Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DEGETICA

Degetica de Hans Christian Andersen

degetica

Degetica

Odată, demult, o femeie voia să aibă și ea un copilaş. Ea s-a dus la o vrăjitoare, să-i ceară un leac. Vrăjitoarea i-a dat un bob de orz şi femeia l-a pus în pământ, într-un ghiveci de flori. Din bob a răsărit pe dată o lalea. Femeia i-a sărutat bobocul şi floarea s-a desfăcut. În mijloc era o fetiţă cât un deget de mare, aşa că a numit-o Degetica.

Degetica dormea într-o coajă de alun, cu un aşternut din petale. Ziua se juca pe masă, lângă o farfurie în care maică-sa întruchipase un lac. Pe apă pusese o petală mare de lalea, iar Degeţica se plimba cu ea ca şi cu o plută.

Într-o noapte,  la fereastră a venit  o broasca mare şi  a privit-o pe Degetica. A socotit că ar fi numai bună de nevastă pentru băiatul ei şi a furat-o. A dus-o pe malul râului. A aşezat-o, cu coaja de alun cu tot, pe o frunză mare de nufăr. Dimineaţa, broasca i-a spus că se va mărita cu băiatul ei. Împreună cu  urâtul de fiu-său a luat coaja de alun să o ducă în odaia de mâl în care aveau să stea însurăţeii. Degeţica a rămas singurică şi a început să plângă cu jale. Peştişorii, care auziseră totul, au ros repede lujerul frunzei de nufăr. Frunza a pornit la drum pe apa râului, cu fată cu tot.

A călătorit o vreme şi s-a bucurat de frumuseţea locurilor pe unde a trecut. Numai că, la un moment dat, un carabus a răpit-o de pe frunza de nufăr şi a dus-o  pe frunza unui copac. Cărăbuşului îi plăcea de ea, dar au venit ceilalţi şi toţi, mai ales cărăbuşiţele, au spus că e urâtă. Atunci nici cărăbuşului nu i-a mai plăcut, a dat-o jos şi i-a spus să plece.

A trăit destul de bine în pădure vara, apoi toamna. A venit însă iarna, murea de frig şi nu mai găsea nimic de mâncare. Degetica s-a dus pe mirişte, la uşa unui soarece de câmp şi a cerşit ceva de mâncare. Şoarecele, bun la suflet, a oprit-o la el peste iarnă. Ea trebuia să deretice prin casă şi să îi spună poveşti.

O dată, şoarecele i-a spus că va veni în vizită la ei un sobol. Acesta avea o casă mult mai mare ca a lui şi era mult mai bogat, numai că nu vedea deloc. Degetica le-a cântat nişte cântece frumoase şi sobolul s-a îndrăgostit de glasul ei. I-a poftit să se plimbe prin galeria ce se întindea de la casa lui la casa şoarecelui. Le-a spus să nu se sperie, că în galerie este o rândunică moartă.

Noaptea, Degetica s-a dus la rândunică şi, mângâind-o, a simţit că îi bătea inima. A început să o îngrijească şi pasărea şi-a revenit. A stat toată iarna acolo, în galerie. Primăvara a ieşit şi a zburat. A chemat-o şi pe Degeţica. Fata nu s-a îndurat să-l părăsească pe şoarecele cel cumsecade.

Peste vară, însă, şoarecele a obligat-o să se pregătească de nuntă cu sobolul. A venit toamna şi se apropia ziua nunţii. Într-o zi, Degeţica a ieşit în câmp să plângă fără să o audă nimeni. A auzit-o chiar rândunica. A luat-o şi a dus-o în ţările calde, unde petrec rândunelele iarna.

Rândunica şedea chiar în grădina în care trăia craiul florilor, un omuleţ cât Degetica de mare. Craiul cel frumos s-a îndrăgostit de fată şi a luat-o de soţie. La nuntă a primit multe daruri. Cel mai frumos a fost o pereche de aripi. Cu ele a putut să zboare şi ea cum zburau toţi spiriduşii al căror crai era soţul ei. Craiul a socotit că îi trebuie un nume frumos,  pe măsura frumuseţii ei,  şi i-a spus Maia.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului Degetica

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg !

Citește și alte povestiri după basmele lui Andersen:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

23 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. jdklf

  BUNa . imi trebuie si mie tematica textului, puteti sa ma ajutati

  1. Zinaida Strinu

   ”Tematica textului” la ”Degețica”?! :D
   Nu, nu pot să te ajut!

 2. Anonim

  Draga Denisa,
  Sunt eleva si profesoara mea pune in unele situatii dupa si , deoarece exista unele cazuri posibile . Eu zic sa nu te ei de dmna. Zinaida . Este o femeie extraordinara.Sunt sigura ca alte femei nu sunt in stare sa faca atatea rezumate ca ea. O respect din tot sufletul si eu citesc rezumatele pentru a ma inspira nu pentru a copia . Cum a spus si ea mai sus si unii profesori citesc Site-ul ei , precum profesoara mea.
  Cu mult respect Dmna. Zinaida continuati in ceea ce faceti sunteti o artista!!!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și pentru părerile corecte !

   1. Anonim

    Nu ai pentru ce !! Continua in munca ta!!

    1. Zinaida Strinu

     Continui, dacă zici tu ! ☺

 3. Alexandra

  frumoasa imi place mie de fapt imi plac toate povestile

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți place !
   Ce-ar fi să folosești majusculele, diacriticele și semnele de punctuație ? Ar fi mai pe înțeles ceea ce scrii. Ia uite cum ar arăta ceea ce ai scris tu: ”Frumoasă, îmi place ! Mie, de fapt, îmi plac toate poveștile.” Nu e mai clar ?! :)

   1. Paul

    Era aia cand Marta vroia sa ii scrie prietenei sale asta :”Buna.Nu imi place sa scriu scrisori,desi sa fac una lunga ?Nu.Imi doresc sa fi ajuns cu bine ,dar asta e doar o formula .Imi place mie sa scriu ?Nu.Imi doresc sa nu fi avut nici o rana pana a ajunge la mare .
    Cu drag,Marta.
    si a scris :”buna nu imi place sa scriu scrisori desi sa fac una lunga .nu imi doresc sa fi ajuns cu bine ,dar asta e doar o formula imi place nie sa scriu ?nu imi doresc sa nu fi avut nici o rana pana a ajunge la mare

 4. euu

  cate pagini are?

  1. Zinaida Strinu

   Ia cartea de la bibliotecă, citește și numără.

 5. Vasile

  Scuze eu as vrea sa fac referatul basmului „Degetica” aceasta e tot sau este mai mult?

  1. Zinaida Strinu

   Aceasta este povestirea pe scurt a basmului. Pe blogul Lecturi scolare gasesti textul intreg, asa cum ai vazut ca scrie la sfarsitul povestirii pe scurt, daca ai citit-o pana la sfarsit.
   Ce intelegi tu prin referat ?…

 6. bianca

  Este foarte frumoasa povestea si cu sfarsit fericit !

  1. Zinaida Strinu

   Da, așa e, după atâtea întâmplări nefericite prin care trece, răsufli ușurat la sfârșit, când vezi că și-a găsit fericirea ! :)

 7. Gabitzu

  1.sall lume !!1 sunt nou pe aici . URATI-MI BUN VENIT!
  2.sall lume 1!
  3.Sall Zina !!!1 auzi cum fac sami apara si mie scrisul aici cand scriu la comentarii???
  4.ai dreptate aici oana !!! Sa nu te sperii ca nu ma cunosti dar sunt nou pe acest site !!
  5.MA AUDE SI PE MINE CINEVA ???!!?!?!?!? VA ROG , DATI-MI UN SEMN!! DACA MA VEDETI CE VAM SCRIS !!1 VA ROG FRUMOS xD :)
  6.ma aude si pe mn cineva???
  7.sall zina !! ma auzi???
  8.va rog frumos ma aude si pe mine cineva va rog frumos????? faceti-mi un semn sau ceva va rog frumos!!!

  1. Zinaida Strinu

   Parcă ți-am mai urat o dată bun venit…
   Măi copile, aici nu e chat, deci nu are cine să te ”audă” sau să vadă chiar în momentul în care scrii. Comentariile sunt citite de mine, autorul site-ului, la interval de câteva ore. Atunci le aprob pe cele care vor apărea și răspund la ele. Concluzia este că trebuie să aștepți ca să îți apară comentariul și răspunsul la el. Scrie un singur comentariu la un articol, nu opt, cum ai făcut acum !

 8. edyedyedy

  Multumim Zina pentru lecturile povestite de tine. Din ele reusesc sa ma inspir pentru a putea sa povestesc singur…multumim Zina:))

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere !

 9. oana

  Draga Denisa,
  Eu consider ca DOAMNA ZINA merita tot respectul nostru.
  Putem sa aratam cum suntem noi prin fapte si nu jignind pe altii sau criticadu-i.

  1. Zinaida Strinu

   Corect. Mulțumesc, Oana ! :)

 10. Denisa

  Draga mea,degeaba te dai mare!:)..NICIODATA nu se pune virgula inainte de cuvantul „si”..deci nu te mai da tu mare intelectuala ! Ca nu esti ;).

  1. Zinaida Strinu

   Draga mea, totul depinde de context !

 1. BOBOCUL DE RATA CEL URAT de Hans Christian Andersen

  […] Degețica […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>