Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

MAMA…

Mama… de Ion Luca Caragiale

mama tiganca-cu-mandolina-corot

Tiganca (ca mama din povestea lui Caragiale !) cu mandolina de Camille Corot

Au fost odată un împărat şi o împărăteasă. Erau sănătoşi şi voinici, dar supăraţi. Nu aveau copii, deşi erau împreună de vreo zece ani.

Într-o zi, împăratul plecă la război. Înainte de asta, veni să-şi ia rămas-bun de la împărăteasă. Îi spuse că, dacă nu o găseşte mama cu copil în casă, nu mai mănâncă pâine şi sare cu el.

Trecură aproape nouă luni… Împărăteasa jelea toată ziua şi nu ştia ce să facă.  Într-o seară ieşi la plimbare numai cu o bătrână credincioasă, printr-o pădure. Acolo întâlni o tiganca tânără cu un copilaş aproape gol în braţe. Dănciucul sugea, iar ea plângea.

Împărăteasa o întrebă pe tiganca de ce plânge. Aceasta îi spuse că a păcălit-o  tatăl copilului, şi-a bătut joc de ea și părinţii au gonit-o de acasă cu pruncul în braţe. Auzind-o cum se vaită că dă Dumnezeu copii cui nu-i trebuie, iar cui îi trebuie, nu, împărăteasa a oftat adânc. Însoţitoarea ei a avut o idee şi lucrurile s-au îndreptat pentru toată lumea.

Când a venit împăratul biruitor de la război, şi-a găsit acasă copilul, chipurile al lui. Îl alăpta aşa-zisa doică, o fată zdravănă şi oacheşă, adică chiar tiganca, mama sa, gătită şi îmbrăcată numai în mătăsuri. S-a bucurat grozav împăratul că i-a făcut împărăteasa un băiat şi l-au botezat Florea-voievod.

Creştea frumos copilul şi toţi îl admirau. Mama – doica le spunea mereu să aibă grijă să nu-i deoache băiatul. Când a făcut vreo şase ani, împăratul l-a însărcinat pe un curtean priceput să îl înveţe tot ce trebuia să ştie un viitor împărat: mânuirea armelor, călăria, înotul, felurite jocuri, cîntarea din harfă şi din gură.

Doica îl însoţea pe băiat la lecţii. Curteanul-dascăl a sfârşit prin a o îndrăgi şi a luat-o de soţie. Florea-voievod a fost foarte mulţumit, fiindcă îi iubea foarte mult şi pe mama – doica şi pe dascălul său. Şi au trăit cu toţii mulţumiţi până când a împlinit Florea-voievod douăzeci şi doi de ani.

Împăratul şi împărăteasa au hotărât şi au şi vorbit să îl însoare pe băiat cu o fată de crai. Când a aflat tiganca de la bărbatul ei, ca mama adevărată ce  era, pe dată s-a gătit şi s-a dus la împăratul şi împărăteasa. A făcut mare gălăgie că Florică nu poate lua o fată mai prejos decât el ! Adică trebuia să ia neapărat o fată de împărat, cum era el băiat de împărat…

S-au certat până a venit Florea. Mama  – doica, ce se bătuse cu pumnul peste pieptul gol, îi spuse că nu îl dă decât după fată pe potriva lui şi dacă o face de ruşine, ea se omoară. Florică, plângând, îi promise că nu va face nimica fără voia ei. Atunci împăratul zise şi el ca ei şi strică înţelegerea cu craiul. Plăti pentru asta cu încă un război.

După vreun an, Florică cel ochios s-a îndrăgostit de fata unui împărat mai mare decât tată-său şi ea de el.  S-a făcut nunta şi toată lumea s-a înveselit, dar cel mai mult mama – doica. Mulţumită, tiganca i-a spus soţului ei că aşa mai înţelege şi ea, să ia fiecare pe potriva lui, că aşa trebuie !

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii Mamă…

Dă clic și citește textul întreg  !

Sursa foto

Citește și o altă povestire pe scurt a unei povești de I.L.Caragiale:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

30 comments

Skip to comment form

 1. Roberto

  Este foarte frumoasa povestea :)

 2. Andrei

  E un basm frumos,eu sunt elev in clasa a 6-a si ador basmele de genul.. imi fac ziua mai frumoasa!

  1. Zinaida Strinu

   Andrei, cei cu suflet bun iubesc basmele până la adânci bătrânețe, crede-mă ! :)

 3. Antoaneta MOGA

  Chiar ieri am citit „Kir Ianulea” impreuna cu nepoata mea, pe roluri, si ne-am amuzat grozav. Povestea face parte din lecturile obligatorii pentru clasa VII. In acest fel incerc sa o fac sa indrageasca literatura, si cred ca am reusit. O mai ajut cu unele explicatii, sinonime la cuvintele vechi, necunoscute ei. In acelasi volum era si povestea despre care ai scris tu …Teribil umorul lui Caragiale!

  1. Zinaida Strinu

   Așa, Antoaneta, bine faci ! Muștele se atrag cu miere, nu cu oțet. Felicitări, ești o mătușă model ! :D

 4. Aurora Georgescu

  Am citit zâmbind şi comentariile elevilor şi am gândit că oricum ar fi scrise, ample sau scurte şi pline de stângâcii, tot este bine că au bunul simţ să-şi arate mulţumirea pentri imensul ajutor pe care li-l dai! Intr-un fel, eu consider comentariile lor aplauzele pe care le au actorii la final de spectacol!! AYm apreciat şi îndemnurile tale la citit şi poveţele pedagogice! Te admir Zina pentru tot ceea ce faci pentru copii.

  1. Zinaida Strinu

   Aurora, unii au. Alții sunt nemulțumiți că nu le fac temele ca atare, că nu scriu caracterizări de personaje, fișe de lectură și altele, deși le-am oferit modele și pentru acestea, aici. Mi se pare nespus de îngrijorător felul în care își exprimă nemulțumirea, cu niște cuvinte de nerepetat. De asemenea, sunt întristată de faptul că mulți dintre cei care au de făcut o rugăminte, nu știu să folosească magicul ”te rog”. Trenul educației este pierdut pentru români, ce fac copiii de azi este un indiciu că deja cu o generație înainte sau chiar două s-a pierdut educația numită ”cei șapte ani de acasă”, esențială pentru orice om.

 5. atanasia

  e foarte faina povestea

  1. Zinaida Strinu

   Da, este, Caragiale a scris bine si povesti.

 6. mihai

  bai deci nu inteleg ce spuneti , floarea-voievod era al imparatesei

  1. Zinaida Strinu

   Bai, deci nu ! ;) Imparateasa s-a inteles cu tiganca sa spuna ca copilul tigancii l-a facut ea, imparateasa, ca sa creada imparatul ca a facut si el un copil. Deci toata lumea, in frunte cu imparatul, credea ca era al imparatesei, facut cu imparatul. Adevarul il stiau doar imparateasa, tiganca si doamna care o insotise pe imparateasa. Acum ai inteles ?

 7. Bianca Bibi

  Este foarte frumoasa povestirea,deoarece,I.L.Caragiale si-a exprimat dragostea ce o poarta pentru mama lui.M-a ajutat mult aceasta povestire.Chiar si la scoala.

  1. Zinaida Strinu

   Cred că glumești ! Citește povestirea întâi și nu mai băga formule de-astea: ”si-a exprimat dragostea ce o poarta pentru mama lui” – fiindcă nici gând să fie vorba despre asta. Așa faceți și pe la examene, de ajungeți să râdă lumea de voi… CITEȘTE ! te rog !

 8. Francy

  mi-a fost de folos la scoala aceasta poveste……♥♥

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur mult că ți-a folosit !

 9. eduard

  eu sunt un elev ….. am citit povestirea si are foarte multe calitati

  1. Zinaida Strinu

   Spune-mi și mie vreo două-trei calități, Eduard ! :)

 10. Anda Anne

  Foarte Frumoase pavestile …citesc in fiecare zii

 11. Sandra

  E foarte frumoasa!As citi asemenea povesti in fiecare zi.

  1. Zinaida Strinu

   Îmi pare bine că ți-a plăcut ! :)

 12. dobre iuliana

  Caragiale a surprins o lume intreaga cu povestile sale frumoase. Pacat ca nu prea mai citesc copiii…

  1. Zinaida Strinu

   Mai citesc, totuși, unii ! :D

 13. Bianca

  Foarte frumos! :)

  1. Zinaida Strinu

   Într-adevăr ! :)

 14. Alexandra

  Daca m-ar intreba cineva ce inseamna Mama pentru mine as fi confuza si nu as sti ce sa raspund caci pentru mine Ea este totul ! Foarte frumos rezumatul :) Si povestea in intregime :) Am citit-o :D ! Cu stima, Alexandra !

  1. Zinaida Strinu

   Foarte frumos, felicitări, Alexandra, și pentru felul în care gândești despre mama și pentru faptul că ai citit povestea și pe scurt și în întregime. Ești o fetiță bună ! :)

 15. Ruxandra

  Frumoasa poveste! Mereu o mama te va ajuta,chiar daca e periculos pentru ea.Mama e ingerul pazitor al fiecarui copil,pe care ea il iubeste ca pe ochii din cap.Cum se zice:
  ,,O mama e numai una! „

  1. Zinaida Strinu

   Ai dreptate ! Să ai o zi bună ! :)

 16. DianaElena

  Mi-a placut enorm povestea este o relatare a lucrurilor care se pot intampla si in ziua de astazi
  Multumesc Zina pentru publicatiile acestor povestiri
  Tine-o tot asa :))

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, Diana, dar, cand mai comentezi, nu mai trece datele mele, te rog. Poti sa lasi necompletat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>