Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CALATORIILE LUI GULLIVER Episodul 1. Lilliput (1)

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
In sectiunea Romane, Calatoriile lui Gulliver, de Jonathan Swift. Romanul a fost publicat pentru prima oară în anul 1726 și are patru părţi. În fiecare se descrie câte o călătorie în ținuturi imaginare: în Lilliput, în Brobdignag, în Laputa și alte ținuturi şi în ţara cailor, Houyhnhnmii. 

JONATHAN SWIFT

n.1667 – d.1745

E unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai realismului, de la începutul iluminismului englez. Principala sa operă este romanul satiric fantezist ”Calatoriile lui Gulliver”. Alte scrieri satirice: Bătălia cărților, Povestea unui butoi, Preziceri pentru anul 1708, Scrisorile unui postăvar ș.a.

Citește mai multe despre biografia lui Jonathan Swift !

calatoriile-lui-gulliver-lilliput-1

Calatoriile lui Gulliver. Lilliput

Călătoriile lui Gulliver

de Jonathan Swift

Roman în 4 părți, povestit de mine în 8 episoade  

Călătoria in Lilliput

I

Gulliver făcuse studii de navigaţie şi medicină. El călătorise de mai multe ori pe mare. Porni într-o nouă călătorie, dar vasul naufragie. Gulliver ajunse pe un ţărm pustiu unde adormi, obosit de lupta cu valurile mării.

Când se trezi, se afla în Lilliput. Simţi că e legat cu fire subţiri dar tari. Pe trupul său umblau o mulţime de omuleţi înalţi cât palma. După ce sute de omuleţi îl hrăniră şi îi dădură de băut, construiră un fel de căruţă, o platformă cu două zeci şi două de roţi, unde îl urcară cu nişte odgoane trase de macarale.

Căruţa, trasă de o mie cinci sute de cai, îl duse pe Gulliver la un templu uriaş, părăsit, care avea să-i servească drept locuinţă. În faţa templului era un turn în care se urcară împăratul acelei ţări şi mai mulţi curteni, ca să îl privească. Îl numiră Omul-Munte.

II

La început, Gulliver dormi pe jos, până îi făcură un pat. Se cusură laolaltă o sută cincizeci de saltele, iar pentru aşternut se folosiră şase sute de aşternuturi. O comisie imperială hotărî ca satele din jurul capitalei să aducă în fiecare dimineaţă la masa lui şase boi, patruzeci de oi şi altele.

Cu învoirea lui Gulliver, doi ofiţeri ai împăratului îi pătrunseră în buzunare şi scriseră un inventar al lucrurilor găsite. Cei doi omuleţi îi descriseră batista ca pe o bucată de stofă mare, ce ar fi putut fi folosită drept covor în sala cea mare a palatului imperial. Pieptănul era descris ca o maşină cu stâlpi lungi, iar ceasornicul de buzunar, ca un glob jumătate de argint, jumătate din ceva străveziu, care făcea un zgomot neîncetat.

III

Împăratul puse de se organizară fel de fel de spectacole spre distracţia lui Gulliver. La unul dintre ele află că marile dregătorii li se dădeau celor care ieşeau învingători la dansul acrobaţilor, la înălţime, pe o frânghie subţire şi elastică. Uneori erau puşi să facă asta şi cei care erau deja miniştri sau aveau alte funcţii înalte, ca să îl convingă  pe împărat că încă sunt buni pentru ele. Altădată, cum erau pregătiţi mereu de război cu Blefuscu, împăratul ceru să aibă loc o paradă militară, în care trupele să treacă pe sub picioarele lui Gulliver.  Omul-Munte ţinu picioarele larg desfăcute, ca ale Colosului din Rodos.

Consiliul imperial, cu excepţia amiralului Bolgolam, ce îl duşmănea pe Omul-Munte, aprobă ca Gulliver să umble liber prin Lilliput. Condiţia era să nu vatăme nici o fiinţă vie şi să ajute împărăţia la muncile paşnice ori în război cu duşmanii împărăţiei, locuitorii insulei Blefuscu.

IV

Gulliver porni să se plimbe prin capitală şi ajunse la palatul împărătesc. Aici se aflau împărăteasa cu prinţii, iar Omul-Munte se întinse pe jos, pe o parte, ca să poată privi în palat şi să sărute mâna pe care împărăteasa o scosese pe fereastră.

Într-o dimineaţă, Omul-Munte îl primi în vizită pe Reldresal, un înalt dregător care fusese trimis în taină de împărat să-i ceară ajutor. Reldresal îi spuse că împărăţia se află într-o situaţie grea. În interior existau două partide gata să se distrugă unul pe altul, partidul tocurilor joase,  la putere, şi partidul tocurilor înalte, ce dorea conducerea ţării.

Pe de altă parte, bunicul împăratului dăduse cândva ordin ca toată lumea să nu mai spargă ouăle fierte la capătul turtit, ci la cel ascuţit. O bună parte din omuleţi nu se supuseseră, se răsculaseră, unii muriseră, iar cei ce scăpaseră dintre Capetele Turtite se refugiaseră la curtea împăratului din Blefuscu. Gulliver mai află că începuse un război care ţinea de treizeci şi şase de ani şi se pregătea un nou atac.

* * * 

Sursa foto

Dă click aici pentru Călătorie în Lilliput – partea a doua !

Îi invit să citească ori să îşi reamintească pe: Semanticus, Teo Negură, Theodora, Tudor, Vania, Vasile-Pato Basil, -X- şi pe toţi ceilalţi care iubesc lectura !

Iubitorii de literatură și artă pot apela și la cheia de identificare a unor personaje.

4468025380

113 comments

10 pings

Skip to comment form

 1. Caracas Cosmin Gabriel

  Este foarte frumos site-ul

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc! :)

 2. Miru

  Câte pagini are?

  1. Zinaida Strinu

   Ia cartea și vezi! Măcar atât…

 3. mario

  Multumesc celui ce a facut acest site

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Mario! :)

 4. Mihai Catalin

  Iti multumesc mult, Zina, ca ai facut acest site! Niciunul nu este mai bun ca al tau! Povestirile sunt asa frumos scrise! Mult succes! Multa sanatate!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc și eu pentru aprecieri și pentru urări! Succes la școală!

 5. Cristina

  Mulțumesc mult doamna Zina .. Mereu când am nevoie de un rezumat care trebuie să-l fac neapărat repede … Mereu intru DOAR pe site-ul dvs. că aveți cele mai bune rezumate ..

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Cristina ! Mă bucur că îmi apreciezi site-ul ! :)

   1. Szabo Alexandru

    Zina ti-am urmarit blogul si sunt foarte impresionat de pasiunea ta de a citi, de a-i ajuta pe ceilalti sa inteleaga mesajul operelor, dar si de talentul tau de a rezuma. Nu sunt foarte multi cei care ar vrea sa faca asemenea lucruri in timpul liber, de aceea te apreciez mult. Eu am 13 ani si stii cum sunt copiii la varsta asta: la distrat inaine, la invatat inapoi :))) . Nu prea imi place sa citesc in general, dar am nevoie de asta la scoala, dar si in viata. Sunt sincer cu tine si recunosc ca tu esti prima persoana care o stiu care face atat de bine ceea ce faci :)) . De aceea iti multumesc ca ma ajuti cu cititul ;))

    1. Zinaida Strinu

     Mulțumesc și eu, pentru cuvintele frumoase, Alexandru! Mă bucur mult că munca mea pe acest blog îți este de folos și sper să te facă să îndrăgești lectura. :)

 6. Ilinca

  Imi place mult, te pup super-dulce, ca profa de romana ne pune sa facem fise de lectura pe luna. Dar as vrea sa te gandesti din perspectiva unei fise de lectura. Adica sa dai si citate si alte opere de acelasi autor. Cum vrei, doar sugestii. Dar eu zic ca ar fi de mai mare ajutor daca ai da informatii pentru o fisa de lectura.

  1. Zinaida Strinu

   Poate că voi adăuga citate, e o idee bună. Mă tem, însă, că vă veți apuca să le copiați cu toții și orice profesor de limba și literatura română își va da seama că ați copiat de undeva. Mă mai gândesc, deci. Cât despre alte opere ale autorului, sunt deja amintite, la începutul uneia dintre operele povestite. În cazul lui Jonathan Swift, chiar la începutul aarticolului la care ai scris tu comentariul ! Ia uită-te !

 7. Mıhaı

  Multumesc mult numai de pe sıtul tau cıtesc.Multumesc mult astept sı alte povestıri

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Mihai !
   Nu aștepta, caută sub titlul blogului, dă clic acolo unde scrie BASME, NUVELE, ROMANE, TEATRU etc. Fiecare titlu din listele care apar ascunde o povestire, doar să dai clic pe el !

 8. alex

  Multumesc foarte mult imi plac povestile tala multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Mă bucur că îți plac aceste povestiri, Alex !

 9. mihai

  Buna ziua !!! s-ar putea sa nu ma credeti dar am citit cartea si mi-a placat dar spre final m-a plictisit ….Eu v-am descoperit o data la alta carte si mi-a placut mult , de atunci chiar daca citesc cartile tot intru sa ma uit la rezumat pentru inspiratie, Va multumesc foarte mult!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Bună ziua Mihai ! De ce să nu te cred ?! Toți copiii deștepți procedează până la urmă așa, fiindcă descoperă cât de folositor este acest sistem.

   Mulțumesc și eu pentru apreciere ! Succes în noul an școlar !

   1. mihai

    Multumesc , va urez succes in continuare!

    1. Zinaida Strinu

     Mulțumesc și eu ! :)

 10. Alexandra

  Imi plac mult povestirile tale,m-au ajutat…… :* ;) <333

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Alexandra !

  2. Lezeu bianca

   e super cartea azi fac 10 ani si tocmai azi temin cartea!!!!!!!!!!!

   1. Zinaida Strinu

    Felicitări și la mulți ani !

 1. JURNAL (12) Șerpi, tată către fiu, poze… | Zinnaida

  […] să recitesc Robinson Crusoe, tot pentru blogul cu povestiri. Și această carte, alături de Călătoriile lui Gulliver, Micul prinț, Coliba unchiului Tom, mi se pare a fi scrisă mai mult pentru adulți decât pentru […]

 2. JURNAL DE FEMEIE - Pagina 12 - Zinnaida

  […] să recitesc Robinson Crusoe, tot pentru blogul cu povestiri. Și această carte, alături de Călătoriile lui Gulliver, Micul prinț, Coliba unchiului Tom, mi se pare a fi scrisă mai mult pentru adulți decât pentru […]

 3. VRAJITORUL DIN OZ de L.F.Baum – Episodul 5

  […] În timp ce îi duceau pe Dorothea și pe Toto, adormiți, Sperie-Ciori și Omul de tinichea salvară un șoarece din ghearele unei pisici sălbatice. Aflară apoi că mica vietate era regina șoarecilor de câmp. Drept răsplată, regina își chemă mii de supuși , cu frânghii lungi. Aceștia îl traseră din câmpul de maci pe Leul cel laș, pe un car din ramuri de copac (întocmai cum îl trăseseră cândva liliputanii pe Gulliver). […]

 4. CALATORIILE LUI GULLIVER de J.Swift - 2. Lilliput - partea a II-a

  […] « CALATORIILE LUI GULLIVER de Jonathan Swift – 1. Lilliput – partea întâi […]

 5. Vrajitorul din Oz 5

  […] În timp ce îi duceau pe Dorothea și pe Toto, adormiți, Sperie-Ciori și Omul de tinichea salvară un șoarece din ghearele unei pisici sălbatice. Aflară apoi că mica vietate era regina șoarecilor de câmp. Drept răsplată, regina își chemă mii de supuși , cu frânghii lungi. Aceștia îl traseră din câmpul de maci pe Leul cel laș, pe un car din ramuri de copac  (întocmai cum îl trăseseră cândva liliputanii pe Gulliver !). […]

 6. Personaje politice sub mascăARTE @ Zinnaida

  […] « Călătoriile lui Gulliver » conţine întâmplări fanteziste trăite de Gulliver în timpul călătoriilor sale pe meleaguri […]

 7. 59 de principii ale profesorului de succes(2,3,4) | innerspacejournal

  […] Agatha, Carla, Carmen, Elena, George, Ioan Usca, Lecturirecenzate, Mirela, Paporniţa cu vorbe, Ragnar, Rokssana, Schtiel, Shayna Rate this: Share […]

 8. Calatoriile lui Gulliver 2

  […] Urmare la Călătorie în Lilliput – partea întâi […]

 9. Misiunea « Ioan Usca

  […] Carmen Amza, Clipe de Cluj, Cristi Milla, Lecturi recenzate, Lilli3D, Paporniţa cu vorbe, Rokssana, Shayna, Teo Negură. 45.731283 21.235517 Share […]

 10. Penthouse « Teo Negură

  […] tuturor pinguitorilor (şi nu doar) : Alex Mazilu, Clipe de Cluj, Cristi, Dictatura, G1B2I3, Lecturi recenzate, Luna Patrata, Mesterul Manole, Mirela Pete, Nea Costache, Papornita, Vania, Vis si realitate, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>