Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

ALEXANDRU LAPUSNEANUL, un domnitor calomniat ?

Literatura si arta
Nimic nu putea fi mai potrivit, pentru a ajuta la înțelegerea operelor literare, decât să aflăm cum au văzut creatorii de arta aceste opere, ce sentimente le-au trezit ele. De aceea, am adăugat la unele povestiri de lecturi școlare articole complementare din domeniul artelor, uneori și al istoriei, făcând astfel o legătură foarte utilă între literatura si arta. Lectura unor faimoase cronici a oferit subiecte pentru opere vestite în pictură, sculptură, muzică, balet, operă, teatru, literatură, cinematografie.
alexandru-lapusneanul

Alexandru Lapusneanul

Alexandru Lapusneanul,

un domnitor calomniat ? 

Figura domnitorului Alexandru Lapusneanul a fost înfăţişată poate  prea dezonorant de către Costache Negruzzi în binecunoscuta sa nuvelă, intitulată chiar „Alexandru Lapusneanul”. Autorul a fost inspirat de cronica lui Grigore Ureche, chiar dacă în nuvelă îl citează în note pe Miron Costin, care nu scrisese despre acest domnitor ! Se pare că a preluat de la cronicar faptele fără să ţină seama de faptul că acesta le cunoştea din surse orale, prea puţin verificate.Creatorii moderni, cercetând şi alte surse istorice, au încercat să îndulcească portretul crâncen făcut de scriitor.
Un domnitor atât de sângeros, așa cum a fost înfăţişat de Negruzzi, se potriveşte greu cu figura unui ctitor de mânăstiri. Alexandru Lapusneanul a ctitorit mânăstirea Slatina, din judeţul Suceava,  unde se şi află mormintele familiei sale.

*

Domnitorul Alexandru Lapusneanul si sotia sa, doamna Ruxandra, s-au aflat si printre ctitorii principali ai Mânăstirii Dohiariu, de pe Muntele Athos, din Grecia.

manastirea-dohiariu-muntele-athos-ctitorie-lapusneanul

*

În filmul „Întoarcerea lui Voda Lapusneanul”, figura domnitorului, cu frământările sale, a fost strălucit interpretată de actorul Gheorghe Motoi. Iată un „trailer” al filmului:

Și iată o secvenţă din film, conţinând celebra replică „Proşti, dar mulţi”, cu reflexia ei în oglindă, „Mulţi, dar proşti”…Nu s-a schimbat nimic în sute de ani !

Bine că măcar în filme unele personaje istorice au șansa reabilitării…

*

În sfârşit, iată şi aria Lăpușneanului din opera „Alexandru Lapusneanul” de Gheorghe Mustea, compozitor, dirijor şi muzicolog din Republica Moldova, interpretată de Alexandru Botnarciuc.

========

Sursa foto

4468025380

1 ping

  1. ALEXANDRU LAPUSNEANUL - de Costache Negruzzi - 3

    […] vrei să vezi cum a fost reprezentat Alexandru Lăpușneanul în pictură și filme, dă clic pe cuvintele albastre ! La pagina Literatura și arta găsești și alte articole de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>