Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

LEGENDA RANDUNICII

VASILE ALECSANDRI

n.1821 – d.1890

Poet, dramaturg-creator al teatrului românesc, folclorist, membru fondator al Academiei Române şi, în acelaşi timp, om politic, ministru,diplomat, Vasile Alecsandri a fost o personalitate marcantă a Moldovei, apoi a României secolului al XIX-lea. Numai câteva din creaţiile sale literare: poezie – ciclul Doine şi Lăcrămioare, Pasteluri; teatru – drame Fântâna Blanduziei, Despot Vodă, – comedii Chiriţa în Iaşi, Chiriţa în provincie, – feeria naţională Sânziana şi Pepelea; proză – Istoria unui galben, Balta-albă, Călătorie în Africa.

Citește mai multe despre biografia lui Vasile Alecsandri !

Legenda rândunicii

de Vasile Alecsandri

legenda-randunicii

Legenda randunicii

A fost odată un mare împărat căruia împărăteasa îi născu o fată. La naştere, o zână ursitoare îi meni să fie mlădioasă ca trestia, să aibă graiul dulce ca mierea şi obrajii ca bujorii. Apoi  zâna îi dărui o rochiţă fermecată, pe care copila nu trebuia s-o scoată niciodată de pe ea,  ca să fie ferită de rele şi spuse că trebuie să se ferească de Zburătorul luncilor.

Crescu frumos copila, după cum menise zâna. Începu să se plimbe în luncă, pe malul apei, pe sub arini, să urmărească rândunelele cum zburau, să stea în soare, pe iarbă. Atunci auzi glasul ademenitor al Zburătorului care îi spunea cuvinte dulci despre frumuseţea ei, despre părul ei negru şi chipul ei alb, despre buzele ca nişte cireşe şi ochii ca nişte luceferi strălucitori.
Fata de împărat fugi, dar într-o noapte caldă de vară, când nici o adiere nu mişca frunzele şi toată natura dormea sub razele lunii, copila se duse la malul pârâului să se scalde. Scoase rochiţa fermecată şi se scufundă în apă. Toate păreau să îi admire frumuseţea: şi iarba de pe maluri, trestiile, valurile şi nuferii, pădurea şi chiar luna argintie.

Copila auzi cântatul cocoşului, care vestea zorii. Se grăbi să iasă din apă, dar rochiţa îi dispăruse. Pe mal se afla Zburătorul, cu ochii aprinşi. O cuprinse în braţe, dar deodată se trezi cu braţele goale şi auzi un freamăt de aripă. Copila se preschimbase în rândunică şi îşi luase zborul, iar rochiţa fu luată de vânt şi se topi în raze ce căzură pe pământ. Din ele crescură până dimineaţă florile ce se cheamă şi azi rochiţa rândunicii, după cum spune legenda rândunicii.

~~~~~~~~

Citește și textul întreg al acestei legende !

Sursa foto

Alte povestiri din Legende de Vasile Alecsandri:

 Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

160 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. Dragos

  Multumesc pentru ca m-ati ajutat sa imi fac rezumatul randunicii!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Dragoș! Mă bucur că ți-am fost de ajutor!

 2. Andrei

  Va multumesc din suflet,doamna ! Sunteti o profesoara excelenta,asa am inteles ,din comentariile precedente! :)

 3. Iacob Roland

  Multumesc :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! :)

 4. Andreea

  MULTUMESC MI-A FOST DE AJUTOR LA SCOALA

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Mă bucur că ți-am fost de folos!

 5. alexa

  este foarte interesanta legenda mersi imi este de ajutor la scoala

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Mă bucur că pot să te ajut! :)

 6. deny

  hey ma ajutat si pe mn puteteti sa imi spuneti la legenda randunici locul timpul desfasurari actiunipers principale secundare pozitive si negative

  1. Zinaida Strinu

   Nu vrei și ce număr purta la pantofi fata?!

 7. Sabrina

  Buna ziua! Va rog din suflet, puteti sa faceti o povestire si pentru „Sa ucizi o pasare cantatoare” de Harper Lee? Am citit carte dar nu am inteles-o prea bine si as avea nevoie de putin ajutor. Multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Bună ! Voi verifica în lista lecturilor recomandate. Dacă se află acolo, poate o voi povesti.

 8. andrei

  aceasta este o povestire sau este legenda intreaga?

  1. Zinaida Strinu

   Este povestirea pe scurt a legendei. La sfârșitul ei găsești o trimitere către textul întreg al legendei, care a fost scris în versuri.

 9. olguta

  La scoala m-a ajutat sa citesc aceasta legenda!

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur ccă și-am fost de folos, Olguța !

 10. Elena

  Multumesc frumos, doamna Zina! Aceste povestiri pe scurt sunt geniale! :)

  1. Zinaida Strinu

   Ei, chiar geniale ?! ☺
   Mă bucur că îți sunt de folos !

   1. Elena

    Blogul dumneavoastra este genial :D

    1. Zinaida Strinu

     Elena, genial poate fi numai un om ! Un blog poate fi prost, bun, foarte bun, excepțional… :)

 11. Evelina

  Felicitari, un rezumat foarte frumos . Multumesc !

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc și eu, pentru apreciere. Totuși, acestea nu sunt rezumate, ci povestiri pe scurt. Dacă ai nevoie de rezumate, poți să transformi povestirile folosind indicațiile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 12. carmen iulia

  foarte frumoasa povestirea

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ți-a plăcut, Carmen ! ☺

 13. daniela

  eu nu inteleg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dumneata doar ai scris ca rochita disparuse,iar mai departe ai scris:,,Iar rochita fu luata de vint si se topi in raze ce cazura pe pamint.” adica rochita dupa ce a disparut,prin magie s-a intors pe mal??? NU INTELEEEEEEEEEEGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Du-te pe blogul Lecturi școlare și citește legenda, textul integral. Și nu mai fi asa de suparată, era destul un singur E, un singur G, un singur semn de exclamare… ☺

 14. DRAGOS

  Sarut-mana doamna Zina va ror daca se poate imi puteti scrie ca raspuns la comentariu o povestire pe scurt a lui Ion Pilan-In vie!
  VA ROG CAT MAI REPEDE!!!!!!!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Nu se poate, nu pot să scriu la comandă, cum vă vine vouă câte o idee. Acum povestesc un roman de mare întindere și, în general, lucrez după un program pe care mi-l fac pentru o lungă perioadă de timp. Scriitorul se numește, corect, Ion Pillat. ”În vie” este o poezie și eu nu povestesc poezii, e absurd să povestești poezii, cu unele puține excepții.

 15. DRAGOS

  Va multumesc foarte mult pentru aceasta povestire.Sunteti o adevarata artista care este dornica sa isi imparta talentul cu ceilalti!Sa fiu sincer,la inceput nu am inteles aceasta opera lirica dar cu ajutorul dumneavoastra mi-a fost mult mai usor.
  MULTUMESC INCA O DATA!!!!!!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Dragoș. Nu sunt o artistă, sunt o mamă și o profesoară care știe ce greutăți întâmpină copiii și încearcă să-i ajute.

 1. VASILE ALECSANDRI celebrat de Google - Povestiri de lecturi școlare

  […] Legenda rândunicii […]

 2. Imbunatatiri aduse originalului | Jurnal de Belgia

  […] Asa ca mi-am spus ca cineva trebuie sa fii incercat sa explice poezia unor copii. Si am gasit asta. Asadar, le dau dreptate celorlalte si celorlalti – e vorba de o […]

 3. LEGENDA CIOCARLIEI de Vasile Alecsandri

  […] Legenda rândunicii Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle +1TwitterLinkedIn […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>