«

»

LA HANUL LUI MANJOALA

Povestiri pe scurt ale unor scrieri recomandate elevilor, indragite si de adultii amatori de lecturi

În sectiunea Povestiri, La hanul lui Manjoala de Ion Luca Caragiale.

pisoi negru

Asta sa fie motanul de la hanul lui Manjoala ?!

La hanul lui Manjoala

de Ion Luca Caragiale

Un tânăr călător îşi făcea în gând socoteala cam cât are să facă până la pocovnicu Iordache, în Popeşti. Cu popasul la hanul lui Manjoala, cu tot, cel mai târziu la zece seara avea să ajungă.

Hanul lui Manjoala era, de fapt, al Mânjoloaii, căci bărbatul său murise cu cinci ani în urmă. O lăsase cu datorii, dar femeia reuşise să le plătească, ba mai dresese şi acareturile, ridicase un grajd nou, strânsese şi nişte parale. Lumea zicea că a găsit o comoară sau că umblă cu farmece, fiindcă atunci când o atacaseră nişte tâlhari, unul murise pe loc, iar fratele său rămăsese mut…

Ajuns la hanul lui Manjoala, povestitorul s-a dus în bucătărie, la cucoana Marghioala, Mânjoloaia. Femeia era frumoasă şi ochioasă, povestitorul tinerel şi obraznic, aşa că o ciupi uşurel de braţ. Cucoana îi aduse aminte că îl aşteaptă pocovnicul Iordache, să se logodească cu fata lui cea mare şi îl pofti în odaie la masă.

Tânărul intră într-o odaie tare curată, mirosind a mere şi gutui. Voi să se închine, înainte de masă, dar nu văzu nici o icoană, iar cucoana zise că  icoanele prăsesc cari şi păduchi de lemn…

Aşezându-se, povestitorul călcă motanul pe coadă, acesta sări să iasă pe uşă, iar când cucoana o deschise, curentul de aer stinse lampa. Căutând chibriturile pe întuneric, tânărul prinse a pupa femeia. Când le găsiră, sticla de lampă se răcise de tot…

Mâncară, băură, vorbiră şi râseră. Când le-a adus cafeaua, jupâneasa le-a spus că afară pornise vijelia. Tânărul a văzut atunci că era trecut de zece şi jumătate şi s-a repezit să plece. Cucoana a vrut să-l oprească, dar el s-a dus la grajd şi şi-a luat calul. S-a dus apoi în odaie, să plătească şi să-şi ia rămas bun. Femeia stătea cu căciula lui în mână , o învârtea şi o răsucea, privind lung în fundul ei. Şi când îşi luă rămas bun îl privi grozav de ciudat.

Tânărul porni la drum, dar viforul, apoi ploaia, îl făcură să se simtă foarte rău. Îl durea capul de parcă îl strângea căciula. În drum găsi un ied negru, care sperie calul. Îl luă într-o desagă, deşi calul tremura din toate încheieturile şi mergea ca năuc.

După vreo patru ceasuri de rătăcit pe întuneric, calul îl trânti la pământ. Un om care păzea cocenii îi spuse că e chiar în spatele hanului, aşa că se duse bucuros la han. În pragul odăii dădu de ied, era iedul cucoanei. Intră şi voi să-şi facă cruce, să mulţumească lui Dumnezeu că l-a ajutat să scape cu viaţă, dar femeia îl apucă de mână, apoi îl strânse în braţe…

Povestitorul îşi aminteşte că ar fi stat el mult la hanul lui Manjoala, dacă nu venea să îl ia pocovnicu Iordache. A fugit de trei ori de la el înainte de logodnă şi a trebuit să îl ducă legat la schit, unde a stat patruzeci de zile cu post, mătănii şi molitve.

Târziu, după ce s-a însurat, pe când stătea cu socrul său de vorbă şi beau nişte vin, au aflat că arsese hanul lui Mânjoală, cu Mânjoloaia cu tot.

Pocovnicul i-a cerut  ginerelui să îi povestească din nou păţania de la hanul lui Manjoala şi a zis că femeia îi pusese farmece în fundul căciulii, iar iedul şi motanul erau totuna, adică necuratul. Râzând, ginerele a spus că asta înseamnă că acela te duce şi la bune, nu numai la rele, dar pocovnicul i-a răspuns că întâi te duce la bune, ca să te atragă, apoi te duce la rele…

~~~~~~~~

Dă clic și citește textul întreg !

4468025380

112 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. Andrei

  Aceasta povestire este intreaga? Cea de pe aceasta pagina?

  1. Zina

   Aici sunt povestiri pe scurt. Ai o trimitere la sfârșitul acestei povestiri pe scurt către textul întreg, care se află pe blogul Lecturi școlare.

   1. Andrei

    Multumesc mult pentru raspuns, pentru ca am fost lamurit asa repede :D Iar aceasta povestire imi va fi de folos, multumesc !

    1. Zina

     Cu plăcere ! Sper să îți fie cu adevărat de folos. Așa va fi dacă vei proceda așa cum am scris pentru elevi în dreapta sus, cu litere albe pe fond albastru. Succes !

 2. Andreea

  Am citit tot textul integral si aveti dreptate ,este in acelasi timp si amuzant si captivant :D M-a ajutat foarte mult pentru a-l intelege in primul rand :) Va felicit munca si ca va faceti timp si pentru noi , elevii mai lenesi care avem nevoie de ajutorul dumneavoastra ! :)

  1. Zina

   Andreea, eu nu zic că ajut elevii mai leneși. De ajutor au nevoie toți, chiar și cei harnici. :)

 3. theshark

  Va multumesc mult! ;) :)

  1. Zina

   Cu plăcere ! :)

 4. adi

  Multumesc pt ajutor Zinaida Strinu

  1. Zina

   Cu plăcere, Adi ! :)

 5. ionela

  Doamna Zina cu ajutorul dumnevoastra am reusit sa iau 10 la limba si literatura romana! Multumesc mult!

  1. Zina

   Cu plăcere, Ionela ! Mă bucur că ai luat 10, felicitări !

 6. Darius

  Doamna Zina povestirile dumneavoastra mi-au fost de mare ajutor .Va multumesc

  1. Zina

   Cu plăcere, Darius !

 7. Anda

  Draga doamna Zinaida povestirile dumneavoastra sunt foarte frumoase si utile … ! =)

  1. Zina

   Mă bucur că le apreciezi, Anda !

 8. ana

  Am si eu o sugestie si as avea-o mai des : oare se stie ca s-a realizat un film ,chiar deosebit, numit “Hanul dintre dealuri ” ( 1988)- rg. Cristiana Nicolae, dupa ac. celebra si putin cunoscuta si putin inteleasa nuvela ?
  Filmul a avut destule probleme fiindca tipul de literatura fantastica nu era tocmai cel mai agreat in acei ani !
  Cinematografia romanesaca s-a “refugiat” adesea in ecranizari, textele literare fiind o garantie ca filmul va iesi ….cel putin mai interesant …. Sigur, frecvent, au mai fost adaugate episoade straine …ptr. a fi scenariile mai usor aprobate !
  Cred insa ca elevii ar vedea si azi cu placere unele filme si ar retine macar povestea, trama, daca nu au rabdare sa citesca integral textul original. Si, apoi, o discutie: “De la textul initial, la film ” , nu ar fi un exercitiu lipsit de intres !

  1. Zina

   Ana, îți mulțumesc pentru sugestie, valabilă atât pentru site, cât și pentru orele profesorilor de limba și literatura română ! Voi acționa în acest sens pe site-ul meu.

 9. Madalin

  Imi place foarte mult mersi sper sa ma ajute pe maine lasa-mi te rog id-ul tau de mess. Respect.

  1. Zina

   Mă bucur că îți place și sper și eu să te ajute. Nu prea văd la ce ți-ar trebui id-ul meu de mess. Eu nu am timp de vorbit pe messenger și, de fapt, nici nu-l folosesc.

 10. Cristian

  Mersi mult, chiar m-a ajutat.

  1. Zina

   Cu plăcere, Cristian ! Mă bucur că ți-am fost de folos.

 11. gabriela

  mi-a placut si m-a ajutat sa iau un 10 multumesc mult

  1. Zina

   Cu plăcere, Gabriela. Ce-ar fi să scriem ca elevii de nota 10 ?! ”Mi-a plăcut și m-a ajutat să iau un 10. Mulțumesc mult !” Nu-i așa că nu e greu ? ;)

 12. narcis

  FOARTE TARE ACEASTA NUVELĂ, M-A AJUTAT FOARTE MULT!

  1. Zina

   Mă bucur că am putut să te ajut, Narcis !

 13. Mihai

  Dar asta e rezumatul nu ?

  1. Zina

   Dupa cum scrie si in titlul blogului, e povestirea pe scurt !

 14. frumosa

  foarte fain misto…. :) <3

 15. Alex :)

  Nu merge dace apas unde scrie cu galben “Lecturi scolare” si daca intru pe site nu este nimic de I. L. Caragiale.
  Zinaida, ma poti ajuta, te rog?! (LINK pentru “lecturi scolare”: http://lecturi-scolare.blogspot.com

  1. Zina

   Sigur ca nu merge daca apesi pe galben, linkurile sunt colorate in albastru. Gasesti site-ul fie daca ii scrii numele la Google search, fie daca dai click pe link la Blogroll, pe partea dreapta a paginii. Cand ajungi pe site, te uiti la meniu, sus, sub titlul blogului, la Schite si la Nuvele, gasesti destule de Caragiale.

 16. Gabriela

  nu e complet , . . . unde il pot gasii???/

  1. Zina

   Gasesti textul integral pe blogul Lecturi scolare. Daca citeai povestirea pe scurt pana la sfarsit, vedeai ca scrie asta acolo ! ;)

 17. Mary

  Am citit prima data aceasta nuvela ,dar n o intelesesem prea bine si m am gandit sa i caut rezumatul sa vad ideile principale ca sa o pot intelege . Acest rezumat e foarte bun ,felicitari am reusit acum sa inteleg ,felicitari inca o data ai scos esentialul si nu ai batut campii ( asa cum am mai gasit pe net ) . Multumesc foarte mult !

  1. Zina

   Multumesc si eu, Mary, pentru aprecieri ! :)

 18. Bogdan

  Povestirea e atat de reusita incat m-a convins sa ma apuc sa citesc intreg romanul. Felicitari pentru munca depusa!

  1. Zina

   Multumesc, Bogdan ! Totusi, originalul e povestire, nu roman !

 19. Gabi

  A fost incredibil un rezumat foarte reusit ! Toate aplauzele pt Zina :D A scos ce este mai important din aceasta nuvela ! APLAUZEE APLAUZEEE

  1. Zina

   Multumesc, nu e nevoie de aplauze. As vrea in schimb sa citesti si textul intreg.

 20. Vladut

  Multumesc mult . M-a ajutat ! Am adaugat cateva chestiuni si a iesit perfect.
  Am si eu niste curiozitati : de prin ce zona sunteti si daca sunteti profesoara .

  1. Zina

   Dă în josul paginii până la banda neagră și dă click unde scrie ”Despre mine”.

 21. iuli

  Va multumesc foarte mult, chiar m-a ajutat .

  1. Zina

   Cu plăcere, Iuli, mă bucur că te-a ajutat !

 22. Alex

  Cam lung,dar merita sa il citesti, multumesc,o sa ma ajute la nota mea de 4 sa o repar.

  1. Zina

   Iti urez succes !

  2. aliss

   este o nuvela misto merita sa o cititi

 23. Alin(G3neratioN)

  Foarte sugestiv, multumesc mult! Insa un singur lucru a ramas nementionat, chiar sfarsitul, care dupa parerea mea are un rol foarte important. Este vorba despre partea in care Iordache ii spune ginerelui ca Marghioala i-a pus vraji in caciula, iar acesta il intreaba pe pocovnic de unde stia,el la randul lui spunandu-i:,,asta-i alta caciula…”

  1. Zina

   Asta-i altă căciulă ! Am menționat și eu ceea ce am crezut a fi important pentru firul narațiunii. Totuși, e povestire pe scurt.

 24. Razvan

  Iti multumesc foarte mult , felicitari pentru munca depusa ! Succes in ceea ce faci .

  1. Zina

   Cu plăcere, mulțumesc și eu pentru apreciere și urare !

 25. djnejd

  este o povestire perfecta care m-a ajutat foarte mult. multumesc mult

  1. Zina

   Cu plăcere,… djnejd ! ;)

 26. Bianca

  felicitări . ;) ; şi vă mulţumesc că publicaţi aceste minunate poveşti ,nuvele , povestiri , etc .. :] .vă mulţumim că sunteţi o persoană amabilă şi ne ajutaţi cu aceste poveşti <3333.

  1. Zina

   Cu drag, Bianca ! :)

 27. alin

  m-a ajutat mult multumesc!

  1. Zina

   Cu plăcere, mă bucur că te-am ajutat !

 28. Ralucca

  Multumesc mult pentru ajutor,Zina :) !!!

  1. Zina

   Cu plăcere ! :)

 29. Ionut

  Buna treaba cu aceasta povestire.

  1. Zina

   Mă bucur că e bună ! :D

 30. cosmin

  Imi place nuvela originala, dar si rezumatul acesta este foarte bun. Felicitari pentru rezumat!

  1. Zina

   Mulțumesc foarte mult, Cosmin !

 31. elyana

  as vrea sa fac o remarca insa nu as vrea sa va simtiti jignita, dar intr-o povestire sau un rezumat in general nu se folosesc cuvintele arhaice din text.Eu asa stiu, oricum tot respectul pentru munca dumneavoastra.

  1. Zina

   Păi vezi, o povestire nu e același lucru cu un rezumat. În rezumat se respectă această regulă, în povestire, nu. Fă și tu modificările necesare, așa o să reții mai bine.

 32. *Alex*

  Destul de bun rezumatul… :D

  1. Zina

   Și eu zic la fel, e destul de bun, mai ales că nu e rezumat, ci povestire pe scurt. ;) Ia vezi aici despre rezumat !

 33. VYO

  mersii frumosss ZINA. Maine sigur iau 10 :X:* succes si celorlalti ;)

  1. Zina

   Cu plăcere ! Frumos că le urezi succes și celorlalți ! :)

 34. benjean

  faza ii ca nu styu

  1. Zina

   CE nu știi ?

 35. benjean

  Cine poate sa scrie si mie rezumatu la alexandru lapusneanul tot rezumatu va rog frumos

  1. Zina

   Ce mai e și asta ? Cu cine vorbești tu aici ? Crezi că e chat sau forum ? Pe bloguri vorbești numai cu autorul blogului.
   Dacă ai fi căutat cum scrie la Instrucțiuni de căutare (dreapta sus, cu litere albe pe fond albastru), ai fi găsit povestirea pe scurt la nuvela Alexandru Lăpușneanul și ai fi făcut din ea un rezumat, după indicațiile date despre rezumat. Trebuie să mai și muncești un pic, altfel nu ai să înveți nimic ! :) Uită-te numai la felul în care ai scris, ai multe greșeli de ortografie și exprimare. Corect era: ”Cine poate sa imi scrie si mie rezumatul la Alexandru Lapusneanul ? Tot rezumatul, va rog frumos !”.

 36. andra

  nu gaesk intreg textul. unde-l gaesk?

  1. Zina

   Tu ce limbă vorbești, Andra ?! Trebuia să scrii ”Nu găsesc textul întreg. Unde îl găsesc, vă rog ?”
   Textul întreg este pe blogul Lecturi școlare, la pagina Nuvele.

 37. benjean

  este rezumat

  1. Zina

   Presupun că ai vrut să pui o întrebare.
   Scrie la început ce este, după cum scrie și în titlul blogului.

 38. Mara

  Multumesc, doamna Zina! Povestirea pe scurt a nuvelei m-a ajutat foarte mult!

  1. Zina

   Cu plăcere, Mara !

 39. Andreea

  As vrea sa va intreb daca acesta este rezumat al cartii pt eu nu o am si imi trebuie la scoala dar am vazut ca la sfarsit sunt puncte puncte cum fac sa il vad pe tot. Multumesc. Astept raspuns

  1. Zina

   Nu e o carte, e o nuvelă. Aici ai povestirea pe scurt a nuvelei. Punctele de suspensie sunt puse pentru că ideea de la sfârșit are un subînțeles. Textul întreg îl găsești pe blogul Lecturi scolare, după cum și scrie la sfârșitul povestirii pe scurt. Scrie la Google căutări ”lecturi scolare”, apoi acolo caută în harta site. Mai învățați și voi măcar să căutați, chiar mură-n gură vreți totul ! X-(

 40. Dya

  Multumesc pentru povestire, m-a ajutat!

  1. Zina

   Cu plăcere, Dya !

 41. maly

  Puteti publica, va rog frumos, si povestirea pe scurt la Doua loturi de I.L.Caragiale ?

  1. Zina

   Este publicată ! Urmează instrucțiunile scrise cu litere albe in patratul albastru și o găsești !

 42. ioana

  Foarte frumos, sper sa ma ajute maine la teza.

  1. Zina

   Si eu sper ! Succes !

 43. bianka

  Ce frumos….

  1. Zina

   CE e frumos ?

 44. bianka

  Frumoasa povestirea !

  1. Zina

   E frumoasă, dar te rog citește și textul integral, pe blogul Lecturi școlare. E mult mai frumoasă și mai amuzantă.

 45. Mateyutz

  Felicitari, super textul.

  1. Zina

   Mulțumesc, Matei !

 46. stef

  asai tut textul?

  1. Zina

   Te rog scrie corect, fiindca nu am inteles intrebarea ta.

   1. Alex

    Am inteles “traducere:Asa este tot textul?”,ce a scris el e pe taraneste…

 47. iulian

  Multumesc ! M-a ajutat mult la scoala. Am luat 10 pe el !

  1. Zina

   Cu plăcere, Iulian ! Cred că merit o răsplată pentru asta, nu ? Te rog, caută și citește textul intreg, e mult mai frumos și mai distractiv decat povestirea pe scurt.

   1. iulian

    Mersi de sfat. O sa il iau in considerare.

    1. Zina

     Cu plăcere! Dacă vrei, scrie-mi ce impresie ți-a făcut, după ce citești originalul. :)

 48. alina

  Asta e toata povestirea ?

  1. Zina

   Da, asta este toată. :)

 49. Alexandra

  Multumesc foarte mult pentru ajutor, m-a ajutat foarte mult la scoala !

  1. Zina

   Ma bucur foarte mult ! :)

   1. sopon petronela

    mi-a placut foarte mult

    1. Zina

     Îmi pare foarte bine.

 50. cartim

  Saracul motan, daca era si negru atunci avea soarta pecetluita…cand ma gandesc ca in alte parti reprezinta noroc.

  1. Zina

   Eu nu consider nici ca poarta ghinion , nici ca poarta noroc. E doar o pisica si pisicile sint frumoase toate, indiferent de culoare ! Daca vrei sa vezi un motan frumos si “rau”,precum si un caine frumos si destept uita-te aici http://www.youtube.com/watch?v=DgW2qgMsnzw

   1. Alex

    Am vazut filmuletul la cel cu pisica si cainele,e tare haios!

 51. coolnewz

  :)) m-am distrat maxim la aia cu icoanele care prasesc cari si paduchi de lemn. Asta ar trebui sa i-o spun soacrei mele :))

  1. Zina

   Caragiale a zis-o, nu eu !!! :D

   1. danyel

    esti o fff buna scriitoare sa continui asa :X :D

    1. Zina

     Hai sa zicem “povestitoare”, nu “scriitoare”, da ?! :D

 1. Ce să vă spun? | Gabriela Savitsky

  […] o aripă de ajutor de la: Teo Negură, Mirela Pete, Zinaida, Luna Pătrată, Raza mea de soare, Gabi Rotaru, Răzvan Rinder, Inelul lui Gyges, George Gross, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>