ZEUS SI LEGENDELE SALE

Legendele nașterii lui Zeus

povestite pe scurt după Legendele Olimpului de Al.Mitru

zeus

Zeus

Când zeul Cronos se însoţise cu zeiţa Reea, tatăl lui, zeul Uranus, îi proorocise că toţi copiii săi  se vor ridica împotriva sa şi îl vor detrona.

Cronos a născocit atunci un plan groaznic. Să îi înghită cu totul pe nou-născuţii săi, căci nu avea încredere în nici o temniţă în care ar fi putut să îi închidă.

Reea născuse deja cinci copii: doi băieţi, pe Hades şi Poseidon, şi trei fete, Hestia, Demetra şi Hera. Cum se născuse unul, tatăl său îl şi înghiţise. Acum Reea urma să nască al şaselea copil şi ar fi vrut măcar pe el să îl salveze. I-a cerut sfatul mamei sale, Geea, iar aceasta a ascuns-o într-o peşteră întunecoasă din insula Creta.  Acolo l-a nascut pe Zeus.

Reea s-a dus iute la Cronos şi i-a dat o piatră înfășurată în scutece moi, spunând că e copilul. Grăbit, şi cum nici nu vedea prea bine, Cronos a înşfăcat pietroiul şi l-a înghiţit pe loc, mulţumit că a îndepărtat primejdia.

Zeus rămăsese în grija unor semizei, născuţi de bunica lui, Geea. Aceştia primiseră poruncă să facă zgomot mare, să cânte şi să dănţuiască, lovindu-şi scuturile cu armele, ca să nu se audă cumva plânsetul copilului în cer, la tatăl său.

Două nimfe, Ida şi Adrasteea, aveau grijă de copilaşul aşezat într-un culcuş din aur. Doică i-a fost capra Amalteea, adusă de nimfe pentru a hrăni copilul cu laptele ei. Capra avea grai omenesc şi se juca cu băiatul cum se joacă mamele cu copiii lor. El creştea văzând cu ochii şi era foarte puternic de mititel. Odată se juca cu Amalteea şi a apucat-o de un corn atât de tare, că  rămas cu el în mână.

Lui Zeus i-a părut rău că îi rupsese cornul Amalteeei, fiindcă ţinea mult la ea. De aceea, a hotărât ca acest corn să fie mereu plin cu fructe: mere, pere, struguri, smochine şi altele, astfel încât capra să aibe mereu hrană din belşug. Mai târziu, cornul avea să primească denumirea de cornul abundenţei, iar semnul său pictat pe locuinţe avea sa fie socotit aducator de noroc. După moarte, Zeus a pus-o pe Amalteea pe bolta cereasca, sub forma constelaţiei Caprei, iar cu pielea ei fermecată se spune că ar fi fost acoperită pavăza sau egida zeiţei Atena.

Cu lapte de capră şi miere de albine, cu nectar şi cu ambrozie, Zeus a crescut într-un an cât alţii în douăzeci şi cinci, aşa că după un an era gata să îl răstoarne pe Cronos, tatăl său, şi să preia puterea.

Sursa foto

Sfârșitul povestirii pe scurt a legendelor nașterii lui Zeus

La pagina Literatura si arta poți vedea cum si l-au imaginat pe Zeus creatorii de artă. E destul să dai un clic pe cuvintele scrise cu albastru !

Alte povestiri după Legendele Olimpului:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Mă bucur că ți-a plăcut. Sper să faci ce trebuie cu această povestire pe scurt. Citește ce am scris pentru elevi cu litere albe pe fond albastru, jos, în dreapta.

 1. Pingback: ZEUS SI ZEII OLIMPULUI de Al.Mitru

  • Uite-așa jalnică cum sunt, te informez că acestea nu sunt rezumate, ci povestiri pe scurt ! Le-am scris ca să vă ajut să înțelegeți textele originale, nu ca să le copiați. Dacă aveți nevoie de rezumate, puteți transforma aceste povestiri în rezumate folosind indicațiile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 2. cea mai buna povestire, multumesc. voi lua toate povestirile numai de la voi, am luat 10 cu felicitari !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Buna Zina ! Trebuie sa recunosc ca sunt uimita de felul in care povestesti si faptul ca te intereseaza atat de mult sa ne ajuti ! Ceea ce vroiam sa te intreb este daca si acest fragment este o povestire pe scurt sau aceasta este o parte din legenda ,sunt nedumerita …Si iti multumesc pentru tot,si cred ca nu doar eu suntusurata datorita povestirilor tale !

 4. Multumesc, m-a ajutat mult. Am facut rezumatul singura . O zi buna , si cat mai multe povestiri pe scurt !
  P.S. : Imi place sa va citesc povestirile pe scurt , care ma fac sa iau cartea in mana si sa fac din citit un hobby . :)

 5. Pingback: IUBIRILE LUI ZEUS de Alexandru Mitru

 6. Pingback: AFRODITA - VENUS de Al.Mitru

 7. Pingback: ZEUS SI ZEII OLIMPULUI de Al.Mitru

 8. Pingback: APOLO SI NIMFA DAFNE de Al.Mitru

 9. Pingback: ARTEMIS - DIANA ȘI REGINA NIOBEEA de Al.Mitru

 10. Pingback: ATENA - MINERVA de Alexandru Mitru