«

»

Amintiri din copilărie (1) – Școala din Humulești

Povestiri pe scurt ale unor scrieri recomandate elevilor, indragite si de adultii amatori de lecturi
În secțiunea PovestiriAmintiri din copilărie de Ion Creangă, una dintre cele mai citite carti pentru copii.

ION CREANGA

n.1837 – d.1889

Scriitor clasic român, recunoscut în primul rând pentru opera sa autobiografică “Amintiri din copilărie“, dar şi pentru maiestria poveştilor ( “Harap Alb“, “Ivan Turbincă“, “Dănilă Prepeleac“), povestirilor (“Ion Roată şi Vodă Cuza“, “Povestea unui om leneş“) şi nuvelelor sale (“Moş Nichifor coţcariul“, “Popa Duhu“).

Citește mai multe despre biografia lui Ion Creangă !

Cartea ”Amintiri din copilărie” a fost  scrisă de autor in 1880-1881, deci acum 133 de ani. E compusă din patru părți (capitole) și povestită de mine în 10 episoade astfel:

 • partea I – episoadele 1 și 2,
 • partea a II-a – episoadele 3-4-5-6,
 • partea a III-a – episoadele 7-8-9,
 • partea a IV-a – episodul 10.
scoala-din-humulesti-calul-balan

Scoala din Humulesti. Calul Balan

Amintiri din copilărie

de Ion Creangă

- volum în 4 părți sau capitole, povestite de mine în 10 episoade -

Partea I 

Scoala din Humulesti

Povestitorul, căruia i se spunea Nică  pe când era copil,  îşi aminteşte de vremea copilăriei sale, petrecute în satul Humuleşti, sat cu oameni gospodari care îi făceau cinste.

Părintele Ioan fusese un om vrednic, care gospodărise cimitirul şi construise la poarta bisericii o chilie pentru şcoală.  Pornise apoi prin sat cu dascălul bisericii, bădiţa Vasile a Ilioaiei, să-i sfătuiască pe oameni să dea copiii la învăţătură, la scoala din Humulesti.

Prima dintre şcolăriţe fusese  chiar fata popii, Smărăndiţa, care întrecea toţi băieţii şi la carte, dar şi la nebunii. Părintele vedea în fiecare zi ce se petrece la scoala din Humulesti şi, într-una din zile, a adus un scaun nou şi lung, pe care l-a numit “Calul Bălan”. În altă zi, moş Fotea, cojocarul satului, a adus un drăguţ de biciuşor, pe care părintele l-a numit “Sfântul Nicoale”.

Părintele a pus regula ca în fiecare sâmbătă să fie ascultaţi toţi copiii, iar dascălul să însemne pe ceva cu cărbune câte greşeli va face fiecare. La urmă, şcolarii aveau să primească tot atâtea lovituri cu “Sfântul Nicolae”. Pe fata părintelui a bufnit-o râsul şi părintele a hotărât să fie prima care să primească pedeapsa cu Sfântul Nicolae cel din cui.

Mai de frică, mai de dragul colacilor pe care li-i împărţea părintele, copiii s-au apucat de învăţătură. Nu-i vorbă că mai şi făceau câte o poznă, câte o copilărie. Când au ajuns la ceasloave, s-au apucat la prins muşte şi bondari cu ele. Părintele, când le-a văzut aşa însângerate, i-a poftit pe rând pe Calul Bălan să-i mângâie cu Sfântul Nicolae.

În altă zi, prin mai, Nică a fost ascultat într-o sâmbătă de un băiat cu care era certat. Acesta a început să însemne greşeli  fără oprire, aşa că Nică a folosit primul prilej şi a fugit de la şcoală. Abia a doua zi l-a înduplecat părintele să se întoarcă.

Nică s-a pus pe învăţătură, de a ajuns el să îi asculte pe alţii, iar părintele şi dascălul Vasile îl priveau acum cu alţi ochi. Tocmai atunci însă, la o clacă de dres drumul, l-au luat pe bădiţa Vasile la oaste cu arcanul şi a rămas scoala din Humulesti fără dascăl. Copiii au mai uitat de necaz cu venirea sărbătorilor, ajunul Crăciunului, Boboteaza, hramul bisericii, care era de Sfântul Nicolae.

Ce învăţa Nică la şcoală, învăţa şi mama lui acasă, odată cu el şi se bucura grozav că îl vede atras de învăţătură. Îi tot spunea tatei  să îl mai dea la altă şcoală, ca să se facă popă,  dar tatăl lui Nică râdea şi spunea că e un leneş cu gândul numai la joacă.

* * *

Sursa foto

Găsești textul întreg al acestui fragment în blogul Lecturi școlare !

Dă click aici pentru Amintiri din copilarie 2 !

 

4468025380

2 comments

 1. andrada

  vreu partea 2,3,4 va rog

  1. Zinaida Strinu

   La sfârșitul fiecărui episod ai o trimitere la următorul. Când ajungi la partea a 2-a, a 3-a, a 4-a, este scris în partea de sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>