ESOP SI FABULELE SALE, valabile și astăzi (1)

statuia-lui-esop

Statuia lui Esop

ESOP

620-560 î.Hr.

Esop, sclavul grec, era atât de deştept, încât orice observaţie primea de la stăpânul său, îi răspundea cu o vorbă de duh, o pildă comică şi scăpa de pedeapsă. L-a înveselit într-atâta pe stăpânul său, încât acesta l-a făcut om liber până la urmă. Fabulele sale au fost preluate şi prelucrate de mulţi autori, dar Esop rămâne „părintele fabulei”.

Citește ceva mai multe despre biografia lui Esop !

Esop și fabulele sale, valabile și astăzi

Măgarul şi stăpânii săi

Un măgar avea drept stăpân un agricultor. Munca la câmp i se păru grea, iar mâncarea puţină,  aşa că îi ceru lui Zeus să îi schimbe stăpânul.

Zeus îi îndeplini ruga şi măgarul ajunse la un cărăuş. Poverile erau grele, drumurile lungi şi măgarului i-a fost şi mai greu. L-a rugat din nou pe Zeus să îi schimbe stăpânul. Zeus i-a spus că e ultima oară când îi îndeplineşte dorinţa.

Măgarul a ajuns la un tăbăcar care îl bătea. Gemând, măgarul se gândi că a ajuns şi mai rău, la unul care îi tăbăceşte pielea şi acum şi i-o va tăbăci şi după ce va muri.

Morala: Cine e nemulţumit într-un loc, greu îşi va găsi mulţumirea în altele.

Băiatul care cerea ajutor

Un băiat se scălda în apele unui râu. La un moment dat nu mai putu să înoate în apele învolburate. Pe mal trecea un drumeţ. Băiatul strigă după ajutor. Drumeţul începu să îl sfătuiască să nu se mai scalde într-o  apă aşa de  furioasă.

Băiatul îi spuse drumeţului întâi să îl ajute să iasă la mal, apoi îi va asculta sfaturile.

Morala: Sfatul fără ajutor  este nefolositor.

Esop şi ospăţul

Stăpânul îi ceru lui Esop să pregătescă pentru un ospăţ cele mai bune mâncăruri. Esop folosi pentru pregătirea  tuturor felurilor numai carne de limbă, de vită şi de păsări. Stăpânul se înfurie şi îi aminti că i-a cerut să pregătească ce e mai bun.

Esop răspunse că nimic nu e mai bun ca limba. Ea rosteşte laude şi vorbe frumoase, versuri şi cântece care îi desfată pe ascultători. Nemaiavând  ce spune, stăpânul îi ceru ca, pentru ospăţul de a doua zi, să pregătească cele mai rele mâncăruri.

Esop pregăti toate felurile tot din limbă. Furios, stăpânul îi spuse că abia zisese că limba e cel mai bun lucru. Esop răspunse că limba e şi cel mai rău lucru, căci cu ea se rostesc minciuni şi vorbe grele. Stăpânul râse, îi dădu dreptate  şi îl iertă.

Morala: Fiecare lucru are şi părţi bune şi părţi rele.

* * *

Sursa foto

Dă click aici pentru Esop si fabulele sale – 2 !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 1. Sunt minunate fabulele lui Esop,e impresionant cum avea capacitatea aceea de gandire pe acele vremuri.Deasemenea , va multumesc foarte mult ca le-ati publicat, am cautat peste tot fabulele sale, dar nu le-am gasit. Cand mai aveti timp sa mai postati.

  Numai bine!

 2. Mersi, m-ai ajutat la istorie. Dar de ce nu ai pus mai multe? Zic si eu. Mie mi-a trebuit una, dar altora poate le trebuie mai multe.

 3. Iti multumesc asa mult… A trebuit sa scriu fabule de Esop si pe alte site-uri nu erau. Iti multumesc foarte mult !

  Mai am o intrebare:
  Daca dau „comment” la alte fabule, trebuie sa scriu acelasi nume?

  • Cu plăcere, mă bucur că te-am ajutat ! :)
   Trebuie să folosești același nume la toate comentariile pe care le scrii pe site. Te rog să folosești un nume obișnuit, nu te supăra. :)

 4. 1.tare
  si ms de ajutor la romana
  da ai putea sa pui si de la fontaine
  2.hey dc am fata asta
  numi place
  3.punemi alta fata te rog:((
  grr
  4. 5. 6. …

  • Te rog frumos să scrii UN SINGUR comentariu la un articol, nu șase ! Și să fie legat de ceea ce ai citit !
   Ca să răspund totuși la ceea ce ai scris (cu greșeli de ortografie):
   1. Cu plăcere ! Am mai pus și de La Fontaine, ia uită-te mai bine !
   2. Avatarul acela este ales de calculator, nu de mine și nu pot să-l schimb.

  • Imi pare foarte rau, probabil a fost in spam si nu am observat. Nu obisnuiesc sa sterg fara explicatii decat comentariile nelalocul lor. Presupun ca nu era dintre acestea.