Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

NIOBEA, regina Tebei, pedepsită de Apolo și Artemis

Literatura si arta

Nimic nu putea fi mai potrivit, pentru a ajuta la înțelegerea operelor literare, decât să aflăm cum au văzut aceste opere creatorii de arta, ce sentimente le-au trezit ele. De aceea, am adăugat la unele povestiri de lecturi școlare articole complementare din domeniul artelor, uneori și al istoriei, făcând astfel o legătură foarte utilă între literatura si arta.

Mitologia greacă a fost un izvor generos de inspiraţie pentru creatorii de artă. Lectura unor legende antice, mai ales a întâmplărilor din viaţa unor zei, a oferit subiecte pentru opere vestite în pictură, sculptură, muzică, literatură.

Niobea

regina Tebei, pedepsită de Apolo și Artemis

Tragedia reginei Tebei, Niobea, cea ai cărei copii au fost ucişi de zeii Apolo şi Artemis-Diana, fiindcă râseseră de mama lor, zeița Leto sau Latona, a impresionat mulţi creatori de artă. Această poveste din mitologia greacă a fost sursa de inspiraţie a artiştilor în pictură, sculptură şi chiar pentru creaţii muzicale celebre.

moartea-copiilor-niobeei-pictură-pe ceramică-sec-IV-iHr
Moartea copiilor reginei, pictură de pe un vas atenian din secolul IV î.Chr., aflat la Muzeul Luvru, Paris, Franţa.

*

niobe-statuie-din-galeria-uffizziSculptură în marmură aflată la Galeria Uffizi din Florenţa, Italia

*

pedepsirea-niobeei-tobias-verhaecht

Pedepsirea reginei

Pictură a lui Tobias Verhaecht, pictor flamand din secolul al XVI-lea

*

Agostino Steffani compunea în secolul al VII-lea muzica operei „Niobea, regina Tebei”, a cărei premieră a avut loc în 1688. Iat-o, reluată după mai bine de 300 de ani, pe mari scene europene, între care şi Covent Garden, Londra, Marea Britanie.

========

Sursa foto 1
Sursa foto 2
Sursa foto 3

4468025380

1 ping

  1. ARTEMIS - DIANA ȘI REGINA NIOBEEA de Al.Mitru - Povestiri de lecturi școlare

    […] crudă a zeiţei Artemis nu ierta nimic. Era odată o regină, Niobeea, care avea şapte băieţi şi şapte fete. Regina şi regele, soţul ei îşi iubeau tare mult […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>