Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

APOLO zeul Soarelui, al artelor, al cântului din liră

Literatura si arta

Nimic nu putea fi mai potrivit, pentru a ajuta la înțelegerea operelor literare, decât să aflăm cum au văzut aceste opere, ce au simțit despre ele creatorii de arte. De aceea, am adăugat la unele povestiri de lecturi școlare articole complementare din domeniul artelor, uneori și al istoriei.

Mitologia greacă a fost un izvor generos de inspiraţie pentru creatorii de artă. Lectura unor legende, mai ales a întâmplărilor din viaţa unor zei, a oferit subiecte pentru opere vestite în pictură, sculptură, muzică, literatură.

Apolo

zeul Soarelui, al artelor, al cântului din liră

Înfăţişarea zeului Apolo, fratele zeiței Artemis – Diana poate fi cunoscută din opere de artă celebre. Referiri la ipostaza lui de Soare există în nenumărate obiecte de lux, cum sunt, spre exemplu, cele de la Versailles, palatul iubit al regelui-Soare, Ludovic al XIV-lea.

apolo-musagetes

Numele acestei statui, aflată la Vatican, Apollo Musagetes, a fost dat unui celebru balet, cu muzica compusă de Igor Stravinsky, coregrafia creată de G.Balanşin şi costumele de …Coco Chanel, în 1929. Mai jos, o fotografie din spectacol, Apolo cu trei dintre muze.

apolo-musagetes-balet

Apolo Musagetes – balet

costum-de-soare-al-lui-ludovic-xiv

Costum de balet, întruchipând Soarele, al regelui Ludovic al XIV-lea

emblema-regelui-soare-din-grilajele-de-la-versailles

Emblema Regelui-Soare din grilajele de la Versailles

Sursa foto

4468025380

1 ping

  1. APOLO SI NIMFA DAFNE de Al.Mitru

    […] pagina Literatura si arta poti vedea cum și l-au imaginat pe zeul Apolo creatorii de artă. E destul să dai un clic pe cuvintele albastre […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>