Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

ARTEMIS, zeița vânătoarei, frumoasă și crudă

Literatura si arta

Nimic nu putea fi mai potrivit, pentru a ajuta la înțelegerea operelor literare, decât să aflăm cum au văzut aceste opere creatorii de arta, ce sentimente le-au trezit ele. De aceea, am adăugat la unele povestiri de lecturi școlare articole complementare din domeniul artelor, uneori și al istoriei, făcând astfel o legătură foarte utilă între literatura si arta.

Mitologia greacă a fost un izvor generos de inspiraţie pentru creatorii de artă. Lectura unor legende antice, mai ales a întâmplărilor din viaţa unor zei, a oferit subiecte pentru opere vestite în pictură, sculptură, muzică, literatură.

Artemis,

 zeița vânătoarei, frumoasă și crudă

Zeiţa greacă Artemis-Diana în mitologia romanilor, era zeita vanatoarei, simbolizând și Luna, precum fratele său, Apolo, simboliza Soarele. Întruchipată de o fecioară puternică şi crudă, de o frumuseţe intangibilă, a stimulat imaginaţia multor artişti.
artemis-dupa-kephisodotos

Artemis

Torsul zeiţei Artemis – Diana, în stil roman, datând din sec.I-II î.Cr.; sculptură inspirată de statuia originală a zeiţei Artemis realizată de sculptorul antic grec Kephisodotos în sec.IV î.Cr.

*

diana-de-paolo-veronese

Diana

Pictura lui Paolo Veronese, din 1560, aflată la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Rusia

*

apolo-si-diana-ii-ataca-pe-niobe-si-pe-copiii-ei

Apolo și Diana îi atacă pe Niobe și pe copiii ei

Pictură de Anicet Charles Gabriel Lemonnier, din 1772, aflată la Muzeul de Artă din Rouen

=========

Sursa foto 1
Sursa foto 2
Sursa foto 3

4468025380

1 ping

  1. ARTEMIS - DIANA ȘI REGINA NIOBEEA de Al.Mitru - Povestiri de lecturi școlare

    […] pagina Literatura si arta poți vedea cum și-au imaginat-o pe Artemis – Diana creatorii de artă. E destul să dai un clic pe cuvintele scrise cu albastru […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>