Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

FLACĂRA ALBASTRĂ

Flacăra albastră de Frații Grimm

flacara albastra

Flacăra albastră

A fost odată un om care a slujit cu credinţă mult timp în oastea împăratului. Când fu slobozit din armată nu căpătă nici un ban şi plecă foarte supărat. Rătăcind la întâmplare, seara ajunse într-o pădure, la casa unei vrăjitoare. Baba îi dădu ceva de mâncare, dar îi ceru ca a doua zi să îi sape grădina, în ziua următoare să aducă un car cu lemne din pădure, iar a treia zi să scoată din puţ un opaiţ cu flacara albastră, care îi căzuse acolo.

Oşteanul săpă şi aduse lemnele. A treia zi baba îl coborî pe oştean cu o funie în puţ. Oşteanul găsi opaiţul cu flacăra albastră care nu se stingea niciodata. Vrăjitoarea îl trase sus. Când oşteanul ajunse aproape de ghizdurile fântânii, ea se repezi să-i smulgă opaiţul. Osteanul se feri şi baba îi dădu drumul să cadă în fundul fântânii.

Necăjit, oşteanul îşi aprinse luleaua la flacăra albastră. Deodată apăru un omuleţ negricios care îi spuse că îi va îndeplini orice poruncă. Oşteanul îi ceru să îl scape de acolo.

Omuleţul îl duse întâi la comorile vrăjitoarei. Oşteanul luă bănet şi odoare preţioase câte putea să ducă. Odată ajunşi la lumina zilei, el îi porunci omuleţului să o pedepsească pe vrăjitoare, apoi să plece acasă.

Oşteanul se duse în oraşul împăratului, îşi luă haine noi şi scumpe, apoi merse la cel mai bun han şi luă cea mai bună odaie. Aprinse apoi luleaua şi apăru omuleţul. Îi ceru ca la miezul nopţii să i-o aducă pe fata împăratului, fiindcă voia să se răzbune.

La miezul nopţii omuleţul o aduse pe fata împăratului. Oşteanul o puse să cureţe odaia, apoi să-i scoată şi lustruiască cizmele. Fata făcu toate astea fără să scoată un cuvânt, cu ochii pe jumătate închişi, de parcă era vrăjită. În zori omuleţul o duse înapoi, iar ea îi povesti împăratului ceea ce credea că a fost un vis. Se mira numai că e aşa de obosită de parcă ar fi muncit de-adevărat. Împăratul zise că, dacă totuşi era adevărat, să-şi umple buzunarul cu mazăre şi să facă o găurică pe unde să se scurgă boabele, ca să însemne drumul. Omuleţul, însă, fusese de faţă la discuţie, nevăzut , și noaptea umplu cu mazăre toate străzile oraşului, așa că nu putură găsi casa.

În noaptea ce urmă, fata îşi ascunse un condur sub patul oşteanului. Înştiinţat de omuleţ, oşteanul fugi. Oamenii împăratului îl prinseră şi îl duseră la închisoare. Nu avea cu el decât un ducat de aur, restul lucrurilor rămăsese la han.

Când văzu pe fereastra închisorii un vechi camarad, oşteanul îi dădu banul de aur ca să îi aducă lucrurile de la han. Omul i le aduse, oşteanul aprinse luleaua cu flacăra albastră şi omuleţul sosi pe dată. Îi spuse ce să facă pentru a  scăpa cu bine.

A doua zi, judecătorii îl osândiră pe oştean la moarte. El ceru să i se îndeplinească o ultimă dorinţă, să mai fumeze o lulea. Aprinse luleaua la flacăra albastră şi omuleţul se ivi, cu o măciucă zdravănă în mână. La porunca oşteanului, omuleţul se porni să-i ciomăgească pe judecători. Împăratul, speriat, îi dădu oşteanului fata de nevastă şi toată împărăţia, ca să îşi scape viaţa.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului Flacăra albastră

Sursa foto
Citește și alte povestiri după basmele fraților Grimm:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

22 comments

7 pings

Skip to comment form

 1. mr.rmsg

  chear mi-a placut cum ati povestit-o multumesc foarte mult

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Mă bucur că ți-a plăcut!

 2. mr.rmsg

  salutare,chiar este? sa iti dai fiica de nevasta doar pentru ca iti era frica??

  1. Zinaida Strinu

   S-ar putea…

 3. Gabriela

  A fost frumos cum ati ales aceste cuvinte . Sa continuati….. si daca puteti sa faceti si rezumate. SUCCES IN CONTINUARE!!!

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, la fel!

 4. Anna

  Am citit aceasta poveste cand eram mai mica, intr-o carte gasita pe la bunici… Nici nu mai stiam de ea. Oricum, imi place foarte mult.

  1. Zinaida Strinu

   Poveștile Fraților Grim sunt dintre cele mai apreciate povești din lume.

   1. Roly

    A fost o povestire foarte buna :*

    1. Zinaida Strinu

     Mă bucur că ți-a plăcut, Roly !

 5. Edi

  Inca o lectura super ! ;) Mult noroc in continuare sunteti o persoana care ajuta fara sa astepte ceva in schimb.

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru apreciere și urare ! :)

 6. Zekaj

  am luat zece pe ea Mai fa cas faine

  1. Zinaida Strinu

   Numai daca te straduiesti sa scrii corect ! ;)

 7. alexandru ALLVIEW

  Foarte frumoasa .Cred ca asemenea povestilor adaptate pentru noi, asa este si sufletul tau. Pentru ca si nectarul se gaseste in interiorul floarei multicolore . Multumesc. Tot respectul.

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc pentru cuvintele alese.

 8. ifrim andreea

  Draguta poveste, mi-a placut.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ti-a placut !

 9. Armin

  Foarte frumos… Am facut un rezumat bun :D! Bravo, Zina, te felicit! Sa mai faci povesti cat mai multe;) Bafta multa:P!

  1. Zinaida Strinu

   O sa mai fac, o sa mai fac ! Multumesc ! :)

 10. valter

  A fost frumoasa. :)

  1. Zinaida Strinu

   Îmi pare bine că ți-a plăcut. Să mai vii să mai citești ! :)

 1. HANSEL SI GRETEL

  […]  Flacăra albastră […]

 2. DEGETEL

  […]  Flacăra albastră […]

 3. CRAIASA ALBINELOR

  […] Flacăra albastră […]

 4. MUZICANTII DIN BREMEN de Frații Grimm

  […]  Flacăra albastră […]

 5. FRUMOASA ADORMITA de Frații Grimm - Povești cu ursitoare

  […] Flacăra albastră […]

 6. PRINTUL BROSCOI de Iacob și Wilhelm Grimm

  […]  Flacăra albastră […]

 7. Flacara albastră | Oradea Mea

  […] îndeplinească orice dorință aceluia care face să îi scăpăreze flama albastră(vezi povestea aici. Povestea e oarecum bizară, dar vechimea ei pare asigurată prin apariția duhului făcător de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>