Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

ALEXANDRU LAPUSNEANUL (2)

Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi

costache-negruzzi-alexandru-lapusneanul

C.Negruzzi, inspirat de cronica lui Gr.Ureche, a scris nuvela Alexandru Lapusneanul

 III. Capul lui Moţoc vrem…

A doua zi era sărbătoare, iar boierii se adunaseră la mitropolie, la slujbă. Sosi şi Alexandru Lapusneanul. După slujbă şi după ce se închină pe la icoane, domnul se sui iar în strană şi le spuse boierilor cuvinte de iertare, poftindu-i la ospăț. Doi dintre boieri, Spancioc şi Stroici, vorbiră între ei să nu se ducă la ospăţ.

Ospăţul de la curtea domnească era pregătit. Se împrăştiase vestea că Lăpuşneanul  se împăcase cu boierii. Vestea nu prea interesa norodul. Oamenii aveau ce aveau cu ministrul său, Moţoc, care îi jefuia, bizuindu-se pe învoiala cu vodă.

Boierii sosiră la ospăț şi se mirară văzând curtea plină de lefegii înarmaţi. Unii chiar intrară la bănuieli, dar nimeni nu se mai putea întoarce, fiind odată intrat. Când se adunară boierii, 47 la număr, se aşezară la masă.

La ospăț mâncară borş polonez, mâncăruri greceşti cu verdeţuri şi unt, pilaf turcesc şi fripturi. Băură vin de Odobeşti şi de Cotnari. Fiecare boier era servit de câte o slugă înarmată. Când masa era aproape gata, un boier rosti o urare în care pomeni de îndurarea domnitorului faţă de boieri şi de norod.

Dintr-o dată săriră slugile şi lefegiii şi îi tăiară pe toţi cu săbiile. Lăpuşneanul îl luă pe Moţoc cu el la o fereastră şi priveau la măcel. Toţi boierii fură omorâţi până la urmă, chiar dacă luptară pentru viaţa lor. Fură ucise şi slugile lor, care aşteptau în curte. Zarva luptei atrase tot oraşul la porţile domneşti.

Vodă întrebă pe fereastră oamenii ce vor. Aceştia strigară într-un glas că vor capul lui Moţoc, care i-a jefuit de toţi banii. Moţoc îi ceru lui vodă să nu se ia după nişte proşti. Lăpuşneanul  îi spuse că sunt proşti, dar mulţi… Oamenii lui vodă îl târâră pe Moţoc afară şi îl aruncară mulţimii, care îl făcu bucăţi.

Lăpuşneanul ceru ca trupurile boierilor ucişi să fie decapitate. Opri capetele şi ceru  ca trupurile să fie aruncate pe fereastră. Aşeză apoi pe masă, cu mâinile lui, capetele boierilor, într-o piramidă ce avea la bază capetele boierilor cu ranguri mai mici, apoi, în sus, cu rangul din ce în ce mai mare. Când termină, se spălă şi se duse la doamna Ruxanda.

Doamna Ruxanda se afla în apartamentul ei şi era foarte îngrijorată, căci nu ştia ce este zgomotul îngrozitor de afară. Lăpușneanul îi spuse că s-au certat slujitorii, dar s-au liniştit.  O luă de mână să o ducă pentru a-i da leacul de frică. O duse în sala unde avusese loc groaznicul măcel al boierilor. Doamna, la vederea grozavei privelişti, leşină.

Alexandru Lapusneanul o duse pe doamna  înapoi în apartamentul ei, apoi porunci să se aşeze pe zid capetele boierilor uciși în măcel şi să fie prinşi Spancioc şi Stroici. Aceştia însă tocmai treceau hotarul când i-au ajuns gonaşii, cărora le-au strigat să-i spună lui vodă că se vor mai vedea…

* * *

Dă click aici pentru „Alexandru Lapusneanul (3)”

4468025380

24 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Mădălin

  Vă mulţumesc foarte mult!
  Am mai folosit acest site şi este printre cele mai bune!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc și eu pentru aprecieri! :)

 2. Luca Vijulie

  Revenind vreau sa va spun ca citeam cand de pe textul original cand de pe cel al Dumneavoastra, asa am reusit sa fac o compunere grozava fara sa copiez asa, ca un robot, chiar am inteles nuvela datorita Dumneavoastra si sunt foarte multumit ca am reusit!

  1. Zinaida Strinu

   Și eu sunt foarte mulțumită că ai fost înțelept și ai procedat așa cum trebuia! :)

 3. Luca Vijulie

  Am citit toata nuvela dar aceste explicatii m-au facut sa realizez ce opera minunata este in realitate Alexandru Lapusneanu VA MULTUMESC!

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag, Luca! :)

 4. Tudor

  Iti multumesc mult, nu numai pentru acest rezumat, ci si pentru celelalte. Am citit cartile, dar niciodata nu am reusit sa scriu un rezumat comparabil cu ale tale, doar dupa ce m-am inspirat din ale tale…
  Chiar iti multumesc si iti urez succes in continuare!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Tudor! Mă bucur că ți-am fost de folos!Succes și ție!

 5. Edy.

  Alexandru Lapusneanu = Alexandru Voda ?????????????????????????????

  1. Zinaida Strinu

   Ce vrei să spui ?????????????????? :D

 6. Olivian

  Multumesc foarte mult!!!!Am luat 10 si in plus nu imi mai bat capul cu povestire si citirea…

  1. Zinaida Strinu

   Sa fii sanatos. Cand o fi sa dai capacitatea si bacul, sa-ti amintesti ce ai scris aici. O sa-ti para rau ca nu ti-ai batut deloc capul si o sa ti-l dai atunci de toti peretii…

   1. Olivian

    Pana atunci o sa citesc o gramada

    1. Zinaida Strinu

     Te înșeli ! Dacă nu citești acum, n-ai să citești nici până atunci. Vei vedea. Pune mâna și citește cărțile și nu te mai răsfăța ! :)

     1. olivian

      Am inteles, dar eu de obicei citesc si cartea intreaga, apoi ma uit la rezumate.

      1. Zinaida Strinu

       Eh ! Pai n-ai zis tu ca nu-ti mai bati capul cu cititul ?! :D

 7. Andra

  Am o nelamurire:se zice Alexandru Lapusneanu sau Alexandru Lapusneanul?Eu nu am cartea…
  Multumesc.

  1. Zinaida Strinu

   Lăpușneanul

 8. Flavia

  Aveti o carte cu povestiri?Cum se cheama?Tare vreau sa o citesc!
  Multumesc.
  Succes in toate!

  1. Zinaida Strinu

   Nu, nu am. Mulțumesc pentru urare !

 9. ANKUTZA MARYA :X

  foarte buna povestirea,chiar va apreciez…va multumesc de ajutor si mult succes in continuare

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag, Ancuța ! :) Mulțumesc pentru aprecieri și urări ! Succes și ție în tot ce faci !

   1. ANKUTZA MARYA :X

    multumesc…pentru ca am invatat aceasta povestire am luat nota 10…si chiar va multumesc nespus de mult…va urez o saptamana usoara si va pup dulce…..

    1. Zinaida Strinu

     Mă bucur mult de tot, Ancuța ! Succes mai departe, să iei numai note mari ! :)
     O săptămână ușoară și ție !

 1. ALEXANDRU LAPUSNEANUL de Costache Negruzzi - 1

  […] ALEXANDRU LAPUSNEANUL de Costache Negruzzi – 2 » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>