Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CRAIASA ZAPEZII (2)

Craiasa zapezii de Hans Christian Andersen

III. Grădina femeii care ştia să facă farmece

craiasa zăpezii

Crăiasa zăpezii

Toţi cei de acasă plângeau după Karl, crezând că a murit. Nimeni nu știa că l-a răpit Craiasa Zapezii. Primăvara, când au sosit razele de soare şi rândunelele, Gretchen le tot spunea că băiatul a murit şi ele răspundeau de fiecare dată că nu cred.

Până la urmă nu a mai crezut nici Gretchen. Şi-a pus pantofii cei noi, roşii,  şi a plecat să îl caute. S-a dus la râu să îl întrebe de băiat şi a aruncat în valuri, ca pe un dar, pantofii la care ţinea aşa mult.

Fata s-a urcat într-o luntre, iar aceasta s-a desprins de mal şi a pornit pe apele râului. Gretchen  s-a gândit că poate luntrea o duce la Karl. Luntrea a dus-o însă la o căsuţă cu ferestre albastre şi roşii.

Din căsuţă a ieşit o bătrână care a ajutat-o pe Gretchen să coboare  pe mal. Fata i-a povestit cum a ajuns acolo şi a întrebat-o dacă nu l-a văzut pe Karl. Bătrâna, o vrajitoare,  a dus-o în casă, i-a spus că o să vină şi Karl, dar deocamdată să guste nişte cireşe. Şi a încuiat uşa cu cheia…

Gretchen a început să mănânce cireşe, iar bătrâna să îi pieptene părul. În acest timp, Gretchen îl uita tot mai tare pe Karl, până l-a uitat de tot. Bătrâna vrajitoare voia să rămână fetiţa cea drăguţă cu ea, să îi ţină de urât. De aceea s-a dus în grădină şi a doborât toţi trandafirii cu cârja, ca să nu-i amintească fetei de băiat.

După asta, bătrâna vrajitoare a ieşit cu Gretchen în grădină şi fata a fost încântată de frumuseţea florilor. În fiecare zi ieşea şi se uita la ele, dar odată a văzut un trandafir pictat pe pălăria de soare a bătrânei şi s-a mirat că în grădină nu e nici un trandafir. S-a aşezat pe jos şi a început să plângă. Şi-a amintit de Karl şi că ea plecase de fapt să îl caute.

A luat-o la fugă  cu picioarele desculţe şi s-a strecurat pe portiţa din fundul grădinii. În grădină era tot timpul vară, dar afară era toamnă şi frig.

IV. Un print si o printesa

A mers fata până a venit zăpada. Într-un loc s-a oprit să se odihnească şi a zărit un cioroi care a salutat-o şi a întrebat-o unde a pornit aşa singură. Gretchen i-a povestit şi l-a întrebat dacă nu l-a văzut pe Karl. Cioroiul i-a spus că s-ar putea să fie la printesa, la palat.

În împărăţia aceea era o prinţesă foarte deşteaptă, care citise toate gazetele din lume. Nu demult se hotărâse să se mărite , dar voia ca viitorul soţ să fie nu numai tânăr şi plăcut la înfăţişare, ci şi deştept şi cu harul vorbirii frumoase. A dat anunţ la ziar şi la poarta palatului s-a şi făcut coadă. Numai că toţi erau siguri pe ei doar până intrau în palat. Înăuntru se zăpăceau şi nu mai puteau să spună nimic.

După trei zile a venit un tinerel frumos, dar cam prost îmbrăcat. I-a spus vesel prinţesei că nu a venit să se însoare, ci doar pentru că auzise despre deşteptăciunea ei şi voia să stea de vorbă cu ea.

Auzind toate acestea, Gretchen fu sigură că tânărul era Karl şi îl rugă pe cioroi să o bage în palat. Cioroiul, care avea o iubită domesticită la palat, promise fetei că va vorbi cu drăguţa lui să o ajute.

Seara, cioroiul o duse pe fată la palat, la iubita lui. Cioara o conduse pe o scară secretă până în iatacul celor doi. Prinţesa dormea într-un pat alb, iar tânărul dormea,cu faţa în pernă, într-un pat roşu. Gretchen s-a apropiat de patul lui, l-a strigat şi a ridicat lampa. El s-a trezit, a întors faţa spre ea şi…nu era Karl.

Prinţesa s-a trezit şi ea şi a întrebat ce s-a întâmplat. Plângând, Gretchen i-a spus povestea ei şi cum au ajutat-o cele două ciori. Prinţesa le-a lăudat pe ciori şi le-a dat câte o slujbă de cioară princiară şi dreptul la toate cojile de legume din bucătărie. Apoi au culcat-o pe Gretchen să se odihnească şi ea.

A doua zi au îmbrăcat-o cu haine scumpe, i-au dat pantofi şi un manşon să nu-i fie frig şi  au urcat-o într-o caleaşcă de aur, cu vizitiu şi valet, ca să meargă şi să-l caute mai departe pe Karl.

* * *

Sursa foto

Dă click aici pentru Craiasa Zapezii – 3 (ultimul episod)!

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

6 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. Rebeca

  imi place multtt aceasta poveste si si rezumatul ei !!!!!!!! Am avut-o ca tema de casa sa o citesc ,,sper sa iau nota 10 cand voi prezenta rezumatul ei pe care sper sa il fac fr bine!!!!:P

  1. Zinaida Strinu

   Sper și eu să iei 10, dar pe meritul tău !

 2. anonim

  dar pe fetita nu o chema Gretchen, ci Gerda!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Acum, că mi-ai spus asta, am căutat și eu și am descoperit că, în unele cărți fetița se numește Gerda, în altele, Gretchen. În volumul meu de Basme de Andersen este numită Gretchen. Sunt curioasă în original care o fi numele…

 3. madalina

  tare dar nu prea ar trebui sa il afceti complet si sa luati poza de acolo:d

  1. Zinaida Strinu

   Scuza-ma, dar nu am inteles …

 1. CRAIASA ZAPEZII de Hans Christian Andersen - 3

  […] « CRAIASA ZAPEZII de Hans Christian Andersen – 2 […]

 2. CRAIASA ZAPEZII de frații Grimm - 1

  […] CRAIASA ZAPEZII de Hans Christian Andersen – 2 » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>