CHIRIȚA ÎN IAȘI

Chirița în Iași de Vasile Alecsandri

Actul I.

chirita in iasi

Chirița în Iași – Actriţa Stela Popescu

Pe la 1843, la vremea sărbătorilor de iarnă, sosi cucoana Chirița în Iași, împreună cu copiii ei: Aristiţa, Calipsiţa şi Guliţă. Înzăpeziţi la barieră, fură ajutaţi de doi escroci, Pungescu şi Bondici, în care Chiriţa văzu imediat doi gineri. Sosiră şi văduva Afin cu serdarul (căpitanul de jandarmi) Cuculeţ. Când auzi numele celor doi, serdarul îşi aminti că fusese vestit de sosirea unor escroci cu aceste nume, dar nu spuse încă nimic.

Actul II.

Venită Chirița în Iași cu gândul să-şi mărite fetele, se pregătea acum să meargă cu ele la balul dat de văduva Afin. În acest timp, primi vizita văduvei şi a fiicei ei, Luluţa. Îi povesti văduvei cum îl convinsese cu greu pe bărbatul ei să o lase la Iaşi să le caute fetelor bărbaţi. El voia să le mărite cu doi boiernaşi de ţară, Brustur şi Cociurlă, dar ea voia gineri din Iaşi. Îi spuse că îi găsise pe boierii Bondicescu şi Pungescovici, căci aşa se prezentaseră Bondici şi Pungescu.

Văduva plecă şi Chiriţa se duse să se îmbrace. În lipsa ei sosiră cei doi, Bondici şi Pungescu. Găsind foaia de zestre a fetelor, cum apărură le şi declarară iubire şi le căzură în genunchi. Găsindu-i aşa, Chiriţa se bucură şi ea că scapă de măritişul fetelor şi le dădu binecuvântarea. Îi pofti apoi să le însoţească la balul „Afinoaiei”.

Actul III.

Chiriţa, fetele şi Guliţă, sosiră mult prea devreme la bal. Văduva Afin le oferi loja ei de la teatru, să meargă să vadă piesa „Două fete ş-0 neneacă”. Chiriţa îl lăsă pe Guliţă la gazdă, cu Luluţa, cu gândul deja la însurătoarea băiatului.

Sosi şi serdarul Cuculeţ. Află de la văduvă că şi-a găsit găsit Chirița în Iași gineri, tocmai pe cei doi escroci pe care îi urmărea. Fusese anunţat de la Focşani că sunt nişte trişori şi chiar jucase cărţi cu ei, ca să-i prindă. Nu izbutise şi continua să-i urmărească.

Invitaţii începură să sosească, iar la urmă veni şi Chiriţa de la teatru, însoţită şi de cei doi pungaşi. Era foc de supărată, căci se recunoscuse în piesa de teatru.

Cuculeţ îi pofti pe cei doi escroci să joace cărţi. Începu şi dansul, iar pe Aristiţa şi Calipsiţa nu le poftea nimeni la dans. Luluţa observă cum trişează Pungescu şi spuse cu glas tare, spre bucuria serdarului, care îi arestă.

Disperată, Chiriţa leşină când află pe cine alesese drept gineri. Noroc că tocmai atunci sosi bărbatu-său, banul Grigori Bârzoi ot Bârzoieni. O trezi din leşin şi îi spuse că are să mărite fetele cu Brustur şi Cociurlă, fiindcă cucoana Chirița în Iași nu fusese în stare să găsească decât nişte vânători de zestre.

Sursa foto

Sfârșitul povestirii pe scurt a piesei de teatru ”Chirița în Iași”

Citește textul integral al piesei !

Povestită pe scurt după același autor, citește și comedia:

Iată și trailerul filmului „Cucoana Chiriţa” (cu Draga Olteanu-Matei în rolul principal), în care au fost inspirat îmbinate elemente din piesele lui Alecsandri „Chirița în Iași” şi „Chirița în provinție”.

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Bună ziua! Am citit cartea și am ales să caut și la dumneavoastră. În cartea mea Chirița află încă din actul 1 despre Bondici și Pungescu. Credeți că există mai multe cărți? Pentru că am nevoie la lecturile școlare și nu știu de unde să aleg: de la dumneavoastră (ar fi mai scurt și nu aș avea foarte mult de scris) sau din cartea mea?

  2. Pingback: VASILE ALECSANDRI celebrat de Google - Povestiri de lecturi școlare

  3. Buna , iti urmaresc de mult site-ul , mi-au placut foarte mult toate povestile pe care le-ai scris.Bravo pentru toata munca depusa :)
    Am o intrebare aceasta povestire este ,,Chirita in Iasi doua fete s-o neneaca ,, .Am citit mai sus ca se numeste ,,Chirita in Iasi,, , dar eu am cartea si la cuprins asa o gasesc ,,Chirita in Iasi doua fete si o neneaca,,.Mersi :)

  4. Pingback: CHIRITA IN PROVINTIE de Vasile Alecsandri - Actul 2