VRAJITORUL DIN OZ Episodul 1

Dacă tot v-am spus că există şi dragoni buni și dragoni răi, acum o să aflaţi ce fel de vrăjitoare există pe lume !

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
In sectiunea Romane
, Vrajitorul din Oz de Frank Baum, una dintre cele mai cunoscute cărţi pentru copii

LYMAN FRANK BAUM

n.1856 – d.1916

A fost un important scriitor american de cărți pentru copii, celebru în special pentru cartea Vrăjitorul din Oz (1900) și alte treisprezece cărți bazate pe aceasta și cu acțiunea tot pe Tărâmul din Oz.  A mai scris alte nouă cărți fantastice, 82 de povestiri scurte, circa 200 de poeme și alte lucrări.

Vrajitorul din Oz

de Frank Baum

Ciclonul

vrajitorul-din-oz-ciclonul

Vrajitorul din Oz. Ciclonul

În mijlocul câmpiilor întinse şi arse de soare din Kansas trăiau unchiul Henry, mătuşa Em şi Dorothy sau Dorothea, o fetiţă orfană. Totul era cenuşiu ca şi câmpiile: ochii şi obrajii mătuşii, barba şi cizmele unchiului, căsuţa spălată de ploi şi uscată de vânt şi de soare.

Căsuţa era mică, fiindcă materialele se aduceau de foarte departe şi erau scumpe. De fapt, avea o singură cameră şi, în mijlocul ei, sub un chepeng greu, o groapă, numită pivniţa pentru ciclon. Aici trebuia să se ascundă toată familia dacă se stârnea ciclonul, acel vârtej de vânt care putea smulge casele din pământ şi să ducă totul cu el.

Desigur, unchiul şi mătuşa munceau din greu şi uitaseră să zâmbească. Singura fiinţă are o făcea pe Dorothea să râdă era Toto, un căţel mic şi negru cu care se juca toată ziua.

În ziua în care începură toate cerul era mai cenuşiu decât de obicei. Dorothea era cu Toto în braţe când unchiul strigă că vine ciclonul. Mătuşa ridică iute chepengul şi coborî în pivniţă. Dorothea îl scăpă pe Toto, care se ascunse sub pat. Încercând să scoată căţelul de acolo, Dorothea nu mai ajunse la pivniţă.

Casa se zgudui, iar Dorothea căzu pe podea. Ciclonul învârti casa pe loc, apoi o ridică în aer. Casa era chiar în centrul ciclonului şi presiunea aerului o ţinu acolo sus în timp ce era dusă departe. Trecu mult timp şi Dorothea, suită în pat cu Toto lîngă ea, adormi până la urmă.

*

Sfatul cu altinezii

vrajitorul-din-oz-sfatul-cu-altinezii

Vrajitorul din Oz. Sfatul cu altinezii

O zguduitură puternică îi trezi pe Dorothea şi pe Toto. Ieşiră afară şi fetiţa văzu cu uimire că se află într-un ţinut minunat, cu pajişti verzi şi flori strălucitoare. Spre ea venea un grup de oameni mici de statură, cam de înălţimea ei dar bătrâni. Erau trei bărbaţi cu bărbi albe şi o femeie cu părul alb, mai bătrână decât ei. Bărbaţii erau îmbrăcaţi în haine albastre, aveau pălării ţuguiate albaste, cu clopoţei şi vârfurile pantofilor erau tot albastre. Femeia avea  o rochie scânteietoare şi o pălărie albă.

Uimită, Dorothea află de la femeie că îi erau foarte recunoscători, deoarece căsuţa căzuse peste o vrăjitoare, vrăjitoarea cea rea de la Răsărit şi le scăpase poporul altinez din robie.

Femeia era vrăjitoarea cea bună de la Miazănoapte şi îi spuse fetiţei că în ţara Oz, unde se aflau, mai era o vrăjitoare bună, cea de la Miazăzi şi una rea, cea de la Apus. În Oraşul Smaragdelor se afla Marele Vrăjitor Oz, pe care nu îl văzuse nimeni, dar era cel mai puternic dintre toţi.

Vrăjitoarea îi mai spuse fetei să încalţe pantofii fermecaţi ai vrăjitoarei moarte şi să urmeze cărarea din cărămizi galbene care o va duce la vrajitorul din Oz. O sărută pe frunte și lui Dorothea îi apăru un semn luminos ca o stea, care avea să o protejeze pe drum.

* * *

Dă click aici pentru episodul următor, Vrăjitorul din Oz 2 !

Dacă vrei să vezi cum a fost transpusă povestea în film:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 1. Buna ziua!
  Nu vreau sa va deranjez dar am o intrebare.
  Aveti povestirea povestei Peripetiile Alicei in Lumea Oglinzii?
  MUltumesc anticipat! :)

 2. Zina iti multumesc pentru toate rezumatele minunate facute de tine! Aceasta poveste am citit-o si recitit-o cu mult drag si ma bucur acum ca i-am gasit si rezumatul ,incantator la fel ca si povestea care o citeam mai demult. :)

 3. Pingback: VRAJITOARE BUNE SI VRAJITOARE RELE în Vrăjitorul din Oz. II - Povestiri de lecturi școlare

 4. Pingback: VRAJITOARE BUNE SI VRAJITOARE RELE în Vrăjitorul din Oz. I - Povestiri de lecturi școlare

 5. Pingback: VRAJITOARE BUNE SI VRAJITOARE RELE... - 2

 6. Pingback: VRAJITOARE BUNE SI VRAJITOARE RELE... - 1

 7. Sall Zina, tu ai facut multe rezumate si pt asta iti multumesc. Profa de romana ne da sa facem lecturi iar tu ne esti de mare ajutor pt ca nu avem chef sa citim chiar toate lecturile atunci le luam rezumate de la tine pe unele …..si rezumatele cunt foarte bune caci chiar eu am citit Vrajitorul din oz de curand si este un roman tare plin de aventuri….. Pup si iti multumim ca exista cineva care inca are suflet de copil…:*

 8. Pingback: VRAJITORUL DIN OZ de L.F.Baum - Episodul 2

  • Da’ pe voi nu vă mai învață chiar nimeni să spuneți ”te rog” ?…
   Dacă vrei amănunte și descrieri trebuie să citești cartea.

 9. Pingback: Vrajitorul din Oz 2

 10. În seara asta, mi-ar fi plăcut să fiu copilul care ascultă povestea, așezat grecește lângă fereastră!
  Zâmbește, ador poveștile tale, Zina!

  • Gina, e minunat să ne păstrăm sufletele de copii ! Sunt tare bucuroasă că îți plac poveștile. Dacă ar fi mai mulți adulți pe lume care să iubească poveștile, ar fi mult mai puțin rău…