Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

O SCRISOARE PIERDUTA (4)

O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale

Partea a IV-a a povestirii pe scurt

Actul IV 

Continuare la O scrisoare pierduta (3)

O_scrisoare_pierduta_4_converted

O scrisoare pierduta. Zoe (Mariana Mihuţ) si Tipatescu (Victor Rebengiuc)

În grădina din faţa casei lui Trahanache stăteau Zoe şi Tipătescu, în aşteptarea lui Trahanache, ce trebuia să îl aducă pe candidatul lor în alegeri, pe domnul Agamemnon Dandanache.

Zoe era distrusă şi plângea, pentru că Nae Caţavencu dispăruse din seara discursului. Femeia era sigură că atunci când se vor termina alegerile el va publica o scrisoare pierduta, drept răzbunare.

Trahanache sosi, împreună cu Dandanache. Acesta era cam ameţit de drum, nu reuşea să priceapă cine ce este, îi zicea prefect lui Trahanache şi prezident lui Tipătescu, iar despre Zoe pricepu că ar fi nevasta  lui Tipătescu.

Dandanache le spuse o poveste foarte asemănătoare cu povestea lor. Folosise si el o scrisoare pierduta. Găsise o scrisoare de amor de la nevasta unei persoane importante către un bărbat, şi el persoană importantă. Îl şantajase pe acesta că dă scrisoarea la ziar dacă nu îi găseşte un colegiu electoral la care să candideze. Îi găsise până la urmă colegiul lor, dar el nu îi dăduse scrisoarea înapoi, o păstrase şi pentru altă ocazie.

Zoe şi Tipătescu îl rugară pe Dandanache să nu povestească istoria cu o scrisoare pierduta la banchetul ce avea să fie seara, după încheierea alegerilor. Se temeau să nu facă impresie proastă asupra alegătorilor. Dandanache fu condus apoi de Zoe în casă, ca să se odihnească puţin.

Puţin mai târziu, veni Ghiţă, care îl minţi pe prefect că e căutat, ca să plece şi să poată veni acolo chiar domnul Nae Caţavencu. Acesta voia să vorbească numai şi numai cu Zoe Trahanache.

Caţavencu îi spuse cucoanei că avusese scrisoarea în căptuşeala pălăriei şi că, în bătaia de la adunarea electorală, cineva i-a smuls pălăria din cap şi a dispărut. Scrisoarea era din nou pierdută.

Tocmai când Zoe striga disperată de o asemenea veste, apăru cetăţeanul turmentat. Chiar el găsise pălăria şi voise să o pună pe cap, dar era strâmtă. Atunci, îi scosese căptuşeala şi dăduse de scrisoare. Văzuse că e a coanei Joiţica şi venise să i-o aducă înapoi.

Fericită că scăpase de grijă, Zoe îl iertă pe Caţavencu, cu condiţia să conducă banchetul popular din grădina primăriei şi să vină apoi în fruntea alegătorilor să îi salute pe ales, domnul deputat Dandanache, şi pe prefect.

Într-adevăr, seara alegătorii făcură, în frunte cu Caţavencu, o manifestaţie publică. Îmbrăcaţi de sărbătoare, cu ramuri verzi şi cu steaguri, veniră să îi salute pe fruntaşii oraşului şi pe alesul lor, domnul deputat Agamiţă Dandanache. În sunetul muzicii şi gălăgia mulţimii ameţite de băutură, închinară cupe de şampanie şi rostiră mici discursuri de felicitare.

Sfârșitul povestirii pe scurt a piesei de teatru O scrisoare pierdută

Alte povestiri pe scurt după piesele lui Ion Luca Caragiale:

Dă clic aici pentru textul integral al piesei de teatru!

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

71 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Daniela

  Multumesc foarte mult pentru aceasta povestire ! nu am avut timp sa vizionez intreaga comedie pentru a-mi face tema, dar aceasta povestire m-a ajutat foarte mult sa imi fac un rezumat ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur mult că ți-a fost de folos povestirea mea. :)

 2. Iulia

  Nu va suparati, dar as avea o intrebare. Povestirea aceasta este facuta pe capitole? Adica vad ca sunt 4 parti si stiu ca are 4 capitole.

  1. Zinaida Strinu

   Piesa de teatru are 4 acte. Întâmplător, am povestit piesa în patru episoade, dar nu toate coincid cu actele. Actul I se continuă și în episodul 2. Urmărește titlurile și te lămurești imediat.

 3. Cristi

  Multumesc foarte mult!!! Am citit piesa si povestirea dvs. si sper sa iau o nota mare la testul de maine. De asemenea m-ati ajutat mult si la romanul ‘Baltagul’. Multumesc!!! :)

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ți-am fost de folos cu povestirea comediei ”O scrisoare pierdută”. În ceea ce privește ”Baltagul”… pe acest blog nu există povestirea acestui roman. :)

 4. Diana

  de unde incepe actul 4?

  1. Zinaida Strinu

   Chiar aici, în acest articol. Începutul acestei postări este începutul actului patru.

 5. Andreea

  Multumesc mult!!!!! :* :* :*
  Povestirea ta m-a ajutat sa imi termin rezumatul!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Andreea! Mă bucur că ți-am fost de folos!

 6. Andreea

  Multumes mult pentru ajutor, sa nu renunti de a face ce-ti place!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Andreea! Fii sigură că nu voi renunța!

 7. Ioana

  Esti foarte talentata si chiar mai ajutat mult deoarece chiar eram putin in urma cu lecturile.Multumesc si continua deoarece chiar te pricepi!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Ioana ! Mă bucur că ți-am fost de folos !

 8. Andrei

  Multumesc mult cu ajutorul tau am luat un 10 la caiet cu ajutorul lui!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Ori cu ajutorul meu, ori cu ajutorul lui ?! :))
   Mă bucur că ai luat 10 !

 9. Alexandra

  Esti foarte buna , am luat 10 doar pentru prima parte.

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Alexandra. Mă bucur că ai luat 10, dacă ai respectat ceea ce am scris în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 10. andrei grigorescu

  Multumesc mult, asta ma va ajuta la un test cu nota in catalog. :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere și mult succes la test ! :)

 11. Andreea

  Multumesc mult!

  1. Zinaida Strinu

   Cu multă plăcere. Andreea !

 12. Maria

  Multumesc mult , mi-ai fost de ajutor , m-ai ajutat sa inteleg aceasta comedie mult mai bine si mai clar , esti de nota 10! Iti multumim!! :* :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Maria ! Mă bucur că ți-am fost de folos ! :)

 13. marius

  RESPECT!!!

 14. Attika

  Sper sa traiesti cat mai mult pt a putea crea aceste rezumate frumoase

  1. Zinaida Strinu

   Și eu sper asta ! :D

 15. elena

  buna ziua. deci nu prea am inteles desi am si citit. stiu ca nu ai sa-mi povestesti iar dar te rog sa scrii in cateva randuri esentialul pentru a putea intelege despre ce e vorba . multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Mai citește o dată și încă o dată și scoate tu esențialul. Ai timp, ești în vacanța mare ! ;)

 16. Albert

  Multumesc foarte mult!!!! M-ai ajutat sa iau un 10.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur mult, Albert !

 1. O SCRISOARE PIERDUTA -3- de Ion Luca Caragiale

  […] O SCRISOARE PIERDUTA -4- de Ion Luca Caragiale » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>