PALATUL DE CLESTAR

Palatul de clestar de Barbu Delavrancea

palatul de clestar

Palatul de clestar

Demult, pe la începutul vremurilor, era un imparat care trăia în palatul de clestar cel mai frumos. El domnea peste cel mai înţelept şi mai viteaz popor. Pe lângă el trăiau cele trei fete ale sale, surorile şi nepoatele sale.

Într-o zi, împăratul îi spuse celei mai mari dintre surorile sale că simte cum l-au ajuns bătrâneţele. Îşi aminti cum îi spusese soţia lui înainte să moară, că nu va avea niciodată un băiat şi că împărăţia va pieri datorită unei femei. Apoi îşi aminti că tatăl său îi lăsase patru chei de la patru încăperi de sub palatul de clestar. Îi spusese să nu intre acolo decât atunci când va simţi că a obosit şi nu mai poate.

Împăratul scoase cele patru chei, numite cheile patimilor, una de aramă, una de argint, una de aur şi una de diamant. I le dădu surorii sale. Îi spuse să meargă să afle, din încăperile acelea, de ce i se pare lui că stema împărătească uneori creşte şi se întunecă până îl doboară la pământ.

Sora împăratului se duse în beciul palatului de cleștar noaptea târziu. Descuie o uşă cu cheia de aramă şi pătrunse într-o cameră cu totul şi cu totul de aramă. De aici intră într-o cameră de argint, apoi într-una de aur. Aici cântau cu glas de argint păsărele cu aripi ca de aur. Descuie, în sfârşit, uşa ultimei camere, cu cheia de diamant. În prag era o namilă de balaur fioros, care îi spuse să nu se teamă. Cine are cheile e mai tare decât el.

În camera de diamant se aflau trei femei, cu părul despletit, încătuşate şi legate de zid cu belciuge groase. Prima vorbea necontenit, a doua privea cu ură, iar a treia era grasă , cu o privire tâmpă. Erau  patimile Bârfa, Invidia şi Prostia. Merse mai departe şi ajunse la alte trei femei, tot despletite, cu părul zbârlit, care urlau, se zbăteau şi muşcau chiar din carnea lor. Patimile acestea erau Furia, Zminteala şi Nebunia.

Văzu apoi o femeie liberă, care stătea liniştită, cu privirea dulce şi calmă. Era Înţelepciunea. O salută cu respect şi îi spuse ce voise împăratul să afle pentru el. Înţelepciunea îi spuse că trebuie să îşi cunune una dintre fete cu flăcăul care se înveleşte cu cerul şi doreşte mai mult decât orice să conducă împărăţia. Tot lui trebuia să îi lase tronul.

Sora împăratului plecă. Femeile legate începură să urle şi să se zbată aşa de tare, că se sperie, fugi şi scăpă cheile pe jos. În urma ei uşile se zăvorâră singure.

Aflând ce avea de făcut, împăratul dădu de veste în toată împărăţia. Veniră mulţi flăcăi voinici, dar unul voia bogăţie, altul slavă, niciunul nu voia să aibă grijă de împărăţie. În cele din urmă fu găsit şi cel potrivit şi pregătiră nunta cu fata cea mică a împăratului.

Împăratul se pregătea să-i încredinţeze voinicului, în faţa tuturor, însemnele împărăţiei, paloşul, stema, năframa şi gonaciul. Chiar în acea clipă cerul se întunecă și izbucni o furtună grozavă. Palatul se cutremură şi ieşiră la iveală femeile cele despletite, răcnind şi scoţând fum pe nas şi pe gură. Pământul se despică și palatul de clestar se scufundă. Patimile, Furia, Nebunia, Invidia şi celelalte porniră val-vârtej prin lume. În urma lor se târa, mulţumită, rumenă şi voioasă, Prostia… Avea şi de ce să se bucure. Se pare că, de atunci, ea a domnit în cele mai multe capete omeneşti.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului Palatul de cleștar

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg !

Citește și povestirea pe scurt a altui basm de Barbu Delavrancea:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 1. Mi-a plăcut foarte mult această poveste.Va mulțumesc ca m-ati ajutat să fac un rezumat la această operă care m-a uimit,mai ales finalul :) .
  Va urez spor la scris în continuare și multă baftă! 👌👍
  P.S.Daca am scris greșit sau am omis vreun cuvânt ma scuzați,nu merge tastatură de la telefon.Încă o data SUCCES! 😇😊😙😗

 2. of, cat am cautat povestea si rezumatul acestei opere…pana am dat de dvs. Multumesc mult pentru acest site foarte frumos :) thx a lot

  • Nu se pune problema de îndrăzneală, dragă Bianca, dar de ce aș lăsa eu ca munca mea să fie copiată de toată lumea ? Iar voi, elevii, să nu mai munciți deloc și să prezentați la școală doar ce ați copiat de la alții ? Crezi că asta vă va ajuta să învățați ceva ?…
   Te rog să citești ce am scris pentru elevi în dreapta, cu litere albe pe fond albastru !

  • Alexia, a scoate ideile principale reprezintă o temă, iar eu nu efectuez teme. Găsești puțin ajutor pentru asta în articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 3. Doamna Zina nu stiti cat ma-ti ajutat cand am avut nevoie. Au fost cazuri in care nu am stiut cum sa incep un rezumat ,iar in momentul urmator m-am uitat la dumneavoastra pe site.Nu am copiat niciodata la rezumat dar cand nu stiam cum sa ma expri citeam rezumatul scris de dumneavoastra.Inca odata va multumesc!!

 4. Foarte frumos ! Felicitari ! Toate povestirile dumneavoastra sunt foarte reusite ! Va multumesc ma inspirati de fiecare data ! Din nou multumesc si felicitari ! :)

 5. Va multumesc frumos pentru aceasta povestire ! Chiar am citit-o si i-am facut rezumatul dupa chiar a meritat sa fie publicata pe acest site :D Inca o data multumesc mult :*

 6. Buna!
  Am avut ca tema de vacanta sa citim 19 povesti si 5 romane. Deoarece nu am unele dintre ele, m.am decis sa
  le caut pe internet. Din intamplare am gasit acest sait minunat care ajuta la dezvoltarea cunostintelor si a scrisului. Fiindca trec clasa a 6 a m.am gandit sa acumulez cunostinte accesand saptamanal sait.ul.
  Multumesc prof. Zinaida Strinu!

 7. Am citit povestea in intregime, apoi povestirea si am reusit sa fac eu singura povestirea. Multumesc mult de ajutor, sunt convinsa ca voi lua o nota mare ! :* :)

 8. Va multumesc foarte mult! am citit rezumatul si dupa l-am povestit cu am stiut eu mai bine. Am luat 10! Va apreciez pentru toate rezumatele pe care le-ati facut !

  • Cu plăcere ! Dacă ai făcut așa cum am scris eu pentru elevi, sus, în dreapta, cu litere albe pe fond albastru, ai făcut bine. Dacă te-ai mulțumit să copiezi, te-ai păcălit ! Este o povestire pe scurt, nu un rezumat, așa cum scrie și la începutul articolului și în titlul blogului.

 9. Este foarte frumos povestita aceasta poveste.Am citit-o si mi-a placut foarte mult , este foarte interesanta.Am facut si eu un rezumat la aceasta poveste dar l-am facut un pic mai scurt.

 10. nu prea inteleg sfarsitul….”Avea si de ce sa se bucure. Se pare ca, de atunci, ea a domnit in cele mai multe capete domnesti.” La ce se refera?

 11. M-ai ajutat foarte mult sa sti… Dar, nu exista asa un rezumat si pentru „Micul Print” facut de tine? Caci este ora 17:35 si pentru maine am de citit „Palatul de Clestar” (citit) si „Micul Print”… Si vreau sa gasesc un rezumat cat pe scurt, caci n-am timp sa citesc… Multumesc frumos !

 12. va multumesc! foarte mult doamna profesoara mia cerut lectura nu am avut timp sa iau crtea cu povestea va multumesc mult.

 13. Foarte frumoasa povestire, m-a ajutat foarte mult la scoala, caci doamna profesoara ne-a cerut fise de lectura. Am citit si opera intreaga si mi-a placut foarte mult.
  Multumesc Zina!

 14. Buna, Zina ! Apreciez foarte mult povestirile tale, in plus am luat un 10 la scoala cu ajutorul tau. Nu pot sa iti zic decat Multumesc F mult ! :D

 15. Foarte frumos povestita ! Multumesc, rezumatul m-a ajutat pt ca m-am incurcat putin si m-am inspirat de aici ! Sa mai publicati si altele !

 16. buna Zina.
  iti multumesc ca ai scris acest rezumat
  eu sunt in criza de timp pentru ca va incepe scoala asa ca nu am mai putut sa citesc unele povestiri…
  tu ai fost salvarea mea.
  multumesc mult.

 17. Te ador, doamna Zina, nu pot sa cred ca in celalalt comentariu am scris atat deputine lucruri despre dumneavoastra, fiindca dumneavoastra sunteti: frumoasa,desteapta,draguta,ajutatoare miloasa,haioasa in povestiri.

 18. Si eu am nevoie de Morometi vol 1 evident rezumat sau povestire pana pe 31.05 crezi ca poti sa il pui daca vrei si daca poti te rog frumos!Multumesc oricum!

 19. buna ziua doamna Zina am9 ani si ma numesc anda.Vreau sava intreb daca imi permiteti ,sa va spun ca sunteti o femeie excalenta si sa va felicit pentru bunatate pe care o aveti fata de copii