Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DAVID COPPERFIELD Ep.7 / Cap.13-14

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
La Romane
Viata lui David Copperfield, de Charles Dickens

Urmare la David Copperfield 6.

david-copperfield-si-matusa-lui

David Copperfield şi mătuşa lui

David Copperfield

de Charles Dickens

– roman în 64 de capitole, povestit de mine în 25 de episoade – 

13. Urmările hotărârilor mele

După ce obosi de atâtea emoţii şi atâta alergătură, David Copperfield se opri şi îşi vându pe mai nimic jiletca la un negustor de vechituri. Porni apoi spre fosta lui şcoală şi dormi sub cerul liber, ca un vagabond, într-o claie de fân de lângă zidul şcolii.

Dimineaţă porni mai departe spre mătuşa lui, mâhnit că din şcolar ajunsese, fără voia lui, un biet vagabond. Merse până seara, ferindu-se de orice vagabond cu mutră fioroasă întâlnit în cale. Ca să aibă cu ce să cumpere pâine îşi vându într-un orăşel şi surtucul. Pe drum întâlni un căldărar care îi ceru bani. Aflând că nu are, îi smulse batista pe care şi-o legase la gât. De frică, David Copperfield,  se ascunse ori de câte ori  văzu oameni pe drum.

După zile de mers, David ajunse la Dover. Chiar dacă îi era frică de oameni, întrebă pe unul şi pe altul dacă nu ştiau unde stă mătuşa lui. Văzându-l jerpelit ca un vagabond, oamenii îi răspunseră în bătaie de joc. Doar un birjar cumsecade îl îndrumă şi, în sfârşit, David Copperfield ajunse la casa unde locuia mătuşa, împreună cu o slujitoare şi cu mister Dick.

Mătuşa tocmai ieşea în curte, să grădinărească. Lui David îi era cam frică de ea. Mama şi Pegotty îi povestiseră cum se purtase ea în ziua în care venise el pe lume. Îi spuse, plângând, cine era şi cum ajunsese acolo. Mătuşa îl duse în casă şi îi chemă pe mister Dick şi pe Janet, slujitoarea. Îl spălară şi îl hrăniră pe David, apoi acesta adormi, înfofolit de mătuşa în două-trei şaluri mari.

14. Mătuşa decide ce să facă cu mine

A doua zi, mătuşa îi spuse lui David că îi scrisese lui mister Murdstone şi acesta urma să vină să îi hotărască soarta. Acesta sosi în ziua următoare, împreună cu sora lui.

Mătuşa era o femeie straşnică şi nu îi fu frică de ameninţările celor doi. Le spuse că ştia ce soartă crudă avusese mama lui David, căreia îi zdrobiseră sufletul. Ştia şi cum se purtaseră cu nepotul ei. Mister Murdstone îl ceru pe David şi spuse că, dacă nu vine acum, nu îl va mai primi niciodată în casa lui. Întrebat de mătuşa, David o rugă fierbinte să îl lase să stea la ea.

Mătuşa hotărî să îl oprească pe David Copperfield la ea şi îi goni pe cei doi tirani din casa ei. Ea şi mister Dick aveau să îi fie tutori, iar pe David avea să îl cheme Trotwood Copperfield. Odată cu numele, băiatului i se schimbă şi soarta.

* * *

Sursa foto

Dă click aici pentru David Copperfield 8 !
4468025380

14 comments

8 pings

Skip to comment form

 1. atanasia

  Ce povesti mai urmeaza?

  1. Zinaida Strinu

   Uită-te și tu pe blog. Apar articole noi marți, miercuri și sâmbătă. Dar ai citit toate povestirile ?… Dă clic sub titlul blogului unde scrie LEGENDE ȘI BALADE, EPOPEI, BASME etc. La fiecare apare o listă cu cele povestite. Dă clic pe fiecare titlu și apare povestirea respectivă.

 2. Ionut

  Unde se termina volumul 1?

  1. Zinaida Strinu

   Autorul nu a scris romanul in ~volume. A scris un roman in 64 de capitole. Cei care au tiparit romanul l-au impartit in volume. Unii l-au impartit in doua volume. Altii, in trei. Deci, depinde de editie ca sa stii unde se termina volumul I. In editia pe care o am eu (in trei volume) se termina cu capitolul XVIII (18).

 3. doo[diii]

  Esti singura ca pe acel om il cheama ”Dick” pentru ca ”dick” inseamna altceva in engleza:))

  1. Zinaida Strinu

   Desigur ! Pe vremea autorului, ”Dick” era doar prescurtarea numelui Richard.
   PS. Te rog să semnezi numai cu un singur nume, nu cu mai multe, cum văd eu că faci. Apare același IP (numărul de identitate al computerului) așa că știu că ești tot tu…

 4. -X-

  Eu stiam ca exita dreptul de copyright … sau in Romania editurile nu il respecta?

  1. Zinaida Strinu

   Care drept crezi ca se respecta in RO ?!…

 5. Marycix

  Tu Zina ai viteza nu numai la citit dar si la scris, vad ca postezi zilnic!

  1. Zinaida Strinu

   Da, am ceva viteza si la scris, dar postez zilnic numai daca iei in considerare ambele blogri. Articolele mele cer mult timp , pentru citit, documentat, cautat imagini (ma refer si la celalalt blog) si mi-am reglat activitatea astfel incat sa scriu unul pe zi, sambata si lunea la Zinnaida’s ART Club, in rest la Lecturi povestite. In plus e Miercurea tacuta, la care nu scriu text. Am avut perioade in care am scris mai mult, dar e foarte obositor si nu am vrut sa devina o corvoada, ci sa ramana o placere. :)

 6. Mirela

  Am citit atât povestea, cât şi comentariul lui Coolnewz. Ce să spun, nu ştiu dacă aş putea face un asemenea efort. Zina, meriţi felicitări! Te-ai gândit la o carte, manual auxiliar? Sincer…ar merita. ;)

  1. Zinaida Strinu

   Nu, nu merita. Am mai multe experiente scarboase cu editurile, care te fura ca in codru, neplatind decat a mia parte din cat ar merita munca asta. In plus, mai vin si redactorii, care iti fura ideile si le vezi aparand in alte carti, sub alte nume, eventual chiar ale lor. Mi s-a intamplat asta.. Prefer sa daruiesc tuturor de aici, de pe blog si atat.

 7. coolnewz/Ratatouille

  am si eu o curiozitate: tu le recitesti acum, sau le povestesti din minte? :)

  1. Zinaida Strinu

   Doamne ! La recitesc, bineînţeles ! Cum aş putea să povestesc din minte cu atâtea amănunte ?! Pe unele le-am citit când eram copil… Noroc că am o viteză uluitoare la (re)citit ! :D

 1. Viaţa lui David Copperfield 6

  […] Viaţa lui David Copperfield – Episodul 7 / Cap.13 – 14 » […]

 2. Viaţa lui David Copperfield 8

  […] Copperfield, de Charles Dickens, una dintre cele mai citite carti din lume Urmare la David Copperfield 7. David Copperfield şi Uriah […]

 3. Viaţa lui David Copperfield 8

  […] Dickens, o carte citită cu mult interes de copii şi recitită cu drag de adulţi. Urmare la David Copperfield 7. David Copperfield şi Uriah […]

 4. Fluturi. Life in pictures 2 « Mirela Pete. Blog

  […] Xaba, Clipe de Cluj,CELLA,Carmen Aurora , Vania,Calin,  Coltulcumuzica,Gabi, Vera ,Sara ,Anastasia ,Rokssana,Carmen,Lolita, Teo Negura, G1B2I3, Gabriela Elena, Napocel, Luna Patrata, Supravietuitor, Theodora, Vania, Zina,   Lili,  CarmenAmza,   Daurel  , Androxa, Zina, Zinna. […]

 5. Autorecenzarea sau Recensamantul semi-online « Dum spiro, spero

  […] Viaţa lui David Copperfield 7 – Lecturi recenzate […]

 6. Viaţa lui David Copperfield 6

  […] Viaţa lui David Copperfield 7 » […]

 7. Poveste parfumată. Parfumul sincerităţii « Mirela Pete. Blog

  […] Xaba, Clipe de Cluj,CELLA,Carmen Aurora ,Lolita,  Octo Cat meow, Zina,Teo Negură,se-cret,Rokssana,Sara,-X-,MaxPeter,Vania,Gabi,Daurel,Coolnewz,GabiCimpoca,Androxxa, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>