Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

POPA TANDA (1)

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
În secțiunea Nuvele, Popa Tanda de Ioan Slavici

popa-tanda

POPA TANDA

Popa Tanda

de Ioan Slavici

I

Părintele Trandafir – popa Tanda – era fiul dascălului Pintilie din satul Butucani. În tinereţe ostenise tare mult până ajunsese popă. Şi încă popă chiar în satul lui, sat mare, cu oameni înstăriţi. Numai că popa era cam aspru la judecată şi la vorbă şi cu oamenii şi cu protopopul. Aşa că sătenii şi protopopul făcură ce făcură şi părintele Trandafir, popa Tanda, fu mutat cu tot cu nevastă şi cei doi copii în satul Sărăceni.

Satul era aşezat pe un deal, între văi care se inundau de câte ori se umflau apele. Sătenii încetaseră să mai cultive ceva, creştea pe acolo doar răchita. Casele, de lemn,  erau cum era numele satului, sărăcăcioase,  fără garduri, nevăruite, fără hornuri, fumul ieşea prin acoperiş.

Biserica era chiar în vârful dealului, de lemn şi ea, aplecată într-o parte fiindcă îi putreziseră stâlpii din faţă. Popii nu stătuseră mai mult de trei zile acolo şi fugiseră. Acum îi venise rândul părintelui Trandafir, care nu avea unde fugi, trebuia să stea, că nu mai căpăta el alt sat de la protopop. Numai că în satul ăsta nu erau nici pomeni, nici ospeţe…

Prima predică a părintelui Trandafir a fost despre oamenii leneşi şi cei harnici. În cuvinte frumoase le-a arătat oamenilor ce păcătoşi sunt leneşii şi cum e bine să lucreze oamenii în toate anotimpurile, spre a fi fericiţi. Oamenii l-au ascultat cu mare atenţie şi părea că de a doua zi toţi se vor pune pe munca. În duminicile următoare au venit din ce în ce mai puţini, până nu a mai venit niciunul.

Părintele era însă de acela care dacă îl scoţi pe uşă, vine prin  gard, astupi gardul, vine peste el şi îl mai şi rupe. Aşa că a plecat prin sat, la oameni, dacă nu au mai venit oamenii la el. Întâi le-a dat sfaturi şi le-a vorbit frumos. Ei îi încuvinţau vorbele şi leneşii făceau tot ce ştiau ei, adică stăteau.

Într-un târziu, după vreun an, a început să-şi bată joc de leneși pe unde îi afla: vedea o casă cu acoperişul spart, îl lăuda pe omul casei că iubeşte lumina, vedea o femeie cu cămaşa nespălată, se mira în râs că poartă rochie de postav, stătea unul culcat la umbră, îi ura spor la munca. După atâta tândălitură, oamenii i-au zis Popa Tanda şi aşa i-a rămas numele. În doi ani de zile nu a rămas nici un om din sat neluat în râs de părinte. Dar nu a reuşit să îi facă să se pună pe munca.

Atunci Popa Tanda a început să îi ocărască. Oamenilor nu le-a plăcut asta şi l-au ameninţat că se duc să îl spună la episcopie ca să îl mute de acolo. Abia atunci a început popa să-i ocărască mai straşnic, doar-doar l-or scoate din Sărăceni. Numai că tocmai atunci i se făcu milă episcopului de el şi nu ascultă cererile oamenilor, aşa că Popa Tanda rămase pe loc.

În timpul ăsta familia părintelui crescuse. Acum avea patru copii. Când se întorsese de la episcopie, nevasta tocmai îl născuse pe al patrulea. A stat părintele şi s-a gândit bine, s-a dus la biserică şi s-a rugat îndelung, plângând şi cerând ajutorul ceresc.

* * *

Dă click aici pentru partea a doua a povestirii (ultima!) !
4468025380

135 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Mona

  Acesta este doar capitolul 1 sau intreaga nuvela?!

  1. Zinaida Strinu

   E partea I a povestirii pe scurt și, în același timp, povestirea capitolului I. Celelalte se află în partea a doua a povestirii.

 2. Dani

  A fost de mare ajutor! Multumesc mult.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur! Cu plăcere!

 3. Elena

  Buna ziua! Mai sus, in dreapta scrie pe fondul albastru cu scris alb ca la fiecare rezumat/ povestire se da link la textele intregi. Si aici nu gasesc, unde ar trebui sa ma uit mai exact? O zi buna.

  1. Zinaida Strinu

   Nu, nu scrie ”la fiecare”, scrie ”la unele”, mai citește o dată, te rog! Și scrie clar că linkul se află la sfârșitul povestirii pe scurt. Deci, dacă sunt mai multe episoade ale povestirii, la sfârșitul ultimului episod.

   1. Elena

    Aveti dreptate. nu am citit bine. Imi cer scuze pentru deranj.

    1. Zinaida Strinu

     Elena, nu e niciun deranj. :) Îmi pare bine că te-ai lămurit. Mă bucur, însă, foarte mult că ai întrebat. Dacă nu întrebai, nu observam că nu am pus linkul acela. Acum l-am pus, e la sfârșitul părții a doua (ultima). Mulțumesc!

 4. Ionut

  Multumesc!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere !

   1. De.nni

    Este rezumatul cap1 sau povestea cap1?

    1. Zinaida Strinu

     Povestire pe scurt. Pentru rezumat, procedează așa cum am scris sub titlul și meniul blogului.

 5. AngCristiana

  Puteti face va rog frumos caracterizarea preotului Trandafir?
  Multumesc anticipat

  1. Zinaida Strinu

   Nu rezolv teme.

 6. Nick Dragomir

  Este minunat si sper sa iau o nata mare pe acesta :) ;)

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți place ! Vei lua sigur o notă mare, numai dacă vei resprecta ceea ce am scris pentru elevi în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 7. Ana

  Vreau si eu rezumatul nuvelei Popa Tanda de Ioan Slavici din manualul din cartea de clasa a8-a . Urgent . Multumesc:*

  1. Zinaida Strinu

   Vreau și eu să înveți să spui ”Vă rog !” Urgent. Mulțumesc !

   Dacă vrei rezumat, fă-ți ! Poți să folosești această povestire și articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 8. ovidiu

  mersi miati fost de folos ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Mă bucur că ți-am fost de folos ! :)

 9. Gabriel

  Dar asta este povestirea nuu??

  1. Zinaida Strinu

   Da, aceasta este povestirea pe scurt a nuvelei „Popa Tanda”.

 10. Mark

  Multumesc mult chiar ma ajutat sper sa primesc zece la test ;)

  1. Zinaida Strinu

   Succes ! Să-mi scrii ce notă ai luat, te rog ! :)

 11. Stefana

  Dar nuvela Popa Tanda are doar 2 parti?Nu 3?

  1. Zinaida Strinu

   Trei are, Ștefana. Povestirea mea pe scurt are două părți. În prima am povestit partea I a nuvelei, iar în a doua am povestit părțile a II-a și a III-a. Ia uită-te !

 12. Andrei

  Va multumesc foarte mult,am luat 10 la test!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere și felicitări, Andrei !

 13. florin

  Imi place mult povestirea, multumesc !

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Mă bucur că îți place, dar te rog să citești și textul întreg, neapărat. Îl găsești pe blogul Lecturi școlare.

   1. florin

    ok
    Multumesc

 14. david

  am citit si eu nuvela e o nuvela interesanta si frumoasa despre un preot muncitor si bun la suflet

  1. Zinaida Strinu

   E bine că ai citit-o și că ți-a plăcut. Și mie mi-a plăcut.

 15. DeeDee

  Am avut aceasta nuvela de citit de lunea trecuta , dar nestiind cat de lunga e , m-am apucat sa o citesc in ultima ora (trebuia sa argumentez ca e nuvela) si m-am ajutat mult de tot de acest rezumat . Multumesc mult , sunt sigura ca nu sunt singura care va este recunoscatoare.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Într-adevăr, nu ești singura ! :)

 16. Matei

  Cati copii a avut Popa Tanda ?

  1. Zinaida Strinu

   Citește nuvela și numără-i ! ;) :D

   1. Andreea

    Parintele Trandafir fu mutat cu tot cu nevasta si cei doi copii in satul Saraceni.

    1. Zinaida Strinu

     Și ?!…

     1. Allexandra Ioana

      Si daca popa Tanda avea 2 copii cand a venit in Saraceni, de unde sunt 4 daca nevasta lui a mai nascut doar unul in afara de cei 2 pe care îi a avea ?????

      1. Zinaida Strinu

       Citește textul original și află! :)

 17. Matei

  E super rezumatul !

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți place, dar fii atent: acesta nu este un rezumat, ci o povestire pe scurt. Poate fi transformată în rezumat urmând regulile din articolul despre rezumate (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 18. Vali Alex

  Va multumesc dna, pentru ca mi-ati fost de mare ajutor. Azi, luni, 24 februarie am test la romana si am cautat foarte mult rezumatul pe net si in sfarsit l-am gasit. Va multumesc !

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Sper să îți fie de folos la test. :)

 19. Alex

  Foarte frumos!Felicitari!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Alex ! :)

 1. POPA TANDA de Ioan Slavici - partea a II-a

  […] si de adultii iubitori de lecturi În secțiunea Nuvele, Popa Tanda de Ioan Slavici Continuare la Popa Tanda – 1 Popa […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>