FETITA CU CHIBRITURI

Fetita cu chibrituri de Hans Christian Andersen

fetita cu chibrituri

Fetita cu chibrituri

Era Anul Nou. În noaptea îngheţată , o fetiţă mergea pe stradă. Cărase toată ziua prin oraş un şorţ plin cu chibrituri. Nu vânduse niciunul. Fetita cu chibrituri nu avea nimic pe cap. Fulgii de zăpadă cădeau pe părul ei blond. Era desculţă. Fusese încălţată cu pantofii mamei sale, ce îi erau mari. Când era să dea o trăsură peste ea, pierduse unul. Pe celălalt i-l luase un băieţaş.

Fetita cu chibrituri, obosită, cu picioarele învineţite de frig, se aşeză într-un locşor, între două case. Nu avea curaj să meargă acasă. Tatăl ei ar fi bătut-o fiindcă nu vânduse nici o cutie cu chibrituri. Pe lângă asta, acasă era la fel de frig ca şi afară. Nu aveau un foc în casă nici de Anul Nou.

Cum mâinile îi îngheţaseră, se gândi să aprindă un chibrit. La lumina lui, fetiţa văzu o sobă mare în care ardea un foc zdravăn. Întinse picioarele, să le încălzească. Chibritul se stinse şi soba dispăru.

Fetiţa aprinse alt chibrit. În lumina ce cădea pe zidul din faţa ei, ea văzu o odaie. Masa era acoperită  cu o faţă albă. Pe ea erau multe farfurii de porţelan strălucitor. În mijloc se afla  o gâscă friptă, abia scoasă din cuptor. Tocmai când gâsca sări din farfurie şi se îndreptă spre fetiţă, chibritul se stinse.

Aprinse iar un chibrit. Acum văzu un pom de Crăciun, frumos împodobit, cu lumânările aprise. Când se stinse chibritul văzu că erau de fapt stelele de pe cer. Una căzu şi fetiţa ştiu că atunci moare cineva şi sufletul i se urcă la cer. Aşa îi spusese bunica ei, care murise.

Mai aprinse un chibrit şi o văzu chiar pe bunica. Ştia că o să dispară şi ea când se va stinge chibritul. Fetita cu chibrituri îi strigă să o ia şi pe ea. Aprinse unul după altul toate chibriturile, ca să nu dispară. În lumina lor, bunica a luat-o în braţe şi s-a înălţat cu ea la cer.

A doua zi de dimineaţă oamenii găsiră trupul fetiţei moarte, cu zâmbetul pe faţă. În jurul ei erau chibriturile arse. O compătimiră, fără să ştie ce lumină şi ce bucurie îi adusese ei Anul Nou.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii Fetița cu chibriturile

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg !

Îi invit să îşi reamintească una dintre cele mai frumoase poveşti ale copilăriei pe: Achilianu Petruţ, Adrian Voicu, Alex MaziluCarmen, Cartim, Coolnewz şi pe toţi ceilalţi iubitori de lectură !

Citește și alte povestiri după basmele lui Andersen:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 1. E foarte trista povestea si nu pot sa cred ca un parinte nu s-ar sacrifica catusi de putin pt copilul sau si sa-l lase sa traiasca asa . Oricum vroiam sa iti spun ca iti apreciez foarte mult munca si timpul pe care ti-l dedici noua.

 2. Pingback: PRIVIGHETOAREA

 3. Pingback: CRAIASA ZAPEZII (3)

 4. Pingback: SOLDATELUL DE PLUMB de Hans Christian Andersen

 5. Mama mi-a citit-o prima oara cand aveam vreo 4 ani…Si cand mi-a citit-o, a inceput sa planga incet,ca sa nu o vad si sa plang si eu… :(

 6. Pingback: PRINTESA SI BOBUL DE MAZARE de Hans Christian Andersen

  • Am citit-o o dată când eram mică, o dată când era mic băiatul meu și i-am citit-o lui și o dată acum, ca să v-o povestesc vouă. Am plâns de fiecare dată…

 7. Sunt o fata de 13 ani…si da mi s-a parut trista dar nu imi vine sa cred ca eu totusi nu am varsat nicio lacrima…..asta e…nu sunt rea dar sunt o gramada de copiii care patesc la fel in orasul meu si nu ii ajuta nimeni….deci dupa povestea asta adulti tot nu se induioseaja sa le dea copiilor macar un colt de paine…eu nu am cum sa fac asta….dar ei pot!!!!!!!

  • 13 sau 43 ?…
   Problema asta nu se rezolvă chiar așa, să le dea cineva un colț de pâine, transformându-i in cerșetori… În primul rand, părinții lor, rudele lor unde sunt ? În al doilea rând unde sunt instituțiile de asistență socială a copiilor ? Dar Biserica ? Dar ONG-urile ? Etc.etc.etc.

  • Ai foarte mare dreptate Sorina. Hristos ne porunceste sa ingrijim de cei saraci si necajiti. El spune ca atunci cand hranim sau imbracam pe un sarac, e ca si cum L-am hrani si imbraca pe El. Fiecare suntem responsabili sa avem grija de cei pe care ii avem in coltisorul in care traim. Dar de ce nu se intampla asa? Pentru ca noi oamenii, ne nastem pacatosi cu totii si in vrajmasie cu Dumnezeu. Asta spune Sfanta Scriptura. De aceea, avem nevoie de pocainta de faptele rele si de credinta in jertfa perfecta a lui Hristos. Atunci cand Il invitam in inima si viata noastra, El vine si locuieste in noi. Astfel, devenim oameni noi, care Il iubesc pe El si pe ceilalti. Numai cine se pocaieste si Il urmeaza pe El va fi in rai vesnic cu El. Cine Il trateaza cu indiferenta, nepasare sau impotrivire, va merge in chin vesnic.

   Dumnezeu sa te binecuvinteze! Iti recomand sa citesti o carte foarte draguta despre o fetita saraca careia Dumnezeu i-a trimis EXACT ce a cerut : o pereche de pantofiori, o bluza si un paltonas. E o poveste adevarata. Cartea se numeste : „Dumnezeu imi cunoaste masura”.

   O zi buna!

 8. Povestea e foarte interesanta. Eu am 23 de ani de cand locuiesc in Romania si am citit aproape toate povestile populare. Asta nu e o poveste romaneasca, dar tot e interesanta si cunoscuta ! E o poveste vestita!

 9. „Cand cade o stea, un suflet se inalta la Dumnezeu”.

  Tinerete fara batranete si viata fara de moarte de Petre Ispirescu a fost una dintre frumoasele povesti ale copilariei.

 10. Parerea mea este ca e o poveste trista ce nu ar trebui citita copiilor, ei au nevoie de optimism nu de pesimism, fetita mea a plans dupa ce i-am citit povestea

  • Nu stiu dacă există cineva care să nu fi plâns la citirea acestei poveşti. Totuşi, copiii trebuie să ştie că există şi nefericire şi nenorocire pe lume, face parte din pregătirea pentru viaţă, Noni ! :)

 11. Pingback: Miercurea fara cuvinte. Ce culoare are Clujul? « Clipe de Cluj

 12. Pingback: Miercurea în imagini. Gutuia, top model « Mirela Pete. Blog