Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DOMNUL VUCEA (1). Povestire pe scurt

Domnul Vucea de Barbu Delavrancea

Partea întâi a povestirii pe scurt 

Domnul Vucea partea I

Domnul Vucea trimitea copiii după Pripăşel

Naratorul îşi aminteşte din vremea copilăriei, când aştepta cu înfrigurare, încă de la începutul verii, să meargă în toamnă la Scoala domnească, fără a ști că va da de Domnul Vucea. Le spunea lui Grivei şi Martinicăi, cât de grozav este profesorul şi bun şi învăţat.

Băiatul visa şcoala  şi ea arăta ca un palat mare şi frumos, ca în basme. Frate-său îl învăţase să citească mai bine decât primul lui învăţător, Nea Nicuţă. Citea curgător din cartea de citire. Uneori uita să întoarcă foile şi tot nu greşea. Învăţase şi cele patru operaţii şi fracţiile, precum şi istoria cu domnitorii vestiţi. Fratele său îi spunea că o să-l înscrie direct în clasa a treia.

În prima zi de şcoală se spălă, se pieptănă şi se îmbrăcă frumos, apoi porni spre scoala cu sărutul de încurajare al mamei întipărit pe frunte.

Ajuns la Scoala domnească, băiatul făcu ochii mari. Erau nişte case scunde şi dărăpănate, fără porţi, iar în faţă era o pivniţă plină de gunoi şi curtea plină de buruieni. Frate-său îl duse la clasa a treia, unde era un  profesor înalt, slab şi încruntat.

Domnul îl puse întâi să citească şi citi bine. Îl puse să socotească, dar aici se încurcă şi îl dădu la clasa a doua.

La clasa a doua profesor era Domnul Vucea, un om scund, gras, cu părul cărunt şi frumos îmbrăcat. La clasa lui nimeni nu învăţa nimic, notele se dădeau pentru „interese” oferite monitorilor şi generalilor: pentru nota „rău” nu se dădea nimic,   dar in schimb se lua bătaie, pentru „binişor”- pâine, brânză şi măsline, pentru ” bine” – plăcinte şi covrigi, pentru „prea bine”, pe lângă cele dinainte se adăugau şi arşice şi condeie de fier noi, pentru „foarte bine” –  bani.

Când Domnul Vucea venea în clasă, cerceta notele. Celor care aveau  „rău” îi punea pe generali să le dea  bătaie la palmă „tătarilor” cu linia sau cu nuiaua, ori cu linia în patru muchii. Pe cei cu „binişor” îi trăgea doar de urechi.

Lunea dimineaţa, copiii trebuia să spună ce s-a mai întâmplat prin mahalalele din care veneau, accidente, jafuri, crime. Domnul Vucea se plimba printre bănci urmat de  Pripăşel, căţelul lui,  şi asculta. După prânz era controlul hainelor, care trebuiau să fie curate şi cârpite, iar căciulile cu băieri după gât. La plecare se spuneau rugăciunile, iar Domnul Vucea mergea printre copii cu nuiaua şi cu linia şi cei care nu stăteau nemişcaţi luau bătaie.

În fiecare joi dimineaţă erau ordinea şi învăţătura practică. Domnul Vucea întreba lucruri cu răspunsuri prea binecunoscute: cum trebuie să vină şcolarul la şcoală, cum trebuie să stea şcolarul în bancă, cum trebuie să meargă şcolarul pe uliţă şi altele.

* * *

Dă click aici pentru Domnul Vucea (2) !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

 

4468025380

141 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. Diana

  Multumesc mult pt rezumat ! Am luat 10 ! :))))))

  1. Zinaida Strinu

   Diana, felicitări pentru nota 10, dar m-aș bucura să aflu că ai făcut ceea ce scrie în dreapta, cu litere albe pe fond albastru. :)

 2. gabi

  la ce persoana este scrisa povestirea si care sunt pasajele narative ?

  1. Zinaida Strinu

   Citește originalul și fă-ți tema! la sfârșitul povestirii mele ai o trimitere spre textul întreg.

 3. Anna

  Multumesc mult ! Am luat 10 cu rezumatul dvs. ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Anna! Sper că ai procedat așa cum am scris în dreapta, primul anunț cu litere albe pe fond albastru. :)

 4. andreea

  multumesc ca m-ai ajutat cu o lectura pe care nu o am .

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Andreea!

 5. Andreea Sorina

  Multumesc mult doamna Zina am luat nota 10 la rezumatul meu cu ajutorul dumneavoastra !! Merci !!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Andreea !

 6. Cristina

  Multumesc pentru o lectura interesanta!
  Sper că vei mai avea pe sait.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Cristina ! În primul rând, fii atentă că aceasta este numai prima parte a povestirii pe scurt. La sfârșitul ei ai o trimitere (un link) scrisă cu albastru. Dai clic pe ea și apare partea a doua. În al doilea rând, pe acest site sunt deja povestite numeroase lecturi. Sus, sub titlul blogului, scrie LEGENDE SI BALADE, EPOPEI, BASME etc. Dă clic pe fiecare și apare lista celor povestite. Dă clic pe orice titlu (și titlurile sunt scrise cu albastru) și apare povestirea. Succes !

 7. alexia

  Va multumesc foarte mult dna Zina. Blogul dvs este foarte folositor.

  1. alexia

   Faceti o treaba minunata. Mult success!!!!!!!!!!”

  2. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Alexia ! Mulțumesc pentru apreciere !

 8. INGRID

  Multumesc ! De mare ajutor !

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Ingrid ! Mă bucur că ți-am fost de folos ! :)

 1. BUNICA. Povestire pe scurt

  […] Domnul Vucea […]

 2. SULTANICA (2) - Povestiri de lecturi școlare

  […] Domnul Vucea […]

 3. SCOALA ACUM 50 DE ANI - Povestiri de lecturi școlare

  […] Domnul Vucea de Barbu Delavrancea […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>