«

»

SCOALA DIN HUMULESTI Amintiri din copilărie (1)

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți 
În secțiunea PovestiriAmintiri din copilărie de Ion Creangă, una dintre cele mai citite carti pentru copii.

ION CREANGA

n.1837 – d.1889

Scriitor clasic român, recunoscut în primul rând pentru opera sa autobiografică “Amintiri din copilărie“, dar şi pentru maiestria poveştilor ( “Harap Alb“, “Ivan Turbincă“, “Dănilă Prepeleac“), povestirilor (“Ion Roată şi Vodă Cuza“, “Povestea unui om leneş“) şi nuvelelor sale (“Moş Nichifor coţcariul“, “Popa Duhu“).

Citește mai multe despre biografia lui Ion Creangă !

Cartea ”Amintiri din copilărie” a fost  scrisă de autor in 1880-1881, deci acum 133 de ani. E compusă din patru părți (capitole) și povestită de mine în 10 episoade astfel:

 • partea I – episoadele 1 și 2,
 • partea a II-a – episoadele 3-4-5-6,
 • partea a III-a – episoadele 7-8-9,
 • partea a IV-a – episodul 10.
scoala-din-humulesti-calul-balan

Scoala din Humulesti. Calul Balan

Amintiri din copilărie

de Ion Creangă

- volum în 4 părți sau capitole, povestite de mine în 10 episoade -

Partea I 

Scoala din Humulesti

Povestitorul, căruia i se spunea Nică  pe când era copil,  îşi aminteşte de vremea copilăriei sale, petrecute în satul Humuleşti, sat cu oameni gospodari care îi făceau cinste.

Părintele Ioan fusese un om vrednic, care gospodărise cimitirul şi construise la poarta bisericii o chilie pentru şcoală.  Pornise apoi prin sat cu dascălul bisericii, bădiţa Vasile a Ilioaiei, să-i sfătuiască pe oameni să dea copiii la învăţătură, la scoala din Humulesti.

Prima dintre şcolăriţe fusese  chiar fata popii, Smărăndiţa, care întrecea toţi băieţii şi la carte, dar şi la nebunii. Părintele vedea în fiecare zi ce se petrece la scoala din Humulesti şi, într-una din zile, a adus un scaun nou şi lung, pe care l-a numit „Calul Bălan”. În altă zi, moş Fotea, cojocarul satului, a adus un drăguţ de biciuşor, pe care părintele l-a numit „Sfântul Nicolae”.

Părintele a pus regula ca în fiecare sâmbătă să fie ascultaţi toţi copiii, iar dascălul să însemne pe ceva cu cărbune câte greşeli va face fiecare. La urmă, şcolarii aveau să primească tot atâtea lovituri cu „Sfântul Nicolae”. Pe fata părintelui a bufnit-o râsul şi părintele a hotărât să fie prima care să primească pedeapsa cu Sfântul Nicolae cel din cui.

Mai de frică, mai de dragul colacilor pe care li-i împărţea părintele, copiii s-au apucat de învăţătură. Nu-i vorbă că mai şi făceau câte o poznă, câte o copilărie. Când au ajuns la ceasloave, s-au apucat la prins muşte şi bondari cu ele. Părintele, când le-a văzut aşa însângerate, i-a poftit pe rând pe Calul Bălan să-i mângâie cu Sfântul Nicolae.

În altă zi, prin mai, Nică a fost ascultat într-o sâmbătă de un băiat cu care era certat. Acesta a început să însemne greşeli  fără oprire, aşa că Nică a folosit primul prilej şi a fugit de la şcoală. Abia a doua zi l-a înduplecat părintele să se întoarcă.

Nică s-a pus pe învăţătură, de a ajuns el să îi asculte pe alţii, iar părintele şi dascălul Vasile îl priveau acum cu alţi ochi. Tocmai atunci însă, la o clacă de dres drumul, l-au luat pe bădiţa Vasile la oaste cu arcanul şi a rămas scoala din Humulesti fără dascăl. Copiii au mai uitat de necaz cu venirea sărbătorilor, ajunul Crăciunului, Boboteaza, hramul bisericii, care era de Sfântul Nicolae.

Ce învăţa Nică la şcoală, învăţa şi mama lui acasă, odată cu el şi se bucura grozav că îl vede atras de învăţătură. Îi tot spunea tatei  să îl mai dea la altă şcoală, ca să se facă popă,  dar tatăl lui Nică râdea şi spunea că e un leneş cu gândul numai la joacă.

* * *

Sursa foto

Pentru a citi textul întreg al fragmentului, dă clic aici !
Dă click aici pentru povestirea pe scurt Amintiri din copilarie (2 ) Caprele Irinucăi !
4468025380

18 comments

4 pings

Skip to comment form

 1. Ernest

  Aceasta e întreaga prima parte?

  1. Zina

   Nu. Ai să vezi când începe partea a doua. Citește împărțirea chiar aici, la început, deasupra titlului portocaliu.

 2. ioana pisicuta

  Mi-ai fost de mare ajutor pt.ca eu tot deauna fac rezumatele de pe site-ul tau ms.foarte mult !!!!

  1. Zina

   Cu plăcere, Ioana !

 3. Julien

  acesta este tot deoarece maine am test din asta

  1. Zina

   Cum să fie tot ? Tot ce… ? Cartea Amintiri din copilărie este povestită în zece episoade, ”Școala din Humulești”” este doar primul. La sfârșitul fiecărui episod ai o trimitere către următorul episod și o trimitere către textul original

 4. Denis

  Ms imi place sa citesc povesti title=” „>

  1. Zina

   Cu plăcere, Denis !

 5. Valeriu

  Doamna Zinaida, mulțumesc mult pentru că scrieți romanele Mai pe scurt si În general pentru tot ce scrieți. Aceasta ma ajutat foarte mult in viață.

  1. Zina

   Mă bucur că aceste povestiri îți sunt de folos, Valeriu !

 6. Dalya

  Vedeti ca in loc sa scrieti sf Nicolae ati scrs sf Nicoale!

  1. Zina

   Mulțumesc frumos ! Am corectat ! :)

 7. andra

  Unde este ep 2 din scoala din humulesti ??

  1. Zina

   ”Școala din Humulești” reprezintă episodul 1 al povestirii pe scurt a cărții ”Amintiri din copilărie”. La sfârșitul fiecărui episod se află un link (o trimitere) către episodul următor.

 8. Andra

  Este super .Ai facut rezumat la toata cartea ???

  1. Zina

   Da ! La sfârșitul fiecărui episod al povestirii mele pe scurt, se află o trimitere către episodul următor.

 9. andrada

  vreu partea 2,3,4 va rog

  1. Zina

   La sfârșitul fiecărui episod ai o trimitere la următorul. Când ajungi la partea a 2-a, a 3-a, a 4-a, este scris în partea de sus.

 1. SCOALA ACUM 50 DE ANI

  […] Școala din Humulești de Ion Creangă […]

 2. ACUL SI BAROSUL - Povestiri de lecturi școlare

  […] Amintiri din copilărie  […]

 3. INUL SI CAMESA - Povestiri de lecturi școlare

  […] Amintiri din copilărie […]

 4. CAPRELE IRINUCAI - Amintiri din copilărie - ep.2

  […] « Amintiri din copilărie (1) – Școala din Humulești […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>