Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

PRINT SI CERSETOR Cap.1 – 6

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
In sectiunea Romane
, Print si cersetor de scriitorul american Mark Twain, una dintre cele mai iubite cărţi pentru copii, recitită cu drag de adulţi. Textul original a fost publicat pentru prima oară în anul 1882.

print-si-cersetor

Print si cersetor

Print si cersetor

de Mark Twain

– roman cu 33 de capitole și încheiere, povestit de mine în 7 episoade –

1. Naşterea prinţului şi a cerşetorului

Într-o zi de toamnă din al doilea pătrar al celui de-al şaisprezecelea veac, la Londra se năşteau doi băieţi, print si cersetor.

Unul era Tom, copilul nedorit al familiei Canty, o familie săracă de cerşetori. Traiul le fusese tulburat de băiatul care acum dormea în zdrenţe, nebăgat în seamă de nimeni.

Celălalt băiat era Eduard Tudor, prinţ de Wales, viitor rege al Angliei. Şi el dormea, înfăşat în scutece de mătase, vegheat de trufaşii lorzi şi semeţele doamne de la curte.

2. Copilăria lui Tom

Trecură câţiva ani. Tom şi familia lui trăiau într-o casă dărăpănată  dintr-o fundătură murdară numită Curtea Gunoaielor. Aveau o singură odaie, în care se îngrămădeau mama şi tatăl, Tom, bunica şi cele două surori ale lui Tom.

Nan şi Bet erau gemene şi aveau cincisprezece ani.  Erau fete bune, dar murdare, zdrenţăroase şi cufundate în bezna neştiinţei, semănând întrutotul cu mama lor.  Tatăl copiilor şi mama acestuia erau însă doi diavoli cu chip de om, un tâlhar şi o cerşetoare, beţivi şi bătăuşi.

În aceeaşi casă locuia un preot sărman,care  îl învăţă pe băiat în taină să scrie şi să citească, ba chiar şi puţină latină.

Când nu era la părintele Andrew să asculte poveşti cu zâne şi cu prinţi strălucitori, Tom mergea la cerşit şi, dacă venea seara cu mâna goală, lua bătaie de la tată-său, apoi de la bunică-sa. Când se culca în paiele murdare, obosit, bătut şi mort de foame, băiatul se alina închipuindu-şi viaţa unui prinţ în palatul regal. Până la urmă, Tom începu să se poarte ca la curtea regală, vorbea frumos şi cu înţelepciune, aşa că băieţii începură să-l respecte şi chiar oamenii mari veneau să-i ceară sfatul. Marea dorinţă a lui Tom era să vadă măcar o dată un prinţ în carne şi oase.

3. Întâlnirea lui Tom cu prinţul

Într-o dimineaţă de ianuarie Tom se trezi lihnit şi porni să hoinărească. Pentru prima oară în viaţa lui ajunse la palatul Westminster şi zări dincolo de zăbrelele aurite un băiat frumuşel şi bronzat, cu haine de mătase şi atlaz strălucitor, având la şold o mică spadă şi un jungher bătute cu nestemate. Era înconjurat de nobili, îmbrăcaţi ca în basme.

Tom îşi lipi faţa de zăbrele, dar unul dintre ostaşii de pază îl smulse de acolo şi îl îmbrânci în mijlocul cetei de gură-cască din faţa porţilor. Nemulţumit că s-au purtat aşa cu un băiat sărman, prinţul Eduard strigă la ostaş şi îi porunci să-l lase pe băiat înăuntru.

Eduard îl duse pe Tom în iatacul său şi trimise de acolo pe toată lumea, ca să nu îl stânjenească pe sărmanul băiat. Print si cersetor, stătură mult de vorbă.Tom povesti despre familia lui, iar prinţul Eduard vorbi şi el despre surorile  lui, prinţesa Elisabeth şi prinţesa Mary, despre vara lui,  Jane Gray, despre tatăl său, regele.

Tom îi povesti despre jocurile cu băieţii din Curtea Gunoaielor, iar prinţul mărturisi că tare şi-ar dori să se înveşmânteze ca Tom şi să se joace şi el aşa, fără grijă. Tom, la rândul său, spuse că şi el şi-ar dori să poarte măcar o dată haine ca ale prinţului. Atunci,  cei doi schimbară iute hainele şi, privindu-se în oglindă, descoperiră că seamănă leit.

Zărind un semn pe mâna lui Tom, făcut de străjerul ce-l aruncase la poartă, prinţul uită de haine şi, aprins, ieşi din iatac să-i ceară socoteală oşteanului. Mai întâi însă, ascunse bine un obiect de mare însemnătate.

Ajuns la poartă, strigă la soldat să deschidă poarta, acesta deschise şi îl zvârli cu o palmă drept în mijlocul gloatei, care începu să râdă de băiatul zdrenţăros ce striga turbat că e prinţul de Wales.

4. Încep necazurile prinţului

Prinţul umblă toată ziua prin Londra, căutând Curtea Gunoaielor cu speranţa că neamurile lui Tom îl vor ajuta. Mulţi copii râseseră de el, chiar îl bătuseră şi acum se gândea că atunci când va fi rege vor avea pâine şi adăpost, dar şi învăţatură, ca să fie mai buni şi milostivi.

Deodată fu înşfăcat de guler de un ditamai beţivul, tatăl lui Tom. Când îi spuse că nu e fiul lui, ci prinţul de Wales, John Canty făcu ochii mari şi socoti că băiatul a înnebunit.

5. Tom înălţat la rang mare

După ce îl aşteptă pe prinţ vreo jumătate de oră, împăunându-se cu hainele prinţului în faţa oglinzii, Tom fu luat prin surprindere de lady Jane Gray. Speriat, băiatul începu să spună cine e, dar fata fugi, iar prin palat se împrăştie zvonul că prinţul şi-a pierdut minţile.

Fu dus la tatăl prinţului, regele Henric al VIII-lea. Tom îi spuse cine e şi de unde vine, dar şi regele socoti că şi-a pierdut minţile. Ca să arate că nu se leapădă de fiul său, chiar aşa smintit, regele porunci să fie înălţat cât mai curând la rangul său princiar. Pentru asta, însă, trebuia să piară ducele de Norfolk, duşman al regelui şi să se numească alt mareşal al Angliei.

6. Tom învaţă

Regele îi ceru lui Tom să îşi stăpânească boala,  să nu mai spună că nu e prinţul, şi dacă nu îşi aminteşte ceva să le ceară sprijin lordului St.John şi lordului Hertford.

În prezenţa celor doi lorzi, Tom primi vizita prinţesei Elisabeth şi a lui lady Jane şi, ajutat de toţi patru, reuşi să facă faţă conversaţiei. După ce plecară fetele, simţi nevoia să se odihnească. Mare îi fu mirarea când o ceată de slujitori îl descălţară, îl schimbară de haine şi îi dădură să bea apă. Se lăsă în voia lor, apoi se culcă.

* * *

Dă click aici pentru Print si cersetor, capitolele 7-12 !
4468025380

107 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. andreea

  Multumesc pentru rezumatul romanului Print si cersetor.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Andreea!

 2. Andrei

  Doamna Zina am doua intrebari:
  Ati povestit Fram Ursul Polar?
  Ati povestit Colt-Alb(Un lup)

  1. Zinaida Strinu

   Da și da! Le-am povestit pe amândouă. Dă clic unde scrie ROMANE și caută titlurile. Dă clic pe titlul dorit și apare primul episod al povestirii pe scurt.

 3. Florin

  Foarte frumos povestiti dar ati povestit si Mica Printesa de Frances H. Burnett

  1. Zinaida Strinu

   Nu, nu am povestit ”Mica Prințesă”. :)

  2. Zinaida Strinu

   Nu, nu am povestit ”Mica Prințesă”. :)

 4. kitty

  ms pentru referat ;3

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, dar e povestire pe scurt, nu referat. Citește mai multe despre rezumat, referat și altele.

 5. paul

  ms xxx zina

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere!

 6. Iza

  Multumesc pentru tot.Ati povestit si ,,In casa bunicilor”?

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Citește, te rog, pe partea dreaptă a paginii, ca să înveți cum să cauți în blog.

 7. mirena

  va multumesc.
  cum pot printa rezumatele tale?
  o zi buna

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! De ce să le printezi ?…

 8. Rebeca

  Este o carte minunata ,,la fel si autorul acesteia !!!!!!!!!! Am citit-o de foarte multe ori!!!!!!!!!! Va multumesc foarte mult doamna Zina pentru cea ce faceti pentru mine si mai multora copii!!!!!!!:):):)Daca nu va suparati doamna Zina as dori sa va intreb ceva de curiozitate:Unde locuiti acum??? sunteti profesoara???? Va multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Mă bucur că îți plac cartea și autorul, și mie îmi plac mult.
   Du-te în josul paginii și dă clic unde scrie ”Despre mine”. Acolo scrie tot ce trebuie să știi despre persoana mea.

 9. any

  va multumesc din suflet!!! acest blog este minunat el m-a ajutat sa primesc nota 10 la limba si literature romana!!

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că apreciezi acest blog cu povestiri de lecturi școlare.

 10. Cezara

  Ati povestit Apolodor?

  1. Zinaida Strinu

   Bănuiesc că te referi la ”Cartea lui Apoldor”. Nu, nu am povestit-o.

 11. Cezara

  am 2 intrebari sper sa nu v a deranjeze
  1Sunteti profesoara
  2De unde sunteti ??

  1. Zinaida Strinu

   Nu mă deranjează deloc. Coboară în partea de jos a paginii și dă clic unde scrie ”Despre mine”. Afli de acolo tot ce este necesar.

 12. Bianca

  Bună ziua!
  Sunt rezumate foarte bune,însa am o mică..remarcă,folosiți foarte mult mai mult ca perfectul și în unele fraze sună dranjant. Încă ceva,capitoul al III-lea ,este prințul de Galles ,nu Wales.
  Sper să ține ți seamă și la remarcă,și la ..prinț.

  1. Zinaida Strinu

   1. Nu sunt rezumate, sunt povestiri pe scurt, după cum scrie și în titlul blogului și la începutul fiecărui episod al povestirii.
   2. Învață timpurile verbelor.
   3. Citește cu atenție romanul.

   În rest, numai bine !

   1. Bianca

    1. Rezumate/povestiri sunt exact același lucru.
    2.Le-am învățat din moment ce am făcut respectiva remarcă. A ți folosit foarte multe cuvinte de gen : ”fu” etc.
    3.L-am citit cu multă atenție..
    A ți înteles total greșit tot ceea ce am spus,nu am fost răutăcioasă..cum am spus ,a ți înțeles greșit ceea ce am spus..în rest,numai bine. Continuați cu rezumatele/povestirile,face-ți o treabă excelentă!

    1. Zinaida Strinu

     NU, rezumatul și povestirea nu sunt același lucru.
     Perfectul simplu este considerat chiar un ”timp al narațiunii” (al povestirii, deci). Textul conține verbe la timpuri diferite, conform logicii gramaticale, astfel încât să fie inteligibil.
     Prinț de Wales este un titlu acordat în mod tradițional moștenitorului monarhului Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Este drept că înseamnă prințul galezilor, dar forma acceptată și utilizată este ”Wales”. Probabil am citit traduceri diferite.

     Mulțumesc pentru aprecieri !

     1. Bianca

      Mai mult decât sigur,am citit traduceri diferite.

 13. Roxana

  Imi place foarte mult acest „blog”si imi este de folos tot ce publici,iar daca cineva iti trimite vreun comentariu rau,sa nu-l crezi ca e un mincinos!Esti cea mai buna!Se observa ca iti place lectura!

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți sunt de folos, Roxana !

 14. Stefana

  Multumesc mult . am avut nevoie de primele capitole deoarece nu le-am prea inteles,asa ca m-am folosit de ele pentru a face un rezumat corect.Cartea a fost foarte interesanta si captivanta :D.

  1. Zinaida Strinu

   Îmi pare bine că ți-am fost de folos. :)

 15. maysa

  Doamna Zina, dupa vorbele celorlalti cititori mi se pare un roman minunat chiar daca nu l-am citit.

  1. Zinaida Strinu

   Citește-l ! CHIAR este minunat ! :)

 16. madalina

  va multumesc foarte mult … daca n-ati fi fost voi as fi luat un 2!!!!!!!!!!!! (:

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Mădălina, mă bucur că pot să-ți fiu de folos. ( Nu suntem ”noi”, sunt doar ”eu” ! :D )

 17. Anita

  Va multumesc din suflet!! este superb rezumatul; m-ati ajutat foarte mult!!
  Rezumatele d-voastra sunt foarte complete,corecte si frumoase !

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Anita ! Mulțumesc pentru aprecieri ! :)

  2. madalina

   da, asa-i

 18. alexia

  acest test pe scurt nu cuprinde toata povestea dar imi place foarte mult.felicitari celui ce la scris.

  1. Zinaida Strinu

   Bineinteles ca nu o cuprinde ! Daca citeai pana la sfarsitul textului, vedeai ca ai o trimitere spre episodul urmator si asa mai dparte, pana la sfarsitul romanului povestit pe scurt.

   Ma bucur ca iti place si multumesc pentru apreciere.
   Sarbatori fericite !

 19. qEildo

  Marfa romanul. Dna Zinaida, o sa faceti rezumat si pentru ”Singur pe lume” sau ati facut?! :D

  1. Zinaida Strinu

   Am facut ! Ca sa-l gasesti, citeste instructiunile de cautare sus, in dreapta, unde este scris cu litere albe pe fond albastru.

 20. Adelutza

  Va multumesc doamna Zina, pentru tot ceea ce faceti si pentru ajutorul pe care-l oferiti unor copii ca noi! Eu va respect pentru reusitele rezumate pe care le-ati creat! Sa continuati tot asa ! Munca dvs. ma incanta! :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag, Adeluța ! Mulțumesc pentru aprecieri ! :)

 21. Alin

  M-ati ajutat de fiecare data, doamna Zina. Dumneavostra ajutati pe toata lumea. V-am dat like pe Facebook chiar dupa ce a fost infiintat. Nici nu stiti cat va multumesc !

  1. Zinaida Strinu

   Cu multa placere, Alin ! Imi pare bine ca te-am ajutat si multumesc pentru Like ! :)

   1. meryem

    Multumesc, m-a ajutat foarte mult.

    1. Zinaida Strinu

     Cu placere, ma bucur ca am putut sa te ajut !

 22. Florica

  Doamna Zina, imi place foarte mult ceea ce faceti. Ma ajuta foarte mult.

  1. Zinaida Strinu

   Ma bucur mult ca iti sunt de ajutor, draga Florica ! :)

 23. SounD]eXe.?

  Eu am vazut semnul exclamarii acolo la lectura Le roi est mort, vive le roi Primi apoi vizitele surorilor lui şi apoi îl primi pe băiatul a cărui menire era să fie biciuit în locul prinţului, acum rege, atunci când acesta nu îşi învăţa lecţiile ! <<< aici

  1. Zinaida Strinu

   Am vazut si eu, multumesc. Nu e un mare pacat, dar am sa corectez.

 24. SounD]eXe.?

  Doamna Zina eu stiam ca nu se pune semnul exclamarii in lecturi.

  1. Zinaida Strinu

   Nu vad niciunul in articolul la care ai comentat.

 25. SounD]eXe.?

  Dumneavoastra sunteti profesoara?

  1. Zinaida Strinu

   Ca sa afli, du-te in josul paginii si da click pe titlul „Despre mine”.

 26. SounD]eXe.?

  Sunteti incredibila doamna Zina! Cum puteti face atatea lecturi foarte bune si frumoase?

  1. Zinaida Strinu

   Cu dragoste pentru carti si pentru copii. :)

 27. SounD]eXe.?

  Doamna Zina va multumesc foarte mult pentru aceasta lectura Print si Cersetor m-a ajutat foarte mult.. ! :D

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, ma bucur ca te-am ajutat !

 28. andrei

  Zina esti cea mai tare :P :)

  1. Zinaida Strinu

   :D Multumesc !

 29. grapa bogdan

  Doamna Zina,ma scuzati ca v-am gresit numele in celalalt comm. dar as vrea sa va intreb daca ati facut un rezumat si pt „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici si daca da cum il pot gasi?

  1. Zinaida Strinu

   Nu-i nimic, Bogdan, nu mă deranjează. Am povestit și Moara cu noroc, citește instrucțiunile de căutare, în dreapta sus, scrise cu litere albe pe fond albastru. Urmează-le și găsești povestirea.

   1. grapa bogdan

    Multumesc mult. :)

    1. Zinaida Strinu

     Cu placere.

 30. grapa bogdan

  E o problema. Minora ce-i drept. Eu stiu ca un rezumat se face cu vb. la timpul prezent. Dar chestia asta nu ma deranjeaza. Doama Gina,vreau sa va spun ca imi place mult ce faceti. Ma ajutati foarte mult. Multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Ai dreptate, dar nu e problema mea. Eu scriu povestiri pe scurt. Dacă le vrei rezumat, faci modificările necesare. Uită-te și aici !

 31. bogdan

  Frumos, mi-a placut foarte mult.

  1. Zinaida Strinu

   Perfect, atunci citește până la capăt, nu te opri aici. E din ce în ce mai frumos. :)

 32. Oana

  Doamna Zina , Am nevoie de rezumatul a celor 3 carti „La Medeleni” . Dar pe scurt . Ma puteti ajuta?

  1. Zinaida Strinu

   Sigur ! Am povestit romanul aici pe site, doar să transformi povestirea în rezumat.

 33. Andy

  Mama mea e profesoara de romana si mi-a dat ca sa o povestesc povestea, (in acelasi timp este si profesoara mea) si a zis ca dumneaei nu ma va ajuta la teme niciodata pentru ca nu ar fi corect si la povestit nu ma prea descurc. Iti multumesc pentru ca m-ai ajutat si ai povestit dumneata!

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, dar foloseste aceste povestiri ca sa inveti sa povestesti singur, altfel nu prea iti vor fi de folos.

 34. alexandra

  Buna, doamna Zina ! Ma puteti ajuta si pe mine sa-mi povestiti cartea Robin Hood de Henry Gilbert. Va rog frumos!

  1. Zinaida Strinu

   Poate, într-un viitor îndepărtat. Acum altele în program, mai necesare elevilor decât Robin Hood.

 35. nyku

  Buna Doamna Zina.Ma puteti ajuta cu o chestie?Am o favoare la Dvs. Daca puteti sa faceti jurnal de lectura la morometii.

  1. Zinaida Strinu

   Înțeleg că acea chestie și favoare este rugămintea să-ți scriu jurnalul de lectură la Moromeții, roman în două volume ! :D Uite cu ce te pot ajuta: citește aici despre fișa de lectură și, cu ajutorul ei, fă-ți singur un jurnal de lectură.

 36. Elisa

  Si eu am nevoie de ea la scoala si citind primul capitol m-am convins k trebuie sa incep cu,cartea aceasta!

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că te-ai convins, ești binevenită oricând aici. Te rog, însă, renunță la scrierea asta cu k în loc de ”ca” și altele asemenea. Eu încerc sa va ajut pentru scoala si prin solicitarea de a respecta regulile de ortografie în comentariile voastre, sper să întelegi.

 37. Adytza

  Multumesc mult chiar aveam nevoie pentru la scoala!!Dar mai e ceva la capitolul 2 spune ca tatal si mama erau doi betivi si cand am citit eu cartea spunea ca tatal si bunica erau doi betivi iar mama aveam grija de copii.

  1. Zinaida Strinu

   Citește cu atenție ! Scrie ”tatăl copiilor și mama acestuia”, deci bunica copiilor.

 38. hero

  Cat v-a luat sa faceti rezumatul?

  1. Zinaida Strinu

   Ziua și episodul !

 39. biencutza

  doamna zina rezumatul acesta este tot?

  1. Zinaida Strinu

   Nu am înțeles ce vrei să mă întrebi…

   1. Izy Isabelle

    V-a intrebat daca ati scris rezumatul intregului roman.

    1. Zinaida Strinu

     L-am povestit în întregime.

 40. Lavinia

  Vroiam sa va inttreb daca aceasta poveste este cea integrala!??Pt. ca imi trebuie la scoala.

  1. Zinaida Strinu

   Da, am povestit tot romanul. La sfârșitul fiecărui episod este o trimitere către episodul următor. Doar dai click pe ea și îți apare. Numai că trebuie să citești până la sfârșit ! :D

 41. Ifrim Alexandra

  Asta e rezumatul sau asa e romanul??

  1. Zinaida Strinu

   Rezumatul.

 42. andrey

  mie imi trebuie la scoala la fiecare ora cate uncapitol de povestit

  1. Zinaida Strinu

   Citește romanul și povestește câte un capitol.

 43. rebbeca

  doamna zina ati facut povestire pe scurt si la legendele olimpului?

  1. Zinaida Strinu

   Desigur, dă click sub antet, unde scrie Lecturi povestite, apoi, pe noua pagină care apare, pe Legende. Acolo găsești și legende ale Olimpului.

 44. adi mutu

  Va respect pentru ce faceti, doamna Zina.

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc !

 45. cristi

  buna ziua doamna zina

  1. Zinaida Strinu

   Buna ziua, Cristi ! :)

 46. Diana

  Mie mi-a placut atunci cand Tom si Becky(cred ca asa se scrie) s-au ratacit in pestera…Sau cand Tom i-a pacalit pe amicii sai sa vopseasca gardul.
  Superb!!Faceti o treaba minunata!!

  1. Zinaida Strinu

   Au fost multe întâmplări comice :)
   Mulțumesc pentru aprecieri, Diana !

 47. deea

  Zina,
  Recunosc- am recitit cartea cu cea mai mare plăcere!
  Copiii mei au citit-o de câteva ori!

  1. Zinaida Strinu

   O asemenea carte se recitește la orice vârstă cu plăcere ! :)

 48. Gina

  Zina,
  Recunosc- am recitit cartea cu cea mai mare plăcere!
  Copiii mei au citit-o de câteva ori!

  La școală, elevii mei știau că în prima zi a fiecărui semestru, verific , prin lucrare, lectura.
  ”Prinț și cerșetor„ a fost opera la care niciun elev n-a încercat să copieze!

  1. Zinaida Strinu

   Probabil că au citit-o și ei cu plăcere ! :)

 1. AVENTURILE LUI TOM SAWYER - Capitolele 34-36 - Povestiri de lecturi școlare

  […]  Print si cersetor  Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle +1Twitter […]

 2. AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN de Mark Twain - Cap.32-42

  […]  Print si cersetor  Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle +1Twitter […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>