Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CONCERT DIN MUZICA DE BACH (XVII – XVIII)

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
In sectiunea RomaneConcert din muzica de Bach de Hortensia Papadat-Bengescu

Urmare la Concert din muzica de Bach (15 – 16)

concert-din-muzica-de-bach

Concert din muzica de Bach

Concert din Muzica de Bach

de Hortensia Papadat-Bengescu

XVII

Într-o zi, Rim îi ceru Linei să se ocupe de Sia, care era grav bolnavă. Avea nevoie de un medic ginecolog şi de o mamă, ceea ce Lina şi era. Femeia refuză, socotind că nu se cade. Fu solicitat un alt medic, profesor reputat. Fata însă, care suportase o intervenţie a unei moaşe nepricepute, un avort,  făcu o infecţie gravă şi muri. Gemenii şi profesorul rămaseră cu întrebarea care dintre ei fusese vinovatul…

Înmormântarea avea să fie chiar înainte de mult aşteptatul concert din muzica de Bach. Repetiţiile decurseseră bine, apropiindu-i pe nesimţite, din ce în ce mai mult, pe Elena Drăgănescu-Hallipa şi pe Victor Marcian.

XVIII

La înmormântare nimeni nu ştia prea bine care erau raporturile celor prezenţi cu moarta. Lina se ocupă ca toate să fie cum se cuvine. Moartea îi adună pe toţi la biserica unde fusese depus trupul Siei. Asistară la slujbă şi Rim cu gemenii, şi toţi prietenii şi rudele lor, aşa că fură prezenţi şi Elena Drăgănescu cu soţul, dar şi Marcian şi participanţii la concert. Veniră Nory şi Mini, moşica Mari cu colegele Siei de la şcoala de infirmiere, Ada Maxenţiu, secondată de un galant şi bătrân aristocrat, vechi admirator al ei. De după un stâlp, asistă şi Lică, ras, tuns, cu haine negre perfect potrivite cu ocazia, admirat de ochii multor femei, chiar şi de Nory şi Mini, până când îl recunoscură.

Personalul de serviciu al Adei înţelesese cum stau lucrurile, aşa că locul lui Lică era gata pregătit atunci când sosi vestea morţii lui Maxenţiu, la sanatoriul din Elveţia. Până şi bătrânul admirator al Adei îi făcu un loc în politică, solicitându-l să candideze pentru un loc de deputat, din partea partidului său.

Lina şi Rim plecară de la înmormântare amândoi într-o trăsură, ca doi ocnaşi care se îndreaptă spre celulă. Tot împreună plecară şi Elena Drăgănescu şi Marcian, dar sentimentele care-i însufleţeau erau cu totul altele. Mişcările automobilului le prilejui întâile atingeri fizice, pe care le savurară în tăcere. Mângâind genunchiul Elenei, Marcian se simţi un învingător şi aşa avea să conducă şi a doua zi faimosul concert din muzica de Bach.

Sfarsitul romanului Concert din muzica de Bach

Îi invit să citească ori să îşi reamintească pe:  Mirela PetePavel Arcană, şi pe toţi ceilalţi care iubesc lectura !

Iubitorii de Literatură și artă pot admira opere din diferite domenii ale artei, făcând parte din același stil ca și concertele lui Bach, stilul baroc.

4468025380

1 comment

1 ping

  1. Zinaida Strinu

    ???

  1. CONCERT DIN MUZICA DE BACH - Capitolele XV - XVI

    […] CONCERT DIN MUZICA DE BACH – Capitolele XVII şi XVIII » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.