Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

ALEODOR IMPARAT

Aleodor imparat de Petre Ispirescu

aleodor-imparat

Aleodor Imparat

A fost odată un împărat care abia la bătrâneţe dobândi un fiu. Îi puse numele Aleodor. Pe măsură ce băiatul crescu, isteţ şi iscusit, pe împărat îl doborau bătrâneţele. Când să moară îi spuse fiului său să nu se ducă pe un anumit munte să vâneze. Acolo stăpânea Jumătate-de-om-călare-pe-jumătate-de-iepure-şchiop. El îi pedepsea rău pe cei care călcau pe moşia lui.

Împăratul muri. Aleodor imparat îi luă locul. Treburile împărăţiei mergeau foarte bine, toţi erau mulţumiţi. Într-o zi, pe când se afla la vânătoare, din neatenție călcă pe moşia pocitaniei. Acesta apăru de îndată. Nici nu ascultă ce-i spunea tânărul. Îi spuse că ori îl ia rob, ori se duce şi i-o aduce pe fata lui Verdeş împărat.

Aleodor imparat plecă. Pe malul unui eleşteu văzu o ştiucă ce se zbătea de ceasul morţii să ajungă înapoi în apă. Se gândi să o mănânce. Știuca îi spuse că îi va fi de folos unde se duce.  O aruncă în apă. Ea îi dădu un solzişor şi îi spuse că e deajuns să se gândească la ea şi ea va veni.

Mai încolo văzu un corb cu aripa ruptă. Voi să-l vâneze, dar corbul îi dădu o pană şi îi spuse că atunci când va avea nevoie de ajutor să se gândească la el şi va veni imediat.

Merse mai departe Aleodor imparat şi dădu de un tăun. Voi să-l strivească cu piciorul. Tăunul îi dădu şi el, tot aşa, un pufuleţ din aripioara lui.

Ajunse Aleodor împărat la Verdeş împărat şi îi spuse că a fost trimis să îi ia fata. Împăratul spuse că, dacă va reuşi să se ascundă de trei ori de ea şi să nu-l găsească, fata va fi a lui. Dacă îl va găsi, însă, i se va tăia capul.

Aleodor împărat se învoi. La prima încercare, scoase solzişorul şi se gândi la ştiucă. Aceasta veni şi îl prefăcu într-un peştişor care se ascunse pe fundul apei. Fata avea un ochean fermecat. Se uită ea în toate părţile şi se îngrijoră că nu îl găseşte. Abia într-un târziu se gândi să se uite pe fundul apei şi îl scoase de acolo.

Fetei îi cam plăcuse de Aleodor imparat şi îi spuse tatălui ei lucrul ăsta. A doua zi flăcăul se gândi la corb. Acesta îl făcu un pui de corb şi îl vârî într-un stol. Fata luă ocheanul, îl căută pe pământ şi în ape şi nu îl găsi. Târziu se gândi să se uite şi în văzduh şi dădu de el.

A treia zi, tăunul îl prefăcu într-o lindină, un ou de păduche, şi îl ascunse chiar în părul fetei. Căută fata cu ocheanul pe pământ, în ape, în aer, dar nu reuşi să îl găsească de această dată.

Aleodor împărat căpătă fata şi porni cu ea înapoi. La un popas, el, obosit, puse capul în poala ei şi adormi. Cum îi căzuse drag, fata îl sărută. El sări ca ars şi îi spuse că nu a luat-o pentru el, ci pentru altul.

Când ajunseră la Jumătate-de-om-pe-jumătate-de-iepure-şchiop, fata nu voi nici în ruptul capului să rămână la aşa o pocitanie. Degeaba se ruga acela de ea, că ea nici nu voia să audă. Dacă văzu aşa, de ciudă pocitania plezni şi muri. Aleodor imparat îşi întinse împărăţia  şi peste moşia lui şi făcu nunta cu fata lui Verdeş împărat.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului Aleodor imparat

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg  !

 Citește și alte povestiri după basmele lui Petre Ispirescu:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4468025380

110 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. Iuliana

  Multumesc, m-a ajutat mult

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Iuliana! Mă bucur că ți-am fost de folos !

 2. Iza

  Bună ziua, ați povestit și „ Cireșarii”?

  1. Zinaida Strinu

   Bună ziua! Nu, nu am povestit ”Cireșarii”. Citește romanele din această serie. Îți vor plăcea mai mult decât niște povestiri pe scurt, te asigur! :)

 3. Crina

  Puteti sa-mi spuneti care este editura si locul si anul aparitiei actstui basm? :)

  1. Zinaida Strinu

   Nu te supăra, nu merg până acolo. Pentru asta trebuie să mergi la o bibliotecă sau la o librărie și să iei cartea ”Legende sau basmele românilor” de Petre Ispirescu. :)

 4. ionut

  sunt foarte fericit ca este acest site printre noi

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc frumos !

 5. ionut

  este foarte creativ acest site si mereu ma inspir de aici !!!! :)

  1. Zinaida Strinu

   Dacă procedezi așa cum am scris pentru elevi sus în dreapta, e foarte bine ! :)

 6. Maria

  Buna ziua….felicitari pentru tot ce faceti..Chiar va admir…pentru ca de pe acest site am mai luat multe opere…: Neghinita…Aleodor Imparat….Lantul slabiciunilor….si multe altele…dar…frecventand des acest site…mi-am dat seama ca in rezumatele realizate de dvs. propozitiile sunt prea scurte si nu au continuitate..nu exista virgule…si pentru niste elevi ce vor nota mare..asta conteaza! Aceasta a fost parerea mea…cred ca si altii au observat…sper sa va corectati! :)

  1. Zinaida Strinu

   Bună, Maria !
   1. Aici nu sunt rezumate, sunt povestiri pe scurt. Dacă ai nevoie de rezumate, poți să transformi povestirile folosind indicațiile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).
   2. Mai uită-te după virgule, alții spun că sunt prea multe ! ☺ Nu ar fi mai bine să creezi tu textul, să-l faci cum crezi tu că e mai bun, să fie meritul tău și munca ta ?… Ce am scris eu nu este pentru copiat. Citește ce am scris pentru elevi sus in dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 7. Diana

  Urmaresc acest site si va multumesc pentru tot ce faceti. Acest blog va fi mereu vizitat pentru ca povestile sunt nemuritoare.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Diana ! Așa este, poveștile sunt nemuritoare, pentru că oamenii le citesc fără oprire, generație după generație.

 8. alex gh

  Scuzati-ma ca intreb, dar de ce ati facut blogul?

  1. Zinaida Strinu

   Du-te în partea de jos a paginii și dă clic unde scrie ” Despre mine ”. Vei afla ceea ce dorești.

 9. Cosmin

  Buna ziua,doamna Zinaida ! Am o intrebare pentru dumneavoastra,acest text este povestea sau rezumatul cartii ?

  1. Zinaida Strinu

   După cum scrie și în titlul blogului, este o povestire pe scurt.

 10. xRazvYx

  Scuzama Scuzati-ma, dar am observat o eroare.Acolo a-ti ati scris ca ,,A doua zi scoate solzisorul…..” si dupa aceea a-ti ati scris ,,A doua zi feciorul s-a gandit la corb…” deci trebuia sa scrieti A doua A treia si A patra sau ultima zi :P

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Răzvan, am rezolvat.

   1. xRazvYx

    Am observar corectura ,,La prima incercare ….” :)

    1. Zinaida Strinu

     :)

 11. Andrei

  Zinaida o scurta intrebare de ce e acolo – – – – … ?

  1. Zinaida Strinu

   Bănuiesc că te referi la numele lui Jumătate-de-om…, nu ? Așa se scrie.

 12. Marius

  Sunteti o persoana foarte talentata.Nu renuntati sa scrieti aceste rezumate deoarece ar fi foarte pacat ca asa un talent sa fie risipit.Eu sunt in clasa a cincea si nu prea stiu sa fac rezumate.De cand am citit rezumatele dumneavoastra,am devenit mai bun.Iti multumesc foarte mult pentru ca m-ai ascultat.

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru aprecieri, Marius. Te rog însă, fii atent, că acestea sunt povestiri pe scurt. Rezumate le faci tu, urmând regulile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 13. andra

  Sunteti minunata!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Andra ! Și voi sunteți minunați, copiii care citiți !

 1. Praslea cel voinic şi merele de aur - 2

  […] Aleodor Împărat […]

 2. BROASCA TESTOASA CEA FERMECATA de P.Ispirescu

  […]  Aleodor Împărat […]

 3. TINERETE FARA BATRANETE SI VIATA FARA DE MOARTE de P.Ispirescu

  […] Aleodor împărat […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>