DANILA PREPELEAC

Danila Prepeleac de Ion Creangă

danila prepeleac

Danila Prepeleac. Prepeleac cu oale

Erau odată, într-un sat, doi frati. Cel mare era harnic şi avut. Nu avea copii şi avea o nevastă cam zgârcită. Cel mic toate le făcea pe dos, era nechibzuit şi sărac şi mai avea şi o mulţime de copii.

Fratele cel sărac atâta făcuse pe lângă casă, un prepeleac pentru oale, de aceea lumea îi zicea Danila Prepeleac. Mai avea şi o pereche de boi mari şi frumoşi, dar nu avea car. Se ducea mereu şi îl cerea cu împrumut pe al fratelui său, ca între frati. Odată acesta îi spuse să meargă la târg, să vândă boii cei mari şi să îşi ia unii mai mici, iar cu restul să îşi ia un car.

Danila Prepeleac plecă la târg. Urcând dealul către iarmaroc văzu venind la vale un om care abia mai ţinea un car. I se păru că merge singur şi îi zise omului să ia boii şi să-i dea lui carul. Bucuros de aşa un târg, omul luă boii şi îi lăsă carul.

Dănilă porni şi el la vale, să se întoarcă acasă cu carul. Când se sfârşi valea şi începu alt deal, carul venea înapoi. Îl opri cu greu la marginea drumului şi când trecu un om cu o capră către târg, făcu iar un schimb. Dădu carul şi luă capra. Porni iar către casă. Capra, zburdalnică, cum sunt toate caprele. Sătul de ea, Danila Prepeleac o schimbă pe un gânsac. Gânsacul se puse pe strigat, i-o fi fost dor de gâşte, aşa că îl schimbă şi pe acesta, îl dădu pe o pungă goală.

Când văzu frate-său ce ispravă făcuse, îi zise că e mare nătărău. Dănilă îi mai ceru o dată carul, acum cu boi cu tot, să aducă lemne de foc din pădure. Frate-său i-l dădu, dar pentru ultima oară. În pădure, Dănilă trase carul chiar lângă un copac mare şi gros, ca să cadă direct în car. Când îl tăie, copacul căzu şi zdrobi şi carul şi boii.

Ajuns acasă, îi spuse lui frate-său că e gheţuş în pădure, să-i dea iapa să scoată carul de colo. Frate-său, disperat, zise că era mai bun la călugărie, să nu mai aibă nevastă şi copii pe care să-i chinuie. Nu-i dădu iapa, dar Dănilă o luă pe furiş.

Dănilă repeleac ajunse cu iapa În pădure într-o poiană, lângă un heleșteu. Ce-i veni lui, să facă o mânăstire că tot îi zisese frate-său că trebuia să fie călugăr. Însemnă un loc cu o cruce, apoi începu a alege copacii zicând cu glas tare la ce vor fi buni fiecare.

În apa iazului trăiau nişte draci. Scaraoschi trimise un drac cu un sac cu galbeni, să-i dea lui Dănilă ca să plece de acolo, să nu mai facă mânăstire. Dănilă nu plecă îndată, căci nu putea să care sacul. Se trezi cu alt drac. Lui Scaraoschi îi păruse rău după atâţia galbeni şi îl trimisese să îşi încerce puterile cu Danila Prepeleac. Cine va câştiga, va lua sacul cu galbeni.

Dracul luă iapa în spate şi înconjură iazul de trei ori, Dănilă sări pe iapă și înconjură și el iazul, călare. Îi zise apoi dracului că el o dusese nu în spate, ci numai între picioare, ceea ce era mai greu, deci el câștigase întrecerea. Dracul zise să se întreacă la fugă, Dănilă îl puse să se întreacă cu un iepure, spunând că e copilul lui cel mai mic. Când să se ia la trântă, Dănilă îl puse să se ia la trântă cu un urs, zicând că e unchiul lui. Abia scăpă viu dracul şi spuse să se întreacă la chiuit.

Chiui dracul de era să spargă bolta cerului, dar Dănilă îi zise că el are să chiuie şi mai tare. Dacă voia să scape cu urechile nesparte şi capul întreg, să îl lase să-l lege la ochi. Dracul îl lăsă, iar Dănilă puse mâna pe un ciomag şi îi trase dracului, de îl făcu să se arunce în iaz.

Scaraoschi trimise un alt drac, cu un buzdugan uriaş, să se întreacă la aruncat, dar Dănilă îl sperie că îl va arunca în Lună şi dracul fugi înapoi la Scaraoschi. Acesta trimise altul, să se întreacă în blestemat cu Danila Prepeleac.

Se puse dracul şi aşa blestemă, că îi pocni un ochi lui Dănilă. Acesta, însă, nu se lăsă. Îi spuse să ia sacul cu galbeni şi să îl ia şi pe el în spinare, să îl ducă acasă, că acolo are blestemele. Îl duse dracul în zbor, cu galbeni cu tot. Când ajunseră, Dănilă Prepeleac strigă la copii să vină cu blestemele, cu ragila şi pieptenii de pieptănat câlţi şi să îl blesteme cu ele pe drac în legea lor. Copiii au tăbărât pe drac şi aşa l-au jumulit că a lăsat şi bani şi tot şi a fugit înapoi.

Danila Prepeleac a trăit liniştit, a mâncat şi a băut fără griji până la adânci bătrâneţe.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii Dănilă Prepeleac

Sursa foto 

Dă clic și citește textul întreg !

Citește și alte povestiri după poveștile lui I.Creangă:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Felicitări, dacă a fost un 10 pe meritul tău, adică dacă ai procedat așa cum am scris pentru elevi, în dreapta sus, cu litere albe pe fond albastru !

 1. Foarte buna povestirea, mai ales ca sunt pe graba cu lecturile semestriale, o sa o transform povestirea in rezumat si o sa iasa superb!!
  Cea mai tare Zina!!!!!!!!!!!! :)

 2. E o povestire foarte frumoasa si foarte buna! Multumesc doamna Zinaida Strinu! Mi-ai fost de folos cu aceasta povestire! App. am 12 ani

 3. Sunteti atat de frumoasa ca faceti atat de multe pentru noi incat unii nici nu stiu sa va multumeasca pentru tot ce ati facut . Eu va multumesc din toata inima .

 4. Multumesc! Sunteti o profesoara draguta si m-ati ajutat foarte mult cu povestirile. Tot asa sa o tineti in continuare! Mult succes!

  • Du-te sub titlul blogului și dă clic unde scrie BASME, POVESTI. Apare lista basmelor și poveștilor povestite pe blog. Caută în listă Povestea lui Stan Patitul și dă clic pe titlu. Apare povestirea pe scurt.
   P.S. Draga mea, ție ți-e rușine cu numele tău ? Ce e aia ”scumpika”… ”frumusika”… ? Toate sunteti scumpici și frumușele, dar una e Alina, alta e Bianca, alta e Dana etc. :)

 5. Foarte frumos.Am si eu o versiune a mea,am facut-o acum si urmeaza sa o prezint luni la scoala. M-a ajutat mult.Multumesc! app am 11 ani

 6. Stie cineva cum se numea lectura aia cand era tot un om care pacalea demoni exact ca in opera aceasta ,iar cand moare nu poate merge in rai fiindca ei spuneau ca a fost prieteni cu diavoli iar in iad nu il primeau fiindca diavoli se temeau de el si atunci sta la poarta raiului?

 7. Sa stiti ca Danila dadu carul pe un „gascan” nu pe un -gansac- !!!
  Am vrut sa va intreb pot schimba acel cuvant urat cu altul de exemplu: „diavol, duh rau,” etc????

 8. BUNA! Stiti in rezumat nu se folosesc expresii din text.(ar trebui sa corectati la inceputul rezumatului):)

 9. :) Buna, imi place foarte mult acest blog sau pagina, ca sa stiti, eu am 11 ani, dar sa revenim, imi plac foarte mult povestile acestea romanesti, ele m-au ajutat foarte mult, mai ales ca sunt in clasa a cincia si am la limba romana de facut fise de lectura si rezumate, cred ca e foarte bine sa citim noi, copiii din generatia aceasta, eu va ador blogul si va sunt recunoscatoare!:)

 10. buna doamna zina am mai citit povestirile dumneavoastra si sunt uimit de ceea ce citesc dar la Danila Prepeleac nu inteleg acesta parte”Dănilă sări pe ea şi zise că el o luase nu în spate, ci numai între picioare.”daca imi puteti explica ar fi minunat.multummesc

  • A vrut să arate că el făcuse ceva mai greu decât dracul, care cărase iapa în spate. Desprinsă din context fraza nu are înțeles sau e ambiguă, dar în povestire se înțelege despre ce este vorba. Pentru căutătorii de nod în papură, voi reformula totuși ! :D

 11. Este bun, m-a ajutat la scoala, pentru elevii mei. Va multumesc ca va intereseaza si munca altora ! Este cea mai buna povestire ! Va multumesc ! Respect !

 12. Povestile cu Păcală, Tândală şi Dănilă Prepeleac au dat culoare copilariei timpului meu dar cred ca au destul farmec si astazi. Copilul meu le reciteste de câte ori are timp!

  • Eu cred că vor avea farmec şi în timpurile viitoare, depinde numai de noi. Trebuie să le povestim copiilor noştri ceea ce ne-a fermecat copilaria ! :)

 13. Pingback: Neliniştitu' » Post Topic » Iaurt usturoiat, vinete simpliste, fasole urgentă şi „Aripioară sau picior” înăbuşite la tavă de lut, toate stropite cu vin “făcut de mână”

 14. :) E o povestioara pe care o recomand tuturor… Cred ca am citit-o prin clasa 6-a.
  Ion Creanga avea un umor deosebit, banuiesc ca de aia a si ajuns bun prieten cu Eminescu.

 15. Ei, ce amintiri imi starnesti cu fermecatoarele povesti ale lui Creanga…Ce bucurie sa le recitesc aici! Multumesc Zina, sa ai o zi plina de reusite si bucurii! :)

 16. Pingback: Spre sărbători, încă un sfârșit de săptămână ! « Tu1074's Blog

 17. Pingback: Parfumul unui tablou, parfumul fiecărui tablou « Mirela Pete. Blog

 18. Lenes si , ai zice , cam prostovan ,dar i-a pacalit pe draci ! N-a mai muncit in viata lui,visul lui Danila,a mancat si a baut…