Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

ILIADA, povestea războiului troian. Partea I

Literatura si arta

Nimic nu putea fi mai potrivit, pentru a ajuta la înțelegerea operelor literare, decât să aflăm cum au văzut creatorii de arta aceste opere, ce sentimente le-au trezit ele. De aceea, am adăugat la unele povestiri de lecturi școlare articole complementare din domeniul artelor, uneori și al istoriei, făcând astfel o legătură foarte utilă între literatura si arta.

Mitologia greacă a fost un izvor generos de inspiraţie pentru creatorii de artă. Lectura faimoaselor epopei antice a oferit subiecte pentru opere vestite în pictură, sculptură, muzică, literatură, cinematografie.

Iliada

povestea războiului troian

Partea întâi

Epopeea Iliada, atribuită lui Homer, este ea însăşi o operă de artă nemuritoare. Povestirile despre personajele sale, întâmplările din timpul războiului troian, au inspirat numeroşi artişti în crearea unor opere de artă din cele mai diferite domenii: pictură, sculptură, dar şi muzică sau film.
Povestea a început cu supărarea zeiţei Eris, neinvitată la nunta lui Peleus cu Tetis. Mărul de aur aruncat în mijlocul mesenilor a fost momentul de început al războiului troian.
eris-arunca-marul-de-aur-m-j-schmidt
Eris aruncă mărul de aur, pictură de Martin Johann Schmidt, 1718 – 1801, aflată la Muzeul de Artă din Viena, Austria

*

elena-din-troia

Iliada. Elena din Troia

Elena din Troia, pictură din 1863 de Dante Gabriel Rossetti
Zeus, stăpânul zeilor, mare amator de iubire, a sedus-o pe frumoasa Leda sub chipul unui bărbătuş de lebădă. Ca urmare, Leda a făcut două ouă, din care au ieşit câte doi copii: Clitemnestra și Pollux, Elena și Castor. Mai târziu, Elena avea să fie scânteia care să aprindă războiul troian.

*

paris-si-elena-slava-fokk
Paris şi Elena (prinţul din Troia şi regina din Elada, fugită de la soţul ei ), pictura lui Slava Fokk, pictor născut în
Rusia, în 1976

*

ahile-lycomedes
Ahile (cel mai mare războinic grec), sculptură de Lycomedes

*

aducerea-trupului-lui-hector
Aducerea trupului lui Hector (cel mai mare dintre războinicii Troiei), basorelief

========

Sursa foto 1
Sursa foto 2
Sursa foto 3
Sursa foto 4
Sursa foto 5

4468025380

1 ping

  1. ILIADA , povestea războiului troian de Homer

    […] pagina Literatura si arta poți vedea cum și i-au imaginat creatorii de artă pe eroii epopeei Iliada – 1 . E destul să dai un clic pe cuvintele scrise cu albastru […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>