LEGENDA CIOCARLIEI

 Legenda ciocarliei de Vasile Alecsandri

legenda ciocarliei

Legenda ciocarliei

Din vremuri de demult n-a fost fată mai frumoasă ca Lia, fată de împărat. Faţa ei albă, ochii albaştri şi părul bălai, frumuseţea trupului ei acoperit de haine scumpe, fermecau inimile tuturor celor care o priveau.

Despre frumuseţea Liei s-a dus vestea în lumea întreagă. De peste nouă mări şi ţări au venit să o peţească feciori de împăraţi, mândri şi viteji. Au venit împăratul Roşu şi Alb împărat şi Peneş împăratul şi alţii, mulţi ca frunza şi ca iarba. Lia, însă, nu îl voia pe niciunul dintre ei.

Lia privea mereu cu drag la Soare şi mereu avea ochii plini de lacrimi. Nimeni nu ştia de ce, din cauza luminii Soarelui sau din cauza vreunui dor ascuns. Nu-i cunoştea nimeni taina, nici cerul, nici pământul, doar umbra ei ştia.

Când frumoasa fată de împărat îi spunea Soarelui că e singura ei dorinţă, că vrea să îl întâlnească şi să-i fie mireasă, umbra ei suspina şi îi spunea că îşi caută singură pierzania. Lia răspundea că nu îi pasă, că va umbla zi şi noapte până îşi va găsi iubitul. Umbra zicea că nu e bine, dar că o va însoţi oriunde se va duce.

Într-o dimineaţă Lia sui pe Graur, calul ei care fugea ca vântul şi ca gândul şi porni la drum. Merseră pe sub soare, merseră pe sub stele, străbătură codri şi poiene, trecură peste râuri, până când ajunseră la malul mării.

Lia privi cu dor spre insula pe care se afla palatul Soarelui şi se plânse umbrei că Graur nu poate să meargă şi pe pământ şi pe apă. Calul spuse că el nu poate să meargă pe apă, dar poate fratele lui, cel născut în valurile mării. Necheză cu putere şi din valuri ieşi un cal cu solzi argintii pe spate şi copite făcute pentru a înota. Lia sări pe calul mării şi porni pe ape, lăsând pe mal umbra şi pe Graur.

Ajunse Lia pe insulă şi porni către palatul minunat. Se îmbrăcase ea la plecare în haine de fecior, dar mersul ei o arăta că e fată.

La palat îi ieşi în cale mama Soarelui. Era oarbă, de la atâta privit al strălucirii Soarelui. Soarta ei era să mai vadă numai atunci când fiul ei ar fi întâlnit iubirea. Întrebă drumeţul dacă e fecior sau fată şi-i spuse că, dacă e fată, precum se aude pasul, să plece iute de acolo.

Când Lia nu ştia ce să facă, iată că apăru Soarele. O zări pe Lia, îi ură bun venit. Fata răspunse cu vorbă duioasă şi îşi zâmbiră dulce unul altuia. Mama Soarelui simţi şi hotărî să afle de e fecior sau fată. Avea să presare flori albe în patul drumeţului, la noapte. Dacă dimineaţă vor fi veştede, înseamnă că e bărbat, dacă vor fi mai înflorite, e fată.

Cei doi iubiţi petrecură în alinturi toată noaptea. Dimineaţa, mama Soarelui văzu florile înflorite, căci vederea îi revenise ca prin farmec,  şi înţelese că oaspetele e fată. Privi pe cer şi îşi văzu fiul cu iubita la pieptul lui. Uitase de toate, chiar şi să ţină seama razelor de foc, iar lumea întreagă era cuprinsă de flăcări arzătoare.

Mama o blestemă pe Lia şi căzu moartă la pământ. Blestemul urcă până la cer şi Lia se prăvăli şi ea din ceruri, prefăcându-se în mica ciocârlie, pasărea care se înalţă mereu către Soare, cântându-i primăvara cântece de dor. Aşa spune legenda ciocarliei.

~~~~~~~~

Sursa foto

Citește și textul întreg al legendei !

Povestiri după alte legende de Vasile Alecsandri:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Dacă am înțeles eu bine întrebarea ta, răspunsul îl găsești în partea de jos a paginii, dacă dai clic unde scrie ”Despre mine”. :)

 1. Buna seara. M-a ajutat foarte mult la scoala ! Va multumesc ! Datorita dumneavoastra am primit un 10. Foarte frumos ! Va pup, dna. Zina.

  • Bună ! Mă bucur că ai luat 10, dacă l-ai luat pe merit. Ai făcut ceea ce am scris sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru ?

 2. Pingback: VASILE ALECSANDRI celebrat de Google - Povestiri de lecturi școlare

 3. Buna ziua! Sa stiti ca an gasit un site pe care e exact aceasta povestire. Ati copiat-o dumneavoastra sau cel care a scris pe acel site a copiat-o?

 4. Aceasta povestire m-a ajutat mult. Multumesc ca existi si ca ne ajuti asa mereu. Sa ramai mereu asa de buna. Multumesc ca m-ai ajutat, MULTUMESC MULT !

 5. Buna ziua,am de facut mai multe rezumate pentru scoala,printre care „Povestea Ciocarliei” care am citit-o de la dvs. si va multumesc si ar mai fi „Soarele si Luna”,iar pe acesta nu am gasit-o pe nici un site.Ma puteti ajuta?

 6. Foarte frumos! Ma bucur ca insfarsit sunt oameni care apreciaza lectura. :D Bafta cu site-ul „Doamna Zina” :)

 7. Zina sincer sa fiu esti minunata la fel ca legenda aceasta.Daca ai fi profesoara ai impartasi povestirile si legendele copiilor tai cu drag.Multumesc foarte mult!

 8. e frumoasa dar e pacat ca nu ai pus si
  print … cred ca lear fii placuta si elevilor mei din clasa a patra ce pacat anul acesta ma despart de au fost cei mai buni elevi la invatatura si disciplina pe care iam avut eu pana acum te pup ZINA

 9. Multumesc, Zina, mi-a fost de mare ajutor la scoala. Am luat un 10, multumesc din tot sufletul !

 10. Pingback: LEGENDA RANDUNICII de Vasile Alecsandri

 11. este simplu sa faci rezumat la legende dar pentru ca legenda este destul de scurta o poti copia asa pur si simplu , dragtz site zina , copii de clase primare ti-ar fi tare recunoscatori mai ales ca ei sunt pusi in fiecare zi sa citeasca legende si sa faca rezumate

  • Bănuiesc că n-ai prea citit legende, dacă spui asta… Du-te pe blogul Lecturi școlare, unde găsești ”Legenda ciocârliei” în întregime. Citește-o și pe urmă revino aici și spune dacă ți s-a părut scurtă și ușor de povestit pentru un copil de clasa a III-a !
   Și dacă tot e așa simplu și ușor totul, ce-ar fi să scrii corect ?! Cu litere mari la început și semne de punctuație la sfârșit de propoziții, cu trei ”i” la pluralul cu articol hotărât al cuvântului ”copil”, cu semne diacritice, nu cu ”tz”… Încearcă, e simplu ! ;)

  • Nu, nu are, ca nu l-a scris autorul cu rezumat cu tot ! Rezumatul il scrie altcineva, de exemplu elevul care citeste legenda…

 12. hey ! imi puteti spune unde asi putea gasi acesta lectura povestita? sau este deja aceasta povestita?

 13. Mi-a fost de mare folos…A trebuit sa ne imaginam o poveste despre ciocarlie,ptr. la scoala.Dar doamna a zis ca putem sa luam si de pe net,iar azi mi-a fost cam lene sa gandesc…mai ales ca a fost marti iar eu urasc martea….Merci muuult de tot,Zina!:*:*:*:))

 14. Am avut la o fisa de lucru sa o povestim pe scurt. La inceput am ramas cu ochii cascati, nici nu stiam ca exista, dar dupa aceea am citit-o si e frumoasa. Mersi.

 15. Doamna ne-a dat-o s-o citim dar nu am stiut ca e asa frumoasa! :) Merci Zina, nu stiu ce m-as fi facut fara tine :)

 16. A fost o adevarata placere sa o citesc :) Macar in zilele astea sa mai citim si noi ceva frumos, nu numai prostii. Bravo cine a postat-o ! :D

 17. Imi plac foarte mult legendele! Si aceasta este foarte frumoasa. Mi-ar placea daca ai vrea sa mai postezi legende de-astea!