Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

MICA SIRENA sau ZANA MARII (2)

Mica sirena de Hans Christian Andersen

Partea a doua a povestirii pe scurt

Urmare la Mica sirenă (1)

mica sirena 2

Mica sirenă. Copenhaga

Mica sirenă i-a spus bunicii ei că ar vrea să fie şi ea om. Bunica i-a răspuns că asta s-ar putea întâmpla doar dacă un om ar iubi-o mai mult decât pe tatăl şi pe mama lui şi i-ar jura credinţă pe veşnicie. Apoi îi spuse că asta nu se poate întâmpla, fiindcă sirenele au în loc de picioare o coadă de peşte. Oamenilor li se pare asta foarte urât.

Zâna îl iubea, însă, tare mult pe prinţ. S-a dus la vrăjitoarea mării. Aceasta i-a dat o băutură care avea să-i transforme coada în două picioare omeneşti. Numai că avea să îndure mereu chinuri îngrozitoare. La fiecare pas avea să aibă dureri de parcă ar călca pe cuţite ascuţite. Nu numai atât, dar, dacă prinţul nu o va iubi şi  nu o va lua de soţie, în ziua în care el s-ar însura cu alta ea îşi va găsi moartea, inima ei se va rupe şi ea se va preface în spumă.

Şi mai mult, vrăjitoarea îi ceru micii sirene drept plată pentru băutura fermecată glasul ei frumos. Fata se învoi cu toate, căci vrăjitoarea îi spusese că îl va fermeca pe prinţ cu frumuseţea chipului şi îi va vorbi cu ochii ei minunaţi. Vrăjitoarea îi dădu băutura şi îi tăie limba.

Mica sirena s-a dus la palatul prinţului, a ieşit pe mal şi a băut băutura fermecată. Pe loc şi-a pierdut cunoştinţa, de durere. Când s-a trezit avea picioare ca oamenii. Prinţul era lângă ea şi o privea. Au îmbrăcat-o frumos şi era cea mai frumoasă din palat. Nu putea să cânte, dar dansa cel mai frumos  dintre toate. Nimeni nu bănuia ce dureri groaznice avea de fiecare dată când punea piciorul jos.  Ea le îndura zâmbind, din iubire pentru prinţ.

Prinţul a îndrăgit-o foarte mult şi ţinea ca ea să îl însoţească peste tot. Noaptea, ea dormea chiar la uşa lui, pe o saltea de catifea. Totuşi, el nu o iubea şi nici nu se gândea să o ia de soţie.

Într-un timp, prinţul s-a hotărât să se însoare cu fata unui rege vecin. A plecat cu o corabie măreaţă şi zâna a mers şi ea acolo, cu sufletul îndurerat. Când a văzut-o pe fata regelui, prinţul a crezut că o recunoaşte pe cea care îl salvase de la înec. I-a spus asta zânei, iar ea a simţit că i se rupe inima de durere.

Prinţul şi aleasa lui au pornit spre ţara prinţului. Mica sirena ştia că este ultima ei noapte. Prima rază de soare avea să o omoare. În liniştea nopţii a ieşit la marginea corăbiei. În apă apărură surorile ei, toate fără părul lor lung şi unduitor. Îl tăiaseră şi i-l dăduseră vrăjitoarei. În schimb, ea le dăduse un cuţit pentru sora lor. Dacă ea avea să i-l înfigă în inimă prinţului, iar sângele lui să îi stropească picioarele, avea să se transforme iar în sirenă şi să-şi păstreze viaţa.

Zâna a luat cuţitul şi l-a azvârlit departe în mare. Se iveau zorii şi ea s-a aruncat în apă chiar în clipa în care s-a prefăcut în spumă. După aceea s-a transformat în fiinţă a aerului şi  s-a înălţat în văzduh. De acolo, mica sirena i-a privit pentru ultima oară pe prinţ şi pe prinţesă, apoi s-a urcat pe un nor trandafiriu care plutea pe cer.

Sursa foto

Sfârşitul povestirii pe scurt a basmului Mica sirenă (Zâna Mării)

Găsești textul întreg al basmului aici !

Dacă vrei să vezi cum a fost înfățișat acest basm și altele în filme de desene animate, dă clic pe cuvintele albastre ! Mai poți găsi și alte reprezentări ale unor scrieri literare în pictură, sculptură, filme, la pagina Literatura și arta.

Citește și alte povestiri după basmele lui Andersen:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

14 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Alexandra Topala

  Foarte frumoasa…dar destul de trista! Eu stiu un alt final, unul mai fericit…din filmul original. Oricum, va citesc povestiriel de o vreme si sunt foarte frumoase si bine povestite. Multa sanatate! ❤

  1. Zinaida Strinu

   Regret că trebuie să te dezamăgesc, dar originalul este povestea asta, cu final trist. Filmului i s-a făcut un alt final, ca să mulțumească spectatorii.
   Multă sănătate și ție!

 2. Bianca

  Trista povestea…

  1. Zinaida Strinu

   Așa este, e tristă, dar e doar o poveste. ☺

 3. Ana Marya

  mersi mult mai scapat deo grija

  1. Zinaida Strinu

   Oare ?… Dupa cum ai scris „mai” si „deo” (adica „m-ai” si „de o „) ar cam trebui sa-ti faci griji… In plus, citeste primul anunt din dreapta sus, scris cu litere albe pe fond albastru.

 4. brittany

  o intrebare : zana marii si mica sirena sunt aceleasi povesti ?

  1. Zinaida Strinu

   Este un singur basm, care a aparut in unele editii cu un titlu, in altele cu celalalt. Totusi, titlul consacrat este „Mica sirena”

 5. andreea

  super!! mai ajutat mult! dar nu stiu care e diferenta dintre zana marii si mica sirena………. sunt una si aceleasi povesti?

  1. Zinaida Strinu

   E aceeasi poveste, intitulata diferit de traducatori diferiti.

 6. Anamaria Cislariu

  este o poveste foarte frumoasa o ador si sper ca tuturor sa le placa „MICA SIRENA”

  1. Zinaida Strinu

   Chiar nu pot să cred că există cineva căruia să nu-i placă ! :)

 7. danaila madalina valentina

  eee… foarte frumoasa povestea multi pupici din partea mea si a suririi mele roberta careia ia placut povestea la nebunie

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur mult că v-a plăcut !

 1. MICA SIRENA / ZANA MARII de H.C.Andersen - 1

  […] click aici pentru Mica sirena – 2 ! Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>