aibă un copil, aveau să fie părinți.

Sfârșitul povestirii pe scurt a romanului Cartea nuntii

Îi invit să citească și vă invit să-i citiți pe: Daurel, Fosile și pietreKadia, Maricica, Max Peter și pe toți iubitorii de lecturi !

Povestiri pe scurt după același autor:

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

22 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. *X*

  Este un rezumat extraordinar. Cartea am citit.o mai demult și acum îmi trebuia la școală, iar rezumatul m.a ajutat sa îmi amintesc acțiunea cărții. De obicei de pe acest site citesc rezumatele, pt ca este singurul care ma mulțumește pe deplin.

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru apreciere! Mă bucur că aceste povestiri îți sunt de folos!

 2. Gabi

  O intrebare am: mai este la cartea asta si un alt volum? Multumesc mult pentru povestire, e singura detaliata si frumos structurata pe care am gasit-o.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Gabi! Nu, nu mai există niciun alt volum.

 3. Rebecca

  Chiar mi a fost de folos, cea mai buna povestire pe care am gasit o, dar am o intrebare…..se mantioneaza daca copilul era fata sau baiat ?

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru apreciere! Pentru detalii recomand citirea romanului. :)

 4. Cristina

  Sunt cele mai ample povestiri pe scurt pe care le-am citit și care evidențiază exact ceea ce este mai important din opera simultan. Blog-ul dumneavoastră este remarcabil….sa continuați sa publicați în continuare astfel de povestiri pe scurt pentru pasionații de lectura și pentru elevi…….
  P.S. :Când veți publica și rezumatul de la Divina Comedie????
  P.S.2:Solaris de Stanislaw Lem chiar este în lista de lecturi obligatorii??

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru apreciere!
   Nu voi publica niciodată rezumatul la Divina Comedie, mi se pare imposibil de povestit.
   Da, Solaris este în acea listă.

 5. emilia

  Este foarte buna povestire ,dar aveti si dracula de Brom Stoker va multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Nu, nu am.

 6. Claudiu

  Am cautat pe multe site-uri dar aici am gasit ceva care merita sa fie citit… Mersi

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Claudiu !

 7. Marius

  Din toate rezumatele si povestirile pe care le-am citit pe internet, aceasta este cea mai bine structurata si am inteles-o foarte usor. As vrea sa va multumesc pentru toate povestirile frumoase pe care le scrieti. Tineti-o tot asa !

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc foarte mult pentru apreciere, Marius !

 8. Tache Alex1

  Cred ca este cea mai buna povestire pe care am citit-o.

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru apreciere !

 9. Mihai

  Multumesc foarte mult.
  Chiar aveam nevoie..nu mai aveam destul timp cat sa citesc cartea

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, să-ți fie de folos !

 10. Mirela

  Zina, mereu când termini o carte mă întreb: ce va urma? Pentru că aștept eu așa, să văd ce ne rezervi. Azi voi căuta în arhive câteva pagini din David Coperfield, deoarece am de ilustrat ceva. Cât de folositor îmi e acest blog! Cum să nu-ți mulțumesc?! Știi…puteam să le iau și să plec, se pare că așa e la modă mai nou , sau înearcă unii să impună moda lipsei de bună cuviință în virtualitate. Nu pot și gata, ține nu doar de suflet, ci și de educație. Ești un OM, Zina! Mulțumesc! :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Mirela, draga mea ! Mă bucur dacă găsești câte ceva de folos la mine. Ești invitata mea, oricând ! :)

 11. Naica

  Un final si fericit, dar si trist;cei ce nu sunt folositori dispar sau se indeparteaza,iar cei ce au un viitor au dreptul la bucurii si impliniri,avere…asa o fi ?

  1. Zinaida Strinu

   Tot romanul a fost ușor didacticist, după părerea mea. În realitate, nici pe vremea aia, acum 80 de ani, lucrurile nu stăteau chiar așa…

 1. CARTEA NUNTII de George Călinescu - 6

  […] CARTEA NUNTII (episodul 7) » […]

 2. CARTEA NUNTII de George Călinescu - 6

  […] CARTEA NUNTII de George Călinescu – ep.7 » […]

 3. A different blog

  […] Iulisa , A different blog , Teo Negură , Zamfir Pop , Ulise (blog canin) , Stropi de suflet , Fotoreporter pentru mediu ,  Lumea lui Alexandru , Napocel , Lunapătrată , Dani , Liviu , Oana Clara ,  Zina , AndreiraduM ,  Dana Diaconu , Florina , Vania , Mirela Pete , Lecturi povestite pe scurt,SoriN […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>