LA SCALDAT. Povestire pe scurt

Amintiri din copilărie de Ion Creangă

Partea a II-a  

La scăldat

Urmare la Amintiri din copilărie (5) Pupăza din tei

la scaldat

La scaldat

Era într-o zi din mijlocul verii, aproape de Sfântul Ilie. Mama lui Nică avea o mulţime de treburi: de ţesut, de cusut, de făcut mâncare la copii şi de îngrijit sugarul din albie.

Mama l-a trezit pe Nică mai devreme decât în alte dimineţi. Ea l-a rugat din suflet să stea pe lângă ea să o ajute la tors şi la legănat copilul.

Nică era foarte priceput şi torcea cot la cot cu fetele pe la şezători, mai ales cu Măriuca, pentru care îi sfârâia inima de dragoste. De legănat copilul, însă, nu îi plăcea.

A stat el o vreme, dar era aşa de cald şi de senin, că nu a rezistat şi a fugit la baltă, la scaldat. După un timp, mama a început să îl strige cât putea de tare.

Mama a lăsat totul şi a plecat după Nică la baltă. Știa că acolo s-a dus, la scaldat. Nică stătea în pielea goală, întins pe nisip, apoi sărea într-un picior cu câte o piatră plată şi strălucitoare la fiecare ureche, să scoată apa. Băiatul arunca apoi cu pietre în apă şi la urmă sărea şi el şi se scufunda de mai multe ori. După aceea ieşea şi se întindea pe malul apei, privind cu drag la fetele care înălbeau pânză în susul apei.

Mama a stat vreo jumătate de ceas privind cum petrecea Nică la scaldat. S-a furișat apoi de după dâmbul după care stătuse ascunsă, i-a luat hainele şi l-a lăsat acolo în pielea goală. Fetele, care văzuseră asta, au început să râdă de el, încât lui îi venea acuma să le strângă de gât.

Într-un târziu, când fetele clăteau pânza în apă,  Nică a luat-o la fugă spre casă. A luat-o  numai prin grădini, ca să nu îl vadă vreun om. Prin grădina lui Trăsnea îl mai simţiră şi câinii, dar a avut noroc şi a scăpat de ei.

Ajuns în grădina lor, Nică a mers prin porumb până la gardul ogrăzii. A privit la mama cum alerga să facă treabă, când afară, când în casă. Şi-a făcut curaj, a sărit în ogradă, i-a luat cu sila mâna mamei şi a sărutat-o. I-a cerut iertare şi i-a spus să-i facă ce-o vrea, numai să-i dea de mâncare ceva, că moare de foame.

Mamei i-a fost milă și i-a dat să mănânce. I-a spus însă că l-a scos de la inimă şi numai dacă se va purta foarte bine, îl va ierta. Nică, văzând că s-a pus rău cu mama, a promis că n-o să mai facă. N-a mai ieşit din cuvântul ei şi a ajutat-o la treburile casei în aşa fel încât, după o vreme, mama l-a sărutat şi l-a iertat. Nică a început să plângă, simţind mai multă ruşine aşa decât dacă mama l-ar fi bătut sau l-ar fi izgonit de acasă.

* * *

Pentru a citi textul întreg al fragmentului, dă clic aici !
Dă click aici pentru povestirea pe scurt Amintiri din copilărie (7)  La școala de catiheți !
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 1. Sunt clasa a 5 si mia dat sa povestim la scaldat in 100 de cuvinte intrun rezumt am citit si mia placut o sa incerc sa povestesc cu diferite cuvinte pe miine ,miati fost de ajutor mare respect,multumesc mult

 2. Va multumesc!A fost bine ca nu am mai stat sa cotrobai prin casa dupa acea carte!Sunt foarte frumoase povestile!Va multumesc!🌝🌝🌝🌝🌝🌝🌝🌝🌝

 3. Foarte frumos!!Am citit povestirea facuta de dumneavoastra si dupa am povestit dar nu ca dumneavoastra!!Asta am facut bine ca nu am copiat dupa dumneavoastra

 4. Sunt foarte frumoase povestirile făcute de dumneavoastră,sunteți talentată!Vă felicit,şi vă mulțumesc pentru povestiri! :) ❤ 😘

 5. mersi mult pt poveste!!!!!!!!!!m-ai salvat de la infernul cu diri a mea!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!MERSI MULT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: )))))))))))))))))))))

  • Cu plăcere !
   Ai grijă, de multe ori infernul și-l face omul. ☺ Ești sigură că ești o elevă-model și de infern e vinovată doar ”diriga” ?!

 6. mersi ma ajutat mult la tema nu a mai trebuit sa citesc pana o gasesc in cartea mea vech ca nu scrie titlurile si asa am mai avut timp liber inloc sal folosesc cautand

  • Nu scrie fiindcă nu sunt titlurile puse de autor. Au fost puse în timp de profesori, ca să poată distinge întâmplările din carte.

    • Nu, nu pot, dar poți să-mi scrii în formularul de la Zina-contact (în partea de jos a paginii). Mesajul va ajunge la mine în e-mail, iar eu am să-ți răspund acolo unde mi-ai scris, la Zina-contact.

      • Nu, draga mea ! Îmi pare bine că m-ai întrebat. Am fost la pagina aceea și am văzut că mi-a dispărut formularul în care poți să scrii e-mailul. L-am pus din nou și poți să scrii. Ai să vezi acolo, trebuie să completezi cu numele tău, adresa ta de e-mail, scrii mesajul și dai clic pe butonul pe care scrie ”Submit”. Meajul ajunge în e-mailul meu, iar eu îți răspund la pagina de contact, printr-un comentariu.

 7. Pingback: LA SCOALA DE CATIHETI - Amintiri din copilarie - ep.7

  • Depinde cine ți-a dat 10 și ce ai făcut pentru asta. Dacă ți l-a dat mama, iar tu ai copiat de aici, nu este o notă meritată. Dacă ai procedat cum scrie sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru, iar profesorul este altul decât mama, atunci e pe drept.

 8. Sarut-mana, doamna Zinaida. Vreau sa va multumesc pentru ca ati facut acest site deoarece m-a ajutat mult, am un respect imens pentru dumneavoastra.(sunt un elev)

 9. Multumesc mult, doamna Zina ! Datorita dvs. si povestirilor dvs. am invatat sa explic anumite lucruri si mi-am dezvoltat vocabularul. Notele mele au inceput sa creasca la literatura de cand va citesc lucrarile.
  Cu multa stima, un elev.

  • Nene Anonim, nu stiu ! :D Depinde cat de mare sau de mic scrii, cat de inghesuit sau labartat, si, mai ales, depinde de tine, daca mai prelucrezi si tu textul meu. Citeste ceea ce am scris sus in dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 10. Multumesc mult ! Mi-a ajutat mult povestirea dvs.la scoala, dar am si alcatuit un rezumat pentru aceasta povestire.

 11. va multumesc mult chiar m-a ajutat povestire facuta de dumneavoastra doamna ZINA am luat o nota maree iar in clasa a 8 a mi-a prins foarte bine!!!!!!!!!!!!!!!

 12. Aveti cumva si despre cand se vorbea despre Irinuca si casa eiincepe cam asa:”a doua zi am purces …”Si fragmentu se tremina asa :”impreuna cu doi plaiesti calari,spre Pipirig”

 13. Pingback: PUPAZA DIN TEI - Amintiri din copilarie - ep.5

 14. Doamna Zina , am o intrebare. Unde pot gasi mpdel de naratiune???????? Pentru ca am nevoie la scola pentru maine !!!!!!!! Va rog sa nu va suparati ca v-am deranjat !!!!!!! :D La revedere si o zi placuta in continuare.

 15. Zina…iti multumesc pentru aceasta povestire(am citit cartea doar ca n-am priceput o parte) m-ai ajutat foarte mult….si ai un mod de povestire foarte frumos
  Nica avea o mama model…sincer fiecare copil (mai ales cei obraznici) iar trebui o mama ca a lui Nica
  Pt cei lenesi: Inafara de copiat voi nu ati facut nimic altceva si poate odata profesori va intreaba ceva din povestire si voi nu veti sti deoarece aceasta este o povestire nu tot textul si atunci sa va vad eu pe voi, nu copiati povestirea…poate sa va extrageti o idee sau ceva de genu …

 16. Multumesc, Zina, ca m-ai ajutat sa mai citesc odata POVESTIREA LA SCALDAT ! Sunt in clasa a 8-a si nu am avut ce face am intrat pe site-ul acesta si am vazut Povestire La scaldat. TE FELICIT !

  • Mulțumesc, Sebi ! Ești un băiat foarte bun și manierat. O felicit și eu pe mama ta, că te-a crescut așa frumos !
   Mama mea a murit și nu poate să vadă ce frumos îmi scriu unii copii…

 17. Iti multumesc frumos ! Am avut pentru scoala un jurnal de lectura si am avut 13 lecturi de povestit de interpretat un citat etc. Si toate lecturile necesare le-am gasit aici. Ce sa fac, am avut 3 saptamani sa le fac, dar eu ca romanul, in ultimul weekend toate 13. In fine, iti multumesc din nou.
  Am uitat sa zic ceva. Pana acuma (la varsta de 11 ani)nu-mi placea sa citesc, era monoton pentru mine, dar cu jurnalul de lectura am gasit multe lecturi dragute, gen Cartile cu Apolodor etc. Acum pentru mine cititul e un hobby.

  • Nici nu știi cât de mult mă bucur că lectura a devenit un hobby pentru tine !
   Fii mai planificat și mai organizat, asta îți asigură succesul. La toate materiile, nu numai la română. Uite, învață de aici cum să te organizezi ca să înveți bine și ușor. Citește tot ghidul, te rog, e mic, are numai șase părți: Cum să înveți mai bine.

 18. Este foarte frumoasa exprimarea, imi place cum ai formulat. Am avut si eu ieri de facut rezumat la ” Amintiri din copilarie” de Ion Creanga, dar eu am facut rezumatul singura. Astazi m-am uitat si l-am vazut si pe al tau, este frumos, dar nu m-as fi simtit bine sa scriu munca altuia si sa iau o nota pe care nu o merit. M-am uitat si la comentariile de mai sus si ma intristez numai cand citesc, asa grea e Limba Romana ?! Nu stau sa ii critic, nimeni nu e perfect, dar macar sa scriem corect. Unii se lauda ca sunt in nu stiu ce clase mari si scriu incorect. Felicitari pentru rezumat si bafta la urmatoarele rezumate/texte/povestiri pe care le mai scrii !

 19. Multumesc mult, doamna Zina, m-ati ajutat foarte mult cu povestirile acestea, mai ales acum ca mi-a dat o gramada de lecturi pe vacanta. Inca o data, multumesc ! :D

 20. E super tare povestirea si mia placut la nebunie.Si pentru lenesi vreau sa le spun ceva:,,Puneti mana pe carte si lasati lenea care va distruge viitorul,, Sarut-mana si continuati asa ! :)

 21. Și eu am 13 ani , dar citesc foarte multe povești , mai ales am citit toată cartea Amintiri din copilărie de Ion Creangă . Sunt frumoase și basmele . Și cât despre copii puturoși , să pună mâna pe carte , și să scrie corect , adecvat , că așa nu ajung decât în școala de corecție când vor fi mari . :) Eu am fost educată simplu , dar cinstit . Na , nu înjur , scriu corect . Și apropo , îmi place povestirea ta , mai bine de atât nu se putea . :)

 22. Tare,dar mi se pare ca sfarsitul e cam…..dar infine e frumos si dak se putea mai scrt ca mki-e lene sa scriu natat pe caiet:))

 23. Buna,Zina, pe mine ma cheama Roxana,si am 10 ani si sunt in clasa a-4-a. Doamna invatatoare ne-a spus sa cautam o alta povestire inafara de,,La cirese” de Ion Creanga. Asa ca eu am intrat, am scris ce caut ,,Amintiri din copilarie-La scaldat de Ion Creanga” si am dat click. Aici am gasit tot ce imi trebuia si in urmatoarea zi invatatoarea mi-a dat FB-10 ! Multumesc mult !

  • Cu plăcere, dar nu te mulțumi cu atât. Citește povestirile în întregime, pe blogul Lecturi școlare, încearcă să reții, să povestești cu cuvintele tale. Altfel, zecele ăsta nu valorează mare lucru…

 24. Exemplul perfect pentru : „ce se intampla daca nu asculti de parinti” . Felicitari pentru aceasta povestire , imi aduc aminte cand eram pe clasa a 3-a si citeam lectura impreuna cu doamna invatatoare …

 25. Am 11 ani si sunt in clasa a 5-a.
  Multumesc pentru povestire,profesoara ne-a pus s-a povestim acest fragment si dupa s-a gasim regionalisme,arhaisme si expresii.Deci si povestirea si textul complet m-au ajutat :D

 26. Scuze ca iti zic, dar acolo unde ai zis nu cred ca era asa, spun acuma fragmentul:
  ”Iar Nica ii ia cu sila mana mamei”, deci nu cred ca era asa.

  • Nu e nici o supărare, Costin. E bine că ai spus, pentru că pot să te lămuresc. La sfârșitul acestui episod este un link albastru către textul întreg al acestui fragment din ”Amintiri…” Citește-l și vei vedea că este exact așa cum am scris ! :)

 27. Buna ! Mia placut foarte mult si sper ca acei copii care nu pun mana pe carte sa lase lenea aia odata si sa se puna pe citit !

  • Nu ai vrea să-mi arăți tu cum ar fi fost mai bine ?! ;)
   Scrie tu povestirea acestui fragment și trimite-mi-o prin e-mail, la Zina-Contact. Dacă e mai bună, o public după povestirea mea.

 28. Felicitari celor care scriu astfel de referate si multa rusine copiilor puturosi . E tragic ca nu mai se simte nevoia a fi citite astfel de capodopere. Si ce salvare cu „net-ul” asta !?.Poate macar asa vor invata si acesti copii macar sa scrie corect si tot ar fi un castig.

  • Tocmai fiindcă ți-e silă să citești scrii în halul ăsta …
   Corect gramatical era: „Am zece ani și mi-e silă să citesc cartea. Vreau să citesc pe scurt, așa că vin aici.”
   Ești binevenită, dar sper să citești atent și să înveți să scrii corect. Și poate, cu timpul nu vei mai avea asemenea idei despre cititul cărților. Eu, ca să povestesc aici, a trebuit să citesc din cărți și le-am citit cu mare plăcere. :)

 29. Pingback: LECTURI: Amintiri din copilărie -5- Pupăza din tei