Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

VRAJITOARE BUNE SI VRAJITOARE RELE în Vrăjitorul din Oz. I

Literatura si arta

Ce moment al anului este mai potrivit pentru povesti cu dragoni sau cu vrajitoare și vrajitori, cu lei vorbitori și sperietori de ciori însuflețite decât sărbătorile de iarnă ?

Minunata carte „Vrajitorul din Oz”, de Frank Baum,  i-a inspirat pe creatorii de musicaluri și pe cei de filme. Se pare că reușita cea mai mare a fost filmul din 1939, cu Judy Garland în rolul Dorothy.

dorotea-si-toto

Dorotea și Toto vor primi ajutor de la două vrajitoare bune

Vrajitoare bune si vrajitoare rele…

… în Vrăjitorul din Oz 

– partea întâi –

Dorothy sau Dorothea trăiește cu unchiul și mătușa sa într-o casă singuratică din mijlocul câmpiei Kansasului. Viața e cenușie, acolo, precum sunt și întinderile nesfârșite de pământ și ierburi arse. Singurul care o înveselește e cățelușul Toto.  Dorothea dorește și visează o viață veselă și frumos colorată. Chiar în ziua în care începe povestea, Dorothea cântă despre asta.

Cerul înnorat de deasupra fetei nu e de bun augur. Vine ciclonul, smulge căsuța în care se află numai Dorothea și Toto și o duce tocmai în țara Oz. Casa cade peste o vrajitoare, vrăjitoarea cea rea de la Răsărit. Dorothea încalță pantofii fermecați ai acesteia, primește pe frunte sărutul protector al altei vrajitoare, vrăjitoarea cea bună de la Miazănoapte și pornește pe cărarea cea galbenă către Vrăjitorul din Oz. Numai acesta poate să o ajute să se întoarca acasă.

Ca în orice poveste serioasă, eroul principal are nevoie de niște tovarăși de drum și de isprăvi. Dorothea întâlnește întâi o sperietoare de ciori. Îl salvează pe Sperie-Ciori din prăjina în care fusese înfipt, și acesta pornește cu ea la drum, să-i ceară Vrăjitorului din Oz creier, căci socoate că mintea e cea mai de seamă calitate.

Cei doi îl întâlnesc apoi pe Omul de tinichea. Ruginise și stătea de un an înțepenit în aceeași poziție. Dorothea îl salvează și pe el, ungându-i încheieturile cu ulei. Omul de tinichea îi însoțește, cu intenția de a cere de la Vrăjitorul din Oz o inimă, căci credea că cea mai de seamă însușire este iubirea.

Merg ei ce merg și îl întâlnesc pe Leul cel laș. Dorothea îl salvează de la o mare greșeală: era să-l muște pe Toto. Cu o palmă zdravănă fata îl potolește și atunci se vădește ce îi lipsea leului, curajul. Pornește și el împreună cu ceilalți, să îl capete de la Vrăjitorul din Oz.

Merg ei cale lungă să le-ajungă și trec prin mai multe aventuri, dar când ajung la câmpul cu maci, cel vrăjit de altă vrajitoarea rea, cea de la Apus, cât pe aci să rămână pe loc…

… Și acolo îi las și eu până sâmbăta viitoare, când vă voi face o SURPRIZĂ mare ! Până atunci puteți citi povestirea  pe scurt a cărții Vrăjitorul din Oz.

Dă clic aici pentru Vrăjitoare bune și vrăjitoare rele – 2 !

*

Sursa video : Youtube
Sursa foto reprez.
Invitați la film: Alex MaziluAlexandru, Alice in WonderNetCălinCartim,  Fosile și pietreIvanușka, Mirela PetePato Basil, Teo Negură-X- și pe toți ceilalți iubitori de filme și de alte arte !

4468025380

5 pings

 1. VRAJITORUL DIN OZ Episodul 12

  […] Vrăjitoare bune și vrăjitoare rele – 1 […]

 2. DRAGONI buni, dragoni răi... (adică balauri !) - Povestiri de lecturi școlare

  […] Vrăjitoare bune și vrăjitoare rele – 1 […]

 3. VRAJITORUL DIN OZ de L.F.Baum – Episodul 9

  […] Vrăjitoare bune și vrăjitoare rele – 1 […]

 4. VRAJITORUL DIN OZ de L.F.Baum - Episodul 2

  […] Vrăjitoare bune și vrăjitoare rele – 1 […]

 5. VRAJITORUL DIN OZ de L.F.Baum - Episodul 1

  […] « VRAJITOARE BUNE SI VRAJITOARE RELE în Vrăjitorul din Oz. I […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>