Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

FILEMON SI BAUCIS

Filemon si Baucis

Povestiri pe scurt după Legendele Olimpului

filemon si baucis

Filemon și Baucis

Zeus află de la zeul Hermes (Mercur) că oamenii de pe Pământ nu îl cinstesc în temple cum se cuvine. Zeus porni la drum, să vadă cu ochii lui, însoţit chiar de Hermes şi arătând ca doi drumeţi obişnuiţi.

Aşa era. În multe locuri, oamenii zâmbeau cu subînţelesuri când vorbeau despre zei, ba chiar le puneau înţelepciunea la îndoială. Regele Licaon, care îl primise în ospeţie şi înţelesese cine e, a vrut chiar să îi pună puterea la încercare dându-i de mâncare bucate necuvenite. Zeus şi-a dat seama dinainte, a azvârlit bucatele pe jos şi l-a pedepsit crunt pe rege, prefăcându-l în lup.

În altă parte, într-un sat în care Zeus şi Hermes ajunseseră pe seară, nu a vrut nimeni să îi primească în ospeţie peste noapte, deşi o cereau în numele zeilor sau poate tocmai de aceea. Au ieşit din sat şi au zărit o colibă sărmană.

În colibă şedeau un bătrânel şi o bătrânică, Filemon si Baucis. Erau soţ şi soţie de multe zeci de ani, iar cei din sat îi dădeau mereu tinerilor drept pildă de iubire și căsnicie trainică. Nu erau prea avuţi. Alături de coliba lor cea coşcovită şi aplecată puţin pe o parte, aveau un petic de grădină, unde cultivau legume, înconjurat de câţiva pomi şi butuci de viţă de vie. Sărăcia însă îi făcuse să fie uniţi, iar mulţumirea vieţii o găsiseră în iubire.

Filemon şi Baucis i-au poftit deîndată în colibă pe cei doi drumeţi. El i-a îndemnat să şadă pe laviţă, iar ea a aşezat pe scândura ei o pătură de lână moale. A aprins focul şi a făcut o fiertură de legume cu o felioară de slănină, să aibă gust mai bun. Până să fie gata, i-a ospătat cu măsline, brânză şi ouă coapte. La urmă au băut vin şi au mâncat nuci, curmale şi smochine. Dar s-a întâmplat ceva ciudat. Oricât turna Filemon din ulcior în căni, ulciorul rămânea mereu plin.

Cei doi au înţeles că drumeţii din coliba lor sunt zei. Gândind că cina a fost prea săracă, Filemon şi Baucis au început să alerge să prindă ca să taie singura lor pasăre, o gâscă. Aceasta fugea de colo-colo şi ţipa, iar până la urmă s-a ascuns chiar sub picioarele lui Zeus. El le-a spus să o lase în viaţă, că le-a ajuns mâncarea. Le-a mai arătat că preţuieşte felul în care i-au primit, dar că restul sătenilor vor fi pedepsiţi. Aşa că i-au dus în vârful muntelui din apropiere, iar satul a fost acoperit de ape.

Pe locul în care fusese coliba lor, Filemon şi Baucis văzură o insulă înflorită, în mijlocul căreia se afla un templu din marmură, având înăuntru statuia de aur a lui Zeus. Stăpânul zeilor le spuse că acolo vor locui ei şi că vrea să le îndeplinească o dorinţă. Apoi îi întrebă ce vor: bogăţii, putere, tinereţe şi frumuseţe ?

Filemon şi Baucis se înţeleseră din priviri, apoi Filemon răspunse că bogăţiile se cheltuiesc, puterea scade, tinereţea şi frumuseţea se duc. Ei ar vrea doar să moară amândoi în acelaşi timp, ca să nu vadă unul cum se duce celălalt şi să sufere. Aşa cum au trăit, într-o lungă căsnicie,  toată viaţa împreună, aşa să şi moară în aceeaşi clipă. Zeus le-a promis că aşa va fi.

Când le-a sosit ultima clipă, Filemon s-a transformat într-un stejar falnic şi, în acelaşi timp, Baucis a devenit un tei subţirel, cu flori albe, parfumate, îmbrăţişat de ramurile stejarului.

Sfârșitul povestirii pe scurt a legendei despre Filemon și Baucis

Sursa foto

Din Legendele Olimpului, mai puteți citi o frumoasă legendă despre iubire:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4468025380

20 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. Teodora

  Mulțumesc ,am luat nota 9 la acest rezumat !☺📖

  1. Zinaida Strinu

   Felicitări! Mă bucur foarte mult, Teodora!

 2. Teodora

  Mulțumesc ,ma ajutați mult !👧

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Teodora! Mă bucur că aceste povestiri îți sunt de folos!

 3. X

  Aceasta este una din cele mai frumoase povestiri exemplificate umanitatii, dar si „Pygmalion Si Galateea” m-i sa parut foarte frumos. Apreciez dedicatia pe care o ai pentru a ne aduce la cunostinta toate aceste povestiri frumoase! Va multumesc, si sa aveti o seara frumoasa!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc și eu pentru aprecieri!
   Zi frumoasă!

 4. iulian

  ajutatima va rog frumos la caracterizarea lui Filemon si Baucis

  1. Zinaida Strinu

   Iulian, îmi pare rău pentru tine, dar nu rezolv teme.

 5. cristiano ronaldo 7

  normal

  1. Zinaida Strinu

   Ce este normal ?…

 6. Alina

  Salutare ! Si mie imi place aceasta varianta cu „Filemon si Baucis”, mai mult decat cea cu „Romeo si Giulieta”.

  1. Zinaida Strinu

   Desigur, e mai plăcut să știi că au trăit o viață lungă în iubire, ca Filemon și Baucis, decât că au murit atât de tineri ca romeo Și Julietta.

 7. mursa

  M-a ajutat mult la româna.

  1. Zinaida Strinu

   Ma bucur ca am putut sa te ajut !

 8. Dragos

  Imi place modul de exprimare al dumneavoastra. Frumoasa poveste de dragoste. Va rog sa mai postati astfel de povesti frumoase. O treaba excelenta!! Va urez o seara frumoasa!!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru aprecieri, Dragoș ! O seară frumoasă și ție ! :)

   1. aliona

    Mersi ! M-a ajutat mult la romana.

    1. Zinaida Strinu

     Imi pare bine ca am putut sa te ajut, Aliona !

 9. Vero

  Am fost întotdeauna de părere că asta e cea mai frumoasă şi cea mai impresionată poveste de dragoste păstrată în memoria accesibilă a omenirii.

  1. Zinaida Strinu

   Da, și eu prefer varianta Filemon și Baucis față de Romeo și Julieta ! :)

 1. Ţi-aduci aminte? | ropot de secunde...

  […] Se potriveşte atât de bine încât am plâns de încântare! Pentru că mi-am adus aminte de tot ce am fost, sunt şi voi fi alături de tine: floare a soarelui, umbră a pomului, pisică torcând în extaz la gura sobei, haina de muşchi a stejarului şi cea de iederă a zidului, roata morii însufleţită de undele vijelioase ale râului, trestia ce se mlădie în bătaia vântului şi, mai presus de toate, o femeie îndrăgostită, care se simte iubită ori de câte ori îţi întâlneşte privirea şi care e convinsă, acum mai mult ca niciodată, că, dintre toate poveştile de dragoste din lume, cea mai frumoasă şi cea mai emoţionantă e aceea despre Filemon si Baucis! […]

 2. PYGMALION SI GALATEEA de Alexandru Mitru

  […] Filemon și Baucis […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>