Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CAPITAN MAVROMATI (1). Povestire pe scurt

Capitan Mavromati face parte din Pagini autobiografice de Panait Istrati. Aici, autorul povestește întâmplări din vremea când, băiețel fiind, se angajase băiat de prăvălie.

Capitan Mavromati de Panait Istrati

Partea I a povestirii pe scurt

capitan mavromati

Capitan Mavromati avusese corabie

În cârciuma lui Kir Leonida îl găseai zilnic pe Capitan Mavromati. Tot acolo, băiatul stătea zi și noapte, ca într-o pușcărie, alături de alți doi baieti de prăvălie. Acolo munceau și acolo își căpătau și picul de odihnă, prea puțin  pentru vârsta lor.

Pe lângă spălatul vaselor trebuia să învețe care sunt și unde se află exact băuturile din pivniță și hrubă. Tejghetarul îl îmbrâncea pe cele optzeci de trepte ale scării, iar jos, pe întuneric, alerga printre butoaie, spunând printre dinți numele băuturilor. În prăvălie era lovit de toți, de tejghetar, de bucătar și de tatăl stăpânului, un bătrân nebun.

Toți aceștia se lungeau să se odihnească  după prânz și seara, dar cei trei baieti de prăvălie nu aveau voie, trebuiau să stea smirna în picioare, așteptând mușteriii. Dacă vreunul ațipea de-a-n-picioarelea, tejghetarul îi dădea peste nas un bobârnac așa de violent, că îi țâșnea sângele. Alteori tejghetarul îi punea ”poște” , adică punea între degetele celui adormit fâșii de ziar și le dădea foc sau îi presăra praf de scărpinat pe ceafă.

Un singur om din cârciumă nu le făcea rău. Capitan Mavromati, un om aproape bătrân, jerpelit și suferind de o tuse înecăcioasă, venea dimineața, la deschidere și pleca numai la închiderea cârciumii. Sta pe un scaun, într-un colț de lângă tejghea și, din când în când se ridica, mai aduna un pahar, mai curăța o masă.

Cârciuma lui Kir Leonida era plină de ”căpitani”, că, la greci, oricine avea o barcă își zicea căpitan. Veneau și căpitani adevărați, din cei care conduceau corăbii pe mări și oceane. Aceștia abia le răspundeau barcagiilor, dar cu capitan Mavromati vorbeau cu respect, de la egal la egal. Panait băgă de seamă și altceva. Zilnic acesta primea de mâncare și de băut, dar niciodată nu plătea.

După vreo lună de muncă la cârciumă băiatul înțelese că tejghetarul, ”Țoapa” cum îi spuneau între ei băieții, îl ura pe capitan Mavromati , zicând că e spionul stăpânului. Ceilalți doi baieti i se alăturară și începură să-l chinuie pe căpitan, punând piper în tabachera acestuia, ca să se înece și să tușească și mai tare.

Panait însă avea alte preocupări. Citea ziarele și făcea fișe cu cuvinte grecești, căci știa limba greacă, dar nu destul. Descoperi că nu știe nici înțelesul multor cuvinte românești. Pe cele grecești i le desluși căpitanul, dar pe cele românești nu le înțelegea nici el pe toate. Într-o zi, când nu mai era nimeni acolo decât ei doi,  îi dărui lui Panaiotachi, cum îi zicea el, o carte: Dicționarul universal al limbii române. Băiatul fu atât de fericit încât îi sărută mâna lui capitan Mavromati. În timp, socoti acea carte –  cartea sfântă a adolescenței sale. De bucurie și de mulțumire că acum are un izvor nesecat de cunoștințe, băiatul se schimbă mult: dormea mai bine, deveni mai voinic, se luptă mai curajos cu necazurile și greutățile.

* * *

Dă click aici pentru partea a doua (ultima) a povestirii !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

 

4468025380

19 comments

4 pings

Skip to comment form

 1. Rus ionut

  Nu puteți să îmi explicați titlul , si sa îmi ziceți tema textului va rog ??

  1. Zinaida Strinu

   Regret, nu rezolv teme! :)

 2. Bianca

  Doamna Zinaida, aveti Tara de dincolo de negura de Mihail Sadoveanu? Am mare nevoie de aceasta lectura.

  1. Zinaida Strinu

   Nu am.

 3. alexandra

  aceasta este rezumatul cartii Capitan Mavromati? aceasta carte nu are decat 2 parti?

 4. Blackwater

  Frumoasa coperta editiei Capitan Mavromati – Ciulinii Baraganului de aici.

  1. Zinaida Strinu

   Întra-adevăr, e reușită !

 5. Marycix

  Pasiunea depaseste „obstacolele”, este si cazul lui Panait Istrati.

  Felicitari Zina, pentru premiul pe care l-ai primit!

  1. Zinaida Strinu

   Asa este, si e cazul si multor altora care au depasit greutatile si si-au atins telurile.
   Multumesc, Maricica, recunosc ca m-am bucurat ca un copilas, mai ales ca nu stiam ca sunt ”sub observatie” si a fost o surpriza totala ! :)

 6. CARMEN

  în situatia mea, departe de librariile si bibliotecile românesti, blogul tau este pentru mine, un BALSAM! multumesc pentru lectura!

  1. Zinaida Strinu

   Sunt încântată, Carmen, că pot și eu să îți aduc o bucurie ! M-am gândit nu numai la copii, ci și la toți cei care, dintr-un motiv sau altul, nu au acces la cărți. :)

 7. Naica

  Ma bucur ca ai ales din nou Panait Istrati.L-am citit demult si acum imi face mare placere sa mi-l reamintesc.Felicitari pentru ”blog premiat”, il meriti cu prisosinta !

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc mult ! :)

 8. Daurel

  L-am admirat tarziu pe acest scriitor; dupa ’89, cand am citit ‘Spovedania unui invins” (sau asa ceva)…
  Multi zapaciti de ideologii ar trebui sa se marturiseasca…
  Nu numai scriitorii…

  1. Zinaida Strinu

   Mie mi-au plăcut mult mai mult scrierile din ciclul Chira Chiralina :)

 9. -X-

  Deci ai ajuns din nou la Panait Istrati ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Da, scumpă X, la cererea unor copii, dar nu îmi pare rău, căci mie mi-a plăcut Panait Istrati ! :)

 10. coolnewz/Ratatouille

  uite ca pe mine nu m-a pus niciodata pe picioare o carte. Sa ma joc, sa maninc si sa dorm … asta da! :D

  1. Zinaida Strinu

   Păi el, săracu’, nu putea să facă niciuna dintre cele ce le-ai spus tu, nici să se joace, nici să mănânce, nici să doarmă… Și atunci și-a hrănit mintea.

 1. CHIRA CHIRALINA de P.Istrati - 7. Un om bun

  […] Căpitan Mavromati Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle +1Twitter […]

 2. CAPITAN MAVROMATI (2) de Panait Istrati

  […] « CAPITAN MAVROMATI – 1 de Panait Istrati […]

 3. Miercurea fără cuvinte « A different blog

  […] Iulisa , A different blog ,   Costin Comba , Teo Negură ,  Carmen ,  INCERTITUDINI , Lumi RO ,  Elena , Pandhora , C.L.M , Cristi , Zamfir Pop , Ulise (blog canin) , Stropi de suflet , Zolty ,  Fotoreporter pentru mediu , Solidaster ,  Max Peter , Lumea lui Alexandru ,  Robert ,   Tudor , Napocel , Erys , Lunapătrată ,  Dani ,  Liviu , Alice Georgiana 1 , Alice Georgiana 2 ,  Eddy , Oana Clara , Lolita , Zina ,AndreiraduM , Angi , Dana Diaconu , SoriN , Digodana , Florina , Vania , Mirela Pete , Lecturi povestite pe scurt […]

 4. de ce blog ? « Rokssana's Blog

  […] lecturirecenzate, g1b2i3, carmen 44.437711 26.097367 Rate this: Share this:ShareFacebookTwitterStumbleUponEmailDiggLinkedInRedditLike this:LikeBe the first to like this post. Posted by rokssana Filed in aberatii, alegeri Etichete:alegeri Lasă un comentariu » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>