Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

LA CIRESE… și nu numai cu Nică !

Literatura si arta

Nimic nu putea fi mai potrivit, pentru a ajuta la înțelegerea operelor literare, decât să aflăm cum au văzut creatorii de arta aceste opere, ce sentimente le-au trezit ele. De aceea, am adăugat la unele povestiri de lecturi școlare articole complementare din domeniul artelor, uneori și al istoriei, făcând astfel o legătură foarte utilă între literatura si arta. 

La cirese…

și nu numai cu Nică !

Început de iunie – Cireşar… Cireşele mi se par fructele fericirii. Le asociez cu copilăria, cea mai fericită perioadă din viaţa omului. Primii cercei ai fetiţei – două cirese cu codiţe îngemănate… Bucheţele de cirese legate cu aţă albă de bunica pentru pomana de la Moşii de vară… Inceput de vară, de vacanţă… Lectura a zeci de cărţi pe preşul întins de bunica sub vişin, frate cu cireşul…Ce lecturi pentru copii ! La cirese – Nică furând cireşele mătuşii Mărioara… Aventurile lui Victor, Ursu, Maria, Laura, ştiţi voi, adolescenţii din cartierul Cireşului, Cireşarii. Favoritul meu a fost Tic, poate fiindcă îl avea pe Ţângulică ! Vouă cine v-a plăcut mai mult ?

Căutând  imagini pentru acest articol, am descoperit că multora dintre pictorii mari le-a plăcut să picteze cireşele. Şi am regretat că nu a pus nimeni pe Internet pictura lui Nicolae Grigorescu, reprezentând o fructieră de cristal din care se revarsă un val de cireşe rubinii. Am văzut-o demult la Muzeul de Artă din Craiova. Stătea pedepsită după o uşă şi m-am minunat că nu s-a găsit un loc mai bun pentru un Grigorescu…
Dar haideţi în galerie, să degustaţi… picturi cu cireşe !

Am întâi o surpriză. Din ce se formează cireşele ? (Întreb şi eu, că doar sunt profesoară de biologie !) Răspund tot eu: din florile de cireş ! În Japonia, cireşii înfloriţi, Sakura, sunt prilej de sărbătoare naţională, imortalizată în fotografii şi pictură. Iată :

viitoare-cirese-sakura
flori-de-cires-zheng-faxiang

 *

natura-statica-cu-cirese-theodor-aman
Theodor Aman – Natură statică cu cirese

*

natura-moarta-cu-papagali-mancand-cirese-sartorius
William Sartorius – Natură moartă cu… papagal mâncând cirese

*

vas-cu-cirese-de-pierre-bonnard

Poftiți la cirese ! Vă invită Pierre Bonnard

Pierre Bonnard – Vas cu cireşe

*

madona-cu-cirese-titian
Tiţian – Madona cu cireşe

*

fata-cu-cirese-charles-lenoir
Lenoir – Fata cu cireşe

*

cirese-paul-gauguin
Paul Gauguin – Cireşe

*

natura-moarta-cu-cirese-si-fragi-osias-beert

Osias Beert, Natură moartă cu cireşe şi fragi (pictură adăugată ulterior, graţie amabilităţii cititorului Marco Polo).

========

Sursa foto

4468025380

1 ping

  1. LA CIRESE - Amintiri din copilărie - ep.4

    […] poți duce și tu la cireșe, pe pagina Literatura și arta ! Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>