Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

Viața lui DAVID COPPERFIELD – filme inspirate de roman

Literatura si arta

david-copperfield

Viața lui David Copperfield

Viața lui David Copperfield

– filme inspirate de roman –

Publicam în articolul Cărţi de joc un videoclip cu David Copperfield, magicianul. Asta mi-a amintit de eroul romanului David Copperfield de Charles Dickens roman pe care l-am citit şi l-am recitit cu mult drag, apoi l-am povestit aici pe scurt, cu mare plăcere. Romanul a devenit sursa de inspiraţie pentru arte. Am văzut ecranizări (atât pentru cinema, cât şi pentru televiziune) ale romanului şi l-am văzut şi interpretat pe scena de teatru. Mi-a plăcut mult şi de aceea vă invit să facem  o trecere în revistă a unor filme în care găsim nume celebre: Laurence Olivier,  George Cukor,  Daniel Radcliffe, Maggie Smith şi alţii.

Un copil orfan, David,  e trimis de tatăl vitreg la un internat sordid şi de aici la munca în fabrică. După multe peripeţii, e salvat de mătuşa sa. Mai târziu, tânărul David îşi pierde prima soţie şi îşi găseşte fericirea cu aceea care l-a iubit întotdeauna. Povestea conţine foarte multe elemente din biografia lui Charles Dickens. Tocmai de aceea el a considerat romanul David Copperfield copilul cel mai iubit dintre copiii săi, romanele pe care le-a scris.

Romanul a fost o provocare pentru arta cinematografică şi voi prezenta numai câteva dintre multele filme la baza cărora a stat. Cea mai veche ecranizare cunoscută datează din anul 1911, de acum 100 de ani ! Fireşte, era un film mut, în alb-negru.

*

Un film notabil apare în 1935, în regia lui George Cukor, regizor faimos, premiat în cariera sa cu premii ca Grammy, Globul de Aur şi Oscar.

*

Filmul de televiziune american din 1969 a fost realizat în Marea Britanie şi s-a bucurat de o echipă de actori englezi în frunte cu Laurence Olivier, alături de care s-au aflat Susan Hampshire, Richard Attenborough, Michael Redgrave.

*

Notabil este şi alt film de televiziune din 1999, realizat de BBC. David-copil este interpretat de faimosul Daniel Radcliffe, interpretul eroului din filmele Harry Potter. Alături de el, în rolul mătuşii, se află Maggie Smith, actriţă cu care joacă şi în faimoasa serie, ea avînd rolul profesoarei Minerva McGonagall.

*

În sfârşit, în anul 2000, coproducţia americano-irlandeză, tot film de televiziune,  a fost bine primită de public, deşi interpreţii rolului principal- Hugh Dancy, mătuşii Betsey-Sally Field şi al lui Wilkins Micawber-Michael Richards, au stârnit unele reacţii negative ale criticilor de film.

*

Închei cu ecranizarea în varianta de desen animat, cu care eu nu prea sunt de acord, cu toate că, poate, aduce mai aproape copiii de lectura literaturii clasice.  Filmul datează din 1993, iar personajele sunt întruchipate de animale. David este un pisic, a cărui voce este vocea lui Julian Lennon, fiul din prima căsătorie a celebrului Beatles, John Lennon.

========

Sursa foto

Îi invit la film pe: Alex MaziluCartim,  Fosile şi pietreIvanuşka, Maricica, Mirela PetePato Basil, Teo NegurăVero, -X- şi pe toţi cei cărora le place să vadă filme !

4468025380

2 pings

  1. BYE, BYE, DAVID COPPERFIELD ! | Zinnaida

    […] toți, nu cred că ne vom mai întâlni vreodată, numai dacă nu voi viziona vreunul dintre acele filme care s-au străduit să povestească și ele pe scurt acest mare roman intre romane. David […]

  2. DAVID COPPERFIELD de Ch. Dickens - Ep.1 / Cap.1 - 2 - Povestiri de lecturi școlare

    […] Dickens, una dintre cele mai citite carti din lume,  transpusa in numeroase variante pentru marele și micul ecran şi pentru scena […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>