CAPRELE IRINUCAI. Povestire pe scurt

Amintiri din copilărie de Ion Creangă

Partea I 

Caprele Irinucai

Urmare la Amintiri din copilărie (1) Școala din Humulești

caprele-tirinucai-amintiri-din-copilarie-2

Caprele Irinucai. Amintiri din copilarie

Discuțiile părinților despre școală au încetat când Nică s-a îmbolnăvit de holeră. Noroc cu moş Ţandură şi tovarăşul său că l-au scăpat de boală. În vara aceea tată-său nu i-a mai zis nimica, l-a lăsat în voia lui. Iarna, mama a început iar să-i spună tatei de şcoală. Până la urmă a venit bunicul, David Creangă din Pipirig, şi a spus că îl duce cu Dumitru al lui la Broşteni la şcoală. Zicea el că e bună cartea şi pentru socoteala banilor şi pentru mângâierea sufletului.

Bunicul i-a dus pe cei doi băieţi la Broşteni şi i-a aşezat în gazdă la o femeie, Irinuca. Casa ei era o cocioabă veche, aşezată chiar sub munte. Bărbatul şi fata Irinucăi lucrau la pădure toată săptămâna. Pe lângă casă, Irinuca avea un ţap şi două capre. Caprele Irinucai erau slabe şi râioase și dormeau în tinda casei.

La şcoală, a mers bine, în afară de faptul că profesorul a poruncit unuia dintre şcolari să îi tundă la piele pe cei doi, căci aveau plete.

În primăvară, băieţii s-au trezit plini de râie de la caprele Irinucai… Deşi era înainte de Buna-Vestire, prin martie-aprilie, fusese neobişnuit de cald, de se topise omătul. Băieţii s-au uns cu leşie, au stat la soare până s-a uscat pe ei, apoi au intrat să se scalde în Bistriţa. Nu era puţin lucru, căci totuşi era frig,  însă  nu au răcit, dar nici de râie nu au scăpat.

Într-o zi, pe când Irinuca era dusă în sat, băieţii s-au suit pe munte, mai sus de casa ei şi au urnit o stâncă din locul ei. Stânca s-a dus la vale, a dărâmat gardul şi casa Irinucăi, a făcut bucăţi o capră şi s-a oprit numai în Bistriţa.

Speriaţi, băieţii şi-au luat lucrurile  şi au fugit la Borca, la fratele lui Dumitru. În Duminica Floriilor, băieţii porniră la drum spre Pipirig, împreună cu doi plăieşi. Uitând de râie şi de bucuria pe care i-o făcuseră Irinucăi, băieţii s-au bucurat de vreme, cât a fost frumoasă.

Au cules viorele şi toporaşi pe drum, apoi i-a prins o vijelie cumplită, care a dat în lapoviţă, apoi  într-o ninsoare cum se cade. Au înnoptat în munţi, dogoriţi pe o parte de flacăra unui foc uriaş, îngheţaţi de vremea cea rea pe cealaltă parte.

A doua zi, spre seară, au ajuns la bunicul David din Pipirig. Bunica  a tras întâi un bocit, cum îi era obiceiul, apoi i-a îndopat cu tot ce avea mai bun. I-a dat  pe băieţi pe tot trupul cu unsoare de mesteacăn şi i-a pus să stea la căldură, pe cuptor. În cîteva zile băieţii s-au vindecat de râie, dar tot atunci a primit şi bunicul veste despre paguba pricinuită Irinucăi, pentru care bunicul a plătit patru galbeni.

În Sâmbăta Paştilor a ajuns şi Nică acasă la ai săi, în Humuleşti. A doua zi a cântat foarte frumos la biserică, spre bucuria mamei, a părintelui Ioan şi a Smărăndiţei. Mai târziu, Nică nu a mai fost aşa de bucuros, fiindcă au râs fetele de el, văzîndu-l tuns chilug.

* * *

Pentru a citi textul întreg al fragmentului, dă clic aici .

Dă click aici pentru povestirea pe scurt Amintiri din copilarie (3) Mama și isprăvile copilăriei !
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 1. Mulțumesc mult! Mi-a fost de folos să demonstrez că opera literară „Amintiri din copilărie” de Ion Creanga este o opera epică. După ce l-am citit mi-a fost ușor să reformulez.

 2. Mersi mult de tot,eram foarte confuza in legatura cu textul,iar dupa ce am citit rezumatul,am reusit sa povestesc si singura…Faci o treaba foarte buna

 3. Va multumesc foarte mult! Maine trebuie sa predau rezumatul . Nu mai aveam timp sa si citesc! Va multumesc foarte mult doamna Zinaida

  • Mă bucur pentru tine și te felicit, dacă ai urmat ceea ce am scris pentru elevi sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru ! :)

 4. Îți mulțumesc mult! Această lectură mi-a fost de foarte mare ajutor la școală. ❤❤✌

 5. M-a ajutat foarte mult aceasta povestire si prima si a doua. M-a ajutat sa inteleg textul pe care eu l-am citit si nu l-am putut intelege. ESTI GROZAVA !

 6. Pingback: ISPRAVILE COPILARIEI - Amintiri din copilărie - ep.3

 7. Intrebare… Am de citit pentru scoala „Caprele Irinucai” , dar cartea mea e structurata strict pe capitole… Primul capitol este ”Caprele Irinucai” ? Sau care ?

 8. Buna ziua! Ma bucur ca faceti povestirii pe tot ce am nevoie in aceasta vacanta! M-ati ajutat foarte mult ! Pe alte site-uri pe care cautam erau scrise niste povestirii povestite in batjocora. Va multumesc!

 9. Aceste povestiri îmi sunt de folos la școală. Mă ajuă la aflarea unor noi cuvinte și mă ajută să citesc mai bine. :)

 10. Of… cât vă dedicați acestui blog… mi se pare superb că faceți aceste povestiri astfel încât copii care nu au aceste cărți în bibliotecă să poată citi ! Felicitările mele, doamna Zinaida !

 11. Sunt super povetioarele dar ma mir cum aveti timp sa le faceti totusi ?
  Pentru nu e chiar simplu sa citesti apoi sa povestesti pe scurt.

 12. E super povestirea, chiar m-a ajutat la scoala si mi-a fost de mare folos. Tine-o tot asa, ca vei putea ajuta multa lume cu povestirile tale.

  • Cu plăcere, Mimi, mă bucur că te-am ajutat. Găsești aici și povestirea pe scurt, pe capitole, a romanului Prinț și cerșetor. O transformi tu în rezumat, dacă ai nevoie. Uite un ajutor aici.

  • Aici ai povestirea Amintirilor din copilărie, pe capitole și pe întâmplări. Muncește și tu puțin și transformă povestirile în rezumate. Mai scoate, schimbă timpurile verbelor, după regulile rezumatului. Îți va fi de folos, văd că nu prea le ai cu ortografia… :)

 13. Zina, ai facut o greseala. Dumitru nu este fratele lor, ci este varul lui Ionel(Nica), iar Vasile era fratele lui Dumitru.

 14. Pingback: Scoala din Humulesti - Αmintiri din copilărie 1