Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

HANSEL SI GRETEL

Hansel si Gretel de Fratii Grimm

hansel si gretel

Hansel si Gretel

A fost odată un tăietor de lemne care avea o nevastă fără suflet şi doi copii. Pe băiat îl chema Hansel şi pe fată o chema Gretel. Familia era foarte săracă. Bietul tăietor de lemne îşi pierduse somnul gândindu-se cum să facă rost măcar de pâinea cea de toate zilele.

Într- o seară, nevastă-sa îi spuse să meargă cu toţii a doua zi în pădure şi să lase copiii acolo. Bărbatul nu se învoi. Femeia se puse pe capul lui şi nu se lăsă până când nu zise ca ea.

Cei doi copiii nu adormiseră, căci foamea nu îi lăsa. Auziră tot şi Gretel începu să plângă încetişor. Hansel îi promise că va găsi el o scăpare. După ce părinţii adormiră, Hansel ieşi afară şi îşi umplu buzunarele cu pietricele albe din faţa căsuţei lor.

A doua zi, în timp ce mergeau spre pădure, apoi prin pădure, Hansel lăsa să cadă câte o pietricică pe drum, din loc în loc. Ajunseră în mijlocul pădurii. Tatăl făcu un foc zdravăn. Mama le spuse să mănânce  pâinea pe care le-o dăduse când plecaseră de acasă.  Le mai spuse să aştepte până se întorc ei de la tăiat lemne.

Părinții  plecară spre casă. Tatăl legă o creangă de un copac. Când o izbea vântul copiii auzeau şi credeau că aud toporul tatălui lor. Aşteptară ei mult, până căzu noaptea. Gretel începu iar să plângă. Fratele ei îi spuse să aibă răbdare până răsare luna.

Când începu să lumineze luna, Hansel o luă pe Gretel de mână şi porniră la drum, călăuziţi de pietricelele cele albe. Ajunseră acasă şi mama se prefăcu că se bucură. După câteva zile, îl convinse iar pe omul ei şi îi duseră din nou în pădure. De data asta, însă, Hansel nu mai putu să ia pietricele. Mama încuiase uşa în noaptea dinaintea plecării şi nu putuse să iasă afară. Le dăduse ea pâine şi Hansel presărase firimiturile, dar le mâncaseră păsărelele.

Rămaşi singuri, cei doi copii se afundară în pădure. Tocmai când credeau că vor muri de foame, ajunseră la o căsuţă făcută toată din pâine, cu acoperiş de cozonac şi geamuri din zahăr. Începură a mânca din căsuţă şi dinăuntru se ivi o bătrână care îi pofti să intre în casă.

Era o vrăjitoare care ademenea copiii cu căsuţa ei şi apoi îi mânca. Pe Hansel îl închise într-o îngrăditură cu gratii. Pe Gretel o puse la muncă prin casă, mai ales la gătit mâncarea pentru Hansel. Vrăjitoarea voia întâi să îl îngraşe, apoi să facă din el o fiertură. Îl punea mereu pe băiat să scoată un deget printre gratii, ca să vadă dacă s-a îngrăşat.  Hansel îi dădea un oscior. Bătrâna nu vedea că o păcăleşte, fiindcă avea vederea slabă.

După vreo lună, vrajitoarea îşi pierdu răbdarea şi hotărî să-l mănânce aşa slab, cum credea ea că e. Într-o dimineaţă îi spuse fetiţei să intre în cuptor, să vadă dacă e încins. Gretel îşi dădu seama că vrea să o mănânce şi pe ea. Îi spuse că nu ştie cum să intre şi bătrâna se băgă, să îi arate. Fata închise iute uşa cuptorului şi alergă să îl elibereze pe frăţiorul ei.

Casa vrăjitoarei era plină de cutii cu pietre preţioase şi mărgăritare, perle. Cei doi copii îşi umplură buzunarele şi porniră la drum. Merseră multă vreme prin pădure. După o vreme, locurile începură să li se pară cunoscute. Ajunseră la casa părintească, unde era numai tatăl lor, căci mama lor murise. Hansel si Gretel își goliră buzunarele de nestemate şi măgăritare. De atunci, grijile şi nevoile plecară din casa lor.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului Hansel și Gretel

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg !

Citește și alte povestiri după basmele fraților Grimm:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

79 comments

5 pings

Skip to comment form

 1. Claudiu Blandu

  mia placut foarte mult povestirea voastra si pe care leam citit

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți plac aceste povestiri, Claudiu !

 2. AlecsaLuminita

  Esti cea mai buna povestitoare din lume,multumesc pentru toate povestiriile care leai facut si fii sigura ca am citit si basmele,povestiile etc intregi.Va admir mult!

  1. Zinaida Strinu

   Și eu îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase, Luminița ! Mă bucur că citești și textele întregi, este foarte important să faci asta.

 3. TavyTzu

  Cu povestirile pe scurt ale dvs. am reușit să ințeleg unele de care nici nu aveam idee, ceea ce mă ajuta sa fac mult mai usor rezumate, multe note de-ale mele sunt datorită dvs. Vă mulțumesc din sufletul meu că ați creat acest blog, deoarece a ajutat o mulțime de copii in necaz !
  Cu mult respect,
  Diaconu Tavy

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că pot să vă ajut, Tavi. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase ! :)

 4. andreea

  Buna seara, doamna Zinaida ! Faceti rezumate incantatoare. Cu ajutorul rezumatului pe care l-ati facut plus ideile mele a iesit o povestire foarte frumoasa si sper ca in lucrarea de la romana sa iau punctaj maxim.

  1. Zinaida Strinu

   Bună seara ! Mulțumesc pentru aprecieri, dar, atenție ! Acesta nu este un rezumat, ci o povestire pe scurt. Poate fi transformată în rezumat urmând regulile din articolul despre rezumat> (dă clic pe acest cuvânt albastru).

  2. andreea

   Scuzati-ma, v-am gresit numele ! :(

   1. Zinaida Strinu

    Andreea, nu e nici o supărare. Nu este un nume prea obișnuit pe la noi, așa că mulți au greșit, nu ești prima ! :D

 5. marco_24

  Mersii pentru acest blog,m-a ajutat mult la rezumate !!!!!!!!!!!!! MULTUMESC ZINAIDA!!!!!!

  O seara frumoasa de vis!!!!!!!! :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere Marco !
   P.S. E destul un singur semn al exclamării la o propiziție, crede-mă ! ;) :D

 6. Andreea N.G.

  ———-UNICA si ORIGINALA——-Doua cuvinte care va definesc si trebuie scrise cu litera mare…
  (Le-am scris cu litera mare pentru respectul pe care v-il port.)

  1. Zinaida Strinu

   Iti multumesc, Andreea ! Ma bucur ca ne apreciezi atat de mult, pe mine si pe blogul acesta. :)

 7. Andreea N.G.

  Buna ! As dori sa va spun ca va apreciez site-ul. Mi se pare un site interesant si va multumesc ca v-ati gandit si ati creat acest blog plin de lucruri utile ! :* RESPECT !
  Cu drag
  Andreea N.G.

  1. Zinaida Strinu

   Buna, Andreea ! Multumesc mult pentru cuvintele frumoase, pentru aprecierea acestui blog.

 8. Violetta

  La sfarsitul anului scolar, primind atatea rezumate de facut, nici nu am putut sa ma bucur de serbare. Eram ingrijorata.Ingrijorata ca nu voi avea timp in aceasta vara sa ma bucur de soarele arzator, de frumusetea de afara si totodata, sa-mi tremin rezumatele la timp. Cu ajutorul site-ului dumneavoastra am reusit sa-mi termin rezumatele in mai putin de o saptamana, muncind din greu, iar restul vacantei mi l-am petrecut in natura alaturi de familie.Va scriu cam tarziu, avand in vedere cand am terminat lecturile,dar nu puteam sa ezit sa nu mai recitesc o data impecabilul dumneavoastra rezumat ‘Hansel si Gretel”. Stiu ca o sa va mirati cand veti afla ca am zece ani si ca singura am scris acest comentariu. Sunteti o doamna uimitoare care prin doar cateva rezumate m-ati facut sa inteleg ca sunteti o doamna unica . Mi-ar face onoare sa primesc raspuns din partea dumneavoastra la acest comentariu.Multumesc de ajutor!!

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc pentru aprecieri, Violeta. As spune ca nici tu nu esti departe de a fi unica, daca intr-adevar tu ai scris, singura, acest comentariu. Felicitari ! Totusi, cum se face ca ti-a fost frica sa nu stai toata vara sa scrii rezumate si pana la urma, le-ai terminat in mai putin de o saptamana ?… Sper ca nu te-ai multumit doar sa le copiezi…

 9. Iskandar H.

  Nu realizez cum puteti sa scrieti chiar atat? In cls. a V – a ne-a dat de facut 8 povesti (nu le mai tin minte) si de invatat Luceafarul de M.Eminescu. Cred ca stiti aceste povesti ca pe poezie.
  Va felicit pentru acest lucru! Nota de la aceasta povestire inseamna 25% din media mea, si din cauza dvs. am luat premiul I. :D . Va sunt recunoscator!! Si se pare ca, chiar sunteti o mana de ajutor pentru noi, copii:).

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc pentru aprecieri ! Cand arati motivul unui lucru bun care s-a intamplat zici „datorita”… Cand arati motivul unui lucru rau zici „din cauza”… Deci, ai luat premiul I datorita mie, nu din cauza mea ! :D Cred totusi ca ai luat premiul datorita muncii tale si te felicit !!

 10. elisa

  foarte frumos povestita ! multumesc pentruca ati facut acest site! :) apropo aveti si coliba unchiului tom

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru apreciere, Elisa ! Coliba unchiului Tom încă nu este, dar va fi !

 11. edii

  este ff frumoasa dar lungaa

  1. Zinaida Strinu

   Pai daca asa a scris-o autorul… Povestirea pe scurt trebuie totusi sa contina toate intamplarile din povestea originala, nu pot sari peste niciuna.

 12. gigel

  da chir de ce este povestirea pe scurt

  1. Zinaida Strinu

   Citește la ”Despre blog” – jos de tot, pe banda neagră, dă click pe cuvintele astea.

  2. Andrei

   Citeste blogu este foarte bun! Si iti multumesc ca ai scris basmu asta apreciez asta multumesc mult

   1. Zinaida Strinu

    Si eu multumesc, Andrei ! :)

 13. Anisia

  dar aceasta este povestirea????

  1. Zinaida Strinu

   Da, aceasta este povestirea pe scurt a basmului. Scrie sus…

 14. SpiaK14

  :))))Gretel ? sau Grensel ? :))

  1. Zinaida Strinu

   Gretel

 15. Giulia

  Va multumesc mult pentru aceasta povestire si cum va pot multumi pentru senzatia de nostalgie pe care o creati in sufletul meu? Cum? Va multumesc enorm pentru tot!!! :-* :-* :-*

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere Giulia, faptul că mi-ai scris acest comentariu este o mulțumire. :)

 16. Claryssa

  va multumesc foarte mult pentru povestea asta!ma va ajuta enorm in caietul de lecturi!Am mai citit si rezumatul dumneavoastra de la Tom Sawyer pe care am fost laudata…. imi place saitul vostru…va multumesc pentru ajutor!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Claryssa, dar dacă vrei să rămâi cu ceva, citește neapărat și textele întregi. Fără ele nu se poate ! :)

 17. Alexa Smile

  Foarte frumoasa povestirea!! Succes in continuare!:)

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Alexa !

 18. Alessia

  Ești genială pentru tot ce faci ! Ține-o tot așa ! Te puuuuuuuup !

  1. Zinaida Strinu

   Nu sunt genială, dar mi-e drag să vă ajut ! :)

 19. beti

  minunata

  1. Zinaida Strinu

   Am înțeles, dar scrie măcar o propoziție, draga mea ! :)

 20. Amy

  E foarte frumos multumesc :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Amy !

 21. SergiuXx

  ff frumos povestit

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Sergiu !

 22. daniela

  e foarte frumoasa!!

 23. andreea

  superr

  1. Zinaida Strinu

   Ce e superr ?!

 24. iamandi_diana

  Frumoasa este povestea Hansel si Gretel ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Da, Diana, este frumoasă, într-adevăr ! :)

   1. mary

    Frumos ! Am luat 10 cu povestirea ta. Sunteti o femeie minunata ca puteti face asa ceva. Mi-a placut mult, este frumoasa povestea Hansel si Gretel, am citit-o cand aveam 7 ani.

    1. Zinaida Strinu

     Mă bucur mult , Mary, și că ai luat nota 10 și că ți-a plăcut așa de mult povestirea mea ! :)

 25. florea alina

  Mersi am luat 10 pe rezumat esti foarte bun

  1. Zinaida Strinu

   ”bună” ! :D
   Mă bucur pentru tine !

 26. Denisa

  Buna, doamna Zina ! Sunt tot eu Denisa, sa stiti ca am citit si Colt Alb, am doar 11 ani,si ma bucur foarte mult ca ati reusit sa faceti un site ca acesta ! Este superb si toate povestile sunt minunate ! Mult succes in continuare ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Eu mă bucur cel mai mult că îți place să citești !
   Mulțumesc pentru aprecieri și pentru urări !

 27. Stefan

  Ce pot sa spun este ca ai povestit foarte frumos, mie mi-a placut !

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ți-a plăcut, Ștefan ! :)

 28. Anonim

  Buna. Foarte frumos ati povestit (daca e povestire)! Felicitari! Tineti-o tot asa!

  1. Zinaida Strinu

   Povestire e ! Mulțumesc ! :D

 29. mihai

  Foarte frumos ati povestit !

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc frumos ! :)

 30. DENISA

  e frumoasa povestea .multumesc la revedere

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Denisa ! Te mai aștept ! :)

 31. RoxyRoxinica

  Ai povestit super! :)

  1. Zinaida

   @RoxyRoxinica Mulțumesc mult pentru apreciere !

   Roxinica, nu te supăra, era deajuns un singur semn al exclamării. Trei se pun, destul de rar, pentru ceva extraordinar. Atât.

 32. Diana

  Foarte frumos ati povestit !

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Diana, te mai aștept ! :)

 33. Doinita

  nu mi-a placut de ce Gretel a arunca-to pe vrajitoare in cuptor?

  1. Zinaida Strinu

   Păi, Doinița, dacă nu o arunca, ar fi mancat-o vrăjitoarea pe ea si pe fratele ei…

 34. Teo

  Foarte frumos povestit ! Felicitari !

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru aprecieri !

 35. Giulia

  Foarte frumos ati povestit ! :) Asta a fost una dintre povestile mele preferate.

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, Giulia ! Ma bucur ca ti-a placut cum am povestit ! :)

 36. andra

  tot ce pot sa zic este WoW

  1. Zinaida Strinu

   Tot ce pot să înţeleg este că ţi-a plăcut ! :)

 37. patricia

  Super tare povestirea ta, m-a ajutat mult la scoala !

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc mult pentru aprecieri ! :)

 1. CRAIASA ALBINELOR

  […] Hansel și Gretel […]

 2. MUZICANTII DIN BREMEN

  […]  Hansel și Gretel […]

 3. FLACARA ALBASTRA

  […]  Hansel și Gretel […]

 4. FRUMOASA ADORMITA de Frații Grimm - Povești cu ursitoare

  […] Hansel și Gretel […]

 5. PRINTUL BROSCOI de Iacob și Wilhelm Grimm

  […]  Hansel și Gretel […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>