Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

ZANA ZORILOR

Zana Zorilor de Ioan Slavici

zana-zorilor

Zana Zorilor

A fost odată un împărat despre care toată lumea ştia că un ochi îi râde şi unul plânge, dar nu spusese nimănui de ce se întâmplă acest lucru.

Împăratul avea trei feciori: Florea, Costan şi cel mai mic, Petru. Mezinul se încumetă să îl întrebe pe tatăl lor despre ochii lui.  Împăratul îi spuse că ochii lui vor râde mereu amândoi când îi vor aduce apă de  fântână de la  Zana Zorilor, dovadă a voiniciei lor.

Florea plecă primul şi spuse să vină după el Costan, dacă nu  se întoarce într-un an, o lună, o săptămână şi o zi. Când ajunse la marginile împărăţiei, de jur împrejur era o prăpastie adâncă şi numai o singură punte. Pe punte ieşi un balaur înspăimântător, iar Florea o luă la fugă şi nu mai ştiu nimeni nimic despre el.

După un an, o lună, o săptămână şi o zi, porni şi Costan, dar păţi acelaşi lucru ca şi Florea. După acelaşi răstimp porni Petru. Acesta, însă, se repezi la balaur cu sabia scoasă. Oricât s-a luptat cu el, nu a reuşit să-l doboare. Calul a obosit  şi atunci s-a întors acasă ca să ia altul.

Acasă, găsi armăsarul pe care călărise împăratul în tinereţea lui. Baba Birşa îl făcu să arate ca pe timpurile acelea, un murg frumos şi fermecat, cu şeaua şi frâul împodobite cu aur şi pietre scumpe. Calul îl duse  în zbor la punte şi îl învăţă cum să îl învingă pe balaur.

Murgul îl duse peste un pustiu întins, iute ca vântul şi ca gândul, ca dorul şi ca blestemul. După patru zile ajunseră la marginea pustiului, într-o pădure de aramă. Aici Petru nu ascultă de vorbele murgului şi se apucă să rupă flori, să facă o cunună. Îndată veni Vâlva Pădurii de Aramă şi se porni lupta. După trei zile, Petru izbuti să arunce în capul Vâlvei frâul, cum îl învăţase Murgul. Ea se făcu un cal frumos, un frate al Murgului.

Luă Petru şi calul acesta şi porni mai departe. Ajunseră la Pădurea de argint şi lucrurile se petrecură  ca la Pădurea de Aramă, iar Petru avea acuma trei cai voinici.

La Pădurea de Aur lupta fu şi mai grea, căci vâlvele fuseseră din ce în ce mai puternice, dar voinicul învinse până la urmă. Acum avea patru cai şi trei cununi de flori, pe care Murgul îi spuse  să le păstreze .

Trecură apoi pe la Sfânta Miercuri, care îi dărui o cutie în care văzu ce mai face tată-său, pe la Sfânta Joi şi pe la Sfânta Vineri. Aceasta îi dărui şi ea un fluier care adormea pe oricine şi îl învăţă ce să facă în Împărăţia Zorilor.

Când ajunse la cetatea de scaun, Petru prinse a cânta din fluier. Adormiră şi paznicii cu un ochi în frunte şi balaurii cu şapte capete şi leii cu părul şi colţii de aur. Intră în grădina Zânei Zorilor, adormi şi  zânele care erau acolo şi merse către palat. În cea mai frumoasă dintre odăi se afla fântâna. Lângă ea era chiar Zana Zorilor, dormea într-un leagăn de aur. O sărută și îi puse pe cap cununa din Pădurea de aur. Umplu apoi ulcioarele cu apă  şi plecă înapoi.

Pe drum trecu iar pe la cele trei sfinte, iar Sfânta Joi îi spuse să nu aibă încredere în nimeni şi îi dădu o năframă care îl apăra de orice, de suliţă, de sabie sau de glonţ.

Cei doi frati ai săi îi ieşiră în cale cu vorbe dulci. Aveau însă gânduri negre, căci tatăl lor spusese că lasă împărăţia celui care va aduce apa de la Zana Zorilor. Îi luară apa şi îl aruncară într-o fântână adâncă, apoi plecară la împăratul, care împărţi împărăţia în două şi le dădu lor câte o jumătate.

Zana Zorilor, când se trezi, văzu coroana, văzu că luase cineva apă din fântână şi trimise paznicii şi balaurii şi leii să îl găsească pe cel care făcuse asta. Nu îl găsiră. Zâna porunci soarelui să îl caute, dar nici acesta nu îl găsi. Atunci ea porunci soarelui să nu mai lumineze, izvoarelor să nu mai curgă și florilor să nu mai miroasă. Dădu de veste în lume că va fi întuneric beznă până când va veni cel care luase apa din fântână.

Împăratul zise celor doi fii să meargă unul dintre ei. Nu avură încotro, plecă întâi Florea, pe urmă Costan. Pe amândoi îi dovedi zâna că mint şi le luă lumina ochilor.

Dacă văzu Sfânta Vineri că Zâna Zorilor nu are de gând să dea lumina soarelui înapoi la oameni, trimise Vântoasele să îl caute pe Petru. Vântul de primăvară îi găsi oasele în fundul fântânii. Cele trei sfinte îl făcură la loc, de o sută şi de o mie de ori mai frumos şi mai voinic şi mai mândru decât fusese.

Petru se duse la zână, iar când aceasta îl văzu, în sfârşit, de bucuria ei soarele începu a străluci, izvoarele a curge şi florile a mirosi dulce.  Voinicul se duse acasă şi îşi aduse părinţii. Făcu o nuntă mare şi deveni stăpân pe amândouă împărăţiile. Iar celor doi fraţi, Zana Zorilor le dădu vederea înapoi, ca să vadă şi ei fericirea lui Petru Făt-Frumos.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului Zana Zorilor

Dă clic și citește textul întreg !

Sursa foto

Citește și alte povestiri după basmele lui Ioan Slavici:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4468025380

308 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. John Cena

  Multumesc mult!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, ”John Cena”! :)

 2. Andra

  Multumesc foarte mult!!! Mi se pare foarte buna ideea cu mesajul din dreapta.
  Aceasta este o povestire f. interesanta

  1. Zinaida Strinu

   :) Cu plăcere, Andra!

 3. Magdalena123

  Care este ideile principale???

  1. Zinaida Strinu

   Care ”este”?!!! Ideile principale nu sunt aici, trebuie să le scoți tu!

 4. Alexandra

  Este forte buna povestirea pe scurt pe care ai facut-o ,ma ajutat dar am nevoie si de un plan de idei mai lung pentru acesta povestire !

  1. Zinaida Strinu

   Planul de idei îl faci tu, Alexandra! ;)

 5. Mihai

  Deşi sunt la liceu, am primit ca temă gen *studiu de caz*, o operă de Ioan Slavici. Am avut nevoie de povestirea pe scurt a operei Zâna Zorilor pentru că după ce am parcurs-o, am citit şi povestea integrală. Am fost atras mult de ea datorită rezumatului tău, care este foarte captivant. Mulțumesc frumos şi mult succes în continuare!

  1. Zinaida Strinu

   Cu multă plăcere, Mihai! Succes și ție la școală! :)

 6. anonim

  Foarte bun rezumatul.Multumesc1

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere!

 7. iancu alexandra

  Imi place foarte mult aceasta poveste . Imi doresc sa citesc mai mult din aceste povesti scrise de dumneavoastra chiar in vacanta.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți place, Alexandra. Sunt aici destule povestiri pe scurt ale unor minunate basme scrise de autori celebri: Andersen, frații Grimm, Ch. Perrault, ca să nu mai vorbesc despre Petre Ispirescu, Ion Creangă, Mihai Eminescu și alții. Ai ce să citești, toată vacanța !

 8. Anonimus

  Mulțumesc pentru toate povestirile făcute de dumneavoastra m-au ajutat toate mult pentru cultura mea generala.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că aceste povestiri ți-au fost de folos !

 9. eu

  Esti super tare !!! Chiar m-ai ajutat ! Multumeeeeeesc !!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Mulțumesc pentru apreciere !

 10. cosmin

  am luat nota 10 mersi mult

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Cosmin ! Mă bucur că ai luat 10, mai ales dacă ai făcut așa cum am scris pentru elevi sus în dreapta. :)

 11. Cucucucucu

  Profesoara mi-a spus ca la sfarsit de test va trebui sa scriem pe scurt sfarsitul textului. M-ai ajutat mult, mersi !

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ți-am fost de folos. Te mai astept pe aici, poate cu altă semnătură, ce zici ?! ☺

 1. RODUL TAINIC de Ioan Slavici - povestire pe scurt

  […] Zâna Zorilor Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !TwitterFacebookGoogle +1StumbleUpon […]

 2. STAN BOLOVAN de Ioan Slavici

  […] Zâna Zorilor […]

 3. DOI FETI CU STEA IN FRUNTE de Ioan Slavici

  […] Zâna Zorilor […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>