Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

LEBEDELE (3)

Lebedele de Hans Christian Andersen

Partea  a treia a povestirii pe scurt

lebedele 3

Lebedele

Eliza a lucrat toată noaptea ca să scape lebedele, frații ei, de vrajă. A doua zi,  prima cămaşă era gata. Când să se apuce de a doua, în peșteră intrară craiul acelei ţări cu tovarăşii lui, plecaţi la vânătoare. Eliza şi-a ascuns mâinile sub şorţ. Craiului i-a plăcut atât de mult frumuseţea ei, încât a dus-o la palat şi a hotărât să o ia de soţie.

Duhovnicul palatului s-a pus împotrivă. A spus că fata e o vrăjitoare. Craiul nu l-a ascultat și a luat-o de nevastă. Eliza i-a fost foarte recunoscătoare că i-a adus din peşteră, într-o cămăruţă a palatului, cămaşa lucrată şi firele de urzici pe care le scosese ea.

Craiul i-a devenit Elizei tot mai drag şi tare ar fi vrut să îi spună totul. Se temea însă că îi va omorî pe fraţii ei a tăcut mai departe. Noaptea, când craiul adormea, ea se ducea în cămăruţă şi lucra la cămăşi.

Eliza a terminat a şasea cămaşă, dar nu a putut să o înceapă pe a şaptea pentru că i se terminaseră firele. Cu toată frica, s-a dus noaptea în cimitir după urzici. Duhovnicul a văzut-o şi i-a spus craiului. Craiul a început să se prefacă noaptea că doarme. A văzut că Eliza se duce în fiecare noapte în cămăruţă. A devenit din ce în ce mai încruntat, iar Eliza vedea şi plângea cu lacrimi amare. Totuși trebuia să tacă, să nu spună nici un cuvânt.

Când a terminat a zecea cămaşă, Eliza a rămas iar fără fire. A plecat noaptea şi a cules urzici din  cimitir, dar de data asta craiul a urmărit-o, a supus-o judecăţii şi a fost condamnată la moarte, ca vrăjitoare.

În închisoarea în care a aşteptat până va fi arsă pe rug, Eliza a lucrat mai departe, sperând că va reuşi cumva să îşi salveze fraţii. Când mai avea numai o mânecă de făcut, a fost urcată într-o căruţă şi a pornit spre rug. Pe drum, lebedele au sosit în zbor şi au înconjurat căruţa. Eliza a aruncat cămăşile peste ele şi lebedele s-au transformat în unsprezece prinţi frumoşi şi voinici. Cel mai mic, însă, avea în loc de o mână, o aripă de lebădă, căci la el se nimerise cămaşa fără o mânecă.

Eliza spuse doar că este nevinovată, apoi leşină din pricina oboselii şi emoţiei. Fratele cel mare povesti craiului totul. În timp ce povestea, lemnele din rug făcură mii de trandafiri roşii. Numai în vârf era un singur trandafir alb. Craiul îl luă şi îl prinse la pieptul Elizei, iar aceasta se trezi iar la viaţă. Fericit, craiul făcu iar o nuntă, cum nu se mai văzuse vreodată până atunci.

Sfârşitul povestirii pe scurt a basmului Lebedele

Dacă vrei să vezi cum a fost înfățișat acest basm și altele în filme de desene animate, dă clic pe cuvintele albastre! Mai poți găsi și alte reprezentări ale unor scrieri literare în pictură, sculptură, filme, la pagina Literatura și arta.

Citește și alte povestiri după basmele lui Andersen:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru toate vârstele !

 

4468025380

8 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Silvia

  Multumesc si eu, foarte mult! Chiar daca nu trebuie sa mai fac lucrari la scoala :))
  E placut sa imi reamintesc povestile copilariei…

  1. Zinaida Strinu

   Și mie îmi face mare plăcere să le repovestesc. :)

 2. SARA

  multumesc ZINA :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Sara ! :)

 3. Carina

  multumesc!!!!!!!!!!!! :) :* ;)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Carina. :)

 4. Alexandru

  Povestesti foarte frumos. Am citit mai multe povestiri pe acest site si nu am gasit nici o greseala de ortografie .
  PS: Am folosit cateva povestiri pentru un portofoliu la romana si ghici ce ? Am luat 10 ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru aprecieri ! Mă bucur că ți-am fost de folos.

 1. LEBEDELE de Hans Christian Andersen - 2

  […] LEBEDELE de Hans Christian Andersen – 3 » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>