Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DAVID COPPERFIELD Ep.2 / Cap.3-4

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
La Romane
Viata lui David Copperfield, de Charles Dickens

Urmare la David Copperfield 1

david-copperfield

David Copperfield, mama şi mr.Murdstone

David Copperfield

de Charles Dickens

– roman în 64 de capitole, povestit de mine în 25 de episoade – 

3. Se întâmplă o schimbare

David Copperfield porni la drum cu Pegotty spre Yarmouth, unde trăia familia acesteia. După un drum lung şi întortocheat, ajunseră pe malul mării, la un barcaz ce fusese transformat în casă  de locuti. Era casa fratelui lui Pegotty, un om cu suflet mare. Cu el locuiau doi nepoţi ai săi, Ham şi Emily, rămaşi amândoi fără familii, şi missis Gummidge, văduva unui tovarăş al său de muncă.

David se împrieteni cu Emily. Îşi petrecu mai tot timpul împreună cu ea, pe ţărmul mării sau plimbându-se pe câmp. Seara, cei doi copii  stateau de vorbă, aşezaţi pe o lădiţă, iar cei ai casei îi priveau cu mult drag.

După două săptamâni se întoarseră acasă. Aici, pe David Copperfield îl aştepta o mare surpriză. În lipsa lui se petrecuse o mare schimbare. Mama lui se căsătorise cu mister Murdstone, care devenise stăpânul casei, mai mult, un tiran. David primise o altă cameră, departe de dormitorul mamei, iar în cuşca din curte, goală până atunci, stătea un câine mare, negru şi fioros, ca stăpânul cel nou al casei.

4. Cad în dizgraţie

Lui David Copperfield nu îi aduse nici un bine această schimbare. Mister Murstone o îndepărtă pe mama lui de el. Sosi şi sora lui, miss Murdstone, care îi semăna perfect. Amândoi îşi impuseră voinţa în casa mamei lui David, care nu mai avea nici un cuvânt de spus.

David învăţa acasă, cu mama lui. Mister Murdstone şi sora lui începură să asiste la lecţii. David învăţase cu multă uşurinţă pe când erau numai ei doi. Acum, prezenţa celor doi tirani îl intimida şi nu mai putea sa reţină mare lucru. Ei îl certau cu răutate şi atunci copilul nu mai reuşea deloc să ţină minte ceea ce citea. Dacă mama încerca să intervină, era certată şi ea că nu se poartă cu fermitate. La ei, fermitate însemna tiranie.

Nici la joacă nu mai era lăsat băiatul. Singura lui plăcere rămăsese să citească din cărţile rămase de la tatăl său. David Copperfield citea Tom Jones, Don Quijote, Gil Blas, Robinson Crusoe, apoi îşi închipuia că este eroul principal. În rest, devenise posac şi încăpăţânat, mai ales că mama nu mai era lăsată deloc cu el de cei doi tirani, fiindcă nu se purta cu el cu destula fermitate.

Într-o dimineaţă mister Murdstone îl bătu cu biciul pentru că se încurcase la lecţie. David, neputincios, îl muşcă de mână pe tiran, dar apoi luă o bătaie soră cu moartea. Fu pedepsit apoi să stea cinci zile la arest în camera lui. Avea voie să iasă în grădină doar o jumătate de oră pe zi.

În ultima seară a pedepsei, pe cand stătea încuiat în camera lui, veni Pegotty şi îi spuse prin gaura cheii că a doua zi îl vor trimite la o şcoală cu internat, lângă Londra. Dimineaţa, David fu urcat cu bagajele într-o haraba, după ce mama lui îşi luase rămas bun în puţine cuvinte, în prezenţa celor doi tirani.

* * *

Dă click aici pentru David Copperfield 3 !

Îi invit la lectură pe: Daurel, Fosile si pietre, Grişka, Maricica, Mirela Pete, Teo Negura,Vania, Vasile-Pato Basil, -X- şi pe toţi ceilalţi amatori de lectură !

4468025380

41 comments

5 pings

Skip to comment form

 1. Sami

  Mulțumesc mi-ați fost de mare ajutor la limba și literatura română

  Vă mulțumesc mult

  Să scrieți multe rezumate

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Sami! Mă bucur că ți-am fost de folos.
   Am scris deja destul de multe, ia dă clic sus unde scrie LEGENDE, BASME, SCHIȚE etc. :)

 2. calin

  m-ai salvat de la un chin cu acest rezumat

  1. Zinaida Strinu

   Pentru mine nu a fost un chin să recitesc acest superb roman și să-l povestesc pe scurt pentru voi…

  2. Calin

   profa ne-a dat sa scriem rezumatul la david copperfield acest site ma salveaza

   1. Zinaida Strinu

    Mă bucur că îți sunt de folos, Călin ! :) Atenție însă ! Acestea nu sunt rezumate, ci povestiri pe scurt. Le-am scris ca să vă ajut să înțelegeți textele originale. Dacă aveți nevoie de rezumate, puteți transforma aceste povestiri în rezumate folosind indicațiile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 3. David

  Foarte frumos.Continuati tot asa.

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, David ! :)

 4. atanasia

  Daca puteti sau daca vreti, nu puteti povesti un pic mai pe scurt ,,Povestea fara sfarsit,, de Michael Ende ???
  Vaaaa rooog mult de tot :) :* <3

  1. Zinaida Strinu

   Nu este pe lista lecturilor recomandate. Poate când le voi termina pe cele din listă…

   1. atanasia

    ok multumesc

 5. atanasia

  Tot nu am inteles , cum adica 64 de capitole in 25 episoade , adica cele 64 de capitole sunt povestite in 25 de episoade? Sau……

  1. Zinaida Strinu

   Da, exact așa. În fiecare episod am povestit două sau trei capitole.

   1. atanasia

    ok multumesc de raspuns

 6. Ionut

  mie imi trebuie volumul 1

  1. Zinaida Strinu

   Păi acest episod face parte din volumul 1, de vreme ce sunt capitolele 3 și 4.

 7. Raul

  NU PUTETI POVESTI AVENTURILE LUI ROBIN HOOD ? :)

  1. Zinaida Strinu

   As putea, Raul, dar mai tarziu, am altele in program.

 8. Pagina fara nume.

  Povestirea pe scurt a acestei carti minunate ne este de mare ajutor,multumesc frumos! Am auzit multe despre aceasta carte cu toate ca niciodata nu am vrut s-o citesc cu toate ca mi-a fost impus acest lucru de n ori.Dupa ce ti-am citit povestirile pe scurt la acest roman,cred ca o sa ma apuc si de carte deoarece ce am citit pana acum din ce ai scris imi place foarte mult.Iti sunt foarte recunoscatoare!

  1. Zinaida Strinu

   Sunt foarte bucuroasă că ți-am trezit dorința de a citi acest roman. Te vei bucura și tu că l-ai citit, este foarte frumos.

 9. Mădă

  Bună ziua! Sinceră să fiu ne sunteți de foarte mare ajutor nouă, celor care sunt cam stângaci la scrierea rezumatelor. Spre exemplu eu, ador să citesc și fac asta aproape în fiecare zi dar când vine vorba de făcut un rezumat sunt cam confuză. Niciodată nu mă descurc ca să ajung la extreme. Așa că vă mulțumesc din suflet că existați și că ne ajutați.
  Dacă se poate am și eu o mică serie de lecturi care ne-ar mai fii de folos dacă ne-ați ajuta atunci când aveți timp.
  Lista:
  Ultimul mohican-James Fenimore Cooper
  Cei trei mușchetari-Alexandre Dumas
  Robin Hood-Henry Gilbert.

  Vă mulțumesc încă o dată pentru ajutorul acordat și aș vrea dac puteți să-mi răspunde-ți printr-un comentariu dacă ați putea rezuma lecturile de mai sus.

  1. Zinaida Strinu

   Aș putea, Mădălina, dar când le va veni rândul. Am o listă lungă și aceste frumoase cărți nu sunt chiar printre primele.

   1. Mădă

    Nici o problemă însă mă bucur mai mult decât asta, de faptul că ați văzut mesajul meu.

    1. Zinaida Strinu

     Am văzut mesajul tău și am văzut și blogul tău ! Promiți, ai idei personale și le exprimi frumos, blogul are un aspect elegant și original, dar… scrie mai mult și mai des, dacă se poate. Și mai completează un pic, cu date despre tine, un formular de contact, un blogroll etc.

 10. nebunatiku

  cea mai lunga si naspa carte

  1. Zinaida Strinu

   Ce înseamnă naspa ?

 11. Zamfir

  O, tempora … În clasa a XI-a, în săptămâna post apendicotomie, am citit Cardinalul lui Henry Morton Robinson … în franceză (avea vreo 700 de pagini). Acum, am citit în vreo patru luni, o carte în română, de abia 200 de pagini.

  1. Zinaida Strinu

   Trebuia să i-o dai lui Ulise, ţi-o citea pe loc ! :) Căţeluşa noastră „a citit” o carte de bucate cât ai clipi din ochi, parcă ştia că e de bucate ! :D

 12. Vero

  O carte care mi-a făcut copilăria mai frumoasă! :)

  1. Zinaida Strinu

   Şi mie, Vero ! Ca şi Oliver Twist, Nickolas Nickelby, Marile speranţe…

 13. eumiealmeu

  din nefericire, foarte puţini mai gustă descrierile în amănunt şi capitolele în întregime… deşi sunt lipsiţi de esenţa vieţii, prezentată atât de interesant pe larg, măcar prin prezentările tale pot să ajungă să ştie esenţialul…
  mulţumesc pentru că nu mă uiţi niciodată! :-)

  1. Zinaida Strinu

   Ai dreptate, te aprob din tot sufletul meu. De aceea le scriu mereu copiilor sa citeasca textele integrale, fiindca sunt mult mai frumoase decât povestirirle mele. Dar mă gândesc, exact asa cum ai spus, ca sunt multi care totusi nu vor citi opera respectiva si atunci, citind povestirile mele, macar vor avea o idee. Ma bucur extraordinar cand imi scrie cate un cititor ca, dupa ce a citit o povestire de aici, a cautat cartea si a citit-o. Efectiv atunci simt ca am facut un lucru bun.
   Nu te uit, fiindca scrii din suflet si ai un suflet frumos ! :)

 14. Marycix

  Povestind pe scurt aceste romane dai lectii extraordinare de morala, Zina! Daca ne gandim numai la acest episod, Dickens (si apoi tu povestind pe scurt) ilustreaza foarte bine, spre exemplu, durerea sufleteasca provocata de tiranie.

  1. Zinaida Strinu

   Sa speram ca lectiile isi vor atinge obiectivele ! :)

 15. naica

  Si eu am citit si recitit romanul iar povestirea ta, foarte buna,imi provoaca dorinta de a-l citi din nou.O ecranizare a inceput chiar astazi,pe TV2,dar e altceva decat lectura.

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc pentru informatie, nu stiam !

 16. -X-

  Dar sa nu uitam ca famiLia lui David avea o oarecare stare materiala. Nici la romanii mai ‘rasariti’ din acea perioada istorica cartile nu lipseau din casa.

  1. Zinaida Strinu

   Aici ai dreptate :)

 17. Mirela

  A fost una din cartile mele preferate! Si acum urmaresc ecranizarile, dar cartea e altfel, mult mai valoroasa. Imi imaginam cum arata personjele si ma bucur ca o povestesti!
  Sa ai o zi minunata, Zina draga! :)

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, Mirela, si tu la fel ! :)

 18. Zinaida Strinu

  Daca ar fi citit toti ceaslovul, tot ar fi fost ceva, daR multi nu l-au citit nici pe acela… :(

 1. DAVID COPPERFIELD de Ch. Dickens - Ep.1 / Cap.1 - 2 - Povestiri de lecturi școlare

  […] DAVID COPPERFIELD de Ch. Dickens – Ep.2 / Cap. 3-4 » […]

 2. Viaţa lui David Copperfield 3

  […] « Viața lui David Copperfield 2 (Cap. 3-4) […]

 3. Viaţa lui David Copperfield 13

  […] se îndrăgosti nebuneşte. Nici nu se mai putu mira când văzu că dama de companie  a fetei era miss Murdstone, sora tatălui său […]

 4. Viaţa lui David Copperfield 3

  […] « Viaţa lui David Copperfield 2 […]

 5. David Copperfield 1

  […] Viaţa lui David Copperfield 2 » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>