GENEROZITATEA – Inteligență emoțională

"Generozitatea"

Generozitatea

Procesul de educatie a personalității este unul care durează toată viaţa, într-un fel sau altul. Prin aceste articole săptămânale se promovează un concept emoţional, o abilitate emoţională. Ea face parte din inteligența emoțională, care este de dorit să se dezvolte prin educatie la orice personalitate, fie  că este vorba despre copii, fie despre adulţi. În această săptămână conceptul promovat este Generozitatea. 

Conceptul este definit şi susţinut de cugetările unor gânditori celebri. Este util să te gândeşti, să meditezi în fiecare zi a săptămânii  la aceste cugetări, să apreciezi în ce măsură ţi se potrivesc, să îţi judeci faptele ca să vezi în ce măsură ai caracteristica respectivă şi cât de folositoare îți este sau ţi-ar fi. Desigur, să te gândești și cum ai putea să o cultivi la copiii tăi, dar și la tine, prin educatie și auto-educație.

Odată extinsă de noi idei, inteligenta nu mai revine niciodată la dimensiunile iniţiale. – Oliver Wendell Holmes, scriitor american –

Conceptul săptămânii:

Generozitatea

GENEROZITÁTE s.f. Calitatea omului generos; mărinimie; dărnicie, munificență. – Din fr. générosité. – DEX ’98

Cu toţii ne naştem cu o misiune, dar majoritatea nu o descoperim. Succesul nu are nimic de a face cu cât ai câştigat  sau ce ai realizat pentru tine. Este determinat de ceea ce ai făcut pentru ceilalţi. – Danny Thomas, 1912-1991, actor american de film şi televiziune, cunoscut pentru actele sale filantropice. A fondat Spitalul pentru copii şi centru de cercetare medicală „St.Jude” din Memphis, Tennessee, SUA.

Este bine să dai atunci când ţi se cere, dar este preferabil să dai fără să ţi se ceară, doar pentru că ţi-ai dat seama singur că este necesar.Kahlil Gibran

Puterea este capacitatea de a face bine pentru ceilalţi. – Brooke Astor, 1902 – 2007, doamnă din înalta societate new-yorkeză, cunoscută pentru generozitatea şi actele sale de caritate. A donat peste 200 de milioane de dolari, unor institutii pentru nevăzători, pentru copii cu dizabilităţi emoţionale, bibliotecii publice din New York şi multor altora.

Faptul că oferi fără să aştepţi vreo răsplată sau ca acest lucru măcar să se observe, este o calitate aparte. – Anne Merrow Lindbergh, 1906 – 2001, scriitoare şi aviatoare (prima femeie americană cu licenţă de pilot), soţia faimosului pilot Charles Lindbergh.

"Warren Buffet"

Warren Buffet

Iată, în sprijinul ideii de generozitate, sinteza unui interviu CNBC cu Warren Buffet, unul  dintre cei mai bogaţi oameni din lume, care a donat 31 miliarde de dolari pentru cauze filantropice.

Câteva aspecte foarte interesante ale vieţii lui :

 • A cumpărat prima acţiune la 11 ani şi regreta că a început prea târziu.
 • A cumpărat o mică fermă la 14 ani, cu  economiile adunate din vânzări de ziare.
 • A cumpărat acum 50 de ani o casă mică, cu trei camere, în Omaha. Locuieşte şi astăzi în ea şi spune că are acolo tot ceea ce îi trebuie. Nu are decoraţiuni interioare, nici un tablou, nici o statuie.
 • Îşi conduce singur maşina, nu are şofer şi nici bodyguard.
 • Nu are avionul său privat, deşi este proprietarul celei mai mari companii de avioane particulare din lume.
 • Compania lui, Berkshire Hathaway, are în subordonare alte 63 de firme. El le-a impus directorilor acestora doar două reguli: regula 1. Nu pierdeţi niciodată investiţiile acţionarilor.; regula 2. Nu uitaţi niciodată regula 1 !
 • Nu are telefon mobil, nici laptop, iar timpul liber şi-l petrece cu o farfurie cu floricele la televizor.

Sfaturile sale pentru tineri :

 • Ţineţi-vă departe de cărţile de credit !
 • Investiţi în voi !
 • Amintiţi-vă mereu că:

–   Nu banul face pe om, ci omul face banul.

–   Viaţa este pe atât de simplă pe cât v-o faceţi voi .

–   Nu faceţi neapărat ce spun alţii. Ascultaţi-i şi faceţi cum simţiţi.

–   Înainte de a cumpăra ceva, gândiţi-vă aşa: ” Ce mi se va întâmpla dacă nu cumpăr asta ?”. Dacă răspunsul este:”Nimic.”, atunci nu cumpăraţi, înseamnă că nu aveţi nevoie.

–   Nu cheltuiţi banii pe care nu îi aveţi. Cărţile de credit, împrumuturile etc. au fost inventate de societatea de consum.

–   Dacă nu împarţi banii cu ceilalţi ca să-i ajuţi, atunci la ce mai sunt buni ? CEI CARE ŞTIU SĂ ÎMPARTĂ SUNT MEREU BINECUVÂNTAŢI !

*

Să avem cu toţii o săptămână cât mai bună !

Ai putea să citești și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Pingback: BUNATATEA - Inteligență emoțională - Povestiri de lecturi școlare

 2. Pingback: VIATA - Educatia inteligentei emotionale