Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CHIRITA IN PROVINTIE de Vasile Alecsandri – Actul 1

Chirița in provinție

Actul I

chirita in provintie

Chiriţa în provinţie- actriţa Tamara Buciuceanu-Botez

Se afla cucoana Chirita in provintie, la moşia Bârzoieni. În ograda casei boiereşti intrară cucoana Chiriţa Bârzoi, călare, şi o ceată de ţărani. Aceştia îşi strigau supărarea împotriva fiului Chiriţei. Guliţă ori le aducea felurite pagube, ori le ţinea calea fiicelor lor. Chiriţa îi izgoni pe ţărani. Începu să-l strige pe Ion, feciorul boieresc, să vină să o dea jos de pe cal.

Cum Ion nu venea, începu să-i strige la rând pe Guliţă și pe Luluţa, fiica răposatei văduve Afin, care acum stătea la ea. Îi strigă apoi pe „monsiu  Şarlă” (Charles), profesorul francez al lui Guliţă,  şi pe cumnata ei, Safta.

Aceştia apărură cu toţii. Ion ţinu calul și profesorul Şarl o prinse pe cucoana Chirița când sări de pe cal. Guliţă ceru să-l lase şi pe el călare. Mama lui îl trimise să înveţe franceza cu monsiu Şarlă. Îi promise că îi va cumpăra un cal când va ajunge tată-său ispravnic.

Chiriţa se trase cu Safta la umbră şi îi spuse că abia aşteaptă să se facă isprăvniceasă. După ea, soţul ei avea toate drepturile să fie numit ispravnic. Trecuseră prin multe la ’48: le pieriseră vreo zece vite, Bârzoi avusese friguri şi îl apucase şi groaza, iar pe ea o duruse o măsea…

Cucoana îi mărturisi apoi cumnatei că pusese ochii pe Luluţa şi pe zestrea ei, pentru Guliţă, deși acesta era mai mic cu un an decât fata. Ii făcu apoi un fel de examen de limba franceză lui Guliţă. Află, spre disperarea profesorului, că furculiţa, învârtita şi trânta se spun „furculision”, „învârtision” şi respectiv ” trântision” !

Ion aduse un răvaş de la Iaşi, aşezându-l  exact pe dos, sub un şervet deasupra căruia era şi o tavă. În răvaş, Grigori Bârzoi o anunţa că fusese numit ispravnic. Îi spunea să ia toată gospodăria şi tot neamul şi să vină la târg, nu departe de Bârzoieni. Aminti să fie luat și curcanul. Femeia se bucură că acum poate pleca la Paris. Se plictisise cucoana Chirita in provintie și voia să mai meargă și în alte locuri.

Profitând de zăpăceala iscată de veste, Guliţă porni călare pe calul furat din grajd. Nu putu să îl stăpânească și toată lumea alergă să îl salveze. În acest timp Luluţa se întâlni cu Leonaş, un tânăr din Iaşi care o iubea şi pe care îl iubea. Când îl aduseră  pe Guliţă, pe cei doi îi umflă râsul. Cucoana Chiriţa se înfurie şi îl goni pe Leonaş de acolo. Leonaş promise că se va răzbuna pentru asta.

*

Dă click aici pentru Chiriţa în provinţie actul II !

Sursa foto

Privește și trailerul filmului ”Chirita in provintie”, cu Draga Olteanu Matei în rolul titular:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

 

4468025380

38 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. marian

  Esti cea mai tare, când îmi trebuie vreun rezumat stiu unde sa-l găsesc. Multumesc ! 😁

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc și eu, Marian!:)

 2. SARA

  VĂ MULŢUMESC DIN SUFLET DOAMNA ZINA, ACEST REZUMAT M-A AJUTAT ENORM DE MULT!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Mă bucur că ți-am fost de folos.

 3. Mihaela N

  Am citit povestirea si m-a facut sa citesc povestea intreaga … la inceput, inainte sa citesc povestirea mi se parea plictisitoare. Multumesc ! ;)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, dar care poveste întreagă ?! Este o piesă de teatru, Mihaela ! :)

 4. Gagiu Draius

  Cel mai bun site de rezumate!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc frumos ! ☺

 5. Maria

  Doamna Zenaida credeti ca Chirita ramane doar un prototip caracteristic vremii sale sau este un personaj inca actual?

  1. Zinaida Strinu

   Eu nu cred nimic și nu rezolv teme, draga mea. Nu e destul că vă fac povestiri ?… :)

 6. Stafie Evelina

  Nu va suparati dar in momentul in care Chitita il examineaza pe Gulita in intreaba cum se spune la furculita, friptura si invartita. Partea cu tranta respectiv trantision se regaseste intr-o scena urmatoare.

  1. Zinaida Strinu

   Sigur, numai că aici e o povestire pe scurt, nu scriu toate amănuntele.

 7. denisa

  Buna. Multumesc mult pentru cucoana Chirita, o cautam pentru scoala sa o povestesc ca sa iau o nota buna. Multumesc foarte mult.:X

  1. Zinaida Strinu

   Bună, Denisa ! Cu plăcere, mă bucur că ți-am fost de folos. Sper că ai să citești și textul original, e foarte distractiv.

 8. mihaela

  Buna seara. As dori sa scriu si eu acest rezumat, pentru ca este pe intelesul tuturor. Sunteţi cea mai buna, si va apreciez mult.

  1. Zinaida Strinu

   Pai, scrie-l. Vezi ca aici ai povestire pe scurt, nu rezumat, trebuie sa lucrezi pe text.

 9. cristi

  foarte folositor acest site :D

  1. Zinaida Strinu

   Ma bucur ca iti este de folos, Cristi ! :D

 10. Flavius

  Doamna Zinaida, aveti un site foarte bun.Pacat ca nu l-am descoperit pana acum.Deja sunt la ultimul rezumat.Dar o sa mai caut la urmatoarea ocazie.

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc pentru apreciere ! Te mai astept ! :)

 11. Catalin

  Un site extraordinar, care m-a ajutat foarte mult ! Multumim doamnei Zinaida pentru efortul depus in folosul nostru.

  1. Zinaida Strinu

   Ma bucur ca te-am ajutat, Catalin !

 12. Daniel

  Multimesc, mi-a fost de ajutor;)

  1. Zinaida Strinu

   Ma bucur mult, Daniel ! :)

 13. Vladut3000

  Buna ziua,pot copia si eu aceasta povestire, am nevoie la romana si as vrea sa iau o nota buna.Aceasta povestire se vede ca e povestita pe scurt, am citito de asemenea pe toata deoarece e foarte frumoasa si unele parti comice.Am sami scriu de aici . Multumesc!!! Te rog bagama la prieteni la mesanger ”vladutstuparu” .Ms. ;) frumos

  1. Zinaida Strinu

   Nu, nu e bine să o copiezi. Dacă ai citit toată piesa de teatru și povestirea mea, fă tu acum povestirea ta. Va fi foarte bună, crede-mă !
   Nu folosesc messengerul. :)

 14. Andrei

  buna seara! Pot sa copiez si eu,va rog, rezumatele la cele 2 acte pentru ora de romana de maine?

  1. Zinaida Strinu

   Copiază-le, dacă nu poți altfel, dar mai scurtează și schimbă timpurile verbelor. Aici ai povestiri pe scurt, să citești întâi despre rezumat și apoi apucă-te de treabă.
   Te rog să cauți totuși piesa, în vacanță, și să o citești. E altceva decât povestirea și e foarte distractivă, nu știi ce pierzi ! :)

 15. elena

  Va multumesc enorm ca ati creat acest blog pentru a ajuta elevii. Sincera sa fiu, pe mine m-ati ajutat foarte mult ! Inca o data.. va multumesc din suflet si sper sa mai scrieti si despre alte opere. Va multumesc !

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Elena ! Firește că vor mai fi multe povestiri pe scurt.

   1. Leon

    Multumesc mult!!!

    1. Zinaida Strinu

     Cu plăcere, Leonaș ! :D

 16. Berbec Ionut

  Cel mai tare blog, de aici ai ce invata

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc frumos ! :)

 17. Mihaita

  Poti sami zici te rog frumos cand apare si a doua partea.Fiinda am nevoie de ea maine la scoala!

  1. Zinaida Strinu

   De, măi copile, dacă nu citești până la sfârșit… A apărut demult și partea a doua. La sfârșitul părții I e un rând scris mare: Dă click aici pentru partea a doua !

 18. AlYn-BaRoSsAn

  Va rog frumos pot ka sa kopiez ji eu despre kirita in provincie ca imi trebuie maine la romana?

  1. Zinaida Strinu

   Da, poți, cu condiția să scrii corect, oriunde ai scrie. Întrebarea ta trebuia să arate așa: ”Va rog frumos, pot (ca) sa copiez și eu despre Chirita in provincie ? Imi trebuie maine la romana.” Te rog să nu mai înlocuiești pe ”c” cu ”k” și pe ”ș” cu ”j” și nici alte înlocuiri să nu mai faci. Știu că așa scrieți voi pe messenger și pe chat, dar e greșit.

 1. VASILE ALECSANDRI celebrat de Google - Povestiri de lecturi școlare

  […] Chirița în provinție […]

 2. CHIRITA IN IASI de Vasile Alecsandri

  […] CHIRITA IN PROVINTIE de Vasile Alecsandri – Actul 1 » […]

 3. MANCARE DE LA MAMA DE ACASA din Chirita in provintie

  […] Grigori Bârzoi ajunge ispravnic la târg. Cucoana Chirita, consoarta dumisale, s-a pus pe schimbari, consideră că nu mai e de demnitatea ei să pregătească dulcețuri și bucate. Se străduiește […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>