«

»

DANILA PREPELEAC

Danila Prepeleac de Ion Creangă

danila-prepeleac

Danila Prepeleac. Prepeleac cu oale

Erau odată, într-un sat, doi frati. Cel mare era harnic şi avut. Nu avea copii şi avea o nevastă cam zgârcită. Cel mic toate le făcea pe dos, era nechibzuit şi sărac şi mai avea şi o mulţime de copii.

Fratele cel sărac atâta făcuse pe lângă casă, un prepeleac pentru oale, de aceea lumea îi zicea Danila Prepeleac. Mai avea şi o pereche de boi mari şi frumoşi, dar nu avea car. Se ducea mereu şi îl cerea cu împrumut pe al fratelui său, ca între frati. Odată acesta îi spuse să meargă la târg, să vândă boii cei mari şi să îşi ia unii mai mici, iar cu restul să îşi ia un car.

Plecă Danila Prepeleac. Urcând dealul către iarmaroc văzu venind la vale un om care abia mai ţinea un car. I se păru că merge singur şi îi zise omului să ia boii şi să-i dea lui carul. Bucuros de aşa un târg, omul luă boii şi îi lăsă carul.

Dănilă porni şi el la vale, să se întoarcă acasă cu carul. Când se sfârşi valea şi începu alt deal, carul venea înapoi. Îl opri cu greu la marginea drumului şi când trecu un om cu o capră către târg, făcu iar un schimb. Dădu carul şi luă capra. Porni iar către casă. Capra, zburdalnică, cum sunt toate caprele. Sătul de ea, Danila Prepeleac o schimbă pe un gânsac. Gânsacul se puse pe strigat, i-o fi fost dor de gâşte, aşa că îl schimbă şi pe acesta, îl dădu pe o pungă goală.

Când văzu frate-său ce ispravă făcuse, îi zise că e mare nătărău. Dănilă îi mai ceru o dată carul, acum cu boi cu tot, să aducă lemne de foc din pădure. Frate-său i-l dădu, dar pentru ultima oară. În pădure, Dănilă trase carul chiar lângă un copac mare şi gros, ca să cadă direct în car. Când îl tăie, copacul căzu şi zdrobi şi carul şi boii.

Ajuns acasă, îi spuse lui frate-său că e gheţuş în pădure, să-i dea iapa să scoată carul de colo. Frate-său, disperat, zise că era mai bun la călugărie, să nu mai aibă nevastă şi copii pe care să-i chinuie. Nu-i dădu iapa, dar Dănilă Prepeleac o luă pe furiş.

În pădure ajunse cu iapa lângă un heleşteu, într-o poiană. Ce-i veni lui, să facă o mânăstire că tot îi zisese frate-său că trebuia să fie călugăr. Însemnă un loc cu o cruce, apoi începu a alege copacii zicând cu glas tare la ce vor fi buni fiecare.

În apa iazului trăiau nişte draci. Scaraoschi trimise un drac cu un sac cu galbeni, să-i dea lui Dănilă ca să plece de acolo, să nu mai facă mânăstire. Dănilă nu plecă îndată, căci nu putea să care sacul. Se trezi cu alt drac. Lui Scaraoschi îi păruse rău după atâţia galbeni şi îl trimisese să îşi încerce puterile cu Danila Prepeleac. Cine va câştiga, va lua sacul cu galbeni.

Dracul luă iapa în spate şi înconjură iazul de trei ori, Dănilă sări pe iapă și înconjură și el iazul, călare. Îi zise apoi dracului că el o dusese nu în spate, ci numai între picioare, ceea ce era mai greu, deci el câștigase întrecerea. Dracul zise să se întreacă la fugă, Dănilă îl puse să se întreacă cu un iepure, spunând că e copilul lui cel mai mic. Când să se ia la trântă, Dănilă îl puse să se ia la trântă cu un urs, zicând că e unchiul lui. Abia scăpă viu dracul şi spuse să se întreacă la chiuit.

Chiui dracul de era să spargă bolta cerului, dar Dănilă îi zise că el are să chiuie şi mai tare. Dacă voia să scape cu urechile nesparte şi capul întreg, să îl lase să-l lege la ochi. Dracul îl lăsă, iar Dănilă puse mâna pe un ciomag şi îi trase dracului, de îl făcu să se arunce în iaz.

Scaraoschi trimise un alt drac, cu un buzdugan uriaş, să se întreacă la aruncat, dar Dănilă îl sperie că îl va arunca în Lună şi dracul fugi înapoi la Scaraoschi. Acesta trimise altul, să se întreacă în blestemat cu Danila Prepeleac.

Se puse dracul şi aşa blestemă, că îi pocni un ochi lui Dănilă. Acesta, însă, nu se lăsă. Îi spuse să ia sacul cu galbeni şi să îl ia şi pe el în spinare, să îl ducă acasă, că acolo are blestemele. Îl duse dracul în zbor, cu galbeni cu tot. Când ajunseră, Dănilă Prepeleac strigă la copii să vină cu blestemele, cu ragila şi pieptenii de pieptănat câlţi şi să îl blesteme cu ele pe drac în legea lor. Copiii au tăbărât pe drac şi aşa l-au jumulit că a lăsat şi bani şi tot şi a fugit înapoi.

Iar Danila Prepeleac a trăit liniştit, a mâncat şi a băut fără griji până la adânci bătrâneţe.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii Dănilă Prepeleac

Sursa foto 

Dă clic și citește textul întreg !

Citește și alte povestiri după poveștile lui I.Creangă:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4468025380

89 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. Katerina

  Esti foarte buna sa o tii tot asa Zina. Felicitari pentru rezumatele uimitoare.
  :* :* :*

  1. Zina

   Mulțumesc ! Mă bucur că îți plac aceste povestiri pe scurt.

 2. Stefan

  este foarte tare am luat 10 si pe asta si pe aia cu „Povestea porcului”

  1. Zina

   Felicitări, dacă a fost un 10 pe meritul tău, adică dacă ai procedat așa cum am scris pentru elevi, în dreapta sus, cu litere albe pe fond albastru !

 3. Daniel

  Foarte buna povestirea, mai ales ca sunt pe graba cu lecturile semestriale, o sa o transform povestirea in rezumat si o sa iasa superb!!
  Cea mai tare Zina!!!!!!!!!!!! :)

  1. Zina

   Așa să faci ! Mă bucur că te pot ajuta ! :)

 4. ion negara

  Foarte frumos ati povestit si mi-ati ajutat foarte mult.

  1. Zina

   Mă bucur că ți-am fost de folos ! :)

 5. Andreea

  Va pricepeti foarte bine la povestit!Tineti-o tot asa! :)

  1. Zina

   Mulțumesc, Andreea ! :)

 6. andra anduta

  E o povestire foarte frumoasa si foarte buna! Multumesc doamna Zinaida Strinu! Mi-ai fost de folos cu aceasta povestire! App. am 12 ani

  1. Zina

   Mă bucur că ți-am fost de folos.

 7. Andreea

  Sunteti atat de frumoasa ca faceti atat de multe pentru noi incat unii nici nu stiu sa va multumeasca pentru tot ce ati facut . Eu va multumesc din toata inima .

  1. Zina

   Cu plăcere, Andreea !

 8. Andra

  Superb imi place

  1. Zina

   Mă bucur că îți place ! :)

 9. ANGHEL FLORYN

  Imi place foarte mult. Traiasca povestiri de lecturi scolare !

  1. Zina

   Mă bucur, Florin ! Mulțumesc pentru urare ! :)

 10. r4kid

  Mi-a placut foarte mult

  1. Zina

   Îmi pare bine că ți-a plăcut ! :)

 11. Iulia

  Bine, multumesc.

 12. Iulia

  Povestire la Robin Hood aveti ? Mi-ar fi de folos fiindca mi-a dat si asta de facut la scoala.

  1. Zina

   Te cred că ți-ar fi de folos, Iulia, dar nu am, îmi pare rău. Va fi în viitorul mai îndepărtat.

 13. Iulia

  Imi place foarte mult site-ul dumneavoastra! Va apreciez!

  1. Zina

   Mulțumesc pentru apreciere, Iulia !

 14. Iulia

  Multumesc! Sunteti o profesoara draguta si m-ati ajutat foarte mult cu povestirile. Tot asa sa o tineti in continuare! Mult succes!

  1. Zina

   Cu plăcere, Iulia ! Succes și ție !

 15. iulia

  Multumesc frumos

  1. Zina

   Cu plăcere, Iulia !

 16. scumpika_frumusika

  Aveti cumva povestire la Povestea lui Stan Patitul?
  Mi-ar fi de folos la scoala daca o aveti.

  1. Zina

   Du-te sub titlul blogului și dă clic unde scrie BASME, POVESTI. Apare lista basmelor și poveștilor povestite pe blog. Caută în listă Povestea lui Stan Patitul și dă clic pe titlu. Apare povestirea pe scurt.
   P.S. Draga mea, ție ți-e rușine cu numele tău ? Ce e aia ”scumpika”… ”frumusika”… ? Toate sunteti scumpici și frumușele, dar una e Alina, alta e Bianca, alta e Dana etc. :)

 17. Andrada

  Aveti cumva povestire la Povestea Porcului?Mi-ar fi tare utila…

  1. Zina

   Încă nu, Andrada, dar va fi.

 18. Andrada

  Foarte frumos.Am si eu o versiune a mea,am facut-o acum si urmeaza sa o prezint luni la scoala. M-a ajutat mult.Multumesc! app am 11 ani

  1. Zina

   Foarte bine, Andrada, ai procedat foarte bine că ți-ai făcut versiunea ta.

 19. Codrin

  Stie cineva cum se numea lectura aia cand era tot un om care pacalea demoni exact ca in opera aceasta ,iar cand moare nu poate merge in rai fiindca ei spuneau ca a fost prieteni cu diavoli iar in iad nu il primeau fiindca diavoli se temeau de el si atunci sta la poarta raiului?

  1. Zina

   Poate ca te gandesti la povestea Ivan Turbinca. Citeste povestirea ei aici, in blog, si vezi daca despre asta este vorba.

 20. MARIA

  inca un rezumat bun
  bravo doamna Zinaida sunteti foarte priceputa

  1. Zina

   Multumesc pentru apreciere, Maria ! :)

   1. MARIA

    Cu placere
    Dar povestirea la dumbrava minunata nu aveti?

    1. Zina

     Nu am.

 21. olivian

  Va multumesc mult ! Sunteti o femeie intelegatoare si deschisa !

  1. Zina

   Cu placere ! Multumesc pentru apreciere !

 22. Andreea

  Aveti eneida repovestita pe intelesul copiilor?

  1. Zina

   Da, Andreea, este. Urmeaza instructiunile de cautare, se afla in dreapta, scrise cu alb pe fond albastru.

 23. andreea

  Sa stiti ca Danila dadu carul pe un „gascan” nu pe un -gansac- !!!
  Am vrut sa va intreb pot schimba acel cuvant urat cu altul de exemplu: „diavol, duh rau,” etc????

  1. Zina

   Sa stii ca asta e cuvantul folosit de autor. Poti să zici diavol, dar respectam limbajul popular din poveste, totusi.

  2. ioana

   imi place foarte mult povestirea ta

   1. Zina

    Mă bucur mult că îți place, Ioana ! :)

 24. cristina

  BUNA! Stiti in rezumat nu se folosesc expresii din text.(ar trebui sa corectati la inceputul rezumatului):)

  1. Zina

   1. Poate, dar asta e o povestire, nu un rezumat…
   2. Nu se repeta nici o expresie, mai citeste o data, daca tot ai timp de pierdut…

 25. Diana M.

  :) Buna, imi place foarte mult acest blog sau pagina, ca sa stiti, eu am 11 ani, dar sa revenim, imi plac foarte mult povestile acestea romanesti, ele m-au ajutat foarte mult, mai ales ca sunt in clasa a cincia si am la limba romana de facut fise de lectura si rezumate, cred ca e foarte bine sa citim noi, copiii din generatia aceasta, eu va ador blogul si va sunt recunoscatoare!:)

  1. Zina

   Ma bucur ca apreciezi blogul, Diana, si ca iti exprimi parerile si recunostinta atat de frumos. Cred ca esti o fetita foarte buna. :)

 26. alex

  un pic cam prea pe scurt mai la sfarsit si targul lui danila

  1. Zina

   E foarte bine sa iti scrii varianta ta.

 27. BOGDAN

  ESTE REZUMAT ??

  1. Zina

   CITESTE TITLUL BLOGULUI SI PRIMUL RAND AL ARTICOLULUI !

 28. tina

  buna Zina mutumesc pentru acesta poveste este foarte buna si chiar am luat nota 10 cu aceasta poveste

  1. Zina

   Ma bucur daca ai luat nota 10 pe merit…

 29. ion

  ai gresit aici:Dădu carul şi luă capra. porni iar către casă.

  1. Zina

   Iti multumesc ! Am corectat !

 30. Bogdan

  buna doamna zina am mai citit povestirile dumneavoastra si sunt uimit de ceea ce citesc dar la Danila Prepeleac nu inteleg acesta parte”Dănilă sări pe ea şi zise că el o luase nu în spate, ci numai între picioare.”daca imi puteti explica ar fi minunat.multummesc

  1. Zina

   A vrut să arate că el făcuse ceva mai greu decât dracul, care cărase iapa în spate. Desprinsă din context fraza nu are înțeles sau e ambiguă, dar în povestire se înțelege despre ce este vorba. Pentru căutătorii de nod în papură, voi reformula totuși ! :D

 31. luca

  Esti cumva profesoara????

  1. Zina

   Dă click unde scrie ”Despre mine”, în capătul de jos al paginii, și ai să afli.

 32. Sandra2001

  Am o intrebare. Aceasta este povestirea? Este foarte lunga, dar si interesanta.!

  1. Zina

   Da, este povestirea. Și textul original este foarte lung.

 33. ioion1998

  supper :D povestea aceasta a trezit in mine o mare dragoste de glume

  1. Zina

   :D

 34. ANCA

  Este bun, m-a ajutat la scoala, pentru elevii mei. Va multumesc ca va intereseaza si munca altora ! Este cea mai buna povestire ! Va multumesc ! Respect !

  1. Zina

   Cu drag, Anca ! Mă bucur că ți-am fost de folos ! :)

 35. Stelute Colorate

  Super poveste.

  1. Zina

   Da, e una dintre cele mai frumoase povești românești.

 36. paun alexandru

  tiam citit si rezumatul la ivan turbinca si am observat ca ai publicat rezumate bune.Insa am doar o observatie,si anume ca in povestire se foloseste numai prezent sau perfect compus

  1. Zina

   Nu, nu. E o confuzie. În rezumat se folosesc aceste timpuri. În povestire predomină perfectul simplu. Dacă vrei, citește aici, îți va ajuta mult: Rezumatul, recenzia, referatul, fișa de lectură…

 37. diana

  Acestea sunt rezumate sau povestea intreaga ? :))

  1. Zina

   Acestea sunt povestiri pe scurt, dupa cum arata si titlul blogului… Ele te ajuta sa intelegi mai bine atunci cand citesti textele originale ale lecturilor.

   1. Paul

    pe scurt,asata e roma.

    1. Zina

     ??? Aș dori foarte mult să știu ce ai vrut să spui, fiindcă nu am înțeles, îmi pare rău.

     1. andreea

      asta e povestirea?

      1. Zina

       Scrie sus că e !

 38. Marycix

  Povestile cu Păcală, Tândală şi Dănilă Prepeleac au dat culoare copilariei timpului meu dar cred ca au destul farmec si astazi. Copilul meu le reciteste de câte ori are timp!

  1. Zina

   Eu cred că vor avea farmec şi în timpurile viitoare, depinde numai de noi. Trebuie să le povestim copiilor noştri ceea ce ne-a fermecat copilaria ! :)

 39. Pato Basil

  :) E o povestioara pe care o recomand tuturor… Cred ca am citit-o prin clasa 6-a.
  Ion Creanga avea un umor deosebit, banuiesc ca de aia a si ajuns bun prieten cu Eminescu.

  1. Zina

   E grozav de potrivita pentru oamenii zilelor noastre: cum sa fii prost si nepriceput, dar sa reusesti in viata ! :D

 40. Mirela

  Ei, ce amintiri imi starnesti cu fermecatoarele povesti ale lui Creanga…Ce bucurie sa le recitesc aici! Multumesc Zina, sa ai o zi plina de reusite si bucurii! :)

  1. Zina

   Multumesc, Mirela !
   Daca ai sti reusitele si bucuriile mele de azi… Nu spun decat atat: am fost la dentist ! :((

 41. Naica

  Lenes si , ai zice , cam prostovan ,dar i-a pacalit pe draci ! N-a mai muncit in viata lui,visul lui Danila,a mancat si a baut…

  1. Zina

   Cred că nu e numai visul lui Dănilă ! :D

 1. Spre sărbători, încă un sfârșit de săptămână ! « Tu1074's Blog

  […] se apropie ? Doresc tuturor prietenilor mei și tuturor celor care trec pe aici un sfârșit de săptămână plăcut ! Share this:EmailLike this:LikeBe the first to like this […]

 2. Parfumul unui tablou, parfumul fiecărui tablou « Mirela Pete. Blog

  […] Dorințe’mplinite 1 Miercurea fara cuvinte azi Rock’n jazz Gimnastică-la paralele inegale  ! Danila Prepeleac Colțul cu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>