«

»

SCOALA DIN HUMULESTI – Αmintiri din copilărie – ep.1

Povestiri pe scurt ale unor scrieri recomandate elevilor, indragite si de adultii amatori de lecturi
În secțiunea Povestiri, Amintiri din copilărie de Ion Creangă, una dintre cele mai citite carti pentru copii.

ION CREANGA

n.1837 – d.1889

Scriitor clasic român, recunoscut în primul rând pentru opera sa autobiografică “Amintiri din copilărie“, dar şi pentru maiestria poveştilor ( “Harap Alb“, “Ivan Turbincă“, “Dănilă Prepeleac“), povestirilor (“Ion Roată şi Vodă Cuza“, “Povestea unui om leneş“) şi nuvelelor sale (“Moş Nichifor coţcariul“, “Popa Duhu“).

Citește mai multe despre biografia lui Ion Creangă !

Cartea ”Amintiri din copilărie” a fost  scrisă de autor in 1880-1881, deci acum 133 de ani. E compusă din patru părți și povestită de mine în 10 episoade astfel:

 • partea I – episoadele 1 și 2,
 • partea a II-a – episoadele 3-4-5-6,
 • partea a III-a – episoadele 7-8-9,
 • partea a IV-a – episodul 10.

Amintiri din copilărie

- partea I -

Scoala din Humulesti

calu-balan

Scoala din Humulesti – Calul Balan

Autorul, căruia i se spunea Nică  pe când era copil,  îşi aminteşte de vremea copilăriei sale, petrecute în satul Humuleşti, sat cu oameni gospodari care îi făceau cinste.

Părintele Ioan fusese un om vrednic, care gospodărise cimitirul şi construise la poarta bisericii o chilie pentru şcoală.  Pornise apoi prin sat cu dascălul bisericii, bădiţa Vasile a Ilioaiei, să-i sfătuiască pe oameni să dea copiii la învăţătură, la scoala din Humulesti.

Prima dintre şcolăriţe fusese  chiar fata popii, Smărăndiţa, care întrecea toţi băieţii şi la carte, dar şi la nebunii. Părintele vedea în fiecare zi ce se petrece la scoala din Humulesti şi, într-una din zile, a adus un scaun nou şi lung, pe care l-a numit “Calul Bălan”. În altă zi, moş Fotea, cojocarul satului, a adus un drăguţ de biciuşor, pe care părintele l-a numit “Sfântul Nicoale”.

Părintele a pus regula ca în fiecare sâmbătă să fie ascultaţi toţi copiii, iar dascălul să însemne pe ceva cu cărbune câte greşeli va face fiecare. La urmă, şcolarii aveau să primească tot atâtea lovituri cu “Sfântul Nicolae”. Pe fata părintelui a bufnit-o râsul şi părintele a hotărât să fie prima care să primească pedeapsa cu Sfântul Nicolae cel din cui.

Mai de frică, mai de dragul colacilor pe care li-i împărţea părintele, copiii s-au apucat de învăţătură. Nu-i vorbă că mai şi făceau câte o poznă, câte o copilărie. Când au ajuns la ceasloave, s-au apucat la prins muşte şi bondari cu ele. Părintele, când le-a văzut aşa însângerate, i-a poftit pe rând pe Calul Bălan să-i mângâie cu Sfântul Nicolae.

În altă zi, prin mai, Nică a fost ascultat într-o sâmbătă de un băiat cu care era certat. Acesta a început să însemne greşeli  fără oprire, aşa că Nică a folosit primul prilej şi a fugit de la şcoală. Abia a doua zi l-a înduplecat părintele să se întoarcă.

Nică s-a pus pe învăţătură, de a ajuns el să îi asculte pe alţii, iar părintele şi dascălul Vasile îl priveau acum cu alţi ochi. Tocmai atunci însă, la o clacă de dres drumul, l-au luat pe bădiţa Vasile la oaste cu arcanul şi a rămas scoala din Humulesti fără dascăl. Copiii au mai uitat de necaz cu venirea sărbătorilor, ajunul Crăciunului, Boboteaza, hramul bisericii, care era de Sfântul Nicolae.

Ce învăţa Nică la şcoală, învăţa şi mama lui acasă, odată cu el şi se bucura grozav că îl vede atras de învăţătură. Îi tot spunea tatei  să îl mai dea la altă şcoală, ca să se facă popă,  dar tatăl lui Nică râdea şi spunea că e un leneş cu gândul numai la joacă.

* * *

Sursa foto

Găsești textul întreg al acestui fragment în blogul Lecturi școlare !

Dă click aici pentru Amintiri din copilarie 2 !
4468025380

152 comments

7 pings

Skip to comment form

 1. iuki

  foarte frumoasa !!!! va ador foarte mult povestirile ! timpurile ….
  dar nui nimic pot schimba !!!! sunteti extraordinara !!! :) :*

  1. Zinaida Strinu

   Timpurile sunt cele potrivite pentru povestiri. Știu eu care e buba – vouă vă trebuie rezumate ! :D Exact cum ai spus, poți schimba !

 2. Anonim

  Misto!

  1. Zinaida Strinu

   Așa o fi !

 3. Ana

  Buna ziua ! Vreau sa va spun cat de mult va apreciez pentru tot ce faceti…..ii ajutati pe copii sa intelega mai bine lecturile care li se cer la scoala si va sacrificati din timpul dumneavoastra liber. Eu personal nu as putea niciodata sa am rabdarea si exprimarea pe care o aveti !
  Nu stiu ce m-as face fara dumneavoastra…. . Daca nu aveati acest site?blog ,nu as fi putut sa inteleg asa bine lecturile care mi se cer la scoala de catre profesorul dd romana,adica luni am teza si ne-a cerut povestirea la Amintiri din copilarie si Gandacelul; si schita la Vizita …..plus partea de gramatica . Multumesc!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Îți doresc succes la teză, Ana ! :)

 4. Elena

  Foarte frumoasa povestirea pe scurt. Ai un talent aparte pe care trebuie sa-l pretuiesti pana la sfarsit. Nu conteaza ce zic altii, daca tu crezi in tine, totul este posibil. Mult noroc in continuare! ;)

  1. Zinaida Strinu

   Hihi ! Mă gândesc că cred în mine, la anișorii mei. Mulțumesc pentru încurajare ! :D

 5. Maria

  Ma scuzati ca va zic (nu o zic cu rautate ) dar , o sa fac o mica observatie ….Cu toate ca eu ador povestirile dumneavoastra . La povestiri profesoara mea imi zice ca nu se spune :cantase , mancase ,vazuse,fusese etc. ci se zice : a cantat , a mancat , a vazut , a fost etc. dar, mie imi plac si ale dumneavoasta cum am mai zis si o repet pentru ca sunteti o femeie extrem de talentata . Eu doar v-am zis ceva ce mi-a zis si profesoara mea. (Va rog sa nu luati aceasta observatie in nume de rau ) Sa faceti asta in continuare ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Maria, nu mă supăr. :) Forma nu are importanță, astea nu sunt teme pe care să le copiați de aici și să le arătați la școală. Important este să înțelegi textul povestit, să reții acțiunea și personajele. După aceea, poți să-i dai tu ce formă vrei și să pui verbele la ce timpuri vrea profesoara ta.

 6. Anonimus

  Aceasta este povestirea pe scurt a primului capitol?

  1. Zinaida Strinu

   Da, așa este.

 7. Dorian

  I like it very much.Respect

  1. Zinaida Strinu

   Do you like it ? Than, write in romanian ! :D

 8. Gabriela

  Buna seara!
  Povestile dumneavoastra m-au ajutat foarte mult sa iau note bune si le-am inteles mai bine decat cand citeam in carti, dar daca se poate si aveti timp sa povestiti Puiul de I.A.Bratescu-Voinesti.
  Multumesc!

  1. Zinaida Strinu

   Bună ziua, Gabriela ! Văd că scrii corect și te exprimi frumos. De ce nu încerci să povestești singură ?…

 9. xXANDREIXxEuclid

  O descriere pt scoala din Humulesti pe vremea lui Nica,caci trebuie sa o Pictez…
  Puteti??
  Va rog foarte frumos…

  1. Zinaida Strinu

   Nu, nu pot, aici pe blog apar numai povestiri. Scrie ”scoala din humulesti” la Google search si vei găsi, pe diferite site-uri, ceea ce te interesează.

 10. atanasia

  Imi puteti spune, vă rog, cateva idei pentru caracterizarea lui nica din partea a 4-a, ca nu am nicio idee. Multumesc!

  1. Zinaida Strinu

   Atanasia, nu pot, fiindcă nu fac teme. Dar pot să te ajut altfel. Citește un articol în care există îndrumări foarte bune pentru a scrie o caracterizare (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 11. RORO

  Dupa mine, ai facut bine.
  BRAVO SI SUCCES IN CONTINUARE !

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Roro – Zuzu ! Succes și ție ! ;) :D

 12. neagu robert

  De mult mi-am dorit sa re-citesc aceste lecturi minunate .
  Eu Nu am aceste lecturi,si de-aceea ma incanta sa le re-citesc.

  Multumesc foarte mult!
  Succes in continuare!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Mă bucur că te-am ajutat să te reîntâlnești cu Nică a lui Ștefan a Petrei ! :D

   Succes și ție !

 13. Madutza Mady

  Este foarte frumoasa povestirea. Ma va ajuta sa invat. Va multumesc mult ! Succes in continuare !

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți place ! Succes și ție !

 14. desteptul

  puneti ce va complet ca tot ce puneci e de ……………. pa urasc saitul asta

  1. Zinaida Strinu

   Si atunci, ce mai cauti aici ?…

 15. Alexandru123

  Am uitat sa va spun ca am un mare RESPECT fata de dumneavoastra..chiar daca nu ne cunoastem in real.

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc frumos !

 16. Alexandru123

  Multumesc mult..Dna . Zinaida!!Sunteti o femeie cu ambitia de a-i ajuta pe copii …pentru a povestii mai repede si mai corect mai ales ca si invata cum trebuie povestita o lectura.M-ati uimit cu rezumatele acestea.Eu doar le-am citit….de povestit le-am povestit singur.Va pup cu mult drag!!! Multam! :*

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, ma bucur ca le-ai folosit asa cum trebuie ! :)

 17. Un om necunoscut

  E tare frumos rezumatul dar pacat ca la mai descoperit un baiat de la scoala si nu mai pot lua de aici

  1. Zinaida Strinu

   Draga mea, aici ai o povestire pe scurt. O pot citi sute de copii. Daca fiecare citeste si face apoi singur rezumatul, vor fi sute de rezumate, dar nici unul nu va fi la fel cu altul. Povestirile astea de aici nu sunt pentru copiat, ci pentru prelucrat. prin prelucrare inveti ceva, iti ramane ceva in cap. Prin copiere nu iti ramane nimic.
   Citeste ce este scris sus in dreapta, cu litere albe pe fond albastru. Asa vei sti exact ce ai de facut, pas cu pas.

 18. Mihai Marius

  Multumesc foarte mult pentru acest rezumat, aveam nevoie neaparat la limba romana!

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, dar acesta nu este un rezumat, ci o povestire pe scurt. Citește aici depre rezumat și despre altele care îți vor folosi mult ! *:) happy

 19. Ionut Lucian

  Buna ziua! Va multumesc mult pentru aceste povestiri pe care le faceti. Mereu uit de rezumate si ma trezesc duminica seara ca nu am facut nimic. Intru pe site, iau ce ati pus, citesc cartea si adaptez cu ce mai e nevoie pe ici pe colo :). Va admir munca si va urez succes in continuare :).

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, dar ai grija. Va veni timpul cand nu va fi destul. Nu ai sa poti citi duminica seara un roman in trei volume ! Planifica-ti munca si fa-ti temele la timp, inclusiv lecturile.
   Succes si tie ! :)

 20. Alina Marin

  Stimată Doamnă Zina,vă doresc succes și la următoarele povestiri.La revedere!

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc ! Succes si tie, Marina !

  2. Alina Marin

   Si mă cheamă Alina nu Marina dar nu este nimic

   1. Zinaida Strinu

    Te rog să mă scuzi, Alina ! :)

 21. Anquis

  hhey , am o intrebare pana la urma Amintiri din copilarie este o autofictiune,un roman biografic sau o autobiografie?Sunt confuza in legatura cu asta!

  Multumesc anticipat:)

  1. Zinaida Strinu

   E bine sa intrebi profesorul de limba si literatura romana.

 22. Adrian

  - BUNAZIUA -

  Scuzama stimata doamna dar va multumesc mult ca ati facut aceasta povestire !
  Ma mir si tot in acelasi sens ma bucur ca un om se mai gandeste pentru copii sa le mai dea catun ajutor !
  Daca nu va suparati dumneavoastra sunteti profesoara de romana ?
  Oricum va multumesc pentru ajutor !!!
  Cred ca voi mai apela la Site-ul dumneavoastra ma ajuta foarte mult.
  Va suparati daca mai intru ?

  1. Zinaida Strinu

   Site-urile sunt facute pentru a primi cititori, deci nu ma pot supara, ci ma bucur daca vei mai vizita acest site.
   Nu sunt profesoara de limba si literatura romana, ci profesoara de biologie cu o mare pasiune pentru citit si povestit.

 23. Roxana

  Buna ziua, doamna strinu sa stiti ca va stimez foarte mult sunteti o povestitoare si o scriitoare nemaipomenita si as vrea sa va felicit pentru munca depusa si efortul depus si sa va zic ca sunteti o fiinta minunat palaria jos respect va doresc in continuare succes si mi-ar placea sa mai vorbim

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc pentru aprecieri, Roxana ! :)

   1. Roxana

    Nu aveti pentru ce ceea ce am facut a fost doar sa zic ADEVARUL

 24. sergiu

  multumesc foarte mult

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, Sergiu !

 25. Roxana

  Va multumim pentru munca depusa, ne este de folos !

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag, Roxana, ma bucur ca ale mele povestiri va sunt de folos !

 26. RmXAlexandru

  Iti multumesc mult pentru munca depusa !

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, Alexandru, ma bucur ca apreciezi !

 27. andreea

  Iubesc blogul acesta! Sunteti o doamna foarte inteligenta si cu un talent nemaipomenit! Va multumesc ca ati creat acest site! Imi sunteti de mare ajutor!

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc pentru cuvintele tale frumoase, Andreea !

 28. soni

  Am avut de povestit multe chestii pentru scoala si pot sa zic ca m-ai ajutat foarte mult ! M-am inspirat de la tine ! Deja cand caut o povestire din care sa ma inspir stiu locul de unde voi gasi : de la acest blog !! Multumesc mult ! :D

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, multumesc si eu pentru aprecieri ! :D

 29. Achim Razvan

  fale Fa-le, te rog, mai scurte :((

  1. Zinaida Strinu

   Scurteaza-ti-le singur, macar atat sa faci…

 30. Sonny

  am si eu o intrebare. la scoala ni s-a spus ca e un text cu caracter memorialistic…adica amintirile nu sunt chiar adevarate…cum e pana la urma?

  1. Zinaida Strinu

   Ba tocmai, textul cu caracter memorialistic are la baza are amintirile scriitorului. Sigur că mai intervine si fantezia lui, dar se bazeaza pe intamplari adevarate.

  2. mirela

   este un roman autobiografic, dar scris pe baza rememorării amintirilor din vremea copilăriei. Bineînțeles că este și ficțiune, literatura înseamnă ficțiune. Ca specie face parte din amintiri și dacă citești definiția acestei specii literare, te dumirești.

 31. cristi

  Buna ziua,
  Aceasta povestire se gaseste numai aici pe site ?
  Cred ca m-ar putea ajuta foarte mult la licenta mea , povestirea dumneavoastra.
  Va multumesc.

  1. Zinaida Strinu

   Da, numai aici, pe site. Folosește-o cu succes !

 32. 251975

  va multumesc foarte mult pentru aceste povestiri minunate

  1. Zinaida Strinu

   Cu multă plăcere, 251975 ! ;)

 33. Tatiana

  M-a ajutat foarte mult.
  Esti profesionista

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, Tatiana ! :)

 34. Anka

  Ma ajutat si nu stiu ce ma faceam fara ea cred ca luam un 4

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că te-am ajutat, Anca !

  2. Theo

   Si eu lafel ! Asa ca multumesc mult pentru aceasta povestire , trebuia sa citesc intr-o zi capitolele 1,2,3,4 ! Deci m-ati salvat !

   1. Zinaida Strinu

    Ma bucur ca te-am salvat !

 35. ioana patricia

  doar cad gasesc povestirile dumneavoastra atunci ma apuc de scris pt ca atunci stiu ca povestire-ai buna!! :* :* m-a ajutat foarte mult!! :* :* :>* :*

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, dar te rog sa citesti neaparat si textul integral, numai asa te pot ajuta povestirile mele.

 36. Love chinna

  Mi-a fost de mare ajutor va multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, mă bucur că te-am ajutat !

 37. Enna

  Este un rezumat foarte scurt.mersi

  1. Zinaida Strinu

   Nu e un rezumat, ci o povestire pe scurt. Cu plăcere !

 38. daniela

  mi-a fost de mare ajutor.va multumesc.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Daniela !

 39. Raluka

  Multumesc Mult ! E Foarte Reusit ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Raluca !

 40. Anisika

  Merci foarte mult,Zina!ERam pe ultima suta de metri cu tema.Altfel mi-o faceam singura,dar a trebuit sa ma pregatesc pt. olimpiada la mate,deci nu am avut timp.Mersi inca o data:)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Anisika, și succes la olimpiadă !

 41. ANAMARIA

  MULTUMESC FRUMOS CHIAR AM AVUT NEVOIE DE ACEST TEXT PENTRU SCOALA, E CHIAR FOARTE BUN ! MULTUMESC !

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag, Anamaria !

 42. Mario

  Ma scuzati doamna Zina dar dupa spatiile pe care le-ati facut este cu alineat?

  1. Zinaida Strinu

   Da, Mario, spațiile indică alineatul, așa e aici.

   1. Mario

    Multumesc.

    1. Zinaida Strinu

     Cu plăcere, Mario !

 43. Mihai

  Mulțumesc mult ! M-a ajutat foarte mult cu tema la romana

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că am putut să te ajut, Mihai !

 44. lecs magda

  si e si foarte scurt

 45. lecs magda

  este cel mai bun rezumat

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, dar e povestire pe scurt, nu rezumat. Citește aici despre rezumat.

 46. Balan Alexandru

  Multumesc ! Am gasit multe din lecturile care trebuia sa le fac :) Am 14 de facut :)

  1. Zinaida Strinu

   Alexandru, nu te supăra, ideea e că ar fi trebuit să le citești. Te rog foarte mult, măcar în vacanță să citești câteva din acele lecturi. Du-te de pe acum la bibliotecă și împrumută-le, doar așa vei câștiga cu adevărat ceva în pregătirea ta.

   1. Balan Alexandru

    Am citit din ele.

    1. Zinaida Strinu

     Asta e foarte bine !

 47. anonim

  Multumesc!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere !

 48. Vlad

  Apreciez rezumatul, foarte bun ! As fi dorit totusi mai multe detalii despre (aproape) toate aspectele…

  1. Zinaida Strinu

   Hehe ! Tu ai fi dorit detalii și alții îmi reproșează că sunt prea lungi povestirile… Ia și tu cartea și vezi câte detalii vrei, e simplu.

 49. Cata

  Multumesc! Am invatat rezumatul pentru ora de romana :> .

  1. Zinaida Strinu

   Foarte bine ai făcut, Cătă !

 50. WhAT

  e prea lung naisi vreun rezumat? asta e gigantic
  nai si part 2?

  1. Zinaida Strinu

   Scrie acolo, că poate așa ai să înveți să scrii…
   Ia uite cum trebuia să arate comentariul tău:
   ”E prea lung, nu ai si vreun rezumat? Asta e gigantic !
   Nu ai si partea a doua ?”

   1. Zinaida Strinu

    Sunt toate părțile, urmărește linkurile de la sfârșitul fiecărei povestiri. Dacă sunt așa gigantice, scurtează-le și tu !

 51. daniel

  Deci, nu poti sa ma ajuti ? :(

  1. Zinaida Strinu

   Îmi pare rău, dar atât e tot ce pot să fac acum.

 52. daniel

  Buna Zina as dori si eu niste lecturi te rog frumos daca se poate cat mai repede:( . As avea nevoie de urmatoarele lecturi . Mihail Sadoveanu -Imparatia apelor . Ionel Teodoreanu-La Medeleni . Eugen Barbu-Soseaua Nordului . te rog foarte frumos

  1. Zinaida Strinu

   Te-ai trezit în al 12-lea ceas cu temele de vacanță, nu-i așa ?!
   Singurul ajutor pe care ți-l pot da eu este povestirea pe scurt a romanului ”La Medeleni”, care va începe să apară aici din data de 24 septembrie. Mai caută pe net dacă e grabă așa mare.

 53. alex

  poate ai dreptate da eu iti citesc povestile de mai mult timp si sunt foare bucuros ca tiam citt povestile si chiar acum am ajuns la ,,La scaldat,, din ,,Amintiri din copilarie 7,, Pentru mine esti ceam mai buna povestitoare

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc încă o dată ! :)

 54. Alex

  Esti cea mai tare povestitoare si de acum incolo voi citi povestile numai de la tine.

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, dar e bine să citești din mai multe locuri.

 55. Magda

  Multumesc frumos! E un ghid excelent, pe intelesul tuturor. Eu nu va cunosc pe dumneavoastra, am intrat intamplator aici, eu sunt din Suceava mai exact Falticeni. Sunt la un liceu foarte bun, m-a ajutat Bunul Dumnezeu si am intrat la liceul ce mi l-am dorit de mic copil, la “stiinte ale naturii-chimie biologie” datorita mamei mele, Dumnezeu s-o ierte. Ca m-a ajutat foarte mult cat a fost in viata. Puteti lua adresa mea sa mai tinem legatura. Va pup sarut-mana!

  1. Zinaida Strinu

   Bravo, Magda, nu te lăsa, luptă să intri iar acolo, merită !
   Dacă vrei să-mi scrii mai mult, intră la Zina-Contact, butonul e sub titlul blogului. Acolo e un formular în care poți să-mi scrii, nu văd decât eu ce ai scris, îmi sosește mesajul prin e-mail.

 56. Magda

  Multumesc. Chiar marti am examenele la toate obectele. Am renuntat la scoala deoarece mi-a decedat mama si am fost nevoita sa plec in strainatate la fratii mei. Am 10 frati, eu sunt cea mai mica si am 16 ani. Si daca m-ar ajuta Bunul Dumnezeu sa reusesc cu aceste examene ar fi super bine. Imi doresc din tot sufletul sa reiau scoala. Va multumesc si eu. Sarut-mana!

  1. Zinaida Strinu

   Să fii sănătoasă, Magda, și să ai noroc. Baftă la examene, draga mea. Sunt sigură că vei reuși. Când reîncepi cursurile, ca să înveți ușor și bine să te ghidezi după serialul de aici http://www.lecturirecenzate.ro/2012/08/03/teste-examene-1-motivatia/

 57. Magda

  Foarte frumos, pe mine m-a ajutat cu examenele din a 9-a, am avut niste probleme si am fost nevoita sa renunt la scoala, dar acum am reluat-o. Am cautat caracterizarea lui Nica si am gasit asta. Mult succes in continuare.

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc foarte mult, Magda ! Succes și ție ! :)

 58. Simi

  Foarte frumos ati povestit aceste Amintiri! Eu sunt eleva in clasa a VI-a, am citit toate Amintirile dar nu le-am inteles foarte bine. M-ati ajutat foarte mult, multumesc frumos !

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! :) Sunt foarte bucuroasă, Simina, că ai citit și cartea întreagă și povestirea mea pe scurt. Exact acesta este scopul meu: să îi ajut, cu povestirile mele, pe cei care citesc cărțile întregi, să le înțeleagă mai bine.

 59. Alexandra

  Foarte frumos. Am sa ma inspir din aceasta povestire si o sa fac si eu una la fel de frumoasa.

  1. Zinaida Strinu

   Mult succes !

 60. Musat Bianca

  Acest rezumat m-a lasat cu gura cascata.

  1. Zinaida Strinu

   M-aș bucura să spui și de ce te-a lăsat așa ! :)

   1. andra

    taci proast-o na-au ce invata copii de la fata ta de proasta

    1. Zinaida Strinu

     Am lăsat să-ți apară comentariul ca să se vadă cât de deștept ești tu, Octavian Jalbă, care te ascunzi după un nume de fată, fără să ai habar că acela care primește comentariile primește și adresa de e-mail, precum și IP adică numărul de identitate al calculatorului, după care poate fi identificat oricine scrie obrăznicii pe bloguri. Ca să nu mai spun că trebuie sa vadă toți și ce învățat ești , cât de corect știi tu să scrii și ce politicos ! ;) :D

 61. Gina

  Am memorat cu mare drag, în anii de școală, multe pagini din Amintiri. Așa îmi cerea profesorul meu, domnul Fulga. Le pot spune și acum, cu aceeași mare pasiune!
  Profesoară fiind, am procedat la fel!!
  Cât de fericită eram, de fiecare dată, când copiii se întreceau să „recite„.
  Din nefericire, în manuale se inserează tot mai puțin din opera celui mai talentat povestitor al nostru..
  Mulțumesc Zina!

  1. Zinaida Strinu

   Gina, tu eşti profesoară de română ?!!!

 62. edy

  eu numai pot sa scriu fac din capul meu!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Asta am zis si eu ! Succes !

 63. edy

  eu nu scriu atat poate sa-mi dea 4 cine o vrea
  Eu nu scriu atat, poate sa-mi dea 4 cine o vrea !

  1. Zinaida Strinu

   1. Eu nu am scris ca sa copiezi si sa te duci sa iei nota. Citeste povestirea, apoi cartea, si fa-ti tu rezumatul tau, mai scurt.
   2. Dar de ce nu scrii, nu ai timp ?!!! Esti in vacanta mare doar…
   3. Te-ar ajuta pana si copiatul. Ti-ai da seama pana la urma ca propozitia se incepe cu majuscula si se termina cu punct sau altceva, dupa caz. Uite, scriu sub mesajul tau varianta corecta !

 64. Pato Basil

  creanga e cel mai traznit scriitor roman, era un om de caterinca:) am citit mare parte din operele lui, chiar si pe alea mai deocheate!

  1. Zinaida Strinu

   Drace,drace ! ;)

   1. Pato Basil

    si acum ma intreb cum ar fi putut el sa devina preot!:))

    1. Zinaida Strinu

     Ce crezi ca l-ar fi impiedicat ?! Cum crezi tu ca sunt multi preoti ?…

     1. Pato Basil

      nu stiu cum sunt dar stiu cum ar trebui sa fie:))

      1. Zinaida Strinu

       Aaa, da ! În teorie…

 65. Marinica Andrei

  Imi face mare placere sa recitesc pataniile lui Nica si chiar imi aminteste de vremea cand eram mic si mi le citea mama. Va multumesc pentru ca imi redati (si sunt sigur ca nu doar mie) aceste amintiri frumoase.

  1. Zinaida Strinu

   Cu multă placere ! :)

 66. Satirikon

  Cred ca daca m-as apuca sa imi scriu memoriile as depasi pataniile lui Nica prin simplul fapt ca am fost mai “zbanghiu” decat el in copilarie. Ce am facut eu, n-a mai facut nimeni :))

  1. Zinaida Strinu

   Ei, nu contează doar păţaniile, ci şi cum le povesteşti. De ce nu încerci ?

 67. oarecine

  Stimata doamna profesoara,
  nici nu va puteti imagina bucuria cu care v-am redescoperit, aici, in virtual :) Sunt o ex-eleva de-a dvs, care si astazi isi aminteste de dvs si cursurile pe care le tineati, dna Z.S. (intotdeauna m-a fascinat rezonanta pre-numelui dvs).

  Prezenta dvs imi staruie in minte si, in toti acesti ani, m-am gandit la dvs ca la un dascal-reper. Ii sunt recunoascatoare lui Dumnezeu ca-mi ingaduie prilejul de a va multumi! Si am atatea pricini pentru ca s-o fac: pentru atitudinea nepartinitoare pe care o aveti fata de elevi; pentru simplitate, caldura, firesc si bunatate; pentru vocatia de dascal; pentru modul captivant si creativ in care ne-ati invatat din frumusetile disciplinelor pe care ni le-ati “descoperit”, pentru …. Dar este cu neputinta sa cuprind totul aici.

  Bucurie, pace si prieteni frumosi va doresc, draga dna profesoara! Sus sa aveti inima!

  1. Zinaida Strinu

   Draga mea ex-elevă ! Mi-ai facut azi un dar nepreţuit, un dar pentru sufletul meu. Îţi mulţumesc mult şi îţi doresc să fii sănătoasă şi să te bucuri de toate frumuseţile vieţii. Aş vrea să ştiu mai multe despre drumul tău în viaţă. Dacă vrei şi dacă poţi, te rog să-mi scrii un mesaj pe e-mail, folosind formularul de la pagina Zina-Contact..

 68. coolnewz

  da’ niste fructe nu le-ar fi dat parintele ala … doar colaci ca de aia au ajuns copiii obezi! :D

  1. Zinaida Strinu

   Ei, colacii erau gratis, de la pomeni ;)

 1. POVESTEA UNUI OM LENES de Ion Creangă

  [...]  Amintiri din copilărie  (10 episoade) [...]

 2. CINCI PANI de Ion Creangă

  [...]  Amintiri din copilărie  (10 episoade) [...]

 3. MOS ION ROATA SI UNIREA de Ion Creangă

  [...] - Amintiri din copilărie  (10 episoade) [...]

 4. MOS ION ROATA SI CUZA VODA de Ion Creanga

  [...] - Amintiri din copilărie  (10 episoade) [...]

 5. PROSTIA OMENEASCA de Ion Creangă

  [...] Amintiri din copilărie – Povestea lui Harap-Alb – Ivan Turbincă – Dănilă Prepeleac – Cinci pâni – Povestea unui om [...]

 6. Lecturi: Prostia omenească

  [...] Amintiri din copilărie – Povestea lui Harap-Alb – Ivan Turbincă – Dănilă Prepeleac – Cinci pâni – Povestea unui om [...]

 7. LECTURI: Amintiri din copilărie - 2-Caprele Irinucăi

  [...] Discuţiile părinţilor despre şcoală au încetat când Nică s-a îmbolnăvit de holeră. Noroc cu moş Ţandură şi tovarăşul său că l-au scăpat de boală. În vara aceea tată-său nu i-a mai zis nimica, l-a lăsat în voia lui. [...]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>