Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

LA HANUL LUI MANJOALA. Povestire pe scurt

La hanul lui Manjoala de Ion Luca Caragiale

la-hanul-lui-manjoala-pisoi-negru

Asta sa fie motanul de la hanul lui Manjoala ?!

Un tânăr călător îşi făcea în gând socoteala cam cât are să facă până la pocovnicu Iordache, în Popeşti. Cu popasul la hanul lui Manjoala, cu tot, cel mai târziu la zece seara avea să ajungă.

Hanul lui Manjoala era, de fapt, al Mânjoloaii, căci bărbatul său murise cu cinci ani în urmă. O lăsase cu datorii, dar femeia reuşise să le plătească, ba mai dresese şi acareturile, ridicase un grajd nou, strânsese şi nişte parale. Lumea zicea că a găsit o comoară sau că umblă cu farmece, fiindcă atunci când o atacaseră nişte tâlhari, unul murise pe loc, iar fratele său rămăsese mut…

Ajuns la hanul lui Manjoala, povestitorul s-a dus în bucătărie, la cucoana Marghioala, Mânjoloaia. Femeia era frumoasă şi ochioasă, povestitorul tinerel şi obraznic, aşa că o ciupi uşurel de braţ. Cucoana îi aduse aminte că îl aşteaptă pocovnicul Iordache, să se logodească cu fata lui cea mare şi îl pofti în odaie la masă.

Tânărul intră într-o odaie tare curată, mirosind a mere şi gutui. Voi să se închine, înainte de masă, dar nu văzu nici o icoană, iar cucoana zise că  icoanele prăsesc cari şi păduchi de lemn…

Aşezându-se, povestitorul călcă motanul pe coadă, acesta sări să iasă pe uşă, iar când cucoana o deschise, curentul de aer stinse lampa. Căutând chibriturile pe întuneric, tânărul prinse a pupa femeia. Când le găsiră, sticla de lampă se răcise de tot…

Mâncară, băură, vorbiră şi râseră. Când le-a adus cafeaua, jupâneasa le-a spus că afară pornise vijelia. Tânărul a văzut atunci că era trecut de zece şi jumătate şi s-a repezit să plece. Cucoana a vrut să-l oprească, dar el s-a dus la grajd şi şi-a luat calul. S-a dus apoi în odaie, să plătească şi să-şi ia rămas bun. Femeia stătea cu căciula lui în mână , o învârtea şi o răsucea, privind lung în fundul ei. Şi când îşi luă rămas bun îl privi grozav de ciudat.

Tânărul porni la drum, dar viforul, apoi ploaia, îl făcură să se simtă foarte rău. Îl durea capul de parcă îl strângea căciula. În drum găsi un ied negru, care sperie calul. Îl luă într-o desagă, deşi calul tremura din toate încheieturile şi mergea ca năuc.

După vreo patru ceasuri de rătăcit pe întuneric, calul îl trânti la pământ. Un om care păzea cocenii îi spuse că e chiar în spatele hanului, aşa că se duse bucuros la han. În pragul odăii dădu de ied, era iedul cucoanei. Intră şi voi să-şi facă cruce, să mulţumească lui Dumnezeu că l-a ajutat să scape cu viaţă, dar femeia îl apucă de mână, apoi îl strânse în braţe…

Povestitorul îşi aminteşte că ar fi stat el mult la hanul lui Manjoala, dacă nu venea să îl ia pocovnicu Iordache. A fugit de trei ori de la el înainte de logodnă şi a trebuit să îl ducă legat la schit, unde a stat patruzeci de zile cu post, mătănii şi molitve.

Târziu, după ce s-a însurat, pe când stătea cu socrul său de vorbă şi beau nişte vin, au aflat că arsese hanul lui Mânjoală, cu Mânjoloaia cu tot.

Pocovnicul i-a cerut  ginerelui să îi povestească din nou păţania de la hanul lui Manjoala şi a zis că femeia îi pusese farmece în fundul căciulii, iar iedul şi motanul erau totuna, adică necuratul. Râzând, ginerele a spus că asta înseamnă că acela te duce şi la bune, nu numai la rele, dar pocovnicul i-a răspuns că întâi te duce la bune, ca să te atragă, apoi te duce la rele…

~~~~~~~~

Dă clic și citește textul întreg !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

După același autor, ai putea să mai citești și:

4468025380

129 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Dragos

  Multumesc mult , multumesc , m-a ajutat sa nu mai raman corigent , multumesc foarte mult.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Poate la anul treci pe aici tot timpul anului, ca să nu mai ajungi în situația asta! :)
   Te sfătuiesc să citești în vacanța asta și să începi să aplici înainte de a începe următorul an școlar ciclul de 6 articole despre ”Cum să înveți”. Dă clic pe cuvintele albastre și ajungi chiar acolo!

 2. vasilepetregabriel

  Bun

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc

 3. andreea

  Multumesc.Ma ajuta foarte mult site-ul tau

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți sunt de folos, Andreea! :)

 4. gabita

  multumesc foarte mult

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere!

 5. alex2004

  foarte bun.multumesc.aveti povestire pentru colierul reginei de alexandre dumas sau cocosatul de paul feval?

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Nu, nu am niciuna dintre ele.

  2. alex2004

   va rog puneti si aceste carti.sunt cautate de mai multi.

   1. Zinaida Strinu

    Poate le voi pune, în viitor. Am o listă destul de lungă.

 6. Anonim

  La această operă nu aveți şi un rezumat?

  1. Zinaida Strinu

   Citește ce am scris pentru elevi sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 7. Mihai:):):)

  Doamna Zinaida sunteti cea mai tare!!! faceti povestirile minunate….Eu v-as propune,chiar daca stiu ca aveti multe de facut,sa faceti rezumat si la Elevul Dima dintra saptea.Eu unul am citit-o si mi-a placut , si de asemenea multi elevi cred ca au nevoie de ea :-):-)

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Mihai ! Deocamdată am o listă lungă de rezolvat, dar îi va veni rândul și acestei cărți. :)

   1. Mihai:-):-):-)

    Stiu , abea astept:-)

    1. Alexandra

     Defapt,se scrie ‘abia’,dar ma rog…

     1. anonim.

      Alexandra. „defapt” se scrie dezlegat. :))

 8. Dary

  Pocovnicul si cu povestitorul au mâncat si au băut si au ras ? Eu așa înțeleg!

  1. Zinaida Strinu

   Sigur, ai înțeles bine ! :)

 9. Andrei

  Aceasta povestire este intreaga? Cea de pe aceasta pagina?

  1. Zinaida Strinu

   Aici sunt povestiri pe scurt. Ai o trimitere la sfârșitul acestei povestiri pe scurt către textul întreg, care se află pe blogul Lecturi școlare.

   1. Andrei

    Multumesc mult pentru raspuns, pentru ca am fost lamurit asa repede :D Iar aceasta povestire imi va fi de folos, multumesc !

    1. Zinaida Strinu

     Cu plăcere ! Sper să îți fie cu adevărat de folos. Așa va fi dacă vei proceda așa cum am scris pentru elevi în dreapta sus, cu litere albe pe fond albastru. Succes !

 10. Andreea

  Am citit tot textul integral si aveti dreptate ,este in acelasi timp si amuzant si captivant :D M-a ajutat foarte mult pentru a-l intelege in primul rand :) Va felicit munca si ca va faceti timp si pentru noi , elevii mai lenesi care avem nevoie de ajutorul dumneavoastra ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Andreea, eu nu zic că ajut elevii mai leneși. De ajutor au nevoie toți, chiar și cei harnici. :)

 11. theshark

  Va multumesc mult! ;) :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! :)

 12. adi

  Multumesc pt ajutor Zinaida Strinu

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Adi ! :)

 13. ionela

  Doamna Zina cu ajutorul dumnevoastra am reusit sa iau 10 la limba si literatura romana! Multumesc mult!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Ionela ! Mă bucur că ai luat 10, felicitări !

 14. Darius

  Doamna Zina povestirile dumneavoastra mi-au fost de mare ajutor .Va multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Darius !

 15. Anda

  Draga doamna Zinaida povestirile dumneavoastra sunt foarte frumoase si utile … ! =)

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că le apreciezi, Anda !

 16. ana

  Am si eu o sugestie si as avea-o mai des : oare se stie ca s-a realizat un film ,chiar deosebit, numit „Hanul dintre dealuri ” ( 1988)- rg. Cristiana Nicolae, dupa ac. celebra si putin cunoscuta si putin inteleasa nuvela ?
  Filmul a avut destule probleme fiindca tipul de literatura fantastica nu era tocmai cel mai agreat in acei ani !
  Cinematografia romanesaca s-a „refugiat” adesea in ecranizari, textele literare fiind o garantie ca filmul va iesi ….cel putin mai interesant …. Sigur, frecvent, au mai fost adaugate episoade straine …ptr. a fi scenariile mai usor aprobate !
  Cred insa ca elevii ar vedea si azi cu placere unele filme si ar retine macar povestea, trama, daca nu au rabdare sa citesca integral textul original. Si, apoi, o discutie: „De la textul initial, la film ” , nu ar fi un exercitiu lipsit de intres !

  1. Zinaida Strinu

   Ana, îți mulțumesc pentru sugestie, valabilă atât pentru site, cât și pentru orele profesorilor de limba și literatura română ! Voi acționa în acest sens pe site-ul meu.

 17. Madalin

  Imi place foarte mult mersi sper sa ma ajute pe maine lasa-mi te rog id-ul tau de mess. Respect.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți place și sper și eu să te ajute. Nu prea văd la ce ți-ar trebui id-ul meu de mess. Eu nu am timp de vorbit pe messenger și, de fapt, nici nu-l folosesc.

 18. Cristian

  Mersi mult, chiar m-a ajutat.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Cristian ! Mă bucur că ți-am fost de folos.

 19. gabriela

  mi-a placut si m-a ajutat sa iau un 10 multumesc mult

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Gabriela. Ce-ar fi să scriem ca elevii de nota 10 ?! ”Mi-a plăcut și m-a ajutat să iau un 10. Mulțumesc mult !” Nu-i așa că nu e greu ? ;)

 1. CANUTA OM SUCIT de I.L.Caragiale Partea a II-a - Povestiri de lecturi școlare

  […] La hanul lui Mânjoală […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>