Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CALUL, un prieten de nădejde

Literatura si arta

Calul

– un prieten de nădejde –

În „Călătoria lui Gulliver în Ţara houyhnhnm-ilor”, Jonathan Swift folosea calul ca pe o alegorie pentru persoanele oneste, sincere, devotate, cumpătate, decente, agere, puternice. Nu e o alegere întâmplătoare. În general, oamenii iubesc caii exact pentru aceste calităţi. În literatură (şi în viaţă), toţi marii eroi au avut calul favorit, adevărat tovarăş de luptă.

Mulţi creatori de artă au fost inspiraţi de dragostea pentru aceste animale nobile şi le-au folosit drept model pentru operele lor, în pictură, sculptură, mozaic, frescă, basorelief, dar şi  muzică, film, spectacol ecvestru. Priviţi câteva, dar să nu plecaţi până nu priviţi şi scurtele videoclipuri de la sfârşit. Surpriză !

Primii artişti, în epoca primitivă, au desenat pe pereţii peşterilor în care trăiau. Iată o pictură a strămoşului  calului de azi, numit de savanţi calul Prjewalsky, făcută  de o mână talentată, în urmă cu mii de ani.

calul-pictura-rupestra-lascaux

1. Calul, pictură rupestră din peștera de la Lascaux, Franța

Mitologia are şi ea cel puţin un cal vestit, Pegasus. Calul alb, înaripat, de origine divină, trăia în Olimp şi era un prieten al muzelor. A fost capturat de eroul Bellerophon, pentru a-l duce să învingă monstrul Chimera. Iată-l pe Bellerophon călare pe Pegasus, într-o frescă a lui Giovanni Battista Tiepolo, aflată în Palazzo Labia din Veneţia, Italia.

belerofon-calare-pe-pegasus-tiepolo

2. Belerofon călare pe Pegasus – Tiepolo

Alexandru cel Mare îl avea pe Bucephalus, pe care îl îmblânzise pe când avea numai zece ani şi nimeni altcineva nu reuşise asta. Iată-i înfăţişaţi într-un mozaic.

alexandru-cel-mare-si-bucephalus

3. Alexandru cel Mare și calul Bucephalus

Împăratul roman Caligula ţinea atât de mult la calul său, Incitatus, încât a bătut monede cu chipul său pe o parte şi al nobilului animal pe cealaltă. Se spune că l-ar fi avut drept invitat la ospeţe, alături de nobilii romani şi l-ar fi făcut şi senator. De ce nu ?! Dacă măgarii pot fi…

El Cid Campeador era nedespărţit de Babieca, așa cum era și un vestitul cavaler francez Roland. Iată-l pe acesta din urmă călare pe Veillantif, imortalizaţi într-o sculptură.

roland-si-veillantif

4. Cavalerul Roland și calul său, Veillantif

Nu putea lipsi din această galerie o pictură cu împăratul Franţei, Napoleon, şi calul său Vizir.

napoleon-si-vizir

5. Împăratul Napoleon și calul său, Vizir

După o incursiune prin istorie, să încheiem cu scene din epoca contemporană: muzică veselă pe imagini din filme…cu cowboy, bineînţeles !

Priviți şi o superbă completare, preluată de la Max Peter.

Sursa foto: 1, 2, 3, 4, 5

Să aveţi o săptămână minunată !

Ii invit sa viziteze galeria pe: Adi Hădean,  Alex MaziluCartim, Fosile si pietre, Griska, Teo NegurăVania, Pato Basil şi pe toţi cei cărora le plac artele, dar şi…caii !

4468025380

2 comments

2 pings

 1. cartim

  Pentu mine calul reprezinta ceva special, un animal unic, plin de noblete si inteligenta. Am avut norocul sa fac un curs de hipoterapie in Franta la Anger, in cadrul faimoasei scoli care instruia cavaleristii francezi, faimosul Cadre Noir.

  Daca la manejul din TM am invatat cate ceva despre ingrijirea calului, acolo am invatat sa il respect, sa il ingrijesc asa cum trebuie si mi-am dat seama cat de mult se ataseaza acest animal de omul care il conduce, hraneste si cu care se antreneaza chiar daca perioada este doar de o luna de zile.

  Am fost norocos sa traiesc o experienta unica alaturi de o fiinta unica :armasarul Roger.

  1. Zinaida Strinu

   Și mie îmi plac aceste animale superbe. Chiar acum câteva zile am urmărit cu soțul meu o cursă cu obstacole, la Eurosport. Se vede cât de inteligenți sunt, unii scuturau capul înainte de a sări ca niște cățeluși care se joacă, se bucurau că mai au ceva de sărit ! :D

 1. CALATORIILE LUI GULLIVER Ep.7. Ţara houyhnhnm-ilor (1)

  […] yahoo. Întâlni apoi, mai departe, un cal sur ce se comportă asemeni unei fiinţe cugetătoare. Calul îl privi, îi examină hainele şi ghetele, apoi sosi un alt cal şi păru că stau de vorbă […]

 2. CALATORIILE LUI GULLIVER -J.Swift- 8.Ţara houyhnhnm-ilor-partea a II-a

  […] CALUL, un prieten de nădejde » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>