Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

ILIADA, povestea războiului troian. Partea a II-a

Literatura si arta

Nimic nu putea fi mai potrivit, pentru a ajuta la înțelegerea operelor literare, decât să aflăm cum au văzut creatorii de arta aceste opere, ce sentimente le-au trezit ele. De aceea, am adăugat la unele povestiri de lecturi școlare articole complementare din domeniul artelor, uneori și al istoriei, făcând astfel o legătură foarte utilă între literatura si arta.

Mitologia greacă a fost un izvor generos de inspiraţie pentru creatorii de artă. Lectura faimoaselor epopei antice a oferit subiecte pentru opere vestite în pictură, sculptură, muzică, literatură, dar și filme

paris-si-elena

Paris si Elena într-unul dintre cele mai izbutite filme, din 1956

Iliada,

povestea războiului troian

Partea a doua

În prima parte a acestei povești spuneam că epopeea Iliada  de Homer a fost o sursă de inspiraţie pentru creatorii de artă din cele mai diferite domenii. Acum ne reîntâlnim cu Paris şi Elena, cu Achille, Hector, Ulise, şi ceilalţi eroi, înfăţişaţi de filme, teatru, muzică şi balet.
Iată, întâi,  trailerul unui vechi film, din 1956, intitulat „Elena din Troia” cu Rossana Podesta şi Jack Sernas.

*

După aproape 50 de ani, filmul „Troia” (2004), cu Brad Pitt în rolul lui Ahile.

*

În urmă cu 400 de ani Shakespeare a scris o piesă de teatru inspirată din evenimentele războiului troian descrise în epopeea Iliada, „Troilus şi Cressida”. Iată aici o viziune regizorală modernă asupra acestei piese.

 *

Opereta lui Jacques Offenbach, „Frumoasa Elena”, a povestit prin muzică şi dans întâmplările din Iliada şi a fost reprezentată pe numeroase scene ale lumii, în variante clasice şi moderne.
Iată-l pe Paris interpretat de Petr Borisenko pe scena Operetei din Moscova,…
…o viziune modernă a spectacolului, pe scena teatrului muzical parizian de la Chatelet …
…şi o alta, tot modernă, pe scena din Lausanne, Elveţia, 2008.

========

Sursa foto

4468025380

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>