Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

ENEIDA, aventurile eroului troian Enea

Literatura si arta 

Nimic nu putea fi mai potrivit, pentru a ajuta la înțelegerea operelor literare, decât să aflăm cum au văzut creatorii de arta aceste opere, ce sentimente le-au trezit ele. De aceea, am adăugat la unele povestiri de lecturi școlare articole complementare din domeniul artelor, uneori și al istoriei, făcând astfel o legătură foarte utilă între literatura si arta.
Mitologia greacă a fost un izvor generos de inspiraţie pentru creatorii de artă. Lectura faimoaselor epopei antice a oferit subiecte pentru opere vestite în pictură, sculptură, muzică, balet, operă, teatru, literatură, cinematografie.

Eneida

aventurile eroului troian Enea 

Epopeea Eneida, a treia epopee legată de războiul troian, a fost scrisă de poetul latin Vergiliu. Enea, ca un al doilea Ulise-Odiseu, a rătăcit mult pe mări, din Troia până pe ţărmul pe care avea să întemeieze Roma. Aventurile sale au inspirat mulţi artişti care au creat cu aceste subiecte opere vestite în sculptură, pictură, mozaic, gravură şi altele.

vergiliu-flancat-de-doua-muze-mozaic
Vergiliu, flancat de două muze (poate în timp ce scria Eneida ?!), mozaic din secolul III d.Hr.

*

Ulise cel isteţ născoceşte Calul troian. Uriaşul cal, cu burta plină cu oşteni greci, e lăsat la porţile Troiei. În zadar strigă preotul Laocoon să nu fie adus în cetate. Zeii hotărăsc altfel, iar asupra lui Laocoon şi a fiilor săi trimit nişte şerpi fioroşi să-i ucidă.

laocoon-si-fii-sai-sculptura-antica
Laocoon şi fii săi, sculptură din marmură, de Hagesandros, Athenodoros şi Polydoros din Rodos, datînd din 175-150 î.Chr. Se află într-un muzeu din Vatican.

*

procesiunea-calului-troian-tiepolo
 Procesiunea calului troian, de Giovanni Domenico Tiepolo, pictură din secolul XVIII

*

enea-ranit-fresca-din-pompei

Enea rănit, frescă din Pompei

*

După distrugerea Troiei, Enea fuge ducându-l în braţe pe tatăl său, Anchise, avîndu-l alături pe fiul său Iulius-Ascaniu.

enea-cu-anchise-in-brate-lepautre-sec-XVIII

Enea cu Anchise,sculptură de Pierre Lepautre, din secolul XVIII, aflată la Muzeul Luvru, Paris, Franţa.

*

Incep peregrinările lui Enea. Ajunge pe insula Delos, unde oracolul lui Apolo îi prooroceşte că va avea multe de înfruntat, dar va izbândi până la urmă şi va fonda un mare imperiu.Pornit din nou la drum este atacat de Harpii.

enea-luptand-cu-harpiile-perrier-1646

Enea luptând cu Harpiile, pictură de Francois Perrier, din 1646, aflată la muzeul Luvru, Paris, Franţa.

*

Îndrumat de mama sa, Afrodita-Venus, Enea ajunge la Didona, care se îndrăgosteşte de el.

enea-si-didona-guerin-1815

Enea şi Didona, pictură de Pierre Narcisse Guerin, din 1815, aflată la muzeul Luvru, Paris, Franţa.

*

După alte peripeţii, ajuns pe ţărmul Italiei, Enea trebuie să îl înfrunte pe Turnus , un conducător latin. Afrodita, mama lui Enea, îi cere lui Vulcan să făurească armele lui Enea pentru această luptă. După ce va învinge, Enea va avea deschis drumul la capătul căruia se află fondarea cetăţii Roma.

vulcan-prezinta-afroditei-armele-pentru-enea-pictura-de-francois-boucher

Vulcan prezintă Afroditei armele făurite pentru Enea

Vulcan îi arată Afroditei-Venus armele pentru Enea , pictură de Francois Boucher din 1757, aflată la Muzeul Luvru, Paris, Franţa.

*

gravura-ilustratie-la-eneida-pinelli

Gravură a lui Bartolomeo Pinelli, ilustratorul celebru al volumului Eneida publicat în 1811.

========

Sursa foto

4468025380

1 ping

  1. ENEIDA, povestea călătoriilor lui Enea, erou troian, de Vergiliu

    […] vrei să vezi cum au fost reprezentate întâmplările din Eneida în pictură și sculptură, dă clic pe cuvintele albastre […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>