«

»

ZANA ZORILOR

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
În secțiunea Basme,
 Zana zorilor de I.Slavici

zana-zorilor

Zana zorilor

Zana Zorilor

de Ioan Slavici

A fost odată un împărat despre care toată lumea ştia că un ochi îi râde şi unul plânge, dar nu spusese nimănui de ce se întâmplă acest lucru.

Împăratul avea trei feciori: Florea, Costan şi cel mai mic, Petru. Mezinul se încumetă să îl întrebe pe tatăl lor despre ochii lui.  Împăratul îi spuse că ochii lui vor râde mereu amândoi când îi vor aduce apă de  fântână de la  Zana Zorilor, dovadă a voiniciei lor.

Florea plecă primul şi spuse să vină după el Costan, dacă nu  se întoarce într-un an, o lună, o săptămână şi o zi. Când ajunse la marginile împărăţiei, de jur împrejur era o prăpastie adâncă şi numai o singură punte. Pe punte ieşi un balaur înspăimântător, iar Florea o luă la fugă şi nu mai ştiu nimeni nimic despre el.

După un an, o lună, o săptămână şi o zi, porni şi Costan, dar păţi acelaşi lucru ca şi Florea. După acelaşi răstimp porni Petru. Acesta, însă, se repezi la balaur cu sabia scoasă. Oricât s-a luptat cu el, nu a reuşit să-l doboare. Calul a obosit  şi atunci s-a întors acasă ca să ia altul.

Acasă, găsi armăsarul pe care călărise împăratul în tinereţea lui. Baba Birşa îl făcu să arate ca pe timpurile acelea, un murg frumos şi fermecat, cu şeaua şi frâul împodobite cu aur şi pietre scumpe. Calul îl duse  în zbor la punte şi îl învăţă cum să îl învingă pe balaur.

Murgul îl duse peste un pustiu întins, iute ca vântul şi ca gândul, ca dorul şi ca blestemul. După patru zile ajunseră la marginea pustiului, într-o pădure de aramă. Aici Petru nu ascultă de vorbele murgului şi se apucă să rupă flori, să facă o cunună. Îndată veni Vâlva Pădurii de Aramă şi se porni lupta. După trei zile, Petru izbuti să arunce în capul Vâlvei frâul, cum îl învăţase Murgul. Ea se făcu un cal frumos, un frate al Murgului.

Luă Petru şi calul acesta şi porni mai departe. Ajunseră la Pădurea de argint şi lucrurile se petrecură  ca la Pădurea de Aramă, iar Petru avea acuma trei cai voinici.

La Pădurea de Aur lupta fu şi mai grea, căci vâlvele fuseseră din ce în ce mai puternice, dar voinicul învinse până la urmă. Acum avea patru cai şi trei cununi de flori, pe care Murgul îi spuse  să le păstreze .

Trecură apoi pe la Sfânta Miercuri, care îi dărui o cutie în care văzu ce mai face tată-său, pe la Sfânta Joi şi pe la Sfânta Vineri. Aceasta îi dărui şi ea un fluier care adormea pe oricine şi îl învăţă ce să facă în Împărăţia Zorilor.

Când ajunse la cetatea de scaun, Petru prinse a cânta din fluier. Adormiră şi paznicii cu un ochi în frunte şi balaurii cu şapte capete şi leii cu părul şi colţii de aur. Intră în grădina Zânei Zorilor, adormi şi  zânele care erau acolo şi merse către palat. În cea mai frumoasă dintre odăi se afla fântâna. Lângă ea era chiar Zana Zorilor, dormea într-un leagăn de aur. O sărută și îi puse pe cap cununa din Pădurea de aur. Umplu apoi ulcioarele cu apă  şi plecă înapoi.

Pe drum trecu iar pe la cele trei sfinte, iar Sfânta Joi îi spuse să nu aibă încredere în nimeni şi îi dădu o năframă care îl apăra de orice, de suliţă, de sabie sau de glonţ.

Cei doi frati ai săi îi ieşiră în cale cu vorbe dulci. Aveau însă gânduri negre, căci tatăl lor spusese că lasă împărăţia celui care va aduce apa de la Zana Zorilor. Îi luară apa şi îl aruncară într-o fântână adâncă, apoi plecară la împăratul, care împărţi împărăţia în două şi le dădu lor câte o jumătate.

Zana Zorilor, când se trezi, văzu coroana, văzu că luase cineva apă din fântână şi trimise paznicii şi balaurii şi leii să îl găsească pe cel care făcuse asta. Nu îl găsiră. Zâna porunci soarelui să îl caute, dar nici acesta nu îl găsi. Atunci ea porunci soarelui să nu mai lumineze, izvoarelor să nu mai curgă și florilor să nu mai miroasă. Dădu de veste în lume că va fi întuneric beznă până când va veni cel care luase apa din fântână.

Împăratul zise celor doi fii să meargă unul dintre ei. Nu avură încotro, plecă întâi Florea, pe urmă Costan. Pe amândoi îi dovedi zâna că mint şi le luă lumina ochilor.

Dacă văzu Sfânta Vineri că Zâna Zorilor nu are de gând să dea lumina soarelui înapoi la oameni, trimise Vântoasele să îl caute pe Petru. Vântul de primăvară îi găsi oasele în fundul fântânii. Cele trei sfinte îl făcură la loc, de o sută şi de o mie de ori mai frumos şi mai voinic şi mai mândru decât fusese.

Petru se duse la zână, iar când aceasta îl văzu, în sfârşit, de bucuria ei soarele începu a străluci, izvoarele a curge şi florile a mirosi dulce.  Voinicul se duse acasă şi îşi aduse părinţii. Făcu o nuntă mare şi deveni stăpân pe amândouă împărăţiile. Iar celor doi fraţi, Zana Zorilor le dădu vederea înapoi, ca să vadă şi ei fericirea lui Petru Făt-Frumos.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului Zana Zorilor

Dă clic și citește textul întreg !

Sursa foto

Citește și alte povestiri după basmele lui Ioan Slavici:

4468025380

286 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. adi

  Mi-a placut!!!
  Foarte frumos!!!
  Din partea mea ai nota 10 +++++++++++++++++++++…(zece +++++++++++++++++++++)

  1. Zina

   Mulțimesc frumos, Adi !

 2. anonim

  mia placut iti dau nota 9

  1. Zina

   :)))))))) Eu nu pot să-ți dau o notă atât de mare din cauza ortografiei tale ! Trebuia să scrii așa: ” Mi-a plăcut. Îți dau nota 9(nouă) !”

   1. adi

    Nici eu nu i-as da nota !
    Bine ca nu si-a scris numele !
    Se facea de ras !
    Asta este !
    Toata lumea mai greseste !

    1. Zina

     Da, dar depinde și cât de mult greșește ! ☺

 3. rent is due

  Super frumos

  1. Zina

   Mă bucur că ți-a plăcut. ☺

 4. vasilica

  Esti super povestirea ta a ajutat-o foarte mult pe fiica mea la scoala

  1. Zina

   Îi doresc succes !

 5. Iulia

  Nota 10++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!!!!!!!

  1. Zina

   Mulțumesc !

 6. Florin

  Mersi mult, Zina, m-ai ajutat foarte mult !

  1. Zina

   Cu plăcere, Florin ! Mă bucur că ți-am fost de folos ! :)

 7. Maddox

  Foarte bun…..Va felicit doamna Zinaida

  1. Zina

   Mulțumesc, Maddox ! Mă bucur că îți place. :)

  2. ariana

   va multumesc. acest text mi-a folosit foarte mult.

   1. Zina

    Cu plăcere, Ariana !

    1. ariana

     AM O INTREBARE. NU PUTETI FACE REZUMATUL ACESTEI POVESTIRI?

     1. Zina

      Răspuns. Dacă ai nevoie de rezumat, poți să transformi această povestire pe scurt folosind indicațiile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

     2. ariana

      cati ani aveti??

      1. Zina

       Asta e grija ta ?! :D Du-te în josul paginii și dă clic unde scrie ”Despre mine”. Citește și pe urmă fă socoteala cam câți ani aș putea să am ! ;)

 8. cristi

  Frumoasa poveste nota 10

  1. Zina

   Dacă ar putea să vadă nota acordată, Ioan Slavici s-ar bucura foarte mult ! :)

 9. patrick

  multumes zina esti cea mai tare

  1. Zina

   Cu plăcere, Patrick !

 10. Luis

  Imi puteti spune va rog frumos ideile principale?Multumesc.

  1. Zina

   Nu, nu pot, ideile principale și le scoate fiecare.

  2. alexandra

   multumesc foarte mult pentru aceasta povestirea . aveti un talent deosebit si sper sa mai faceti niste povestiri noi …….

   1. Zina

    Cu plăcere ! Voi face și altele, desigur !

 11. Adelina

  Aveti un talent minunat! Nu va suparati? Pot sa va pun o intrebare…Puteti face povestire la ,,Fridolin” de Frantz Caspar? Nu conteaza cand, dar as vrea sa citesc si aceasta poveste frumoasa de la un talent ca dumneavoastra. Va multumesc.

  1. Zina

   Adelina, îmi pare rău, dar deocamdată povestesc doar lecturile recomandate de programa școlară.

 12. ana

  rezumatul este foarte bun .va pricepeti sa rezumati

  1. ana

   Foarte bun rezumatul. Mi-ati dat idei multe.
   MULTUMESC DM ZINAIDA

   1. Zina

    Cu plăcere ! Numai că acesta nu este un rezumat, ci o povestire pe scurt. Poate fi transformată în rezumat urmând regulile din articolul despre rezumate (dă clic pe acest cuvânt albastru).

  2. Zina

   Mulțumesc pentru apreciere, dar trebuie să repet ceea ce ți-am răspuns și la comentariul de la ”Copilul cel isteț”. Acesta nu este un rezumat, ci o povestire pe scurt. Poate fi transformată în rezumat urmând regulile din articolul despre rezumate (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 13. ana

  Multumesc pentru povestire. Povestea este foarte frumoasa si imi place foarte mult si as mai vrea sa o citesc inca de 100 de ori

  1. Zina

   Cu plăcere, Ana ! Într-adevăr, povestea este foarte frumoasă, merită să o recitești. Nu știu dacă chiar de 100 de ori ! :D

 14. Misis Sabryk

  Mersi mult Zinaida mi-ai fost de mare ajutor datorita am luat o nota buna!!!!!!!!

  1. Zina

   Mă bucur că te-am ajutat !

 15. Ale

  e ff bun rezumatul desi eu l-am combinat cu altul dar acesta e mult mai bun decat celalalt multumescc mult :* :) :D

  1. Zina

   Cu plăcere, Ale ! :D

 16. Casian

  multumesc am luat 10!!! :))

  1. Zina

   Cu plăcere, mă bucur mult ! :)

 17. Eda :*

  E Perfect !

  1. Zina

   Mulțumesc !

 18. Ramona

  Iti multumesc foarte mult pentru aceasta lectura!Eu am avut mare nevoie de aceasta lectura la scoala si la povestire am luat 10.Multumesc!:-)

  1. Zina

   Cu plăcere, Ramona ! Mă bucur că ai luat 10, mai ales dacă ai făcut cum v-am scris sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 19. Philip

  Foarte folositoare si frumoasa, nu stiu de ce spun toti ca este lunga, sa citeasca mai intai toata povestea. Mie mi se pare ok, multumesc !

  1. Zina

   Mă bucur că apreciezi corect povestirea mea față de textul original. Mulțumesc și eu, Philip !

 20. anda

  foarte frumoasa

  1. Zina

   Este o poveste frumoasă și de aceea nici nu îi observi lungimea. Mă refer la lungimea textului original.

 1. RODUL TAINIC de Ioan Slavici - povestire pe scurt

  […] Zâna Zorilor Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !TwitterFacebookGoogle +1StumbleUpon […]

 2. STAN BOLOVAN de Ioan Slavici

  […] Zâna Zorilor […]

 3. DOI FETI CU STEA IN FRUNTE de Ioan Slavici

  […] Zâna Zorilor […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>